Zelf een sedumdak aanleggen
12/12/2023 - 09:33

Zelf een sedumdak aanleggen

Wil je graag bijdragen aan een duurzamere leefomgeving terwijl je optimaal kunt genieten van alle voordelen van een groen dak? Dan is het aanleggen van een sedumdak de ideale uitkomst! In deze blog vertellen we je alles over sedumdaken en de aanleg hiervan. We bieden een uitgebreide handleiding zodat je zelf binnenkort aan de slag kunt gaan. Leer over de voordelen, ontdek de kosten, en volg het stapsgewijze plan voor het realiseren van een handig sedumdak boven je hoofd. Laten we beginnen!

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak, ook wel een groendak genoemd, is een aantrekkelijk type dakbedekking dat ervoor zorgt dat je dak vol staat met sedums (vetplanten). Sedums zijn planten die bekendstaan om hun kwaliteit om erg goed te gedijen in droge, voedselarme omstandigheden. Dit komt doordat ze bladeren hebben die water opslaan. Hierdoor zijn sedums ideaal om toe te passen op daken. Je sedumdak zal dienen als een groen, levend isolatiemateriaal dat volledig natuurlijk de temperatuur van je woning of bedrijfspand zal reguleren. Daarnaast biedt sedum dakbedekking nog meer voordelen. 

Voordelen van een sedumdak

  • Door de natuurlijke isolatie die sedum biedt, zal je woning/gebouw koeler zijn in de zomer en warmer in de winter. 
  • De energiekosten zullen zakken.
  • Sedumplanten vergroten de biodiversiteit.
  • Regenwater wordt opgenomen door de sedumplanten waardoor het risico op overstromingen en het vollopen van riolering door betegeling afneemt.
  • Sedum daken voegen een groen element toe aan de omgeving, waardoor de gehele esthetische waarde zal worden vergroot.
  • Doordat sedumplanten bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden, zal het groendak een lange levensduur hebben. 

Sedumdak

Wat zijn de kosten voor het aanleggen van een sedumdak?

We kunnen hier helaas geen hapklaar antwoord voor geven, gezien deze afhangt van meerdere factoren. Zo kunnen de kosten verschillen door de omvang van het dak, het type sedumsysteem dat je kiest, of je het zelf gaat doen of laat uitbesteden en de mate van voorbereiding die je dak nodig heeft. 

Is er een subsidie voor sedumdaken?

Een sedumdak aanleg kan in aanmerking komen voor subsidies. Hou er rekening mee dat dit volledig afhankelijk is van het land, de regio en lokale, gemeentelijke voorschriften. Het komt in sommige gebieden voor dat er subsidies worden verstrekt voor milieuvriendelijke initiatieven, en een groendak valt daar natuurlijk ook onder. Deze subsidies zijn bedoeld voor het bevorderen van duurzaamheid, het verminderen van hitte in stedelijke gebieden en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Eigenlijk komt het erop neer dat het bevorderen van de biodiversiteit in sommige gemeenten wel zeker beloond wordt!

Wil jij weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met overheidsinstanties, de gemeente, milieuorganisaties of energiebedrijven in jouw regio. Zij kunnen jou meer vertellen over de mogelijkheden, waaronder subsidies en belastingvoordelen, die je eventueel kunt krijgen voor een sedumdak aanleg.  

Wanneer kun je het beste een sedumdak aanleggen?

De beste tijd om een sedumdak aan te leggen is in het voorjaar of de vroege zomer. In deze periodes zijn de temperaturen gematigd, maar wel aangenaam. Er is op dit moment voldoende zonlicht, wat nodig is voor een snelle groei en wortelontwikkeling van je sedumplanten. Daarnaast valt er in deze periode vaak nog wel genoeg regen, waardoor de vetplanten het vocht kunnen opslaan in hun bladeren. De omstandigheden van de lente en de vroege zomer zijn ideaal voor de groeiperiode van de planten op je dak. Hou altijd de weersvoorspellingen in de gaten, je hebt namelijk altijd uitzonderingen op de regel. Vermijd het aanleggen van een sedum dak wanneer er extreme weersomstandigheden worden voorspeld, zoals strenge vorst of extreme, langdurige hitte. 

Hoe kun je een sedumdak aanleggen?

Een sedumdak aanleggen vereist wel de nodige kennis en voorbereiding. Je kunt het uitbesteden, maar dit is uiteraard wel een stukje duurder. Het is dus gunstig om zelf aan de slag te gaan, mits dit mogelijk is. Zo is het aanleggen van sedum op een schuin dak een stuk lastiger. Een schuin sedumdak aanleggen is moeilijker gezien je rekening moet houden met het verschuiven van sedum. De werkomgeving op een schuin dak is daarom een stuk ingewikkelder en mogelijk ook gevaarlijker. De ideale ruimte is daarom een plat dak. Daar focussen we ons dan ook op in de rest van dit stappenplan. 

Sedumdak aanlegen

Stap 1: Voorbereiding en draagkracht

Een goede voorbereiding is belangrijk, zo ook voor het aanleggen van je sedumdak. Voor je überhaupt begint met het aanschaffen van de juiste sedumplanten, is het daarom erg belangrijk om een dakinspectie uit te voeren. En je raadt het al, daarvoor moet je het dak op!  Doe dit niet alleen en zorg ervoor dat de situatie veilig genoeg is. Dit is alleen mogelijk als de dakconstructie sterk genoeg is.

Welk gewicht mag jouw dak dragen?

Je dak moet sterk en stevig zijn, gezien er een volledige sedumlaag op zal komen. Dit kan best een zware laag zijn, vooral als het heeft geregend en alle planten zich vol hebben gezogen met het aanwezige water. Weet je niet of jouw dak stevig genoeg is? Neem dan contact op met een bouwkundig adviseur. 

Stap 2: Controleer en bescherm je dak

Naast het feit dat je dak enig gewicht moet kunnen dragen, is het ook belangrijk om te kijken naar de plekken waar afvoerleidingen zitten. Deze plekken zijn namelijk belangrijk en moeten daarom toegankelijk blijven. Daarnaast is het belangrijk om mogelijke lekkages op te sporen en verhelpen voor je daadwerkelijk je sedumlaag kan aanleggen. Staan er eventuele obstakels op het dak, zoals oude dakbedekking, grind of losse materialen? Verwijder deze dan op een veilige manier. Maak vervolgens heel je dak schoon door deze te vegen met een zachte bodem. Het hele dak moet volledig vrij zijn van beschadigingen en obstakels voor je daadwerkelijk aan de slag kunt met je sedumplanten.

Stap 3: Overweeg de aanschaf van een beschermdoek

Overweeg ook het aanbrengen van een beschermende laag als een beschermdoek op je dakoppervlak. Dit is vooral aan te raden wanneer je opmerkt dat je dak toch al enige beschadiging heeft opgelopen. De wortels van je sedumdak kunnen op den duur flink sterk worden en daarmee ook je dak aantasten, en dit is uiteraard niet iets waar je zin in hebt. Door het aanleggen van een beschermdoek zal je dakconstructie beschermd blijven. Let wel altijd op dat je geen waterafvoering in de weg gaat zitten met je beschermlaag. 

Stap 4: Waterdichting en drainagesysteem

Een goede waterdichting en een handig drainagesysteem zorgen ervoor dat je van alle voordelen van een sedumdak kunt genieten. Kies bijvoorbeeld voor een drainagemat boven op je beschermdoek die al het regenwater goed kan afvoeren. Hou bij de aanleg van een drainagesysteem alle afvoeropeningen vrij zodat de waterafvoer optimaal blijft. 

Stap 5: Het aanleggen van een substraatlaag

Een geschikte substraatlaag is een heel belangrijk onderdeel van het creëren van een sedumdak, omdat deze fungeert als de absolute basis voor een gezonde groei en ontwikkeling van je planten. Het is de voedingsbodem waar de rest op moet gaan groeien en waar de wortels zich in gaan vestigen.

Substraatplaten of een substraatmix?

Je kunt kiezen voor een substraatlaag van een substraatmix of substraatplaten. Ook kun je kiezen voor beide, als je er helemaal zeker van wil zijn dat je alles perfect doet. Je kunt dan substraatplaten aanleggen en substraatmix gebruiken in alle kiertjes en gaten. Kies wel altijd voor een substraatmix van goede kwaliteit en verdeel deze gelijkmatig over je waterdichte dakoppervlak. Zorg ervoor dat de dikte gelijkmatig is om de juiste voedingsbodem te bieden voor je sedumplanten. 

Stap 6: Sedumplanten kiezen en plaatsen

De sedumdak opbouw zit erop, dus nu kun je je sedumplanten uitkiezen! Kies een diversiteit aan sedumplanten die goed kunnen leven in het Nederlandse klimaat. Plaats de sedumplanten strategisch op hun substraat en hou natuurlijk rekening met het esthetische resultaat. Daarnaast moet je rekening houden met de groeipatronen van verschillende sedumplanten. De een kan namelijk sneller groeien dan de ander, wat in principe niet uitmaakt, maar je moet je er wel van bewust zijn. 

Sedumdakmengsels

Om het je nog een stuk makkelijker te maken, heb je bij Graszaaddirect verschillende bloemenmengsels die speciaal ontwikkeld zijn voor sedumdaken. 

 

Het bovenstaande mengsel bevat maar liefst 22 soorten wilde bloemen en daarmee stimuleer je op effectieve wijze de biodiversiteit en geef je je sedumdak een levendige en kleurrijke uitstraling. Het speciale bloemenmengsel bevat hoofdzakelijk laagbloeiende een- en meerjarige bloemen, met enkele uitschieters die tot een hoogte van ongeveer een meter kunnen groeien. Deze bloemen dienen niet alleen als decoratie; ze trekken ook een diversiteit aan nuttige insecten aan, waaronder bijen, hommels en vlinders, waardoor jouw groendak transformeert in een biodiverse oase. De voordelen van het sedumdak bloemenmengsel zijn lage onderhoudseisen, aantrekkelijkheid voor nuttige insecten, en geschiktheid voor zowel bestaande als nieuwe sedumdaken. Met hoogstens twee keer per jaar onkruid verwijderen, draagt dit bloemenmengsel niet alleen bij aan de esthetiek van het dak maar ook aan de positieve impact op het milieu.

Stap 7: Afwerken van je vegetatievrije zone

Bij het aanleggen van een sedumdak is het verfijnen van de vegetatievrije zone rondom essentieel voor een nette afwerking. Deze strook bevat dus geen substraatlaag omdat je op deze manier je dak(rand) beschermt. Definieer duidelijke grenzen en zorg voor een gestructureerde overgang naar aangrenzende structuren. Gebruik geschikte materialen, zoals grind of tegels, om een esthetisch aantrekkelijke omgeving te creëren. Een goed afgewerkte vegetatievrije zone draagt niet alleen bij aan het visuele aspect van het sedumdak, maar vergemakkelijkt ook het onderhoud en de toegankelijkheid rondom het groendak.

Een vegetatievrije zone is gemiddeld gezien minimaal 10 centimeter breed en maximaal 30 centimeter. Welke breedte voor jou het handigst is, ligt onder andere aan het gemak waarmee je op je dak komt en de grootte van je dak. Deze keuze kun je dus zelf het allerbeste maken!

Stap 8: Besproeiing en wortelvorming

Je bent er bijna! Je bent nog 1 echte stap verwijderd van het achteruit leunen en genieten van je harde werk. Zoals je ondertussen weet, hebben sedumplanten water nodig. Wanneer ze dit niet krijgen, zullen ze ook niet groot en sterk worden. Geef je dak daarom een goede sproeibeurt. Controleer daarna ook of de substraatlaag het water daadwerkelijk heeft opgenomen. Een nieuw sedumdak heeft aan het begin wat water nodig, tot de plantjes groter en sterker zijn. Mocht je in het begin echter last hebben van periodes met langdurige droogte, dan is het alsnog aan te raden om wat water bij te geven in de avonduren. Merk je dat de plantjes goed geworteld zijn? Goed teken! Regenwater wordt nu opgenomen door de plantjes en het onderhoud is bij volwassen sedumplanten minimaal. 

Stap 9: Vergroot de biodiversiteit 

Deze stap is natuurlijk optioneel, maar altijd leuk om te benoemen als inspiratie. Wij zien dat veel particulieren, organisaties en instanties de biodiversiteit vergroten door het plaatsen van onder andere bijenhotels, extra bijenbloemen en vlinderbloemen. Gezond voor je omgeving, het staat mooi en je maakt er ook nog eens flink wat belangrijke bestuivers blij mee!

Stap 10: Vergroot de esthetische waarde

Wist jij dat je je sedumdak nog mooier kan maken? Dit kan bijvoorbeeld met verschillende siergrassen. Siergrassen creëren namelijk een andere textuur, structuur, hoogte en kleur dan sedumplanten. Hierdoor wordt je dak nog aantrekkelijker en diverser. 

Eenvoudig je sedumdak onderhouden

We hebben goed nieuws voor je, want het sedumdak onderhoud is erg simpel! Wanneer je twee keer per jaar het dak op klimt, moet dat over het algemeen voldoende zijn. Hieronder bespreken we wat je het beste kunt doen tijdens deze onderhoudsronden:

  • Bewatering. Vooral tijdens droge periodes is dit aan te raden.
  • Onkruidbeheer. Verwijder tijdens je onderhoudsronde ongewenst onkruid om concurrentie te voorkomen. 
  • Controleer de afvoer. Let er vooral op dat het water goed afgevoerd kan worden, anders kan dit lekkage en beschadigingen veroorzaken. 
  • Controleer beschadigingen. Inspecteer je dak op eventuele losse planten, problemen of beschadigingen. Repareer schade om complicaties te voorkomen. 
  • Bemesting. Dit is noodzakelijk om de substraatlaag te voorzien van nieuwe voedingsstoffen. 

Door regelmatig aandacht te besteden aan deze eenvoudige onderhoudstaken, kun je ervoor zorgen dat je sedumdak er niet alleen prachtig uitziet, maar ook optimaal functioneert in termen van isolatie, waterbeheer en milieubijdrage.

Bemesting voor je sedumdak

Er bestaan veel verschillende soorten meststoffen zoals organische meststoffen en kunstmest, maar wist jij al dat er ook speciale meststoffen voor een sedumdak bestaan? 

 

De speciaal ontwikkelde meststof van het merk DCM, geschikt voor sedum en andere groendaken, bevordert aanzienlijk de algehele dekking van het dak met robuuste planten. Door het toepassen van deze meststof verminder je niet alleen de groei van onkruid, maar minimaliseer je ook de kans op uitval en erosie, waardoor de duurzaamheid van je sedumdak of groendak wordt versterkt. De meststof is rijk aan kalium, wat resulteert in een langdurige en gelijkmatige groei, waardoor de planten krachtig en stevig worden. Dit draagt bij aan een groendak dat beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden en in de toekomst optimale prestaties levert.

Advies nodig?

Bij Graszaaddirect helpen wij jou graag met het verwezenlijken van jouw sedumdak! Gelukkig zien wij steeds meer sedumdaken, of het nou op het platteland of in de stad is. En met alle voordelen van een sedumdak, snappen wij dat goed. Heb je echter vragen over het aanleggen van een sedumdak of onze bloemenmengsels en meststoffen die daar goed bij passen, neem dan gerust contact met ons op. En anders wensen wij jou alvast veel plezier met je gloednieuwe sedumdak!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter