Mieren in het gazon bestrijden
17/08/2023 - 16:11

Mieren in het gazon bestrijden

Mieren zijn interessante dieren, maar kunnen helaas een zeer hardnekkig probleem vormen in je gazon. Ze kunnen flink wat schade veroorzaken en daardoor kan het noodzakelijk zijn om bestrijdingsmaatregelen te nemen. Het begrijpen van de oorzaken en het herkennen van de aanwezigheid van mieren in je gazon zijn belangrijke factoren om deze kleine dieren te bestrijden. In deze blog zullen we meerdere manieren om mieren te bestrijden delen. Daarnaast leer je hoe je een mogelijke mierenplaag in de toekomst kunt voorkomen. Op die manier kun je al snel weer gaan genieten van een tuin die vrij is van mieren!

Mogelijke oorzaken van mieren in de tuin

Er kunnen meerdere redenen zijn dat mieren jouw tuin als hun nieuwe onderkomen hebben gekozen. Het is daarom belangrijk om te begrijpen wat mieren naar jouw tuin lokken, zodat je een effectieve strategie kunt ontwikkelen om zowel zwarte als rode mieren in je gazon te bestrijden. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waardoor mieren zich in jouw tuin hebben gevestigd:  

 • Voedselbronnen:

Mieren worden aangetrokken door voedselresten. Als er gemakkelijk bereikbaar voedsel in de tuin aanwezig is, zoals kruimels of open afvalbakken, kunnen mieren zich snel verspreiden. 

 • Gunstige leefomgeving:

Een ongerepte tuin met organisch materiaal biedt een ideale omgeving voor mieren om nesten te bouwen. Mulch, dode plantenresten en andere organische materialen kunnen aantrekkelijke locaties zijn. 

 • Bladluis:

Mieren zijn gek op zoete afscheidingen van bladluizen. Wanneer je dus planten in je tuin hebt die last hebben van bladluizen, is de kans groot dat ook mieren worden aangetrokken. Bladluizen zijn indirect een oorzaak van mierenplagen en daardoor is het belangrijk om bladluizen snel te bestrijden.

Wanneer je de oorzaak snel identificeert, kun je gericht te werk gaan met het bestrijden van mieren in je tuin. 

De voor- en nadelen van mieren

Mieren zijn intrigerende dieren met zowel positieve als negatieve aspecten voor je tuin. Hieronder worden de voor- en nadelen van mieren in de tuin belicht:

Voordelen van mieren

 • Mieren graven gangen die zorgen voor beluchting van de bodem, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van je graswortels.
 • Mieren dragen bij aan het afbreken van dood organisch materiaal, waardoor je tuin schoner blijft.
 • Sommige mierensoorten jagen op en voeden zich met schadelijke insecten zoals bladluizen, waardoor ze indirect bijdragen aan de bestrijding van plaaginsecten.

Nadelen van mieren:

 • Mieren kunnen de wortels van planten beschadigen door tunnels te graven en daarmee de opname van voedingsstoffen belemmeren.
 • De nesten van mieren kunnen leiden tot ongelijkmatigheden in het gazonoppervlak, wat zowel esthetisch als functioneel niet positief is. 
 • Mieren kunnen bladluizen beschermen in ruil voor de zoete afscheidingen die deze insecten produceren, wat kan leiden tot andere plagen.

Door een goed begrip te hebben van zowel de positieve als negatieve kanten van mieren, kun je gerichter bepalen welke strategieën het meest geschikt zijn om met deze insecten om te gaan. Hieronder zullen we dieper ingaan op natuurlijke en chemische benaderingen om mieren in je gazon te bestrijden.

Wat te doen tegen mieren in het gras?

Gelukkig zijn er effectieve manieren om mieren in het gras te bestrijden. Hieronder worden twee benaderingen besproken: natuurlijke bestrijding en het gebruik van chemische middelen. Daarnaast geven wij per bestrijding verschillende effectieve methoden. 

Natuurlijke bestrijding van mieren

Het bestrijden van plaaginsecten doen wij het liefste met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dit is vaak net zo effectief, maar heeft een stuk minder impact op het milieu en het ecosysteem in jouw omgeving. Hieronder staan vier natuurlijke strategieën om mierenpopulaties te verminderen:

Aaltjes: de natuurlijke vijanden om te gebruiken tegen mieren

Aaltjes, kleine parasitaire wormen die ook wel nematoden worden genoemd, vormen een krachtig wapen in de strijd tegen mieren. Aaltjes zijn microscopisch kleine organismen die van nature in de bodem voorkomen. Ze parasiteren op mieren door in hun lichaam door te dringen en een bacteriële infectie te veroorzaken. Bestrijding met aaltjes biedt een effectieve bestrijding van mierenpopulaties op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier.

Het is belangrijk om te melden dat aaltjes absoluut niet schadelijk zijn voor mensen, huisdieren of flora en fauna. Deze biologische aanpak is niet alleen effectief, maar ook duurzaam, omdat aaltjes een natuurlijk onderdeel van het bodemecosysteem vormen. Overweeg het gebruik van aaltjes als een natuurlijke en vriendelijke oplossing voor het verminderen van mierenpopulaties in je tuin.

Planten tegen mieren

Wil je mieren bestrijden buiten de reguliere methoden? Of heb je last van mieren op je planten? Verdiep je dan eens in planten die mieren afweren. Vooral in moestuinen kunnen specifieke planten dienen als natuurlijke vijanden van mieren. 

Goudsbloemen:

Goudsbloemen, ook wel calendula genoemd, hebben een sterke geur die mieren afstoot. Goudsbloemen tegen mieren planten is een effectieve manier om deze op afstand te houden. Plant ze rond de randen van de moestuin en je zult al snel resultaat zien.

Afrikaantjes:

Afrikaantjes, bekend om hun felgekleurde bloemen, bevatten stoffen die mieren ontmoedigen. Door afrikaantjes tegen mieren strategisch in de moestuin te plaatsen, creëer je een barrière die mieren weerhoudt van het binnendringen van kwetsbare planten.

Mierennesten in gazon uitsteken

Heb je last van mierennesten in je gazon? Gebruik een mierenschep om het nest voorzichtig op te graven. Verwijder het nest, plaats het in een afgesloten zak en herstel het gazon door het gat met aarde te vullen. Eenvoudig en doeltreffend voor lokale mierenbestrijding in het gazon.

Verplaats de mierenkoningin

Waar de koningin is, daar is het volk. Zoek daarom naar de allergrootste mier, vang deze en zet deze uit op een plek buiten jouw tuin. De mieren zullen op zoek gaan naar hun koningin en dus uit jouw tuin vertrekken. 

Mieren in het gazon bestrijden met azijn

Het gebruik van azijn is een eenvoudige en populaire methode om mieren in het gazon te bestrijden. Azijn verstoort hun geursporen, waardoor ze gedesoriënteerd raken. Je kunt azijn rechtstreeks op mierenpaden of nesten spuiten. Let wel op, want het kan ook schadelijk zijn voor planten, dus gebruik het met mate en vermijd contact met planten.

Chemische middelen tegen mieren

Wanneer natuurlijke methoden niet voldoende zijn, bieden chemische middelen een directe aanpak voor de bestrijding van mieren. Hieronder worden enkele effectieve chemische oplossingen besproken.

Mierenpoeder

Mierenpoeder is een krachtig chemisch middel dat snel en doeltreffend mieren bestrijdt. Breng het poeder aan rondom mierennesten en langs bekende mierenroutes. Wees zorgvuldig en volg de instructies op de verpakking om de impact op het milieu te minimaliseren.

Mierenlokdozen

Mierenlokdozen zijn ideaal als het vinden van het mierennest lastig is. Werksters worden aangetrokken door de vloeistof, nemen het mee naar hun kolonie, en sterven daar. Dit activeert een stof die andere mieren aantrekt, waardoor de hele kolonie effectief wordt bestreden. Eenvoudig en doeltreffend.

Mierenspray

Mierenspray is een snelle en directe oplossing voor het bestrijden van mieren. Spuit het op mierenpaden en nesten volgens de instructies op de verpakking. Houd er rekening mee dat overmatig gebruik de omgeving kan beïnvloeden, dus gebruik dit product met zorg. 

Mierenplaag in de tuin en het gras voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zo ook met het bestrijden van mieren in je tuin. Wanneer je geen mieren in je tuin wilt, is het handig om voorzorgsmaatregelen te nemen. 

 • Ruim altijd je etensresten op. 
 • Ruim je plantenresten op.
 • Verwijder dode/zieke planten en bloemen.
 • Minder tegels = minder kans op mieren in de voegen.
 • Hou vooral je terras/overkapping schoon.
 • Verweer bladluizen.
 • Tuinonderhoud en gazononderhoud is belangrijk.
 • Plant of zaai sterk geurende planten.

Al deze tips zullen ervoor zorgen dat jouw tuin niet aantrekkelijk zal zijn voor mieren. 

Je gazon herstellen na een mierenplaag

Nadat het mierennest grondig is verwijderd, egaliseer je de grond door deze aan te drukken en eventuele kuilen of bulten glad te maken. Identificeer de beschadigde gebieden en zaai ze bij met herstelgraszaad. Geef deze plekken regelmatig water en verzorg ze zoals je een nieuw gazon zou doen. Maai het gras regelmatig, zonder het te beschadigen, en gebruik geschikte meststoffen om het gazon de nodige voedingsstoffen te geven.

Het herstel kan wat tijd vergen, maar met geduld en de juiste aanpak zal je gazon snel weer in topconditie zijn. Als je weet hoe je mieren kunt weren, blijft je tuin gespaard van deze plaaginsecten. Voor verdere vragen kun je altijd contact opnemen met de specialisten van Graszaaddirect.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter