MRS Organix
Koemestkorrels 20 KG
20,95
Triferto
Kali 60% - 25kg
43,95

Fruit- en sierteelt meststoffen

Bemesting die specifiek gebruikt wordt voor de fruit- en sierteelt is een echte traktatie voor je groeiende groenten, planten en sierteelt. Op deze manier zorg je ervoor dat je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen aan je bodem toevoegt, zodat je fruitgewassen en sierplanten optimaal kunnen groeien. 

Wat is fruit- en sierteelt mest?

Fruit- en sierteeltmest zijn speciaal samengestelde meststoffen die ontworpen zijn om je sierplanten en fruitgewassen de optimale voedingsstoffen te geven. Met deze meststoffen geef je ze de voeding die ze nodig hebben om op een gezonde wijze te groeien, bloeien en vruchten te vormen. 

Meststoffen voor fruit- en sierteelt bevatten een mix van voedingsstoffen (zoals fosfor, stikstof, kalium en micronutriënten) die erg belangrijk zijn voor de groei en gezondheid van planten. Deze meststoffen komen in verschillende vormen, waaronder poeders, korrels en vloeistoffen. Ook heb je de keuze tussen organische meststoffen en chemische meststoffen.

 Het fijne van specifieke meststoffen is dat ze gecontroleerde voedingsstoffen leveren die zonder probleem opgenomen kunnen worden door je fruitgewassen en sierplanten. Hierdoor zullen ze gezonder worden, beter bloeien en nóg betere vruchten produceren!

Wat zit er in fruit- en sierteelt mest?

De verhoudingen kunnen nogal wat verschillen. Dit is namelijk afhankelijk van het gewas en ook de bodem behoeften. In meststoffen wordt de verhouding meestal weergegeven als NPK, met cijfers die vervolgens de verhouding aangeven van de aanwezige stikstof [N], fosfor [P] en kalium [K]. 

Fruitbomen hebben in verhouding meer stikstof nodig tijdens de groeifase, terwijl ze tijdens de vruchtvorming fase meer fosfor en kalium nodig hebben. Voor sierteelt variëren de meststoffen afhankelijk van de gewenste kenmerken (bladkwaliteit en bloei) en de specifieke plantensoort. Mocht je advies nodig hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten!

Soorten fruit- en sierteelt mest

De samenstelling en functies van meststoffen voor gazons en die voor planten variëren, afhankelijk van de specifieke vegetatietypes. Meststoffen die bedoeld zijn voor gazons, zijn voornamelijk ontworpen voor gras en hebben doorgaans een hoog gehalte aan stikstof. Deze meststoffen stimuleren de groene en weelderige groei van het gras, waardoor het beter bestand is tegen slijtage. Ze worden doorgaans verspreid in de vorm van korrels.

In tegenstelling hiermee zijn meststoffen voor planten veel veelzijdiger en passen ze zich aan aan verschillende plantensoorten. Plantmest bevat een uitgebalanceerde mix van voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor, kalium en sporenelementen. Deze voedingsstoffen dragen bij aan de groei, bloei en vruchtvorming van planten. Dergelijke meststoffen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, zoals korrels, vloeistoffen en andere varianten.

Welke fruit- en sierteelt mest moet ik gebruiken?

Dat hangt volledig af van de gewassen die je hebt staan! Je hebt speciale meststoffen voor fruit, groenten en sierplanten.

Meststoffen voor fruit

Wanneer je van het verse fruit uit eigen tuin of boomgaard wil genieten, bestaat er een speciale meststof voor fruitbomen. Wil je nu echt een meststof die bijvoorbeeld specifiek is gericht op één gewas? Bekijk dan eens de ECOstyle Aardbeien AZ. Mocht je je afvragen welke meststof voor fruitbomen je moet gebruiken, neem dan gerust contact op!

Meststoffen voor groenten

Je groenten wil je natuurlijk zo lekker mogelijk uit eigen tuin kunnen oogsten. Daarvoor kun je een speciale mest voor je groentetuin. De DCM Mix 5 is zeer geschikt voor groenten. 

Meststoffen voor sierplanten

Wat is sierteelt? Sierteelt is de teelt van siergewassen. Deze gewassen floreren natuurlijk extra goed met een speciale meststof. Een speciale meststof voor sierplanten is hiervoor de basis. ECOstyle Myco-Siertuin zorgt ervoor dat het wortelbereik tot wel negen keer vergroot kan worden! 

Hoeveel mest moet ik gebruiken?

Dit verschilt per meststof en per gewas. Kijk altijd naar de meststof die jij aan wil schaffen en hou je aan de aanbevolen hoeveelheid. Je wil absoluut niet overbemesten, gezien dit flink schadelijk kan zijn voor zowel je gewassen als het milieu.

Hoe gebruik je fruit- en sierteelt mest?

Doordat dit afhankelijk is van de grootte van je teelt en welke apparatuur je tot beschikking hebt, is dit op twee manieren te doen: handmatig en machinaal. 

Handmatig strooien

Dit is ideaal voor kleinere tuinen of het bemesten van individuele planten. Hier zijn de stappen:

  • Gebruik een schep of een speciale meststrooier om de mest gelijkmatig rond de planten op de grond te verdelen.
  • Zorg ervoor dat je de mest gelijkmatig verspreid en voorkom dat er te veel op één plek terechtkomt, omdat dit schade aan de planten kan veroorzaken.
  • Na het strooien kun je de mest lichtjes in de grond harken of het gewoon laten liggen, afhankelijk van wat wordt aanbevolen voor het specifieke gewas.

Mechanische verspreiding

Dit wordt vaak gebruikt in grote boomgaarden of landbouwgebieden waar veel mest moet worden verspreid. Dit doe je met behulp van een meststrooier die aan een tractor is bevestigd. Volg deze stappen:

  • Vul de meststrooier met de juiste hoeveelheid mest, zoals aanbevolen.
  • Rijd gelijkmatig langs de rijen planten of over het gebied dat je wilt bemesten terwijl je de meststrooier aanzet. De strooier zal de mest gelijkmatig verspreiden terwijl je beweegt.
  • Zorg ervoor dat je de snelheid en instellingen van de strooiwagen aanpast om een gelijkmatige verspreiding te krijgen.

Bemesting voor fruit- en sierteelt kopen bij Graszaaddirect

Bemesting voor fruitteelt en sierteelt is een belangrijke bron van voedingsstoffen die gebruikt kan worden is daarom zeer goed voor je groenten, fruit en sierplanten! Geef je (moest)tuin een oppepper met de beste kwaliteit bemesting. Bemesting voor je sierteelt en fruit koop je eenvoudig, veilig en snel via Graszaaddirect.