Vals zaaibed maken tegen onkruid
18/06/2024 - 15:32

Vals zaaibed maken tegen onkruid

Klaar voor een kleurrijke bloemenweide of rijke oogst in de moestuin? Maak dit jaar eens een vals zaaibed en wees onkruid te slim af! In dit artikel ga je alles leren over de techniek van het valse zaaibed.

Wat is een vals zaaibed?

De valse zaaibedmethode is een handig trucje om de onkruiddruk te verlagen. Je bereidt de bodem voor, alsof je gaat zaaien, maar laat het vervolgens nog een tijdje braakliggen. Doordat je de bodem bewerkt, activeer je onkruidzaden die in de bodem aanwezig zijn. Deze onkruidzaden zullen gaan kiemen en groeien, aangezien ze nu in aanraking komen met lucht en zonlicht. Je kunt de kiemplanten simpelweg verwijderen en het proces (tweewekelijks) herhalen totdat de aanwezige zaadbank* uitgeput is.

*Met de term 'zaadbank' doelen we op de hoeveelheid onkruidzaden die in de bodem aanwezig zijn.

Op een milieuvriendelijke manier omgaan met onkruid

Het maken van een vals zaaibed is een milieuvriendelijke manier van onkruidbestrijding. Je stimuleert de natuurlijke kieming van onkruid. Je kunt het nu makkelijk verwijderen, zonder daarbij de bodem te verstoren. Daarnaast komen er geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas. Het algemene gebruik van bestrijdingsmiddelen, zowel vóór als na het zaaien, wordt beperkt omdat je het probleem dat onkruid heet al in de kiem smoort!

Wanneer maak je een vals zaaibed?

Je kunt de valse zaaibedmethode voorafgaand aan het zaaien toepassen. Bijvoorbeeld voor het zaaien van je favoriete groentes in de moestuin, of bij het aanleggen van een bloemenweide. Een vals zaaibed heeft de grootste impact tijdens de warme zomermaanden, aangezien de onkruiddruk dan het hoogst is. 

Hoe kun je een vals zaaibed maken?

Als je de mogelijkheid en tijd hebt om een vals zaaibed te maken, adviseren wij om dit zeker te doen. Het is namelijk makkelijker om onkruiden voor het zaaien weg te halen, dan ze naderhand proberen te onderdrukken. Bij het maken van een vals zaaibed, kun je dezelfde stappen volgen als bij een gewoon zaaibed. We hebben de werkzaamheden op een rijtje gezet in een stappenplan.

Stap #1: Kies een geschikte locatie

Het type zaaigoed is bepalend. De groenten in je moestuin groeien het best in de volle zon, op een beschutte plek buiten de buurt van bomen, struiken en andere dichte begroeiingen. Vrijwel alle gewassen hebben ongeveer 6-8 uur zonlicht nodig. Voor de meeste bloemen geldt dat ze het beste groeien op goed doorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. 

Stap #2: Spitten of frezen

Je legt nu de basis van je valse zaaibed. Spit of frees de grond tot een diepte van 15 tot 20 centimeter. Je ploegt de grond als ware om. Met deze handeling verwijder je aanwezige onkruiden en zorg je voor een goede beluchting. Je activeert de kiemplanten (lees: onkruiden) die reeds aanwezig zijn in de bodem.

Begin in de maanden juni of juli met de voorbereiding. Zowel zand- als leemgrond zijn goed te bewerken. Heb je zware kleigrond? Begin dan met de bodembewerking na enkele regenbuien. Dan is de toplaag wat minder hard.

Stap #3: De bodem egaliseren

Gebruik een hark of riek om de grond te egaliseren. Als het goed is, heb je nu een glad oppervlak. Een egale bodem is belangrijk voor een goed zaai- en kiemresultaat. Laat die kiemplanten maar komen!

Stap #4: Bewateren (optioneel)

Deze stap is niet noodzakelijk, maar het versnelt het proces wel. De combinatie van licht, (warme) lucht en water zorgt voor een snellere opkomst van onkruid. Hoeveel water je precies nodig hebt, is lastig om te zeggen. Dit hangt namelijk af van de grond, het weer en in welke mate het zaaibed wordt blootgesteld aan de zon. In het algemeen is het aan te raden om de grond licht vochtig te houden.

bewateren

Stap #5: Onkruiden verwijderen uit het zaaibed

Vervolgens kun je de ongewenste onkruidplanten verwijderen door het licht te schoffelen. Indien nodig, kun je dit proces een keer herhalen. Als je dit zo'n twee tot drie keer doet, verminder je de kans op kiemplanten van eenjarige onkruiden en terugkerende grassen.

Stap #6: Zaaien, maar nu echt!

Als je daadwerkelijk gaat zaaien, adviseren we om niet meer te gaan keren in de grond, want dan komen er weer nieuwe onkruiden boven. Zodra de onkruiden uit het valse zaaibed gehaald zijn, kun je direct erna gaan zaaien. 

Het zaaigoed heeft nu een mooie voorsprong opgebouwd ten opzichte van onkruid! Nu je de techniek van het valse zaaibed hopelijk goed onder de knie hebt, zal het zaaien je een stuk beter af gaan. Zaaien na het toepassen van de valse zaaibedmethode zorgt tenslotte voor een gevarieerdere bloemenweide en rijkere oogst in de moestuin. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met de klantenservice van Graszaaddirect.