Graszaadtest 2024: Beste speelgras
04/01/2024 - 09:08

Graszaadtest 2024: Beste speelgras

Speelgras is gras waar daadwerkelijk op geleefd en genoten mag worden. Of je nu kinderen of huisdieren hebt, of dat je vaak mensen uitnodigt in je tuin, speelgras is daarvoor gemaakt. Het is een sterke, dikke grasmat die wel tegen een stootje kan. En mocht het toch beschadigd raken, dan is dat geen probleem. Speelgras beschikt namelijk over een snel herstelvermogen.  

Er zijn veel verschillende graszaadmengsels van speelgras. Maar het is natuurlijk de grote vraag welke de allerbeste is. Wij willen jou het meest eerlijke en onderbouwde antwoord hierop geven, en daarom de beoordeling hiervan uitgevoerd door een onpartijdige zaadleverancier, genaamd Vandinter Semo. 

Over Vandinter Semo

Vandinter Semo is een vooraanstaand bedrijf dat gespecialiseerd is in de teelt en handel van zaden. Als toonaangevende producent en verwerker van zaaizaad is het een van de belangrijkste spelers op de Europese markt. In nauwe samenwerking met grasveredelaars wereldwijd produceert Vandinter Semo gazongrassen van buitengewone kwaliteit. Het uitgebreide dienstenaanbod van het Gronings bedrijf omvat nu ook zaadschoning, zaadcoating en zaadverpakking. Bovendien beschikt het bedrijf over een geavanceerd laboratorium waar hoogwaardig gras succesvol wordt gekweekt volgens een doordacht programma, uitgevoerd door een team van experts.

Hoe is deze graszaadtest uitgevoerd?

Deze onafhankelijke test van graszaden omvatte diverse grasmengsels van verschillende leveranciers, waaronder MRS Seeds & Mixtures, Barenbrug, Moowy, Welkoop en Ten Have Seeds. Het graszaad dat in deze test is gebruikt, is eenvoudig te vergelijken, omdat uitsluitend speelgras met vergelijkbare samenstellingen is gebruikt. Hieronder vind je een schematische weergave van de exacte samenstellingen.

samenstelling graszaadmengsels

De behandelingen en doseringen zijn uniform toegepast op alle mengsels. De grasmengsels zijn eenmalig gezaaid in een tuinkas onder gecontroleerde omstandigheden, waardoor de kiemomstandigheden van alle mengsels gelijk zijn.

grassoorten graszaadtest

Deze verschillende grassoorten zijn vaak terug te vinden in graszaadmengsels voor een speelgazon.

Bevindingen: de eerste indruk

Wat gelijk duidelijk wordt, is dat Engels raaigras vlot kiemt en snel opkomt. De roodzwenkgrassen kiemen iets langzamer en veldbeemdgras komt als laatste boven de grond. 

speelgras eerste indruk

Linksboven: Action MRS Seeds & Mixtures, rechtsboven Family MRS Seeds & Mixtures, linksonder Speel Barenbrug, rechtsonder Moowy. 

MRS Seeds & Mixtures: Action

Doordat het MRS Seeds & Mixtures Action mengsel een hoog percentage aan Engels raaigras bevat, staat het gras redelijk snel boven de grond. Wel mist het gras een klein deel aan siergehalte, gezien je op het eerste zicht alleen het Engelse raaigras ziet. Later ontwikkelen de andere grasrassen zich ook beter en wordt het een beter geheel met een hogere sierwaarde.

 speelgras eerste indruk van bovenaf

Eerste indruk: links Action Green Boots, linksboven Speel Welkoop, middenboven Speel Barenbrug, rechtsboven Action MRS, linksonder Speel Ten Have, middenonder Speel Moowy, rechtsonder Family MRS.

Barenbrug

Barenbrug bevat een hoog percentage Engels raaigras. Mengsels met veel Engels raaigras staan snel boven de grond en komen snel op, maar missen door hun brede bladeren het siergehalte van een gazon. Door de grotere en zwaardere zaden van Engels raaigras is de dichtheid van de grasmat lager.

speelgras testresultaat

Links: Green Boots Action, linksboven Speel Welkoop, middenboven Speel Barenbrug, rechtsboven Action MRS Seeds & Mixtures, linksonder Speel Ten Have, middenonder Moowy, rechtsonder Family MRS Seeds & Mixtures. 

Action: Green Boots

Het is bij ons onbekend wat de samenstelling is van het Green Boots graszaadmengsel van de Action. Wel is op de foto te zien dat dit mengsel het meest is achtergebleven van alle zeven mengsels. 

action green boots graszaad

MRS Seeds & Mixtures: Family

Het mengsel van MRS Seeds & Mixtures komt als een van de grote winnaars uit de bus! Het graszaadmengsel Family kenmerkt zich door een snelle kieming en vestiging, wat resulteert in een weelderig gazon. Met zijn hoge sierwaarde en uitstekende schaduwtolerantie voegt het niet alleen esthetische waarde toe aan de tuin, maar gedijt het ook goed onder verschillende lichtomstandigheden.

Het beschikt over een ijzersterk wortelstelsel en heeft een opmerkelijke tolerantie voor betreding, waardoor het ideaal is voor gazons die intensief worden gebruikt. Bovendien is deze grasvariant geschikt voor alle bodemsoorten, waardoor het een veelzijdige keuze is voor diverse tuinomgevingen. Met een hoog zelfherstellend vermogen en een zeer dichte zode biedt het niet alleen een duurzaam gazon, maar gaat het ook onkruid effectief tegen. Of het nu gaat om inzaaien, bijzaaien of doorzaaien, deze grasvariant blijft een betrouwbare keuze voor een gezond en groen gazon.

mrs family speel sportgazon

Welkoop

Het graszaadmengsel voor een speelgazon van Welkoop is een van twee grote winnaars! Het gras kwam snel op en biedt een hoge sierwaarde. Welkoop Speelgazon biedt graszaad voor een levendig gazon dat intensief gebruikt kan worden. Het grasmengsel resulteert in een weelderig, frisgroen gazon met een krachtige en dichte grasmat. Het product wordt vervaardigd onder nauw toezicht van een erkende keuringsdienst en bestaat uit zorgvuldig geselecteerde grassoorten met een hoge kiemkracht en zuiverheid.

welkoop speelgazon

Ten Have Seeds

Het grasmengsel van Ten Have Seeds bevat vijf verschillende grassen, waaronder Engels raaigras, veldbeemdgras, gewoon roodzwenkgras, roodzwenkgras met fijne uitlopers en roodzwenkgras met forse uitlopers. Het hoogste percentage is Engels raaigras, met 45%. Hierdoor kwam het gras redelijk snel op, maar het lijkt alsof de juiste verhouding hier mist. De dichte zode liet even op zich wachten, maar is beter dan andere concurrerende graszaadmengsels.

ten have seeds speel sportgazon

Moowy

Het speelgrasmengsel van Moowy bevat 60% Engels raaigras, 35% roodzwenkgras en 5% veldbeemdgras. Hierdoor kwam het gras best snel op, maar miste uiteindelijk een hoge sierwaarde. Ook zie je dat de zode minder dicht is dan andere graszaadmengsels. Echter is de opkomst hoger dan het graszaad van andere merken.

moowy speelgras

Eindresultaat

Mengsels met veel Engels raaigras staan snel boven de grond, maar missen door hun brede bladeren het siergehalte van een gazon. Sommige producten hebben een matige stand en weinig siergehalte, waarschijnlijk door een iets hoger aandeel Engels raaigras in de mengsels. Door de grotere en zwaardere zaden van Engels raaigras is de dichtheid van de grasmat lager. Veldbeemdgras en Engels raaigras zorgen voor een goede bespelingstolerantie. Fijnbladige grassen met een hoog siergehalte zijn roodzwenkgras en veldbeemdgras.

Voor een mooi speel- en siergazon is het belangrijk dat het aandeel roodzwenkgras, veldbeemdgras en Engels raaigras goed uitgebalanceerd is. Het speelgras van MRS Family en Welkoop Speelgazon waren visueel het beste en hebben de meest gewenste verhouding grassoorten in het mengsel.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter