Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?
11/09/2023 - 09:46

Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?

Een gezond en groen gazon is een bron van trots voor elke tuinliefhebber. Een van de belangrijkste onderdelen van het behoud van zo'n gezonde grasmat is regelmatige bemesting. Maar wanneer is het ideale moment om je gazon te bemesten? En op welke manier kun je dit het beste doen? In deze blog ontdek je alle voordelen van bemesting en technieken om je grasmat te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Zo weet je zeker dat je binnenkort optimaal kunt genieten van al het moois dat je tuin te bieden heeft!

Voordelen van gazonbemesting

Gazonbemesting is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud en brengt vele voordelen met zich mee. De belangrijkste voordelen van het bemesten van je gazon lees je hieronder:

  • Gezonde groei: Bemesting voorziet je gras van essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, die de groei bevorderen en een weelderig, dicht gazon ondersteunen.
  • Verbeterde bodemstructuur: Ook de bodem wordt gezonder. Hierdoor zal ook de waterretentie en de luchtcirculatie worden bevorderd.
  • Kleur en uitstraling: Goede bemesting resulteert in diepgroene, levendige kleuren die de esthetiek van je tuin aanzienlijk verbeteren.
  • Stressbestendig: Bemeste graszoden zijn beter bestand tegen stressfactoren zoals droogte, hitte, kou en ziekten, waardoor je gazon langer gezond blijft.
  • Verbeterde wortelontwikkeling: Bemesting met kalium in het najaar versterkt de wortelstructuur, waardoor je grasmat zich beter kan vastzetten en beter bestand is tegen schommelende temperaturen.
  • Dichtere en vollere begroeiing: Voedingsstoffen uit bemesting bevorderen de zijdelingse groei van gras, wat resulteert in een dichtere, vollere grasmat die onkruidgroei onderdrukt.
  • Bodemgezondheid: Bemesting verbetert de bodemstructuur, bevordert waterretentie en luchtcirculatie, waardoor een gezondere basis ontstaat voor het groeien van gras.
  • Minder onkruid: Een dicht en gezond gazon heeft minder open plekken waar onkruid kan gedijen, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan onkruidbestrijding.
  • Persoonlijke tevredenheid: Een goed onderhouden, weelderig gazon is een bron van trots en voldoening voor tuinbezitters, en kan de algehele sfeer van je buitenruimte transformeren.

Wanneer het gras bemesten?

Wanneer je tuin bemesten het handigst is, hangt af van het seizoen. Seizoensgebonden bemesting focust zich op de behoeften van jouw gazon per seizoen. Het mooiste gazon krijg je door het regelmatig en consistent bemesten van je gazon. Wij raden het aan om dit driemaal per jaar te doen. In het voorjaar, tijdens de zomer en het najaar.

Wanneer gazon bemesten en kalken?

Zodra het voorjaar aanbreekt en het groeiseizoen weer begint, ontwaken de bloemen en (gras)planten uit hun winterslaap, en dat is het ideale moment om je tuin te bemesten. Tussen maart en mei, in het vroege voorjaar, hebben planten een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Voor een optimale voeding van je planten gedurende minstens drie maanden, is het aan te raden om in het voorjaar een organisch-minerale meststof te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Culterra Groen 10+4+6. Hiermee zorg je voor een geleidelijke en gecontroleerde voedingsaanvulling. Op deze manier kunnen je planten zonder problemen de warmere zomermaanden doorkomen.

De ideale timing voor de tweede bemesting, valt in de vroege zomer. Hierbij kun je het beste gebruik maken van een (universele) gazonbemesting met een langdurig effect. Om het groeiseizoen goed af te sluiten in het najaar, is een najaarsmeststof aan te raden. Als je echt grondig te werk wilt gaan, kun je je gazon ook nog een extra dosis gazonkalk geven.

De vraag “gras bemesten, wanneer doe je dit precies?” krijgen wij met enige regelmaat. Daarom hebben wij een uitgebreide blog geschreven, genaamd “Het gazon bemesten”. Hierin gaan wij nog een stukje dieper en uitgebreider in op de verschillende soorten meststoffen, waaronder organische meststoffen, kunstmest en 100% organische meststoffen. Wil je juist weten wanneer planten bemesten handig is, of wanneer je moestuin onderhouden moet worden met tuinmest of koemestkorrels? Lees dan “Moestuin bemesten: wanneer en hoe?”.

Gazonmest toepassingsperiode schema

De juiste bemesting voor elk seizoen

Elk seizoen heeft specifieke behoeften, en daarom zijn er verschillende soorten meststoffen voor elk seizoen.

Voorjaar:

Een hogere concentratie stikstof in voorjaarsmeststoffen stimuleert groei en kleur, wat je gras voorbereidt op het groeiseizoen.

Zomer:

Gebruik een uitgebalanceerde, reguliere meststof om de weerbaarheid van het gras te verhogen tijdens intensief gebruik.

Najaar:

Een meststof met een hoger kaliumgehalte bereidt het gazon voor op de winter, verhoogt de weerstand tegen kou en stimuleert de wortelontwikkeling.

Wil je meer weten over seizoensgebonden bemesting? Lees dan vooral onze gelijknamige blog hierover. Hierin vind je alles wat je moet weten over bemesting per seizoen!

Organische meststoffen versus chemische meststoffen

Bij het kiezen van de beste gazonmest, is het belangrijk om de voordelen en nadelen van organische meststoffen in overweging te nemen, afhankelijk van de huidige staat van je gras en bodem.

Organische meststoffen zijn milieuvriendelijk, bevorderen bodemgezondheid door het activeren van bodemleven, hebben een langdurig effect van ongeveer drie maanden en zijn veilig in gebruik, waardoor overbemesting en verbrandingsgevaar worden voorkomen. Aan de andere kant laten organische meststoffen resultaten langer op zich wachten, kunnen ze onvoldoende voedingsstoffen voor gras bevatten, en zijn ze vaak duurder dan chemische alternatieven.

Hoewel "chemische meststoffen" een negatieve klank hebben vanwege de milieu-impact, bieden ze ook voordelen die de keuze voor kunstmest rechtvaardigen. 

Chemische meststoffen zijn nutriëntenrijk, met essentiële NPK-voedingsstoffen voor het welzijn van gras, hebben een directe werking voor snelle zichtbare resultaten, stimuleren grasgroei en helpen beschadigd gazon snel te herstellen. Ze zijn relatief goedkoper dan veel organische en organisch-minerale meststoffen en bieden nauwkeurige dosering op basis van specifieke voedingsbehoeften. Aan de andere kant belasten chemische meststoffen het milieu, verminderen ze de kwaliteit van de bodem, hebben ze een kortere werking en brengen risico's met zich mee, zoals overbemesting en verbranding bij strooien in warm weer.

Mocht je meer willen weten over organische- versus chemische meststoffen, dan kun je hier alles over lezen in onze blog. Hierin delen wij alles over de verschillende soorten meststoffen. 

Tot wanneer kan ik kunstmest strooien?

Stikstofkunstmest mag officieel gestrooid worden van 1 februari tot en met 15 september. Gelukkig is deze periode optimaal voor een gezonde start van het groeiseizoen en het verhogen van de weerbaarheid van het gazon gedurende de zomer. Belangrijk is om binnen deze periode te blijven om overbemesting en mogelijke schade te voorkomen. Volg nauwkeurig de instructies op de verpakking voor een effectieve toepassing die bijdraagt aan de algehele gezondheid van je grasmat.

Gras bemesten met Graszaaddirect

Voor een eenvoudige en doeltreffende bemesting van je gazon kun je vertrouwen op Graszaaddirect. Ons assortiment meststoffen is speciaal ontworpen om aan de seizoensbehoeften van je gazon te voldoen. Met deskundig advies en hoogwaardige producten leg je de basis voor een gezonde, weelderige grasmat die je tuin transformeert in een groen paradijs. Koop meststoffen eenvoudig, snel en veilig via Graszaaddirect.