Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?
Een mooi, gezond en groen gazon is natuurlijk de trots van iedere tuineigenaar. Een van de belangrijkste onderdelen van zo’n gezond gazon is het regelmatig bemesten hiervan. Maar wanneer is nu eigenlijk het ideale moment om je gazon te bemesten? En op welke manier kun je dat het beste doen? In deze blog ontdek je alle voordelen van bemesting en technieken om je grasmat te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft. Zo weet je zeker dat je binnenkort optimaal kunt genieten van al het moois dat je tuin te bieden heeft!
Waarom moet ik mijn gazon bemesten?
Het bemesten van je gazon is enorm belangrijk om de gezondheid en vitaliteit te behouden. Gras heeft, net als alles wat leeft, voedingsstoffen nodig. In een meststof vind je veel verschillende voedingsstoffen, waaronder stikstof, fosfor en kalium (NPK). Deze voedingsstoffen staan erom bekend om de groei te bevorderen en verschillende stressfactoren, waaronder droogte, ziekten en betreding, beter te kunnen handelen.
Echter bieden meststoffen nog een stuk meer voordelen. Deze zetten wij hieronder graag voor jou op een rijtje.
Voordelen van gazonbemesting
- Gezonde groei:
Bemesting voorziet je gras van essentiële voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium, die de groei bevorderen en een weelderig, dicht gazon ondersteunen. - Verbeterde bodemstructuur:
Ook de bodem wordt gezonder. Hierdoor zal ook de waterretentie en de luchtcirculatie worden bevorderd. - Kleur en uitstraling:
Goede bemesting resulteert in diepgroene, levendige kleuren die de esthetiek van je tuin aanzienlijk verbeteren. - Stressbestendig:
Bemeste graszoden zijn beter bestand tegen stressfactoren zoals droogte, hitte, kou en ziekten, waardoor je gazon langer gezond blijft. - Verbeterde wortelontwikkeling:
Bemesting met kalium in het najaar versterkt de wortelstructuur, waardoor je grasmat zich beter kan vastzetten en beter bestand is tegen schommelende temperaturen. - Dichtere en vollere begroeiing:
Voedingsstoffen uit bemesting bevorderen de zijdelingse groei van gras, wat resulteert in een dichtere, vollere grasmat die onkruidgroei onderdrukt. - Bodemgezondheid:
Bemesting verbetert de bodemstructuur, bevordert waterretentie en luchtcirculatie, waardoor een gezondere basis ontstaat voor het groeien van gras. - Minder onkruid:
Een dicht en gezond gazon heeft minder open plekken waar onkruid kan gedijen, waardoor je minder tijd hoeft te besteden aan onkruidbestrijding. - Persoonlijke tevredenheid:
Een goed onderhouden, weelderig gazon is een bron van trots en voldoening voor tuinbezitters, en kan de algehele sfeer van je buitenruimte transformeren.
Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?
Wanneer je tuin bemesten het handigst is, hangt af van het seizoen. Seizoensgebonden bemesting focust zich op de behoeften van jouw gazon per seizoen. Het mooiste gazon krijg je door het regelmatig en consistent bemesten van je gazon. Wij raden het aan om dit driemaal per jaar te doen.
Zodra het voorjaar aanbreekt en het groeiseizoen weer begint, ontwaken de bloemen en (gras)planten uit hun winterslaap, en dat is het ideale moment om je tuin te bemesten. Tussen maart en mei, in het vroege voorjaar, hebben planten een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Voor een optimale voeding van je planten gedurende minstens drie maanden, is het aan te raden om in het voorjaar een organisch-minerale meststof te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Culterra Groen 10+4+6. Hiermee zorg je voor een geleidelijke en gecontroleerde voedingsaanvulling. Op deze manier kunnen je planten zonder problemen de warmere zomermaanden doorkomen.
De ideale timing voor de tweede bemesting, valt in de vroege zomer. Hierbij kun je het beste gebruik maken van een (universele) gazonbemesting met een langdurig effect. Om het groeiseizoen goed af te sluiten in het najaar, is een najaarsmeststof aan te raden. Als je echt grondig te werk wilt gaan, kun je je gazon ook nog een extra dosis gazonkalk geven.
De vraag “gras bemesten, wanneer doe je dit precies?” krijgen wij met enige regelmaat. Daarom hebben wij een uitgebreide blog geschreven, genaamd “Het gazon bemesten”. Hierin gaan wij nog een stukje dieper en uitgebreider in op de verschillende soorten meststoffen, waaronder organische meststoffen, kunstmest en 100% organische meststoffen. Wil je juist weten wanneer planten bemesten handig is, of wanneer je moestuin onderhouden moet worden met mest? Lees dan “Moestuin bemesten: wanneer en hoe?”.
De juiste bemesting voor elk seizoen
Doordat elke seizoensmest aan een specifieke taak moet voldoen, bestaat er ook verschillende soorten bemesting voor deze seizoenen. In het voorjaar moeten de meststoffen zorgen voor een goede start. Om het gras op het groeiseizoen voor te bereiden, moet de groei worden bevorderd en de kleur verbeterd. Hierdoor zie je vaak in voorjaarsmeststoffen een hogere concentratie aan stikstof. Stikstof staat er namelijk om bekend om groei en kleur te stimuleren: precies wat nodig is op dat moment.
In de zomer wordt de tuin het meest gebruikt. Denk aan kinderen die buiten spelen, een BBQ met vrienden of een gezellig tuinfeest. Het gras heeft flink wat te verduren in deze periode en daardoor moet de weerbaarheid van de grasmat verhoogd worden. Ga daarom voor een uitgebalanceerde, reguliere meststof.
Het najaar staat gelijk aan koelere temperaturen. De tuin wordt minder gebruikt, maar er komt een stressvolle periode aan: de winter. Voor de winter moet het gazon daarom een meststof krijgen met een hoger kaliumgehalte. Kalium zorgt ervoor dat de weerstand tegen kou vergroot wordt. Ook wordt de wortelontwikkeling gestimuleerd waardoor het gras minder snel kapot gaat. En mocht het voorjaar weer aanbreken, dan komt dat sterke wortelstelsel heel goed uit! De wortels zullen namelijk meer voeding uit de bodem op kunnen nemen.
Hoe moet ik mijn gazon bemesten?
Nu je weet wanneer je gazon bemesten het handigst is, moet je uiteraard ook weten hoe je dit het beste kunt doen. Laten we beginnen met het feit dat een goede voorbereiding het halve werk is. Daarom raden wij aan om zo’n 4 weken voordat je gaat bemesten een goede gazonkalk strooit. Je gazonmest wordt op deze manier beter opgenomen. Daarnaast is het aan te raden om je gazon voor het bemesten te gaan maaien. Ruim het grasmaaisel wel even op. De meststoffen zullen op deze manier sneller opgenomen worden door de bodem. Laat je gazon wel altijd even met rust na het maaien. Zo kan het beter herstellen zodat het optimaal is om de gazonmeststoffen op te nemen.
Vervolgens focus je je op de meststoffen die jij in huis hebt gehaald. Lees alle instructies goed door en hou je vooral aan de aanbevolen hoeveelheid voor het oppervlakte van je gazon. Overbemesting is namelijk zeer schadelijk, dus dit wil je altijd voorkomen.
De toepassingstechniek kan verschillen. Zo kun je er voor kiezen om te bemesten met de hand of met behulp van een strooiwagen. Loop in rechte lijnen over je gazon zodat je weet waar de mest tot nu toe gestrooid is. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verspreid wordt om overbemesting (en dus brandplekken) te voorkomen.
Hoe vaak moet ik het gazon bemesten?
We hebben het al enkele keren benoemd: overbemesting is zeer schadelijk. Hou je daarom aan de drie bemestingsronden per jaar. Het bemesten in het voorjaar en najaar is zeer belangrijk, maar de zomerronde is optioneel. Dit hangt volledig af van de behoeften van jouw gazon en het graszaad waar jouw gazon uit bestaat.
Gazon bemesten met Graszaaddirect
Voor een eenvoudige en doeltreffende bemesting van je gazon kun je vertrouwen op Graszaaddirect. Ons assortiment meststoffen is speciaal ontworpen om aan de seizoensbehoeften van je gazon te voldoen. Met deskundig advies en hoogwaardige producten leg je de basis voor een gezonde, weelderige grasmat die je tuin transformeert in een groen paradijs. Koop meststoffen eenvoudig, snel en veilig via Graszaaddirect.