Graszoden of graszaad? Alle voor- & nadelen op een rijtje!
Het is een veelgestelde vraag: ga ik graszaad zaaien of zal ik er voor kiezen om graszoden te leggen? In deze blogpost leggen we het aanbod, de voor-en nadelen en de kosten van beide opties naast elkaar om vervolgens te kijken welke optie het best bij jouw tuin past!
Het aanbod aan graszaad en graszoden
Bij zowel de zaden als zoden zijn er verschillende varianten waaruit u kunt kiezen. Zo heb je bij beide varianten de keuze om te kiezen uit speel-en sport en siergazon zaden of zoden. Zo staat het speelgras bij beide opties er om bekend dat het geschikt is voor familiaal gebruik door de hoge betredingstolerantie. Siergras, zoals de naam al doet vermoeden, staat bij zowel graszaad als graszoden bekend om de hoge sierwaarde, en lage betredingstolerantie. Er zit dus weinig tot geen verschil in de beschikbare opties. Echter bestaan er meer soorten graszaden voor verschillende doeleinden. Het is dus over het algemeen een stuk breder inzetbaar en vooral ook specifieker gericht voor bepaalde doeleinden. Denk hierbij aan graszaadmengsels als Schaduwgras, Herstelgraszaden en Weidemengsels; om maar een aantal mogelijkheden op te noemen.
De voor- en nadelen op een rijtje
Het is erg verleidelijk om graszoden aan te leggen. Je hebt namelijk direct resultaat bij het leggen van graszoden. Het wordt daarentegen wel aangeraden om het niet meteen te betreden, aangezien de kans dan flink aanwezig is dat de zoden dubbelklappen. Je kunt dus net als bij graszaad niet meteen het perceel betreden, echter ben je wel meteen voorzien van een strakke grasmat. Een ander voordeel van graszoden is dat ze het jaarrond aangelegd kunnen worden, dus ook in de winter. Dit voordeel begint langzaam maar zeker te ‘vervagen’, omdat er steeds meer graszaadmengsels op de markt komen die bij lage temperaturen van 5 graden Celsius al ingezaaid kunnen worden! Daarnaast is het aanleggen van een tuin met graszaad veel lichter werk dan door het aan te leggen met zoden, wat erg intensief is: graszoden wegen doorgaans 15 kilo per stuk.
''Meer keuzemogelijkheden met graszaad''
Zoals eerder vermeld, een groot voordeel van graszaad is dat er veel meer keuzemogelijkheden zijn dan bij graszoden: dit heeft mede te maken met het feit dat de graszaadmengsels voorzien zijn van verschillende, hoogwaardige grassoorten/rassen. Deze verschillende soorten zorgen ervoor dat het erg specifiek inzetbaar kan zijn. Je kunt bij graszaad echt om advies vragen voor de situatie waarin uw gazon zich bekeert, terwijl je bij graszoden slechts enkele varianten hebt waaruit je kan kiezen.
Een aantal andere grote voordelen van graszaad ten opzichte van graszoden*:
- Graszaad heeft een langere levensduur. Graszoden zijn bij lage temperaturen slechts enkele dagen houdbaar.
- Graszaad is erg lang houdbaar; zeker wanneer je het in een koele, donkere ruimte opslaat. Ook heb je altijd de mogelijkheid om snel en gemakkelijk bij te zaaien wanneer er bijvoorbeeld kale plekken ontstaan.
- Een veelvoorkomend probleem bij pas aangelegde graszoden is dat er schimmelziekten ontstaan. Dit ontstaat doordat graszoden kunnen worden gekweekt op andere ondergronden dan de ondergrond in uw tuin.
''Graszaad een stuk goedkoper dan graszoden''
*Graszaad en graszoden kunnen beide last krijgen van mankementen aan het gazon. Graszaad is ietwat duurder in de onderhoud dan graszoden. Denk aan het ontstaan van mossen en onkruid. Echter kosten meststoffen gemiddeld maar 10-15 euro per zak à 20-25 kg en onkruidverdelgers zijn ook in verkrijgbaar voor een paar euro. Dit is een ‘goedkope’ investering als je het vergelijkt met de aanschafkosten van graszoden.
De aanschaf- en onderhoudskosten
Tussen graszaad en graszoden zit een groot prijsverschil. Voor goede kwaliteit graszoden ben je al snel 2 euro kwijt per m². Stel u wilt uw gazon van 100 m² aanleggen. U bent dan 200 euro kwijt exclusief transportkosten. Voor datzelfde gazon van 100 m² ben je ongeveer 2 tot 3 kilo graszaad nodig. Dit kost gemiddeld ongeveer rond de 20 euro. De prijs scheelt dus behoorlijk. Voor grootgrondbezitters is het aanleggen van het perceel met graszoden al helemaal een duur verhaal. Je bent dan al snel meer dan 1000 euro kwijt. Dit is een hoop geld voor een grasmat, en niet voor iedereen betaalbaar.
Graszaad of graszoden?
Of u nou beter voor graszaad of graszoden kunt kiezen, hangt compleet af van de situatie van uw tuin en het geldbedrag wat u er zelf voor over hebt. Graszaad producenten als Barenbrug zijn jaar in jaar uit bezig met het ontwikkelen en kweken van nieuwe en betere grasrassen en technologieën, welke vele oplossingen vormen voor de vele behoeften van graszaad-aanschaffers. Een aantal voorbeelden zijn de Yellow Jacket-zaadcoatings en SOS technologie. Kortom, met de aanschaf van graszaden zijn de mogelijkheden eindeloos en voor ieder gazon is er een passend mengsel dat er voor zorgt dat uw gazon een waar visitekaartje is!
Heb je belang bij advies over welke graszaad het best bij jouw tuin past? Neem vrijblijvend contact op met Graszaaddirect voor advies op maat. Je kunt ten allen tijde bellen (+31(0) 857 - 920171) of mailen ([email protected]).