Jouw gazon winterklaar maken
18/09/2019 - 13:55

Jouw gazon winterklaar maken

In het najaar kun je de tuin in om het gras voor te bereiden op de winter. In slechts een aantal stappen kun je jouw gazon winterklaar maken. Het is geen grote of lastige klus! Wel is het belangrijk om de juiste stappen te ondernemen, zodat het gazon zonder kleerscheuren de winter doorkomt. In dit artikel ontdek je hoe je het gras kan wapenen tegen de koude wintermaanden.

Het belang van een winterklaar gazon

Gazononderhoud in het najaar is een belangrijke stap om het hele jaar door een groen gazon te behouden. Je verhoogt de weerstand van je gras tegen de uitdagende weersomstandigheden in het najaar en in de winter. Hiermee druk je veelvoorkomende gazonziektes, schimmels, mos en onkruid de kop in. Met een goede najaarsmest versterk je het wortelstelsel van de grasplanten. Dit verbetert de opname van voedingsstoffen en de gezondheid van het gras op de langere termijn.

Wanneer kun je het gazon winterklaar maken?

Diverse tuinexperts zijn het er over eens dat oktober het beste moment is om je tuin winterklaar te maken. Als we het specifiek hebben over gazonbemesting, dan zijn de maanden augustus en september meer geschikt. Tijdens de nazomer kan het nog lekker vertoeven zijn in de tuin. Zeker geen straf dus om dan tuinwerkzaamheden uit te voeren! Door vlak voor de herfst te bemesten, blijft de meststof werken tot aan het moment dat gras stopt met groeien. 

Een winterklaar gazon in zes stappen

Wil je voorkomen dat het gazon er uitgeput bij ligt in het voorjaar? We hebben een aantal tips en tricks op een rijtje gezet met een zes stappenplan. Tijd om het gras klaar te stomen voor de komende lente!

#1: Bladeren van het gras verwijderen

Tijdens de herfst kan het weer flink omslaan. Na onstuimig weer, kan een gazon snel vol liggen met bladeren. Zeker wanneer je een boom in je tuin hebt staan. Probeer dit bij te houden door voortdurend bladeren van je gazon te verwijderen. Als het gras volledig bedekt is met bladeren, krijgt het op den duur te weinig zuurstof. Je loopt dan het gevaar dat het gras gaat verstikken of rotten.

#2: Laatste keer gras maaien voor de winter

Wanneer de laatste maaibeurt van het jaar gedaan kan worden, hangt compleet af van de buitentemperatuur. Gras blijft namelijk doorgroeien bij een minimale temperatuur van 7 graden. Houd het weerbericht dus goed in de gaten. We hebben een aantal jaren achter elkaar een zachte winter gehad. Als we de gemiddelde buitentemperatuur van de afgelopen jaren als graadmeter nemen, dan zien we dat de laatste maaibeurten rond eind oktober/begin november hebben plaatsgevonden. Let er op dat je het gras niet te kort maait. Kort gemaaid gras is extra vatbaar voor kou, mos en onkruid. Houdt een gemiddelde maaihoogte aan van ongeveer vijf centimeter.

#3: Gras verticuteren

Het najaar is een goed moment om je gras te verticuteren, aangezien het dan nog volop groeit. Door te verticuteren verwijder je mos, onkruid en dood gras uit de bovenste laag van het gazon. Deze toplaag wordt ook wel de ‘viltlaag’ genoemd. Je kunt dit uit het gras 'snijden' met een verticuteermachine of hark. Hierdoor wordt de bodem weer losjes, waardoor het beter in staat is om zonlicht, water en voedingsstoffen op te nemen. Let wel op, want het is niet altijd noodzakelijk om het gazon te verticuteren. Jong gras mag überhaupt niet geverticuteerd worden. Het is tenslotte ook een zware klus, dus doe het alleen als het ook echt nodig is.

#4: Kalk strooien

Het gebruik van bodemverbeteraars en meststoffen is belangrijk om het gazon goed te onderhouden. Zo adviseren wij om het gazon twee keer per jaar te kalken: in het voor- en najaar. Bodems verzuren van nature en in de winter zelfs extra snel. Als de grond te zuur wordt, kan dit de grasgroei gaan belemmeren. Het gras kan de voedingsstoffen steeds moeilijker opnemen uit de bodem. Hierdoor ontstaat er al snel een voedingstekort. Het gras stopt snel met groeien en er ontstaan kale plekken waar mossen opduiken. Door in het najaar kalk te strooien, voorkom je dat mos vrij spel krijgt in het voorjaar.

#5: Najaarsmest op het gazon strooien

Een bemesting met najaarsmest is een cruciale stap om je gazon zonder problemen de winter door te krijgen. Bij een gazonmeststof voor het najaar ligt de nadruk op kalium. Dit is een onmisbare bouwsteen voor gras om gezond te blijven. Kalium speelt een cruciale rol bij de transport van water en voedingsstoffen binnen de grasplant. Het zorgt daarnaast voor sterke wortels en een betere weerstand tegen gazonziektes en schimmels.

Met een najaarsmest zorg je ervoor dat je het gazon als ware ‘afhardt’. De voedingsstoffen worden omgezet in een beschermlaag tegen de winterse weersinvloeden. Hierdoor behoud je het hele jaar door gezond en groen gras. Een gazon dat in het najaar bemest is heeft in het voorjaar een streepje voor! 

#6: Gazon minimaal betreden tijdens de winter

Tenslotte willen we nog specifiek benadrukken om het gras zoveel mogelijk te vermijden als het nat of bevroren is. Het gras is tijdens deze periode erg kwetsbaar. Het gazon kan verdicht raken bij intensieve betreding. Dit belemmert de wortelgroei en waterhuishouding van de bodem. Tenslotte kan verse sneeuw leiden tot schimmelontwikkeling. Wacht daarom tot de sneeuw is bevroren, voordat je er overheen gaat lopen.