Triferto
N23 GRAS / WEIDEMEST - 20kg
€36,95 €24,95
Pokon
Gedroogde Koemestkorrels
€16,95 €12,95
Mertens
Bitterzout 5KG
€10,95
ECOstyle
Myco-Sedum 10 kg
€35,95
Triferto
Zwavelzure ammoniak 21% - 25kg
€48,95 €33,95
Pokon
Beuken & Hagen Voeding 10 kg
€30,95 €28,95
ECOstyle
Bloedmeel 1.6 KG
€14,95
Culterra
Natuurmestkorrels 25KG
€27,95 €24,95
ECOstyle
Myco-Haag micro 10 kg
€34,95 €31,95
Triferto
Kali 60% - 25kg
€41,95 €38,95
DCM
Beendermeel 3KG
€15,95 €14,95
Culterra
7-3-4+3MgO BIO Meststof oranje 25 kg
€45,95 €44,95
ECOstyle
100% Organische Tuinmest
€9,95 €7,95
DCM
Meststof Tomaten 3 KG
€16,95 €15,95

Tuinmest

Hier vind u voor het hele jaar door verschillende soorten meststoffen. O.a. zijn hier veel producten terug te vinden die door verscheidene hoveniers gebruikt worden voor verschillende specifieke doeleinden. 

Wat maakt een goede tuinmest?

Tuinmest is in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Echter, wat maakt nou precies een goede tuinmest? Belangrijk is dat de tuinmest een royale NPK-samenstelling heeft. De NPK-stoffen bevatten de belangrijkste voedingsstoffen welke de tuin nodig heeft om goed te presteren. in het kort gezegd stimuleert stikstof (N) het groeiproces, zorgt kalium (K) voor de transport van de voedingsstoffen en zorgt het fosfor (P) voor een gezond wortelstelsel van het gewas. Meer weten over de samenstelling van mest? Lees dan eens onze blog: 'Mest in detail'. 

 

Welke tuinmest voor jouw grasmat?

Welke tuinmest je het beste kan gebruiken, hangt af van de situatie van de bodem / het gazon. Wanneer je een schrale, uitgeputte bodem hebt, kunt u beter voor een organische mest gaan welke het bodemleven stimuleert. Bent u opzoek naar een tuinmest met een snelle werking welke meteen resultaten levert? Dan is kunstmest de beste oplossing. Echter stimuleert kunstmest het bodemleven niet. Tevens heeft het - in tegenstelling tot organische mest - slechts een korte nawerking.

 

Organische/biologische tuinmest, wat zijn de voors- en tegens?

Organische / biologische tuinmest is een mest welke voor minstens 60% bestaat uit organische stoffen. Dit zijn natuurlijke grondstoffen van plantaardige en/of dierlijke oorsprong. Ook bestaan er 100% organische meststoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koemest. Dit mest is ideaal om tegelijkertijd met kalk te strooien om de bodem extra te stimuleren. Organische tuinmest beschikt ook nog over een percentage NPK voedingsstoffen. Organische mest heeft verschillende voordelen:

Heeft een langdurige (na)werking van +/- 120 dagen

Kans op verbranding is minimaal

Stimuleert naast de grasgroei ook het bodemleven. Het zorgt voor een luchtige bodemstructuur

Zorgt voor een gelijkmatige groei

Organische mest is milieuvriendelijk

 

Het heeft natuurlijk ook een aantal nadelen. Zo is organische mest in verhouding een stuk duurder dan kunstmest. Het is in vergelijking met kunstmest langzaam-werkend. Wanneer je het gazon een snelle boost wilt geven dan is kunstmest meer geschikt. Voor een gezond gazon op lang termijn raden we echter aan om een organische mest te strooien.

 

Wanneer de tuin bemesten?

Het onderhouden van de tuin is een belangrijke klus. Planten hebben jaarlijks voeding nodig om gezond te blijven en goed te blijven presteren. Door de bodem te verrijken met tuinmest zorg je er voor dat het gazon en de planten beter groeien en minder snel ziek worden met alle gevolgen van dien. Maar wanneer kun je de tuin nou het beste bemesten? Dit hangt een beetje af van het gewas. Hieronder zetten we alles voor jou op een rijtje, zodat jij straks doelgericht te werk kunt gaan in de tuin!

 

Gazon

Alhoewel het door vele tuiniers wel eens wordt vergeten, is het bemesten van het gazon wel degelijk van groot belang. Een gezonde, groene grasmat kan niet zonder voeding. Het mest zorgt er voor dat de bodem wordt voorzien van voedingsstoffen. Grasplanten nemen voedingsstoffen op uit de bodem zodat ze kunnen groeien en gezond blijven. Een te kort aan de belangrijke NPK-voedingsstoffen resulteert vaak in ziekten. Worst case scenario kan het gras zelfs geel worden en afsterven. Er zullen dan kale plekken in het gazon ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Graszaaddirect raadt hierom aan om 3x per jaar het gazon te bemesten met tuinmest:

  1. De eerste bemesting van het jaar met kalkmest. Deze kan het best vroeg in het voorjaar plaatsvinden; eind maart / of in de maand april. Dit hangt natuurlijk ook een beetje af van het weer. Wanneer er nog nachtvorst is, kun je beter nog even wachten met strooien. Kalk zorgt er voor dat de bodem ontzuurt, zodat (gras)planten ongestoord haar voedingsstoffen kunnen blijven opnemen uit de grond.

  2.  In de vroege zomermaanden (juni, juli) is het mest van de eerste bemesting voor het meest uitgewerkt. U kunt er nu voor kiezen om een extra onderhoudsbeurt te plegen. Dit bij voorkeur met een organische mest welke voorzien is van een lange nawerking. DCM Vital-Green is in de zomer wellicht wel de beste mest die je kunt strooien. Deze meststof zorgt er namelijk voor dat het gazon diepgroen blijft. Daarnaast is het bestand is tegen hitte, droogte, regenbuien en intensieve betreding. 

  3. De laatste bemesting van het jaar vindt plaats in het najaar. Hiervoor heeft Graszaaddirect specifieke najaarsmest in het assortiment. Deze meststoffen zorgen er voor dat de bodem word ‘afgehard’. Dit houdt in dat planten en grassen sterk worden gemaakt om zo de winter goed door te komen. Najaarsmest beschikt over een hoog gehalte kalium en ijzer voor een voortdurende, gelijkmatig energievoorziening. Daarnaast beschikken de meeste producten ook over magnesium. Dit zorgt er voor dat het gras groen blijft.

 

Planten

Ook je planten in de border kunnen wel wat voeding gebruiken om goed te blijven functioneren.  Het bemesten van planten zorgt voor een groei- en bloeispurt. Tevens zorgt het er voor dat ziektes en andere kwalen tegen worden gegaan. Belangrijk is om - net als bij het gazon - vroeg in het voorjaar te gaan bemesten, aangezien dan het groeiseizoen weer van start gaat. Een vroege bemesting zorgt er voor dat je planten vanaf dag 1 voorzien zijn van voldoende voedingsstoffen. Een goede allround tuinmest is de DCM Siertuin. Dit mengsel is geschikt voor alle groene, bloeiende planten.

 

Tuinmest koop je in de aanbieding bij Graszaaddirect! Wij hebben een enorm breed assortiment vol met verschillende topmerken.