Moestuintje beginnen: Hoe en wanneer?
Steeds meer mensen ontdekken alle voordelen van het hebben van een moestuin. Want hoe leuk is het om de ingrediënten voor je gerechten rechtstreeks uit je tuin te plukken? Wil jij graag een moestuintje beginnen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wanneer je moet beginnen? Geen probleem, daar hebben wij deze handleiding voor geschreven!
Moestuin voor beginners
Een moestuin aanleggen voor beginners: het klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Er zijn enkele zaken die erg belangrijk zijn voor een moestuin.
De ligging van je moestuin
De ligging van het stuk grond waar je je moestuin van wil maken, is waarschijnlijk het allerbelangrijkste. Kies voor een plek waar de zon zo veel mogelijk schijnt, het liefst minimaal 6 uur per dag. Groenten zijn zonneliefhebbers die het liefst ook beschut staan. Een plekje dat beschut is van wind is dan ook aan te raden. Hou hierbij rekening met de windrichtingen. De wind uit het noorden is bijvoorbeeld het koudst, terwijl de wind uit het zuiden het warmst is. Bescherm je planten dus vooral aan de kant van het noorden, terwijl je die uit het zuiden gerust open kunt laten.
Heb je geen zonnige plek in je tuin of op je balkon? Geen probleem, er zijn namelijk ook groenten die prima zonder veel zon kunnen. Planten die ook goed gedijen in halfschaduw, zijn sla, spinazie, wortelen, rucola, etc.
De bodem van je moestuin
In Nederland vind je vaak bodems van klei, zand, en veengrond. Test dit even van tevoren, pas dan weet je precies wat wel en niet kan en welke groenten er goed gedijen in jouw tuin. Pak een stukje aarde uit de grond en knijp hier in. Hou de volgende richtlijnen aan: valt het makkelijk uit elkaar? Zand. Begint het vooral te klonteren? Klei. Is het een mix van deze en is de kleur bruin, zwart? Veen.
Vergeet ook geen bordjes bij je groenten te zetten! Vooral handig als je niet alle groenten uit elkaar kunt halen.
Wanneer moet je een moestuin aanleggen?
In het voorjaar, wanneer je zeker weet dat het niet meer gaat vriezen. Je kunt ervoor kiezen om kleine plantjes in de bodem te zetten, maar je kunt ook zelf gaan zaaien met zaadjes. Bekijk per groente of fruit wat de zaaiperiode is. Dit kan namelijk verschillen per soort, dus hou altijd de aanbevolen zaaitijd aan van de groenten die jij hebt uitgekozen.
Wat zijn makkelijke groenten om mee te beginnen?
Mocht je willen beginnen met makkelijke groenten (wat wij ons heel goed voor kunnen stellen), kies dan enkele groenten uit uit deze lijst:
- Pluksla
- Radijsjes
- Peultjes
- Spinazie
- Wortelen
- Courgette
- Paksoi
- Aardappelen
- Knoflook
- Uien
Moestuin inrichten
Nu je weet wat je precies wilt laten groeien in jouw moestuin, is het tijd om deze op de juiste manier in te richten. Wanneer je dit doet, zal de opbrengst een stuk hoger zijn! Het klinkt moeilijker dan het is, maar is best makkelijk.
Je begint simpelweg met het opdelen van je moestuin in 4 vakken. De groenten zet je per groep bij elkaar. Je kunt het onderscheid maken in bladgroenten, vruchtgroenten, knolsoorten, peulgewassen, knollen en wortels. Sla en spinazie vallen bijvoorbeeld beide onder bladgroenten, dus deze kunnen bij elkaar in het vak. Deze groepen gebruiken allemaal hun eigen voedingsstoffen die ze opnemen uit de bodem. Hierdoor kun je gerichter voeding geven en zullen ze minder snel met elkaar gaan concurreren. Na het oogsten is het aan te raden om te kiezen voor wisselteelt. Zo zal de bodem niet voedingsarm worden, gezien er weer andere voedingsstoffen worden opgenomen door het nieuwe gewas. Hierdoor worden je groenten ook minder vatbaar voor ziektes en schimmels.
Zet alle bladgroenten bij elkaar en zet andere groepen hier niet tussen.
Moestuin aanleggen
Ondertussen weet je welke groenten je wilt zaaien en welke bodem hiervoor geschikt is. Ook weet je wat de geschikte plek is in je tuin en de indeling van de verschillende groepen. Dan is het tijd voor het echte werk: het aanleggen van je moestuin! Doe dat volgens deze moestuin tips:
- Spit de bodem om.
- Maak deze vrij van onkruid, wortels en ander organisch afval.
- Egaliseer nu de bodem.
- Zaai de zaadjes oppervlakkig. Zorg ervoor dat zonlicht makkelijk de zaadjes kan bereiken. Wees er wel zeker van dat de zaadjes contact maken met de bodem, anders kunnen ze niet groeien. Je kunt ze eventueel lichtjes aandrukken.
Zo simpel kan het zijn! Echter is het leuke werk pas net begonnen. Een moestuin maken vergt uiteraard onderhoud, aandacht én voeding.
Moestuin bemesten
Om optimale resultaten te behalen met je tuinproducten, is het belangrijk om de grond goed te voorzien van voedingsstoffen. Er zijn gespecialiseerde formules beschikbaar, waaronder biologische varianten, die een uitgebalanceerde voedingsmix leveren voor plantengroei. Specifieke gewassen vereisen specifieke aandacht. Wanneer je bijvoorbeeld spinazie in je moestuin hebt staan, kan het gebruik van stikstof gunstig zijn om de groei te optimaliseren.
Voor gewassen die vruchten dragen, zoals tomaten en courgettes, kunnen meststoffen met fosfor en kalium bijdragen aan een gezonde groei en ontwikkeling van de oogst. Er zijn ook gespecialiseerde producten beschikbaar, zoals die van Intratuin, die op maat gemaakte voedingsoplossingen bieden voor specifieke groenten, zoals tomaten.
Moestuin onderhouden
Een moestuintje starten is pas het begin, maar ook is het onderhouden van je moestuin een leuke taak. Uiteindelijk kun je er zelf de vruchten van plukken, letterlijk! Het onderhoud van je moestuin bestaat uit verschillende factoren, zoals het controleren op onkruid, water geven, bemesten, bestrijden van ziektes en plaaginsecten en het voorbereiden op de winter. Laten we hier even wat dieper op ingaan.
Je moestuin onkruidvrij houden
Wanneer je veel tijd besteedt aan je moestuin, zal deze niet snel last krijgen van onkruid. Vooral wanneer je dagelijks even langs je plantjes loopt, ben je er al gauw bij wanneer er ongewenste gewassen langskomen. Pluk deze onkruiden zo snel mogelijk weg bij je groenten. Zo gaan ze niet met elkaar concurreren en daarom zal je oogst een stuk beter worden.
Je moestuin water geven
Net als elke plant, hebben ook de planten in je moestuin water nodig. De frequentie van het water geven aan je moestuingroenten hangt af van het weer, het planttype, de grond en de groeifase. Over het algemeen is het ideaal om de grond gelijkmatig vochtig te houden met 2,5 tot 5 centimeter water per week, waarbij diepere bevloeiing minder vaak beter is dan oppervlakkig water geven. Regelmatig controleren doe je door je vinger in de grond te steken, zo bepaal je wanneer water geven nodig is. Pas dit aan aan de specifieke behoeften van de planten in je moestuin.
Het bestrijden van ziektes en plaaginsecten in je moestuin
Elk verschillende gewas kan weer vatbaar zijn voor een andere ziekte of plaaginsect. Gelukkig scheelt het dat je je moestuin indeelt per groep, dus dan weet je precies waar je op kunt letten. Er bestaan ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor in je moestuin. Aaltjes werken goed tegen plaaginsecten en zijn volledig natuurlijk. Daarnaast kun je kiezen voor planten die fungeren als natuurlijke bestrijding!
Je moestuin winterklaar maken
Om je moestuin winterklaar te maken, verwijder je dode plantenresten en onkruid, snoei je overblijvende planten, vervang je mulch met compost, bescherm je vorstgevoelige planten met stro of tuinvlies, sluit je irrigatiesysteem af en overweeg je wintergewassen te planten. Hierdoor zal je moestuin de winter waarschijnlijk veilig overleven, en dat is natuurlijk wat je wil! Dan kun je in het voorjaar weer verder met de volgende ronde.
Een moestuintje maken kost misschien even werk, maar al met al kunnen we stellen dat het hebben van een moestuin veel voordelen biedt. Het is een leuke bezigheid, het staat leuk in je tuin en je kunt je eigen groenten gebruiken in jouw eigen gerechten. Hoe leuk is dat! Daarnaast is het ook nog eens een stuk goedkoper dan het kopen van groenten in de supermarkt. Mocht je nou toch nog vragen hebben over het aanleggen, onderhouden of inrichten van je moestuin, neem dan gerust contact met ons op. Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag met het verwezenlijken van jouw eigen moestuin!