Giftige planten voor honden
05/07/2023 - 13:16

Giftige planten voor honden

Hoe mooi sommige planten en bloemen ook kunnen zijn, soms is het verstandiger om ze buiten bereik te houden van je hond. Het laatste wat je wil is dat je geliefde viervoeter vergiftigd wordt. Weet wat er in je tuin staat voordat je je hond hier rond laat snuffelen. Gelukkig bestaan er ook genoeg planten en bloemen die wél veilig zijn voor je trouwe vriend. Wij vertellen jou graag voor welke je planten moet oppassen, welke planten veilig zijn en wat je moet doen als het toch fout gaat. Uiteraard geven wij ook tips voor de ultieme hondvriendelijke tuin!

Waarom eten honden giftige planten?

Hier kunnen veel verschillende redenen voor zijn. Zo kan het zijn dat je hond gewoon nieuwsgierig is. Vooral puppy's hebben de neiging om aan alles te knagen, en zo ook aan de mooie blikvangers in je tuin. Wanneer de verveling toeslaat, zal je hond eerder geneigd zijn om eens te knagen aan je planten. Hou daarom altijd toezicht op je hond in de tuin, en dan vooral op pups!

Ook kan het zo zijn dat stukjes van de plant per ongeluk in de vacht van je hond zijn blijven steken. Als je hond een lange of stugge vacht heeft, is de kans groot dat er een klein deel van de plant blijft hangen als je hond er langs loopt of schuurt. Zonder dat ze het doorhebben, kunnen ze de plant binnen krijgen als ze gaan bijten in hun vacht. Op deze manier krijgt je hond dus per ongeluk een stuk plant in het maag-darmkanaal.

Wat ook een veelvoorkomende reden is voor honden om zich te richten op planten, is een dieet van vers vlees of zelf bereid voedsel. In dit dieet kan het zijn dat er een deel van de essentiële vitaminen en mineralen mist. Het is natuurlijk dat je hond dit tekort wilt aanvullen, en daarom gaan honden het vaak zoeken bij planten. Zorg er daarom voor dat je, samen met je dierenarts, goed kijkt naar een gebalanceerd dieet dat voldoet aan alle eisen van je hond. 

hond die op planten kauwt

Verveling en nieuwsgierigheid zijn veel voorkomende redenen dat honden op planten gaan kauwen. 

De mogelijke gevaren van giftige planten in je tuin

Er steken helaas flink wat gevaren aan het hebben van giftige planten in je tuin. De problemen kunnen variëren van misselijkheid en braken, tot (sorry, we kunnen het niet minder erg maken) de dood. Daarom is het in dit geval van levensbelang om te weten wat je precies in je tuin hebt staan. Iedereen die (af en toe) een hond, kat of kind in de tuin heeft rondsjouwen, zou moeten weten welke planten giftig zijn. We gaan straks dieper in op de symptomen van vergiftiging bij honden. 

Lijst met giftige planten voor honden

Voor we verder gaan, is het handig om de lijst met giftige planten voor honden te delen. Deze lijst is opgedeeld in “zeer giftige planten voor honden” en “giftige planten voor honden”. Zeer giftige planten zijn in vele gevallen dodelijk voor je hond. 

Zeer giftige planten voor honden: Giftige planten voor honden:
Adonis Roos Aardappelplant
Bilzekruid Bolderik
Blauwe regen Buxus
Boerenjasmijn Dahlia
Braaknootboom Daslook
Bitterzoet Duifkruid
Doornappel Ganzebloem
Akelei Gatenplant
Gevlekte Aronskelk Gelderse Roos
Gevlekte Scheerling Goji-bes
Goudenregen Hortensia
Herfststijlloos Hyacinth
Kamperfoelie Jacobskruiskruid
Nachtschone Karwij
Karmozijnbos Krokus
Kerstroos Lelie
Kerstster Lupine
Lelietje-van-Dalen Narcis
Monnikskap Paardenstaart
Paternosterboontje  Passiebloem
Oleander Slangenwortel
Peperboompje Suzanne-met-de-mooie-ogen
Reukerwt Tomatenplant
Rhodondendron Tulp
Ridderspoor Venijnboom
Stokroos Vezelvlas
Taxus Vijgenplant
Thuja (Levensboom) Witte Heggenrank
Vingerhoedskruid Wolfsmelkachtigen
Waterscheerling Zwarte Nachtschade
Wolfskers  
Wonderboom  
Zevenboom  

Dit zijn de meest voorkomende planten. De lijst is een stuk langer, vooral wanneer je het buiten Nederland zoekt. Met deze lijst willen wij enkel een indicatie geven van veel voorkomende giftige planten voor honden in Nederlandse tuinen. Pas altijd op met wat je doet, vooral wanneer je honden, katten of kinderen in je tuin hebt rondbanjeren. 

lupine giftig

De mooiste planten kunnen het meest giftig zijn voor honden. Ga daarom ook niet af op het uiterlijk. 

Alternatieven: veilige planten voor honden

Let op: in deze lijst staan verschillende soorten planten die over het algemeen als veilig worden beschouwd. Echter kan het altijd het geval zijn dat jouw hond een allergie heeft voor een van deze planten. Ook zal het innemen van grote hoeveelheden, net als voor mensen, niet gezond zijn en problemen kunnen veroorzaken. Blijf altijd veilig omgaan met de inname van of de aanraking met planten. Ook is het zeer goed mogelijk dat een veilige plant qua uiterlijk erg overeenkomt met een giftige plant. Daarom raden wij het af, tenzij je een ware plantenkenner bent, om zelf aan de slag te gaan met het plukken en gebruiken van planten. Better safe than sorry! 

Veilige planten voor honden
Afrikaantje
Aster
Bamboe
Basilicum
Blauwkussen
Camellia
Duizendblad
Fuchsia
Goudsbloem
Groot kaasjeskruid
Huislook
IJsbloem
Korenbloem
Kamille
Lavendel
Leeuwenbekje
Madeliefje
Munt
Paardenbloem

Zijn er bepaalde kenmerken van giftige planten voor honden die je kunt herkennen?

Het antwoord hierop is simpel, maar maakt het niet makkelijker. Je kunt giftige planten namelijk niet zomaar herkennen aan bepaalde kenmerken. Hoe je dan kunt weten welke planten gevaarlijk zijn? Door te leren! Neem bijvoorbeeld een cursus waarin geleerd wordt welke planten gevaarlijk zijn. 

Hoewel je, in tegenstelling tot dieren, bij planten niet kunt zien wanneer ze giftig zijn, kun je wel enkele vuistregels aanhouden. Zo zijn de meest voorkomende uiterlijke kenmerken op giftige planten: felgekleurde bloemen of bessen, doornen of stekels, melkachtig sap, plakkerige bladeren of harige bladeren.

Let op: de meest giftige planten kunnen er enorm onschuldig uitzien. Deze uiterlijke kenmerken geven je enkel een indicatie van wat een grote kans heeft om giftig te zijn. 

Symptomen bij vergiftiging van je hond

De symptomen kunnen enorm variëren. Dit heeft te maken met de hoeveelheid ingenomen gif, de grootte en zwaarte van je hond en de gevoeligheid van je hond. Hieronder zullen we enkele symptomen beschrijven die voor kunnen komen bij vergiftiging door een plant: 

1. Maag-darmproblemen

Dit houdt in dat je hond diarree kan hebben, over kan geven, buikpijn heeft, eetlust verliest, overmatig kwijlt of misselijk is.  

2. Neurologische problemen

Je hond vertoont gedesoriënteerd gedrag, kan verward zijn, toont ongecoördineerde bewegingen, trilt, kan toevallen krijgen, laat abnormaal gedrag zien en zelfs lethargie krijgen of in een coma belanden. 

3. Hartproblemen

Dit houdt in dat je hond een onregelmatige, verhoogde of verlaagde hartslag kan krijgen, flauw kan vallen of erg zwak wordt. 

4. Ademhalingsproblemen

Je hond benauwd worden, hoesten, moeite krijgen met ademhaling of een snelle ademhaling krijgen. 

5. Huidreacties

Het is mogelijk dat je huiduitslag, jeuk, roodheid, zwelling of irritatie ziet. 

6. Overmatige dorst en urineproductie

Sommige vergiftigingen kunnen leiden tot heel veel dorst (waardoor veel drinken) en daardoor ook vaak plassen. 

7. Veranderingen in de kleur van het tandvlees/ de tong/ de slijmvliezen

Dit houdt in dat de kleur van het tandvlees en/of de tong bleek / blauwachtig kan worden. De slijmvliezen kunnen ook verkleuren en juist erg droog worden. 

8. Bloedingen

Dit uit zich vaak in onverklaarde bloedingen zoals een bloedneus, bloed in de ontlasting of in de urine. 

9. Zwakte

Je hond zal vermoeid gedrag laten zien met minder energie. Dit gedrag is te omschrijven als lusteloos met vaak een gebrek aan coördinatie. 

Let op: deze symptomen komen niet enkel voor bij vergiftiging. Het kan ook zijn dat je hond deze symptomen vertoont bij andere gezondheidsproblemen. Vermoed je dat je hond vergiftigd is? Neem per direct contact op met een dierenarts voor medische hulp. Snel handelen kan het verschil maken in leven en dood! 

Wat te doen als je hond een giftige plant heeft gegeten?

Snel handelen maakt het verschil. Dit zijn de stappen die je het beste kunt doorlopen: 

1. Bel onmiddellijk een dierenarts

Geef de dierenarts alle informatie die je hebt. Denk hierbij aan de naam van de plant, het deel van de plant die je hond heeft gegeten, de symptomen van je hond en het tijdstip waarop het is ingenomen. Volg het advies van de dierenarts op voor de juiste eerste hulp.

2. Voorkom verdere blootstelling

Verwijder de volledige toegang tot de plant! Hou je hond uit de buurt en pak onmiddellijk de eventuele resten van de plant uit de mond van je hond. Vergeet niet om ook jezelf te beschermen gezien het ook giftig kan zijn voor mensen. Draag bijvoorbeeld handschoenen. 

3. Houd je hond in de gaten

Observeer je hond nauwlettend en schrijf eventuele veranderingen in het gedrag op. Let ook op of (en wanneer) de symptomen erger worden. Hierdoor maak je een tijdlijn van de ernst van de symptomen. Dit kan erg nuttige informatie zijn voor de dierenarts. 

4. Neem de plant en eventueel braaksel mee naar de dierenarts

Dit kan erg handig zijn om er zeker van te zijn om welke plant het gaat. Dit is cruciale informatie voor de beste behandeling!

5. Volg alle instructies van de experts (dierenarts) op

De dierenarts zal het juiste behandelplan maken op basis van de voorgaande situatie. Volg de instructies van de dierenarts dan ook goed op. 

Ga nooit op eigen houtje huismiddeltjes en medicijnen geven zonder een goed overleg met je dierenarts. Wees niet koppig als het gaat om de gezondheid van je beste vriend. Vertrouw altijd op professioneel advies bij ernstige situaties als vergiftiging. 

Hondvriendelijke tuin

Een hondvriendelijke tuin bevat enkel planten die niet giftig zijn voor honden. 

Een hondvriendelijke tuin creëren 

Mocht je nou echt all-in willen gaan voor je hond, dan hebben wij hier wat tips voor de beste hondvriendelijke tuin!

  • Honden zijn dol op een groot gazon om op te rennen en te spelen.
  • Pas op met paden van schelpjes en grof grind. Dit is vaak te scherp voor de zachte kussentjes onder hun pootjes. 
  • Zorg voor een goede omheining! Dit zorgt ervoor dat de hele tuin verder gebruikt kan worden om lekker los te lopen.
  • Maak een goede rustplek voor je hond in de koelte. Denk hierbij aan een hondenhok of een speciaal hoekje met al zijn/haar favoriete speeltjes onder de overkapping.
  • Maak een zandbak zodat je trouwe viervoeter lekker kan graven. 
  • Vergeet niet om extra (vers) drinkwater in de tuin neer te zetten. Laat je hond kennismaken met deze bak, zodat hij deze altijd weet te vinden. 
  • Is het echt warm? Zorg dan voor een hondenbadje in je tuin.

Conclusie

Uiteindelijk draait het allemaal om het welzijn van je geliefde viervoeter! Het opofferen van een plant hier en daar hoort daar nou eenmaal bij. Je wil uiteraard niet dat je hond, misschien wel per ongeluk, gaat knagen aan een giftige plant met alle gevolgen van dien. Gelukkig bestaan er redelijk veel non-toxische planten voor honden. Met de planten in die lijst, kun jij gerust een enorme tuin vullen! Bij Graszaaddirect verkopen wij een redelijke lijst met veilige tuinplanten voor honden. Neem gerust eens contact op voor advies. 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter