Mieren in het gazon bestrijden
17/08/2023 - 16:11

Mieren in het gazon bestrijden

Mieren zijn enorm interessante, sterke diertjes. Echter zit niet iedereen te wachten op een tuin vol mieren. En dit is nogal logisch, want als je een volledige mierenkolonie in je tuin hebt zitten, kun je ook flink wat schade verwachten. Hoe groter de kolonie, hoe groter de mogelijke schade! Daarom is het goed om te weten wat de oorzaak is van mieren in je tuin, wat de voor-en nadelen zijn van mieren in je tuin, hoe je ze kunt bestrijden én hoe je ze kunt voorkomen. Laten we beginnen!

Waarom zijn mieren schadelijk voor je gazon?

Mieren kunnen schadelijk zijn voor je gazon door meerdere redenen. Zo kunnen ze flink wat wortelschade veroorzaken doordat ze hun eigen gangenstelsel graven onder de grond, en dus onder jouw gras. Het gras kan hierdoor geen (of minder) voedingsstoffen en water opnemen en zal daardoor verzwakken en kwetsbaar worden. Ook zullen mieren zand en aarde opstapelen op het oppervlak, waardoor gras verstikt. Het resultaat daarvan zijn kale plekken in je gazon. Daarnaast verstoren mieren het gazonoppervlak, wat kan leiden tot een ongelijk, hobbelig gazon. En laten we eerlijk zijn, een ongelijk gazon met zwak gras en kale plekken: daar wordt niemand vrolijk van.

Naast de verstoring van de esthetische waarde, zullen mieren ook bescherming bieden aan bladluizen. Bladluis ben je liever kwijt dan rijk, vooral als er waardevolle planten in de buurt staan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de impact dat een mierenkolonie kan hebben op je woning en zelfs je woongeluk. Mieren zullen namelijk op zoek gaan naar voeding en zijn dan ook niet bang om een massale opmars te beginnen richting je keukenkastjes. Dus stop de opmars, voordat jij alle koektrommels vol met hongerige mieren hebt zitten. 

De oorzaak van mieren in je tuin

De reden dat mieren je tuin bezoeken, kan nogal verschillen. Laten we eens door de meest voorkomende redenen lopen.

1: Voedselbronnen

Mieren hebben een sterk reukvermogen en zullen binnen no time aangetrokken worden door voedselbronnen. Deze voedselbronnen kunnen in je tuin zijn, maar ook in je huis. 

2: Gemorst eten of drinken

Onhandigheid kan soms consequenties geven, zo ook met het morsen van je eten of drinken. Zoetigheid, fruit en zelfs vogelzaad zijn ware lokkertjes voor mieren. 

3: Veel nestgelegenheden

Mieren zijn altijd op zoek naar “huisvesting”. Ze kunnen hun nesten bouwen in de grond, maar ook in spleten en scheuren, of tussen stenen en hout. Dus zowel een goed onderhouden tuin als een natuurlijke tuin kan aantrekkelijk zijn voor mieren.

4: Vochtigheid

Ook mieren hebben water nodig om te overleven. Daarom is een vochtige tuin aantrekkelijk voor mieren. Vooral tijdens droge periodes, zullen mieren actief op zoek gaan naar waterbronnen.

5: Bladluizen

Mieren hebben een symbiotische relatie met bladluizen. De mier beschermt de bladluis, en de bladluis geeft in ruil daarvoor een zoete afscheiding af die zij kunnen eten. Mocht je tuin aangetast worden door bladluizen, dan is de kans groot dat je ook mieren aan zal trekken.

6: Aanwezige mierennesten

Zijn er al veel mierenkolonies in je buurt? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Mieren vinden het makkelijk om in de buurt ‘uit te bouwen’. Grens jij dus aan een gebied met veel mieren, dan zullen ze het makkelijk vinden om jouw tuin als volgend doel te zien. 

Het tegengaan van mieren in je tuin is een stuk makkelijker als je weet wat de oorzaak van hun aanwezigheid is. Je kunt je tuin een stuk onaantrekkelijker maken voor mieren. 

De voor-en nadelen van mieren in de tuin 

Hoewel je het niet gelijk verwacht, hebben mieren zowel positieve als negatieve effecten op je tuin. Laten we de voor- en nadelen eens beter bekijken, zodat je ze tegen elkaar op kunt wegen. 

Voordelen

Ze worden vaak als ongewenste gasten beschouwd, maar mieren bieden toch echt enkele voordelen voor je tuin! Zo zijn het uitstekende bestuivers van bloemen. Bijen worden vaak gezien als een van de weinige bestuivers, maar mieren worden hier vaak in vergeten. Mieren kunnen stuifmeel van bloem tot bloem verplaatsen tijdens hun zoektocht naar eten. De voortplanting wordt dus gestimuleerd door mieren.

Ook zijn het handige afvalverwerkers. Ze voeden zich met dode insecten, plantenresten en ander organisch materiaal. Al je organisch tuinmateriaal wordt dus volledig natuurlijk gerecycled, waardoor het weer terug in de bodem komt als voedingsstoffen voor je planten. En daar hoef jij zelf helemaal niks voor te doen!

En last but not least: mieren beluchten de bodem. Hun creatief gebouwde gangenstelsels dragen bij aan de beluchting van de grond. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie, de drainage van water en de opname van voedingsstoffen. Al met al zullen je planten dus misschien wel heel blij zijn met de aanwezigheid van mieren. 

Nadelen

In veel gevallen wegen de nadelen een stuk meer op dan de voordelen. Dit komt doordat er meer nadelen zijn te noemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn wortelschade aan je planten, een oneffen gazon, een ongelijk gazon, schade aan bloemknoppen, overdracht van bladluis, vermeerdering van bladluis, overlast in de tuin, overlast in huis, etc. 

Niet alle mierensoorten zijn even schadelijk, maar het is zeker aan te raden om alert te zijn op mogelijke schade die veroorzaakt kan worden door mieren. Voorkomen is natuurlijk het beste scenario, maar mocht dat te laat zijn, dan kun je ervoor kiezen om mieren te bestrijden. 

Mieren bestrijden

Hou er rekening mee dat mieren vanzelf wel weer weggaan. In de nazomer is de overlast weer verdwenen. Maar wanneer de mieren jouw gazon (of jouw keukenkastjes) hebben overgenomen, dan kun je zeker overwegen om in actie te komen. Je kunt dan namelijk kiezen voor het bestrijden van mieren. Hou er rekening mee dat je je niet hoeft te richten op een enkele mier, aangezien dat vrij weinig zin zal hebben. Zoek het mierennest en focus je op het bestrijden van deze. Maar hoe doe je dat dan? Tijd om een aantal manieren onder de loep te nemen. 

Optie 1: Steek het mierennest uit

Eigenlijk is het heel simpel. Speur het mierennest op, graaf deze uit met een schep en gooi deze vervolgens weg. 

Optie 2: Gebruik een mierenlokdoos

Wanneer het je niet lukt om het mierennest te vinden, is het gebruik van een mierenlokdoos ideaal. Werksters worden aangetrokken door de vloeistof en nemen deze mee terug naar hun kolonie. Eenmaal daar aangekomen, sterft de mier en scheidt een stofje af dat andere mieren aantrekt om de overleden mier te verplaatsen. Hierdoor komen ook deze mieren in aanraking met de werkzame stof. Op deze manier wordt op effectieve wijze de gehele mierenkolonie bestreden.

Optie 3: Verplaats de mierenkoningin

Waar de koningin is, daar is het volk. Zoek daarom naar de allergrootste mier, vang deze en zet deze uit op een plek buiten jouw tuin. De mieren zullen op zoek gaan naar hun koningin. 

Optie 4: Aaltjes tegen mieren

Aaltjes zijn ideaal tegen álle plaaginsecten, waaronder dus ook mieren. Deze minuscule wormpjes zullen het lichaam van de mier binnendringen en een bacterie achterlaten dat de mier zal doden. Aaltjes tegen mieren zullen vanzelf uitsterven wanneer zij alle mieren hebben gedood. 

Optie 5: Mierenpoeder

Mierenpoeder is zeer effectief. De mieren nemen het middel mee naar de kolonie waardoor het gehele mierennest sterft. Mierenpoeder werkt snel. Het mierebnest wordt binnen enkele dagen volledig bestreden. Mierenpoeder is toegelaten voor bestrijding van mieren, mierennesten en kruipende insecten buitenshuis.

Optie 6: Bloempot tegen mieren

Het klinkt misschien gek, maar je kunt toch echt een bloempot gebruiken in de strijd tegen mieren. Vul deze pot met grond en zet deze omgekeerd (dus met de bovenkant naar beneden) op het mierennest. De mieren zullen zich uitbreiden naar de bloempot. Nu kun je deze legen waar je wil. Of dat nou is in de biobak of in het kippenhok. 

Mieren in je gazon voorkomen

Zoals altijd, geldt ook hier de regel: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Wanneer je geen mieren in je tuin wilt, is het handig om voorzorgsmaatregelen te nemen. 

  • Ruim altijd je etensresten op. 
  • Ruim je plantenresten op.
  • Verwijder dode/zieke planten en bloemen.
  • Minder tegels = minder kans op mieren in de voegen.
  • Hou vooral je terras / overkapping schoon.
  • Verweer bladluizen.
  • Gazononderhoud is belangrijk.
  • Plant of zaai sterkgeurende planten.

Al deze tips zullen ervoor zorgen dat jouw tuin niet aantrekkelijk zal zijn voor mieren. Ze gaan dan liever naar de buurman met een betegelde tuin vol etensresten en zwakke planten! 

Je gazon herstellen

Mocht je gazon al te erg aangetast zijn door een mierenplaag, dan is het zeker nog mogelijk om deze te herstellen. Het kost echter wat tijd en aandacht. 

Wanneer het mierennest grondig is verwijderd, is het tijd om de grond weer gelijk te maken. Nivelleer daarom de grond door deze aan te drukken en maak eventuele kuilen of bulten weer glad. Wanneer de ondergrond weer gelijk is, kun je kijken waar de meeste schade opgelopen is. Kale plekken zijn makkelijk bij te zaaien met herstelgraszaad. Voorzie deze met enige regelmaat van water en verzorg deze als een ‘nieuw’ gazon. Maai je gras daarom regelmatig, maar zorg ervoor dat je deze niet beschadigt. Ook is het aan te raden om de juiste meststoffen te gebruiken, zodat je je gazon de juiste voedingsstoffen kunt bieden om sterk te worden.

Het kan even tijd kosten, maar met geduld en de juiste aanpak zal je gazon snel weer als nieuw zijn. En als je eenmaal weet hoe je mieren kunt weren, dan zal je tuin niet opnieuw het slachtoffer worden van deze plaaginsecten! Mocht je toch nog vragen hebben, twijfel dan niet om contact met een van de specialisten van Graszaaddirect op te nemen. Zij helpen jou graag verder! 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter