Fruitboom bemesten: Hoe en wanneer?
17/08/2023 - 16:01

Fruitboom bemesten: Hoe en wanneer?

Een fruitboom in de tuin, wie wil dit nou niet? Het ziet er prachtig uit en als je het goed doet, kun je ook nog eens genieten van de meest sappige en lekkere vruchten! Maar hoe zorg je er nou voor dat dit fruit zo lekker mogelijk wordt? Het antwoord daarop is simpel: speciale bemesting voor je fruitboom. Vandaag gaan wij wat dieper in op de bemesting van je fruitboom, inclusief het belang hiervan en het juiste moment om dit te doen. En een fruitboom planten, wanneer doe je dat nou? Laten we beginnen!

Waarom is het belangrijk om een fruitboom te bemesten?

Wanneer je al een langere tijd een fruitboom in je tuin hebt staan, weet je misschien dat het niet altijd even makkelijk is om daar de meest sappige, gezonde vruchten van te plukken. De sleutel tot een productieve fruitboomgaard is de juiste voeding. Bemesting zorgt er namelijk voor dat de fruitbomen de juiste voeding kunnen opnemen. Zo blijft de fruitboom gezond, productief en minder vatbaar voor ziektes. Laten we alle voordelen even op een rijtje zetten:

  • De bodem krijgt alle benodigde voedingsstoffen.
  • Fruit zal sneller én beter groeien.
  • De hoeveelheid vruchten zal toenemen.
  • De ziektebestendigheid wordt vergroot.
  • De algehele gezondheid van de boom verbetert.

Fruitboom in bloei

Een fruitboom in bloei voegt ook nog eens toe aan de esthetische waarde in je tuin.

Wanneer fruitboom planten?

Heb jij nou nog geen fruitboom? Dan kan je deze natuurlijk zelf planten in je tuin. Mocht je je afvragen wanneer je fruitbomen planten nou het beste kunt doen, dan is dit tijdens de wintermaanden. In deze periode bevindt alles zich in een rustperiode. Deze planttijd strekt zich uit van oktober tot het einde van maart. Gedurende deze periode hebben de bomen voldoende gelegenheid om hun wortels te laten acclimatiseren aan de nieuwe bodem en kunnen ze bij aanvang van het voorjaar direct beginnen met groeien. Het is altijd aan te raden om fruitbomen te planten wanneer er geen vorst aan de grond is. 

Wanneer moet je een fruitboom bemesten?

Je fruitboom bemesten doe je bij voorkeur in het vroege voorjaar. De meest geschikte maanden van het jaar om een fruitboom te voorzien van meststoffen, is tijdens het voorjaar, specifiek in maart of april. In deze periode kunnen fruitbomen optimaal profiteren van alle belangrijke voedingsstoffen, wat hun gezondheid en productiviteit bevordert. Door bemesting in deze tijd krijgt de boom voldoende gelegenheid om de benodigde voedingsstoffen op te nemen, wat essentieel is voor zowel de bloei als de ontwikkeling van vruchten.

Hoe moet je een fruitboom bemesten?

Dit ligt volledig aan het type fruitboom dat je in de tuin hebt staan. Een appelboom is een volledig andere boom dan bijvoorbeeld een amberboom, en daarom moeten ze ook anders bemest worden. Laten we even een aantal verschillende fruitbomen uitlichten. Bij alle verschillende soorten fruitbomen is het aan te raden om kalk te strooien in februari. Hierdoor wordt de absorptie van de meststoffen vergroot. 

Appelbomen bemesten

Appelbomen doen het over het algemeen goed op verschillende soorten grond. Maar vooral wanneer jouw appelboom op een zandbodem staat, is het aan te raden om deze jaarlijks wat extra steun te geven in de vorm van voeding. Wanneer je overweegt om je appelboom te bemesten, is dit aan te raden om te doen in het vroege voorjaar (maart, april). In het voorjaar hebben appelbomen namelijk de meeste voedingsstoffen nodig doordat ze nu tijdens een groeiperiode gaan. Meststoffen kunnen nu optimaal benut worden! 

Mocht je appelboom al jaartjes erop hebben zitten, dan is het aan te raden om de meststoffen nog eerder in het jaar aan te brengen. Hierdoor kan het beter in de bodem dringen, waardoor de wortels het makkelijker op kunnen nemen. 

Appelboom

Pruimenboom bemesten

Pruimenbomen zijn gek op de juiste voeding vanuit meststoffen. Vergelijkbaar met andere fruitbomen, heeft de pruimenboom bemesting nodig in het vroege voorjaar. Tussen maart en april is het handig om de grond rondom de pruimenboom te voeden met de juiste bemesting (hier gaan we straks verder op in). Mocht de bodem bestaan uit zand, is het aan te raden om in de zomer nog eens een bemestingsronde te doen. Een perenboom heeft geen behoefte aan synthetische meststoffen. Ga daarom altijd aan de slag met een organische meststof. 

Perenboom bemesten

Appels en peren gelijken doe je normaal gesproken niet, maar de appel- en perenboom lijken echter wel op elkaar! Voorzie je perenboom daarom jaarlijks van meststoffen, ook in het vroege voorjaar. Een perenboom op een zanderige ondergrond vereist soms wel een extra bemesting, bij voorkeur in de zomer. Zand heeft namelijk de neiging om voedingsstoffen slecht vast te houden, waardoor onder andere regen de voedingsstoffen snel weg kan spoelen. Ook kun je een perenboom bemesten met mulch, een organische laag op de bodem. Mulch kan bestaan uit onder andere grasmaaisel, bladeren, compost, etc. 

Perenboom

Amberboom bemesten

De amberboom heeft vaak de minste meststoffen nodig van alle fruitbomen. Het moment hiervoor verandert echter niet; bij voorkeur in het vroege voorjaar. Let bij de amberboom op de pH-waarde van de bodem, gezien te veel kalk niet gunstig is voor de amberboom. Een bodem wordt als kalkrijk gezien wanneer de pH-waarde boven de 7,0 is. Dit kun je gemakkelijk zelf meten met een bodemtester

Meststoffen voor fruitbomen

Niet alle meststoffen zijn gelijk aan elkaar. Elke meststof heeft een verschillende verhouding voor verschillende doeleinden. Voor fruitbomen bestaan gelukkig ook verschillende soorten meststoffen! We hebben een hele categorie met verschillende meststoffen voor fruit- en sierteelt

Mocht je toch nog vragen hebben over het bemesten van je fruitbomen, twijfel dan niet om contact op te nemen. Met de juiste meststoffen, kun jij al snel de vruchten plukken van je harde werk! Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag verder.

Reacties

Hebben 1jarige perenbomen mest nodig in het voorjaar en zo ja welje npk?
Margje - 24/02/2024 - 13:20

Laat een reactie achter