Professionele meststoffen

Je gazon en de planten in de border voeding geven? Overweeg het eens om de groeiende en bloeiende (gras)planten in je tuin te bemesten met professionele meststoffen. Met een professionele (gazon)meststoffen voorzie je alles wat groeit en bloeit met een op maat samengestelde mix voedingsstoffen.

Wat zijn professionele meststoffen?

Professionele meststoffen zijn speciaal samengestelde meststoffen die naast de belangrijkste NPK-voedingsstoffen ook veel sporenelementen bevatten die een verbeterende werking hebben op alles wat groeit en bloeit in de tuin. Het onderscheidend vermogen van een professionele mest ten opzichte van een standaard gazonmest zit in de samenstelling en opbouw van de toegevoegde voedingsstoffen. Daarnaast hebben professionele meststoffen hun naam te danken aan het feit dat deze meststoffen veel gebruikt worden door hoveniers en groenwerkers.

Soorten professionele meststoffen

Er zijn veel soorten professionele meststoffen verkrijgbaar. De soorten vallen onder te verdelen tussen meststoffen voor het gazon en meststoffen voor planten in de border en in de siertuin. We hebben de varianten die daaronder vallen voor je op een rijtje gezet.

Weidemest

Een vorm van professionele mest is weidemest. Dit is een soort meststof die een specifieke formule bevat waar je niet snel een vergelijkbare mest van kunt vinden. Weilanden moeten nou eenmaal voldoen aan veel specifieke eisen. Er wordt veel gevraagd van het gras. Het vee dat gebruik maakt van een weiland moet het gras bijvoorbeeld kort kunnen afgrazen. Een weidemest zorgt voor een snelle groeispurt van het gras, zodat er het jaarrond voldoende te eten valt voor koeien, paarden, schapen en andere kleinvee.

Fruit- en sierteelt mest

Ook fruit- en sierteelt gewassen en planten zijn kieskeurig als het gaat om het bemesten ervan. In beide gevallen presteren ze het beste wanneer ze bemest worden met een langzaam werkende meststof dat doorgaans juist wat minder stikstof bevat en meer fosfaat en kalium. In onze blog ‘Mest in detail’ lees je meer over de exacte werking van deze NPK-voedingsstoffen. Het strooien van een professionele mest die naast het voeden van de plant of gewas ook nog eens het bodemleven activeert, is wenselijk. Daarom hebben we speciale meststoffen in ons assortiment voor fruit- en sierplanten.

Border mest

Ook de planten in de border hebben mest nodig. En er is geen betere manier om dat te doen met een professionele mest. Een goede bodem vormt de basis van een gezonde ontwikkeling van borderplanten. Je kunt de bodem verbeteren door koemestkorrels te strooien. Ook het toedienen van een meststof hoort bij het onderhouden van de bloeiende planten in de border. Professionele meststoffen voor de border voldoen aan de specifieke voedingsbehoeften die bepaalde borderplanten hebben.

Gazons en sportvelden mest

Ben je van plan om je gazon te bemesten? Of wil je graag het grasveld van je sportvereniging naar een hoger niveau tillen? Dat kan met professionele gazon- en sportveldenmest. Het is van cruciaal belang om gazons en sportvelden, welke dagelijks bespeeld worden, te bemesten. Met een uitgebalanceerde meststof vorm je een ijzersterke grasmat dat minder gevoelig is voor schimmelaantastingen en andere grasziekten. Verhoog de sportieve prestaties met een professionele bemesting!

Hoe kies ik de juiste professionele bemesting?

Welke professionele meststof je het beste kunt gebruiken, hangt volledig af van het strooidoeleinde. Zo zijn er meststoffen verkrijgbaar voor gazons, weilanden en sierplanten in de border. Wil je een weiland bemesten, dan kies je vanzelfsprekend voor weidemest. Hetzelfde geldt voor professionele gazonmeststoffen. Hierin heb je echter wel meer keuze. Zo zijn er specifieke meststoffen voor het voorjaar en najaar. Triferto N23 kunstmest/stikstofmest is een voorbeeld van een typische voorjaarsmest. Deze langzaam werkende meststof zorgt voor een gelijkmatige voedingsstroom dat maar liefst vier maanden voortduurt. DCM Gazonmeststof Najaar is het schoolvoorbeeld van een najaarsmest. Deze professionele mest is rijk aan kalium. Deze voedingsstof zorgt voor het afharden van je grasmat. Zo doorstaat je gazon of sportveld de winter zonder kleerscheuren.

Hoe gebruik je professionele meststoffen?

Professionele meststoffen kunnen het beste uitgestrooid worden met een strooiwagen. Het is belangrijk dat de mestkorrels gelijkmatig verdeeld worden over het strooioppervlakte. Bekijk van tevoren welke dosering je moet aanhouden en stel de strooiwagen hierop in. We raden aan om twee keer per jaar professionele gazonmeststoffen te gebruiken. Eén keer in het voorjaar en één keer in het najaar. De meeste sierplanten in de border hoeven slechts eenmaal per jaar bemest te worden. Deze bemesting kun je het beste in het prille voorjaar uitvoeren.

Wat is het verschil tussen normale meststof en meststof voor professionele bemesting?

Opvallend aan professionele meststoffen zijn het strooiadvies. Met een professionele meststof kun je vaak een stuk groter oppervlak bemesten dan met een normale meststof. Neem bijvoorbeeld het professioneel gazonmest van DCM. Ter vergelijking nemen we DCM Vital Green en de normale gazonmest Culterra Groen. Beide meststoffen zijn geschikt voor het bemesten van het gazon. Maar zie hier het verschil: waarbij je met de gazonmest van Culterra 250 vierkante meter kunt strooien, kan de professionele mest van DCM ongeveer 500 (!) vierkante meter bewerken.

Meststoffen voor professionele bemesting kopen bij Graszaaddirect

Bij Graszaaddirect vind je een groot assortiment aan professionele meststoffen. Voor elk tuinprobleem hebben wij een passende meststof. En dan maakt het niet uit of je simpelweg het gazon wilt bemesten of een bepaalde sierplant met specifieke voedingsbehoeften. Voor professionele meststoffen, maar ook voor gazonmest en andere tuinmeststoffen ben je bij ons aan het juiste adres.