Tuinmest kopen
Het onderhouden van de tuin door middel van het strooien van tuinmest is een belangrijke klus. Planten hebben jaarlijks voeding nodig om gezond te blijven en goed te blijven presteren. Door de bodem te verrijken met tuinmest zorg je ervoor dat het gazon en de planten beter groeien, een hogere weerstand opbouwen en dus minder vatbaar zijn voor schimmels en ziekten.
Wat is tuinmest?
Met tuinmest voorzie je alles wat groeit en bloeit in de tuin van de benodigde voedingsstoffen. Door het strooien van een organische tuinmest behoud je een voedingsrijke bodem waar planten als hortensia’s, rozen, lavendel en buxushagen goed op kunnen groeien en bloeien. Daarnaast versterk je de planten met een geschikte tuinmeststof. Voor alles wat groeit in de tuin, hebben wij een passende meststof in ons assortiment.
Wij hebben onder andere siertuinmest, geschikt voor het bemesten van alle groene en bloeiende planten in de siertuin. Onder deze categorie behoren meststoffen voor specifieke planten als lavendel en rozen. Ook hebben we organische mest voor zuurminnende planten als rododendrons, hortensia’s en azalea’s. Meststoffen voor de siertuin beschikken naast de belangrijke NPK-voeding ook over sporenelementen als ijzer en magnesium.
Wat maakt een goede tuinmest?
De samenstelling van de tuinmest bepaalt of de meststof geschikt is voor het strooidoeleinde. Wil je je tomaten en aardappelen in de moestuin bemesten, dan heb je een meststof nodig met extra veel kalium. Terwijl de planten in je siertuin beter bemest kunnen worden met een meststof waar idealiter juist weer wat meer stikstof (N) en fosfor (P) in verwerkt zitten. Bij het kiezen van een goede tuinmest is de samenstelling van voedingsstoffen leidend.
Welke tuinmest is geschikt voor mijn grasmat?
Welke tuinmest je het beste kunt gebruiken, hangt af van de situatie van de bodem en de staat van het gazon. Wanneer je een schrale, uitgeputte bodem hebt, kun je het overwegen om een organische meststof te gebruiken. Organische meststoffen voeden niet alleen het gras, maar ook de bodem. De toegevoegde sporenelementen en micro-organismen verbeteren de bodemstructuur. Wil je jouw gazon een flinke oppepper geven, dan kun je kunstmest strooien. Kunstmest heeft een royale NPK verhouding, waardoor het gras binnen no-time een groeispurt ondergaat. Voor een snelle werking en direct resultaat, is kunstmest de beste gazonmest.
Tuinmest voor je moestuin
Voor de moestuiniers onder ons hebben we moestuinmest. Want ja, je groente, fruit en kruiden in de moestuin hebben óók voeding nodig. Jaarlijks bemesten is noodzakelijk om het gewas een groeistimulans te geven. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde oogst met dikke vruchten. Ook hagen, zoals de welbekende buxushaag, heeft voeding nodig. Buxushagen zijn echte grootgebruikers als het gaat om het opslokken van voedingsstoffen uit de bodem. Door buxusmest te strooien, blijven de voedingswaarden in de bodem op peil en zullen de naalden van de buxushaag een donkergroene kleur behouden. Een tuinmest die je zowel over het gazon als in de border kunt strooien, zijn koemestkorrels. De organische stoffen die in koemest verwerkt zitten, dragen bij aan een betere bodemstructuur. Hierdoor kunnen de planten de voedingsstoffen beter uit de bodem halen.
Tuinmest voor de siertuin is een speciaal samengestelde meststof met een gebalanceerde mix van stikstof, fosfor en kalium (NPK) die specifiek is ontworpen om de groei, bloei en algemene gezondheid van sierplanten te bevorderen. Deze siertuinmest kan ook sporenelementen bevatten voor een optimale plantengroei. Het is belangrijk om de juiste meststof te kiezen op basis van de behoeften van de planten en de bodemgesteldheid, en de instructies op de verpakking nauwkeurig te volgen om overbemesting te voorkomen. Een gezonde bodemstructuur is ook van essentieel belang voor een welvarende siertuin.
Organische tuinmest
Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een organische tuinmest. Organische tuinmest is een milieuvriendelijk alternatief ten opzichte van kunstmest. Onder organische tuinmeststoffen maken we nog onderscheid tussen organisch-minerale mest en 100% organische mest. Een voorbeeld van een organisch-minerale tuinmest is Culterra Groen 10+4+6. Deze bemesting bestaat voor minimaal 60% uit organische materialen en voor de rest uit NPK-voeding. Een 100% organische tuinmest bestaat uit onderdelen die volledig voortkomen uit plantaardige en/of dierlijke oorsprong. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koemestkorrels. Het voordeel van organische tuinmest is dat ze een bodemverbeterende werking hebben en een langdurige stroom van voeding afgeven.
Organische tuinmest brengt nog veel meer voordelen met zich mee:
- Langdurige (na)werking van +/- 120 dagen dankzij gecontroleerde afgifte van voedingsstoffen.
- Kans op verbranding bij uitstrooien is minimaal.
- Zorgt voor een luchtige bodemstructuur.
- Zorgt voor een gelijkmatige groei.
- Organische tuinmest is milieuvriendelijk.
NPK’s in tuinmest
Vrijwel elke tuinmest bestaat uit een combinatie van stikstof, fosfor en kalium. Deze zogenoemde NPK-voedingsstoffen vormen de basis die planten nodig hebben om te kunnen groeien en overleven. Stikstof zorgt voor de groei van de planten, fosfor voor een gezond wortelstelsel en kalium zorgt voor het transporteren van koolhydraten en water naar de grasplant. Naast de belangrijke NPK-voedingsstoffen worden sommige tuinmeststoffen verder aangevuld met sporenelementen als magnesium en ijzer. Ben je benieuwd naar de werking van deze sporenelementen? In onze blog: ‘Mest in detail’ duiken we wat dieper in op de precieze werking van al deze voedingsstoffen.
Wanneer de tuin bemesten?
Tuinmest kan gebruikt worden wanneer het groeiseizoen aanbreekt, op zijn vroegst vanaf maart. De eerste bemesting van het jaar kan plaatsvinden wanneer de planten uit hun winterslaap komen en weer beginnen te groeien. Een tweede bemesting van planten in de siertuin en de border kan gestrooid worden aan het eind van de lente of het begin van de zomer. Doorgaans zijn twee bemestingen per jaar voldoende. Heb je zandgrond? Dan kan het geen kwaad om driemaal per jaar te bemesten. Zandgronden zijn namelijk minder voedzaam dan bijvoorbeeld kleigronden. Heb je zandgrond, dan kan de derde bemesting plaatsvinden vanaf het eind van de zomer tot en met de maand september.
Hoewel het door veel tuinbezitters vaak vergeten wordt, is het toch van essentieel belang om ook het gazon te bemesten. Een gezonde, groene grasmat kan niet zonder voeding. De mest zorgt ervoor dat de bodem wordt voorzien van voedingsstoffen. Grasplanten nemen voedingsstoffen op uit de bodem zodat ze kunnen groeien en gezond blijven. Een tekort aan de belangrijke NPK-voedingsstoffen leidt vaak tot ziekten. Het ergste wat kan gebeuren is dat het gras geel kan worden en afsterven. Er zullen dan kale plekken in het gazon ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen.
Graszaaddirect raadt daarom aan om het gazon drie keer per jaar te bemesten met tuinmest:
- Vanaf eind februari/begin maart kan er gazonkalk gestrooid worden. Gazonkalk zorgt ervoor dat de zuurtegraad van de bodem geneutraliseerd wordt, zodat (gras)planten ongestoord haar voedingsstoffen kunnen blijven opnemen uit de bodem.
- Tijdens de vroege zomermaanden (juni-juli) kan de tweede bemesting van het jaar plaatsvinden. Doe dit bij voorkeur met een organische meststof die voorzien is van een lange nawerking. DCM Meststof Vital Green is bij uitstek geschikt om te strooien tijdens de zomer. Deze meststof zorgt het behoud van een diepgroene graskleur, de hele zomer lang door. Daarnaast verhoogd deze meststof de weerstand, waardoor het gazon beter bestand is tegen hitte, droogte, regenbuien en intensieve betreding.
- De laatste bemesting van het jaar vindt plaats in het najaar. Daarom heeft Graszaaddirect een specifieke najaarsmest in het assortiment. Deze meststoffen zorgen ervoor dat het gras wordt ‘afgehard’. Dit houdt in dat planten en grassen sterk worden gemaakt om zo de winter goed door te komen. Najaarsmest beschikt over een hoog gehalte kalium en ijzer voor een voortdurende, gelijkmatige energievoorziening. Daarnaast beschikken de meeste producten ook over magnesium. Dit zorgt ervoor dat het gras groen blijft.
Hoeveel tuinmest per m²?
De hoeveelheid tuinmest die je per vierkante meter (m²) moet gebruiken, kan variëren afhankelijk van het type meststof dat je hebt en de behoeften van de planten in je tuin. Over het algemeen wordt aanbevolen om het doseringsadvies te volgen dat op de verpakking van de meststof staat vermeld.
Meststoffen worden meestal gedoseerd in grammen per vierkante meter of kilogram per hectare. De exacte dosering kan verschillen, afhankelijk van de NPK-verhoudingen van de meststof en de specifieke behoeften van de planten die je kweekt.
ECOstyle tuinmest
De tuinmest van ECOstyle is een 100% organische mest die universeel toepasbaar is op alles wat groeit en bloeit in de siertuin, net als alle planten in de border. ECOstyle tuinmest zit boordevol met mineralen en sporenelementen die de plant voedt en het bodemleven activeert. Hiermee richt je een tuin in die vol staat met gezonde en weerbare planten en bomen. Houd je toevallig nog wat mestkorrels over? Dan kan je deze zelfs uitstrooien over het gazon. Ook op gazons heeft dit product zich bewezen als goede universele basisbemesting. Bemest je tuin op een verantwoorde manier, tuinier ecologisch met ECOstyle!
Tuinmest kopen bij Graszaaddirect
Voor alles wat groeit en bloeit, hebben wij een geschikte meststof in huis. Voorzie je tuin van de belangrijkste voedingsstoffen, bestel de beste tuinmest voordelig online bij Graszaaddirect. Met enige regelmaat hebben wij tuinmest in de aanbieding! Onze meststoffen worden vaak gebruikt door hoveniers en groenwerkers. Geschikt voor professioneel gebruik. Tuinmest kopen doe je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect. Voor 17:00 uur besteld, is dezelfde dag verzonden.