Moestuinmest kopen
Er bestaan veel verschillende soorten meststoffen, waaronder moestuinmest. Moestuinmest is voeding voor je alle planten in je moestuin. Een geschikte moestuinmest zorgt niet alleen voor een gezonde groei van de gewassen, maar zal ook bijdragen aan de algemene kwaliteit en gezondheid van de oogst zelf.
Wat is moestuinmest?
Moestuinmest is een meststof die speciaal is ontworpen voor het gebruik in een moestuin. Moestuinmest kan zowel een organische meststof als een kunstmeststof zijn. Een organische moestuinmest, zoals bijvoorbeeld compost, mest van dieren, zeewier en beendermeel, biedt geleidelijke voedingsstoffen aan planten. Je bodem zal worden verbeterd en het bodemleven wordt gestimuleerd. Een synthetische kunstmeststof bevat geconcentreerd stikstof, fosfor en kalium (NPK) en zal snel voedingsstoffen vrijgeven aan planten. Dit werkt echter minder gunstig voor je bodem en het bodemleven.
Het gebruik van een moestuinmest is erg belangrijk om je groenten, fruit en kruiden gezond te laten groeien en een goede oogst te stimuleren. Bij het kiezen van een juiste moestuinmeststof is het van belang om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw planten en de bodemgesteldheid. Hierdoor kun je optimale resultaten creëren!
Waarom moet je een moestuin bemesten?
Wanneer je groenten en fruit in de moestuin kweekt, neemt het gewas voedingsstoffen uit de bodem op. Ook heeft de plant wat extra voedingsstoffen nodig om snel te groeien. Om deze voedingsstoffen op peil te houden, is het noodzakelijk om de moestuin te bemesten. Een geschikte mest voor je moestuin zorgt niet alleen voor een gezonde groei van het gewas, maar het draagt ook bij aan de algemene kwaliteit en gezondheid van de oogst zelf.
Welke moestuinmest strooien?
Voordat je begint met het bemesten van je groente-, fruit- of kruidenplant zelf, is het allereerst belangrijk dat de structuur van de bodem op peil is. Een gezonde, vruchtbare bodem is hét geheim van een goede oogst met grote, gezonde (groente/fruit)planten. Mocht je het nog niet gedaan hebben, raden we eerst aan om de bodemstructuur te verbeteren met bijvoorbeeld een verbeteraar als Cocopeat Moestuin. Cocopeat is een potgrond die een hoog percentage aan langzaam afbrekende organische materialen (humus) bevat. Hierdoor wordt de bodem wat kruimig, wat de inworteling van het gewas - en tevens de groei - bevordert. Heb je jarenlang niks aan de bodem gedaan? Dan is de bodem waarschijnlijk in de loop van de jaren te zuur geworden. Voeg in dit geval wat kalk toe aan de bodem, om de zuurgraad weer op peil te krijgen.
Het bemesten van de plant zelf met een moestuinmest is zeker geen overbodige luxe. Een moestuinmest bevat meestal een hoog percentage aan kalium. Kalium zorgt voor een gezonde groei van het wortelstelsel. Een goed wortelstelsel resulteert in sterke planten die goed weerbaar zijn tegen ziekten. Neem bijvoorbeeld de ECOstyle Moestuinmest. Deze mest is 100% organisch, waardoor het een lange nawerking heeft van maar liefst drie maanden!
Kun je te veel mest strooien in een moestuin?
Ja, te veel mest strooien in een moestuin kan problemen veroorzaken. Denk hierbij aan de verbranding van planten, een ongecontroleerde groei, het verlies van nutriënten en bodemverontreiniging. Allemaal zaken die je uiteraard liever niet wilt! Het is daarom erg belangrijk om de mest volgens de aanbevolen hoeveelheden en frequentie toe te passen. Ook is het handig om een bodemtest uit te voeren met een bodemtester om de status van de voedingsstoffen te controleren. Een geleidelijke en gematigde toepassing van mest zorgt voor een gezonde groeiomgeving voor de planten.
Hoe herken je overbemesting van een moestuin?
Het overbemesten van je moestuin kan leiden tot veel specifieke symptomen en tekenen die je planten je zullen geven. Mocht je deze tekenen willen herkennen, let dan op de volgende mogelijke symptomen:
- Verbrande bladeren
- Gele bladeren
- Ongecontroleerde groei
- Verminderde opbrengst
- Overmatige wortelgroei
Heb je het vermoeden dat je moestuin is overbemest, dan is het aan te raden om te stoppen met het toevoegen van meststoffen. Wacht vervolgens tot de planten zich weer helemaal hebben hersteld. Om dit probleem in de toekomst te voorkomen, is het aan te raden om eerst een bodemtest uit te voeren. Hier kun je de status meten van de voedingsstoffen zodat je alleen meststoffen toe hoeft te passen wanneer dit nodig is. Het is beter om voorzichtig te zijn in dit geval! Better safe than sorry.
Wanneer moestuin bemesten?
Het is aan te raden om elk jaar je moestuin te bemesten. Strooi bij voorkeur in het voor-of najaar. Tijdens het voorjaar groeien planten namelijk het hardst, en tijdens het najaar is het bodemleven het meest actief. Wanneer je een moestuin in het najaar bemest, hebben de planten tot aan de winter voldoende voedingsopslag.
Moestuinmest kopen bij Graszaaddirect
In onze webshop heb je een ruime keuze in verschillende meststoffen. Denk hierbij aan gazonmest, tuinmest en professionele bemesting. Moestuinmest bestellen doe je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect. Mocht je ergens vragen over hebben, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze specialisten. Zij helpen jou graag verder! En vergeet niet, bestellingen die voor 17:00 uur geplaatst zijn, worden dezelfde dag nog verzonden.