Wat is NPK meststof? Complete uitleg!
Mocht je eens op zoek zijn naar een goede meststof voor je tuin, dan kun je niet om de drie letters “NPK” heen. Na deze letters vind je vervolgens een soort wiskundesom met verschillende cijfers. Wij kunnen ons voorstellen dat dit nogal verwarrend kan zijn als je je nog nooit hebt verdiept hierin. Want waar moet je precies beginnen, welke cijfers moet je kiezen en vooral: wat kun je doen met deze meststoffen? Daar helpen wij jou graag verder mee. In dit artikel vertellen wij jou alles over de betekenis van NPK, het belang hiervan, de werking hiervan én de verschillen tussen deze meststoffen. Laten we beginnen!
Verschil organische mest en kunstmest
Er bestaan grote verschillen tussen een organische meststof en een kunstmest. Zo hebben organische meststoffen een minder directe werking dan kunstmest, al geven organische meststoffen de stoffen geleidelijker af in de bodem en daarom werkt het langer door. Ook zal een organische meststof de bodem aanvullen met allerlei sporenelementen en belangrijke voedingsstoffen. Organische mest is gemaakt van organisch materiaal en bevat altijd stikstof, fosfor, kalium en vaak ook micro-organismen en enzymen. Kunstmest bevat ook altijd stikstof, fosfor en kalium. En laat deze drie elementen nou precies “NPK” zijn.
Wat is de betekenis van NPK?
De betekenis van NPK is stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze drie voedingsstoffen vormen de absolute basis voor de verzorging van je planten. Naast zuurstof, water en koolstof, heeft een plant NPK nodig om te kunnen leven, groeien en gezond te zijn. Maar net als water, zuurstof en koolstof, hebben ook deze stoffen een afzonderlijke functie.
Stikstof (N)
Stikstof is het “groeihormoon” onder de planten en daardoor de allerbelangrijkste stof. Deze bouwsteen is namelijk absoluut onmisbaar in de groei van planten. Ook is stikstof nodig om fotosynthese in werking te zetten. Mocht een plant een tekort hebben aan stikstof, dan is dit ook goed te zien. De plant zal zonder stikstof geel worden en blad verliezen. Stikstof kan zich goed door de bodem bewegen en zal daardoor het gras de mogelijkheid geven om sneller te groeien.
Fosfor (P)
Fosfor zorgt voor de ontwikkeling van je plant, en vooral het wortelstelsel hiervan. De wortels worden sterker door fosfor en dit geeft je planten en gazon de mogelijkheid om sneller andere voedingsstoffen op te nemen. Fosfor is dus onmisbaar voor een beginnend gazon! Des te sterker de wortels, des te meer kans dat de planten sterk en gezond worden. Een tekort aan fosfor zal te zien zijn aan verminderde groei en kwetsbaarheid.
Kalium (K)
Kalium houdt de waterhuishouding in stand. De celwanden van je planten worden verstevigd door kalium en daardoor kan het transport van water en koolhydraten beter verwerkt worden. Uiteindelijk zorgt kalium voor een goede weerstand van het gras en je planten. Hierdoor is je gras beter bestand tegen betreding, ziekte, hitte, schimmels en eigenlijk alles wat stress veroorzaakt. Een tekort aan kalium zal te zien zijn verkleurde randen van het blad, wat uiteindelijk af zal sterven.
Meer weten over de werking van NPK-voedingsstoffen en andere (sporen)elementen? Lees dan ook eens ons blogartikel: ‘Mest in detail’.
Waarom is NPK mest belangrijk?
Je gazon kan niet zonder stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Met een goede NPK-meststof kun je je gazon precies bieden wat het nodig heeft. Door een goede bemesting zullen je planten goed gevoed blijven, waardoor ze beter bestand zijn tegen alle stressoren van buitenaf. Ook blijven ze op deze manier gezond en mooi! Het resultaat van het bieden van een goede NPK-meststof voor je gazon zal dus zeker terug te zien zijn. Wat je mag verwachten? Een groen, stralend gazon, een bloeiende border en een moestuin met veel, gezonde vruchten. Daar pluk je nog eens écht de vruchten van!
Te weinig of te veel NPK mest in het gazon
Let wel op, want er zitten risico’s aan de hoeveelheden NPK-mest die jij je planten aanbiedt. Een tekort aan mest met NPK zal te zien zijn, maar een overvloed aan meststof met NPK zal ook schadelijk zijn. De planten en je gazon zullen aangeven waar ze een tekort of juist overvloed aan hebben. Let dus goed op wat er gebeurt in je tuin, deze vertelt jou zelf wat deze nodig heeft.
Een tekort of overvloed aan stikstof
Zoals je net hebt kunnen lezen, staat stikstof gelijk aan groei. Mocht je te veel stikstof aanbieden, dan zal je te maken kunnen krijgen met wildgroei. Je zult dan zien dat alles gaat woekeren. Maar, mocht je een tekort aan stikstof hebben, dan zie je het tegenovergestelde. De planten blijven veel te klein en je gazon is zeer vatbaar voor schimmels en ziekten. Ook zal je zien dat het blad niet groen wordt, maar geel.
Een tekort of overvloed aan fosfor
Te veel fosfor zal de waterhuishouding in de war schoppen. Ook zal fosfor gaan ophopen in de bodem en uiteindelijk uitspoelen. Dit heeft schadelijke gevolgen voor het milieu, gezien het water te voedselrijk is. Dit bevordert onder andere de wildgroei van algen en kroos.
Mocht je echter een tekort hebben aan fosfor, dan zal dit te zien zijn aan een blauwpaarse gloed over je planten of gras. De wortels zullen zich minder goed ontwikkelen en dit zal te merken zijn in een verminderde voedingsstoffen opname. Dit kan ook resulteren in een gazon dat snel bevangen zal zijn door stressoren van buitenaf.
Een tekort of overvloed aan kalium
Een overvloed aan kalium staat gelijk aan een verminderde opname van calcium, magnesium en boor, maar zal juist een overdreven opname bevorderen van ijzer en mangaan. De balans zal dan dus flink kwijt zijn. Kalium bevat veel zout en zal in grote doses dus schadelijk zijn voor het milieu. Een tekort zal echter zorgen voor dor gras en verkleurde vlekken op bladeren.
Samenstelling NPK meststoffen
De samenstelling van NPK-meststoffen is dus erg belangrijk. Wat heeft jouw gazon nodig en wat juist niet? Dat is iets dat je alleen zelf kunt bepalen als je goed hebt gekeken naar je gazon. Daarnaast moet je rekening houden met de seizoenen. In het voorjaar heb je een andere NPK-meststof nodig dan in het najaar, gezien de seizoenen andere kwaliteiten vragen van je gazon. En het verschil van deze meststoffen zit hem dus in de samenstelling van NPK. Zo heb je bijvoorbeeld kunstmest 12-10-18, waarbij de stikstof 12% is, fosfor 10% en kalium 18%.
NPK meststof kopen bij Graszaaddirect
NPK mest kopen doe je gemakkelijk, veilig en snel via Graszaaddirect. Wij hebben meststoffen met verschillende verhoudingen van NPK. Zo kan je de juiste voorjaarsmeststoffen en najaarsmeststoffen vinden. Wil jij een NPK-meststof kopen, maar weet je nog niet precies welke? Neem dan gerust even contact op met een van onze specialisten. Wij helpen je graag verder!