17/05/2021 - 13:29

Waarom kalk gebruiken voor het gazon?

Om het hele jaar door een gezonde en groene grasmat te behouden is het van belang om een kalkmest te strooien. In deze blog lees je alles over kalk en waarom het zo belangrijk is om er jaarlijks mee te bemesten!

Waarom kalk?

Kalk heeft een neutraliserende waarde welke er voor zorgt dat pH-waarde op peil blijft. De pH-waarde van de bodem gaat jaarlijks omlaag. Door het strooien van kalk op het gazon, zorg je er voor dat de zuurtegraad van de bodem in balans blijft. Bodems verzuren van nature. Wanneer de bodem een te lage pH-waarde heeft, dan wordt het voor de (gras)planten steeds lastiger om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Het gras zal op den duur steeds vatbaarder worden voor ziekten en schimmels. Als hier niks aan gedaan wordt, dan is de kans groot dat het gras geel kleurt, of zelfs afsterft, met gevolg dat er kale plekken in het gazon ontstaan. Tevens groeit mos snel op zure bodems. Wanneer er mos in het gazon groeit, is dit vaak een indicatie dat de bodem te zuur is.

Naast het ontzuren van de bodem, heeft kalk nog meerdere voordelen. Zo bevatten deze mestkorrels ook magnesium. Magnesium zorgt voor een mooie, donkergroene kleur. Daarnaast voedt het de bodem en dat resulteert natuurlijk in een betere bodemstructuur. Een gezonde bodem neemt enerzijds het (regen)water moeiteloos op in de bodem en anderzijds houdt het een vochtbuffer aan, zodat het gras altijd voorzien is van voldoende energie. 

Alles even kort op een rijtje. Kalk zorgt voor:

  1. Het neutraliseren van de zuurgraad
  2. Magnesium voor een donkergroene bladkleur
  3. Verbeteren van de bodemstructuur
  4. Indirecte werking tegen mos.

De ideale zuurgraad van de bodem ligt tussen de 5.5 en 7.0. Ben je benieuwd wat de pH-waarde van jouw gazon is? Dat kan je eenvoudig meten met simpelweg een pH-meter. Het is zeker aan te raden om voor het strooien aan eens de zuurgraad te meten, zo kom je er achter wat je grasveld precies nodig heeft.

 

Wanneer kalk strooien?

Je kunt het hele jaar door wel kalk op het gazon strooien, maar voor een optimaal resultaat raden we aan om 2x per jaar te strooien: 1x vroeg in het voorjaar (februari t/m maart) en 1x in het najaar (oktober t/m november). Om het kalk zo snel mogelijk te laten werken, is het verstandig om het gazon na het strooien te bewateren.

 

Hoe moet je kalk strooien?

Je kunt kalk op 2 manieren strooien. Als je een klein gazon of tuin hebt, kun je het prima met de hand doen. Strooi de zak leeg in bijvoorbeeld een emmer of ton en spreidt de kalkkorrel gelijkmatig uit over het gazon. Heb je een groot gazon? Dan kun je misschien toch wel beter gaan strooien met een strooiwagen. Dit werkt een stuk makkelijker; zet de strooier op de gewenste stand en strooi het uit door het karretje simpelweg aan te duwen! Tevens zorg je er zo gegarandeerd voor dat de korrels gelijkmatig verspreid worden op het gras.

Zorg er tijdens het bemesten - net als met het zaaien van graszaad - voor dat je zowel in de lengte als in de breedte strooit.

Welke kalk raden we aan?

De meeste kalk meststoffen hebben dezelfde eigenschappen. We maken onderscheid tussen 2 soorten kalk: kalkkorrels en poederkalk. Poederkalk heeft een snellere werking doordat het eerder opgenomen word in de bodem, maar is daarentegen wel lastiger om te strooien. Bij een klein zuchtje wind waait het poederkalk al snel alle kanten op en dat is natuurlijk wel vervelend. Graszaaddirect heeft een breed assortiment aan korrelkalk, poederkalk en zelfs zeewierkalk. We hebben een TOP 5 lijstje voor je samengesteld, zodat je misschien makkelijker een keuze kunt maken! Mocht je er niet helemaal uitkomen, neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter