Jouw gazon winterklaar maken
18/09/2019 - 13:55

Jouw gazon winterklaar maken

In het najaar kun je de tuin weer in om het gazon voor te bereiden op de winter. In slechts een aantal stappen kun je jouw gazon winterklaar maken. Het is geen al te grote of lastige klus, maar je moet wel even weten wat je precies moet doen om je gazon zonder kleerscheuren de winter door te krijgen. Er zijn een aantal zaken waar je om moet denken om je gazon goed voor te bereiden, denk hierbij bijvoorbeeld aan verticuteren en bemesten. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je het gazon winterklaar kunt maken!

Bladeren van het gazon halen

Wanneer er aan de rand van je tuin – of zelfs op het gazon – een boom staat, dan ligt het gazon na een paar onstuimige dagen al snel vol met bladeren. Het is belangrijk dat je deze bladeren allereerst van je gazon verwijderd. Je loopt anders de kans dat, als het gazon langdurig bedekt is met bladeren, er te weinig zuurstof door kan dringen tot het gras. Het gevolg hiervan is dat het gras verstikt en het gazon begint te rotten.

Grasmaaien

Maaien. Erg vanzelfsprekend, maar wel belangrijk! Wanneer je precies voor de laatste keer voor de winter aan het gras moet maaien, hangt compleet af van de buitentemperatuur. Gras blijft namelijk groeien wanneer de temperatuur overdag minimaal 7 graden is en het ’s nachts nog niet vriest. Als we de gemiddelde temperaturen van de afgelopen jaren als graadmeter nemen, dan lukt het vaak nog tot eind oktober om het gras te maaien. Houdt in ieder geval de weersvoorspellingen goed in de gaten, zodat je gazon goed verzorgt de winter ingaat. Maai het gras niet te kort. Maai het ongeveer op een hoogte van 3 tot 5 centimeter. Dit is doorgaans wel een goede lengte voor het gazon.

Het gras verticuteren

Voordat je jouw gazon winterklaar gaat maken, moet je jezelf eigenlijk eerst afvragen of het gras eerst nog geverticuteerd moet worden. Met een verticuteermachine of verticuteerhark maak je de bodem los waardoor water, lucht en licht beter bij het gras kan komen en voedingsstoffen beter worden opgenomen. Dit is erg belangrijk voor het onderhouden van het gras. Aangeraden wordt om 2x per jaar te verticuteren. 1x in het voorjaar en misschien nog wel belangrijker: ook 1x in het najaar. Door het gazon te verticuteren, haal je de laag met mos en onkruid (of te wel viltlaag) uit het gazon.  

Gazonkalk strooien

Het gebruiken van bodemverbeteraars en het strooien van meststoffen zijn super belangrijk voor om het gazon goed te onderhouden. Een sterk gazon zorgt ervoor dat je minder problemen tegenkomt in de rest van het jaar. Het is belangrijk om twee keer per jaar gazonkalk te strooien; zowel in het voorjaar als in het najaar. Bodems verzuren en wanneer de bodem te zuur is, kunnen de graswortels steeds moeilijker voeding uit de bodem verkrijgen waardoor mos uiteindelijk de kans krijgt om de kop op te steken. Met gazonkalk zorgt je er voor dat  de zuurgraad geneutraliseerd wordt zodat mos en onkruid geen kans krijgt om tussen het gras te groeien. 

Bemesten met een gazonmeststof voor het najaar

Een meststof voor het najaar helpt je gazon de winter door. Najaarsmest heeft een hoog kaliumgehalte zodat je gazon meer weerstand opbouwt tegen nachtvorst tijdens de wintermaanden. Kalium heeft namelijk een sturende rol bij de ontwikkeling van grassen en planten. Kalium zorgt ervoor dat de processen bij de plant of het gras goed verlopen. Zoals het transporteren van de koolhydraten maar ook de energievoorziening en vochthuishouden. Het hoge gehalte aan kalium in de gazonmeststoffen voor het najaar zorgen ervoor dat je gazon minder gevoelig is voor droogte, nachtvorst, en gras-en schimmelziektes.

Naast kalium bevat najaarsmest ook ijzer, wat het gazon extra sterk en vitaal maakt. Het advies is om vanaf augustus tot uiterlijk oktober het gazon en de border te voorzien van najaarsmest. Wanneer je de mest laat in het jaar strooit, is je tuin gedurende de hele winter beschermt tegen de koude weersomstandigheden. Na het strooien van kalk en een meststof voor het najaar is je gazon in principe winterklaar. Door het strooien van een meststof voor het najaar, ‘hardt’ je het gazon af in de winter en heeft je gazon wanneer het voorjaar weer aanbreekt een streepje voor!

Gazon minimaal betreden tijdens de winter

En ten slotte? Ook wel vanzelfsprekend: loop niet te veel over het gras als het nat of bevroren is. Als er sneeuw is gevallen op grond wat nog niet bevroren is, dan kan er een schimmelontwikkeling ontstaan omdat sneeuw werkt als een isolatielaag en het vocht niet weg kan. Wanneer sneeuw valt als het al een aantal dagen heeft gevroren en je niet op het gazon hebt gelopen, dan kan de sneeuw gerust blijven liggen. Schimmels maken geen schijn van kans op bevroren grond en planten. De isolatielaag van de sneeuw dient dan als een beschermdeken tegen vorstschade.

 

Wanneer je de bovengenoemde stappen allemaal hebt doorlopen, dan hebben we er alle vertrouwen in dat jouw gazon probleemloos de wintermaanden doorkomt. Waar wacht je nog op? Tijd om je gazon winterklaar te maken!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter