Hoe kun je het beste de tuin egaliseren?
06/01/2022 - 14:16

Hoe kun je het beste de tuin egaliseren?

De tuin egaliseren, of simpel gezegd 'een schuine tuin recht maken' is een belangrijke klus die ervoor zorgt dat je tuin in een goede en vooral nette staat is en blijft. Het geheim van een mooie tuin met een stralend gazon is een goed geëgaliseerde tuin. Ben je toevallig net verhuisd en wil je de tuin volledig naar jouw wensen inrichten? Of wil je gewoon nieuw gras zaaien? Wat je plannen ook zijn, het is belangrijk dat je de tuin allereerst gaat egaliseren! Hoe je dat het beste kan aanpakken lees je in deze blog.

Wanneer de tuin egaliseren?

Er kunnen verschillende redenen zijn om de tuin te egaliseren. Eén van de meest voor de hand liggende redenen is een verhuizing of simpelweg een groot renovatieproject. Naarmate je de tuin volledig op de schop neemt door het te 'niveleren', kun je de tuin vervolgens compleet naar eigen wens inrichten. 'Starting from scratch', zeg maar. Een andere reden om de tuin te egaliseren is het aanleggen van een terras of oprit. Wanneer je de tuin gaat verharden, is een goede ondergrond erg belangrijk. Heb je dit niet, dan is de kans op grote verzakkingen in de tuin groot. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Ook wanneer je een gazon wilt aanleggen, is het belangrijk dat de grond van te voren wordt geëgaliseerd. Alleen dán kun je jarenlang genieten van een strak, vlak en frisgroen gazon. En dan maakt het niet uit of je graszaad zaait of graszoden legt. Het is een grote tuinklus, maar we kunnen concluderen dat het egaliseren van de tuin slechts sporadisch hoeft te gebeuren. Meestal alleen wanneer de tuin rigoureus op de schop genomen wordt. Maar, dit maakt het zeker geen minder belangrijke tuinklus dan bijvoorbeeld het verticuteren van je gazon, wat ongeveer 1x per 2 jaar zou moeten gebeuren voor een goed onderhoud.

Hoe het beste de tuin egaliseren?

Het onderhouden van de tuin is niet altijd even makkelijk. Een nette tuin met een mooi gazon is ook zeker niet vanzelfsprekend; er komt best veel bij te kijken. Wanneer je jouw tuin egaliseert, zorg je er niet alleen voor dat je tuin een zeer nette uitstraling krijgt, maar je voorkomt ook dat de grond op verschillende plekken gaat verzakken. We raden daarom ook aan om deze belangrijke tuinklus zeker niet over te slaan. Een goed begin is ten slotte het halve werk!

Zie je het nog niet echt zitten om deze klus zelf aan te grijpen? Dan zou je het werk altijd kunnen overlaten aan een vakman. Maar, vergeet niet dat wanneer je het egaliseren van de tuin uitbesteedt, dit wel kosten met zich meebrengt. Vaak wordt er in overleg van te voren een prijs afgesproken per m². De exacte kosten van het egaliseren hangt af van verschillende factoren, maar het komt gemiddeld ongeveer neer op 25 euro per m². Als je een grote tuin hebt, ben je dus grofweg gezegd al snel duizenden euro's kwijt. Maar niet als je een manusje-van-alles bent die niet niet bang is om vuile handen te krijgen! Je kunt de tuin namelijk ook gewoon op eigen houtje egaliseren, met relatief weinig kosten. Om deze tuinklus zo makkelijk mogelijk te maken voor jezelf, raden we aan om de volgende tuingereedschappen aan te schaffen:

  • Tuinwals
  • Waterpas
  • Meetlint
  • Schep
  • Hark
  • Metseldraad of een ander bindmateriaal
  • Tuinaarde

Nu je alle benodige gereedschappen in huis hebt kun je beginnen met de voorbereidingen. Hoe? Dat lees je in onze stappenplan!

 

De tuin egaliseren: stappenplan

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er verschillende manieren om je tuin te egaliseren. We leggen nu stapsgewijs uit HOE je dat het beste kunt doen!


1. Het gebied dat je wilt egaliseren dient van te voren helemaal leeg en kaal te zijn. Meet van te voren dus goed af hoeveel grond je gaat bewerken en markeer dit eventueel voor je eigen gemak door het stuk grond af te zetten met paaltjes, stokken of een ander opvallend object. Markeer tevens het hoogste punt door het af te rasteren met bijvoorbeeld metseldraad of een ander bindmateriaal. Je wilt er natuurlijk wel voor zorgen dat de grond overal even vlak is. Wanneer je op het hoogste punt begint, kun je de gehele tuin op dezelfde hoogte gemakkelijker gelijk trekken. Dit kun je - bij wijze van - op de millimeter nauwkeurig egaliseren met een meetlint en een waterpas.

2. Maar voordat je begint.... Op welke manier je het ook aanpakt, het is allereerst van belang dat je onkruiden en andere onregelmatigheden verwijdert uit de te bewerken grond. Dit kun je het beste doen door de grond te frezen, idealiter met een grondfrees. Wanneer je de grond freest, roer je de grond simpel gezegd door elkaar. Deze werking zorgt ervoor dat ongewenste materialen uit de bodem verdwijnen. Ook maak je de grond beter bewerkbaar. De grond krijgt een kruimelige structuur en slaat veel zuurstof op in de bodem. Hier wordt de bodem luchtig van. Ideaal wanneer je een gazon wilt inzaaien of een moestuin wilt aanleggen, want je kunt de grond nu op de gewenste hoogte gemakkelijk strak trekken met een geschikt hulpmiddel. Ga alleen aan de slag als de ondergrond droog is; dan is de grond een stuk makkelijker bewerkbaar.

3. Om de grond een extra boost te geven of om 'lege' plekken op te vullen, kan het geen kwaad om nieuwe aarde toe te voegen. Wat voor soort aarde je gebruikt, hangt af van het doeleinde. Als je een gazon wilt aanleggen, dan kun je eventueel een bodemverbeteraar gebruiken in combinatie met zand en een meststof. Ben je van plan om de tuin te betegelen, dan heb je enkel een laag zand nodig. Wil je een border aanleggen met bloeiende planten? Dan kun je ook aanplantgrond toevoegen aan de grond.

4. Verdeel de toegevoegde aarde vervolgens gelijkmatig in de grond en trek het gelijk met een hark. Herhaal deze stap net zolang totdat alle plekken even hoog zijn. Zijn alle plekken in de tuin goed geëgaliseerd? Stamp de grond dan goed aan met bijvoorbeeld een plank, pallet of tuinwals totdat het volledig waterpas is.

5. Als je klaar bent, dan is het van belang dat je de grond enkele dagen met rust laat. Bij droge weersomstandigheden kan het geen kwaad om de grond vochtig te houden met bijvoorbeeld een tuinsproeier.

 

Tuin egaliseren met een pallet

Ja, je leest het goed! Met een pallet kun je de toplaag van het grond egaal afstrijken. Het gebruiken van een pallet is een handige en goedkope manier om de tuin te egaliseren. Een pallet komt erg goed van pas wanneer je een groot oppervlak moet bewerken. Ideaal om achter een trekker of bijvoorbeeld een zitmaaier te spannen met een touw of iets dergelijks. Wanneer je de pallet over de kop vastbindt en een tegel tussen de planken legt, heb je genoeg gewicht om de tuin op een goede manier te egaliseren.

Tuin egaliseren met een tuinwals

De tuin egaliseren met een pallet of een plank hout kan heel makkelijk zijn. Maar voor grotere oppervlaktes kan het ook zeker geen kwaad om een tuinwals te gebruiken, bijvoorbeeld die van het merk Talen Tools. Deze tuinwals, of graswals, is licht in gewicht. Je kunt zelf gewicht toevoegen door deze aan te vullen met zand of water. Wanneer je de wals volledig vol laat lopen, heeft het ongeveer een gewicht van 60 kilogram. Hiermee kun je de tuin eenvoudig egaliseren. Denk erom dat je de grond stevig aandrukt om zo het risico op verzakking na hevige regenval te verkleinen.

 

Wist je dat?

Een tuinwals ook goed van pas komt wanneer je van plan bent om graszaad te zaaien? Wanneer je net gras ingezaaid hebt, is het allereerst belangrijk dat je de zaden licht inharkt. Vervolgens kun je de bodem aanrollen met een tuinwals. Hiermee versnel je het ontkiemingsproces van de graszaden, aangezien alle zaden na het walsen goed contact hebben met de bodem.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter