Culterra
Koemestkorrel 25KG
€24,95
DCM
Fecapol 25 kg
€21,95

Koemestkorrels

Waarom Koemestkorrels strooien?

Wanneer je (organische) koemestkorrels op het gazon strooit, zorgt je binnen no-time voor een betere bodemstructuur. Je geeft het gazon, de border of moes-/siertuin niet alleen een boost met de belangrijkste voedingsstoffen (NPK) die zich in de mest bevinden, maar de 100% organische mest zorgt ook nog voor een goede bodemstructuur. De samenstelling van de koemestkorrels zorgt dus voor een 2-in-1 effect.

Hoe werken koemestkorrels?

Een goede bodemstructuur resulteert in een betere voedingsopname van de voedingsstoffen in de bodem. Hierdoor blijft het gazon in een goede conditie en voorkom je dat de planten slap worden, verkleuren of zelfs uitdrogen. Koemest is een bodemverbeteraar met een hoog organische stofgehalte wat er voor zorgt dat de bodem weer vruchtbaar wordt. Koemestkorrels hebben een lange nawerking en daarnaast kan het gestrooid worden over het gazon en/of bloemenperk. Breng met koemestkorrels uw bodem in action!

Hoeveel koemestkorrels per m²?

Hoeveel koemestkorrels je moet strooien per m², hangt af van de volgende aspecten:

  • De toepassing
  • De kwaliteit van het grond

Gemiddeld genomen strooit men met 1 kilogram koemestkorrels zo'n 10 m². 

Koemestkorrels oplossen in water

Je kunt koemestkorrels ook oplossen in water. Je kunt bijvoorbeeld de koemestkorrels in een gieter, emmer of ton doen en er vervolgens water in laten stromen. Dit kan je laten staan en vervolgens heb je een vloeibare meststof. Het is enorm handig om bijvoorbeeld het water met opgeloste koemest af te gieten in een bloempot of rond de voet van een plant in de tuin!

Hoe vaak koemestkorrels strooien?

Hoe vaak je koemest kan strooien, hangt compleet af van het doeleinde. Voor het bemesten van planten, is 2x strooien per jaar voldoende. Voor het gazon is 1x per jaar voldoende. Je kunt het gehele jaar door strooien. Bemest het gazon of de planten in de border jaarlijks, zo houdt je de bodemstructuur en het humusgehalte op peil.  Aangeraden wordt om voor regenbui aan te gaan strooien, zodat de mestkorrels extra snel oplossen in de bodem. Houdt de weerberichten dus goed in de gaten!

Wanneer Koemestkorrels strooien?

De beste tijd om gedroogde koemest te strooien is vroeg in het voorjaar. Je bereid het gazon zo goed voor op het groeiseizoen, welke tijdens het begin van het voorjaar op het punt van beginnen staat. Aangeraden wordt om de koemest vroeg in het voorjaar te strooien in combinatie met een kalk meststof. Je stimuleert dan, naast het krijgen van een gezonde bodem, de grasgroei van uw gazon. U kunt de (koe)meststoffen aanbrengen op het gazon door het te strooien vanuit de hand, met een handstrooier of met een strooiwagen. Aangeraden wordt om het met een handstrooier of strooiwagen te doen zodat het gelijkmatig verdeeld wordt over het gazon. Strooi ten slotte niet te veel koemest tegelijk op een plek, dit kan resulteren in slappe, uitgedroogde planten. Houdt het strooiadvies op de verpakking aan voor optimaal resultaat!

Hoe lang blijven koemestkorrels houdbaar?

Een zak met koemestkorrels is ongeveer 5 jaar lang houdbaar. Mocht je na een bemesting nog een aangebroken zak over hebben, sluit deze dan goed af en bewaar het droog. Je kunt het een jaar later dan nog prima gebruiken!

 

Koemestkorrels of kippenmestkorrels?

De mestkorrels lijken vrij veel op elkaar in de zin dat ze beide de bodemstructuur verbeteren. Een nadeel van kippenmest is dat het veel ammonium en ureum bevat, waardoor het kan verbranden; zeker tijdens de warme zomermaanden. Daarnaast hebben kippenmestkorrels een kortere nawerking aangezien de kippenmestkorrels sneller oplossen dan koemest. Daarentegen is het wel ietwat voedzamer dan koemest. Beide soorten zijn meer bestemd voor de bodem en niet perse als voeding voor de (gras)plant. Daarom raden we aan om koemestkorrels te strooien in combinatie met een bijpassende meststof. Je creëert zo een luchtige, voedzame bodem waar de (gras)plant moeiteloos de voedingsstoffen uit kan opnemen.

Ook koemestkorrels kunnen verbranden wanneer ze in de felle zon liggen. Tevens begint het dan extra te stinken. Pas hier dus tijdens het strooien wel voor op, strooi bij voorkeur tijdens een regenbui.

Wanneer koemestkorrels strooien in de moestuin?

Voor de beste opbrengst wordt aangeraden om laat in de winter koemestkorrels te strooien in de moestuin. 

Graszaaddirect.nl heeft koemestkorrels in diverse soorten en maten. Waaronder de koemestkorrels van DCM. Goedkoop koemest kopen doe je bij uw online grasspecialist!