Het voorweken van bloemzaden
Het zaaien van bloemen is een leuk klusje, maar kan gepaard gaan met wat onzekerheden. Zal het zaadje wel ontkiemen? Doe ik wel genoeg zodat de zaadjes goed zullen ontkiemen? Een makkelijke techniek om deze onzekerheden weg te nemen, is het voorweken van zaden. Door je zaden voor te weken ben je verzekerd van een goed resultaat. Maar hoe doe je dit precies, en bij welke zaden is dit aan te raden? Daar gaan we vandaag naar kijken!
Inhoud
- Wat is het voorweken van zaden?
- Hoe laat je zaden voorweken?
- Welke zaden zijn geschikt om voor te weken?
- Conclusie
Wat is het voorweken van zaden?
Het voorweken van zaden is een simpele techniek waarbij de zaadjes voor het zaaien in water geweekt worden. Dit wordt gedaan om de harde schil van de zaadjes zachter te maken. Hierdoor wordt de kiemkracht van de zaden verhoogd, het kiemproces versneld en de ontkiemingspercentages stijgen. Dus door eigenlijk heel weinig te doen, krijg je betere resultaten!
Hoe laat je zaden voorweken?
Het begint met het selecteren van de juiste zaden. Welke dat zijn? Dat lees je hieronder. Daarna is het belangrijk om een schoon kommetje, bakje of glaasje te pakken waar voldoende water in kan. Het is belangrijk dat je alle zaden bedekt met water, dus er hoeft geen liters water in. Zorg ervoor dat het water de goede temperatuur heeft, namelijk lauwwarm. Laat het vervolgens lang genoeg staan. De tijdsduur verschilt per bloemenzaad. Des te groter, dikker en sterker de schil is, des te langer de zaadjes nodig hebben om te weken. Dit kan variëren van een paar uur tot een paar nachten. Hou echter als vaste regel aan dat het in de meeste gevallen niet nodig is om langer te weken dan 24 uur.
Hebben de zaden lang genoeg in het water kunnen weken? Giet dan het water weg en spoel de zaadjes af onder koud water om restjes en vuil te verwijderen. Let wel op dat de straal niet te hard is, aangezien je dan de zaadjes kunt beschadigen. Vervolgens kun je ze zaaien op de normale manier!
Welke zaden zijn geschikt om voor te weken?
Niet alle zaden zijn geschikt om voor te weken. De zaden die wel geschikt zijn, hebben vaak een dikke, stevige schil. Deze dikke zaadhuiden hebben er profijt bij om zacht te worden, waardoor de zaailingen makkelijker uit de schil komen.
Een lijst met bloemzaden die je kunt voorweken
Heb jij weleens minder geluk gehad met het zaaien van onderliggende bloemen? Dat kan dus liggen aan de dikte van het bloemenzaad! Onderstaande bloemen lenen zich er goed voor om eerst even ‘in bad’ te gaan.
1: Zonnebloemzaden
Zonnebloemzaden hebben een dikke, sterke schil. Daarom wordt het aangeraden om deze zo’n 12 tot 24 uur voor te weken.
2: Zaden van de Oost-Indische Kers
De zaden van de Oost-Indische Kers hebben vaak ook een harde zaadhuid. Het voorweken van ongeveer 8 uur kan helpen om de kiemtijd te verkorten en de opkomst van zaailingen te verbeteren.
3: Zaden van madeliefjes
Net als zonnebloemzaden hebben de zaden van madeliefjes een harde schil. Het voorweken van 12 tot 24 uur kan helpen om deze barrière te doorbreken en de kiemkracht te verbeteren.
4: Lupinezaden
Lupinezaden hebben een harde zaadhuid die het kiemproces kan vertragen. Voorweken kan helpen om deze barrière te doorbreken en de kiemkracht te verbeteren. Doe dit ook zo’n 12 tot 24 uur.
5: Zaden van de passiebloem en passievrucht
Deze zaden staan bekend om hun dikke huid. Daarom is het bij de passievrucht en de passiebloem aan te raden om de zaden zo’n 24 uur te weken.
Een lijst met kruidenzaden die je kunt voorweken
Natuurlijk kun je veel meer zaden laten voorweken dan alleen bloemenzaad. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan kruidenzaad! Kruidenzaadjes zijn meestal wel kleiner, maar sommige kruiden hebben een dikke zaadhuid. Voor onderstaande zaden is het daarom ook aan te raden om deze voor te weken.
1: Korianderzaden
Korianderzaden hebben een harde buitenlaag die het kiemproces kan vertragen. Voorweken kan helpen om de kiemtijd te verkorten en de opkomst van zaailingen te verbeteren. Leg je korianderzaden zo’n 8 uur in het water.
2: Basilicumzaden
Ook zijn er verschillende zaden van basilicum beschikbaar, waarbij er genoeg varianten zijn met een harde zaadhuid. Bij basilicum is de gemiddelde tijd om de zaden voor te weken tussen de 4 tot 6 uur.
3: Peterseliezaden
Sommige variëteiten van peterseliezaden hebben een harde zaadhuid. Voorweken van 8 tot 12 uur kan helpen om de dikke zaadbarrière te doorbreken en de kiemkracht te verbeteren.
4: Venkelzaden
Venkelzaden kun je tussen de 8 en 12 uur laten voorweken. Hiermee zal de stevige schil zacht genoeg geworden zijn om doorbroken te kunnen worden door de kleine plantjes.
5: Anijszaden
Ook anijszaden zijn soms stug en hard. Daarom wordt bij het weken van anijszaden een periode van 8 tot 12 uur aangehouden. Dit moet voldoende zijn om zacht genoeg te worden zodat de plantjes gezond en sterk kunnen groeien.
Conclusie
We mogen wel stellen dat het voorweken van zaden een effectieve en eenvoudige manier is om je zaadjes een gezonde start te geven in hun leven. Of je nou een ervaren tuinier bent of net groene vingers begint te krijgen, het voorweken van zaden kan een waardevolle stap zijn in jouw proces van het kweken naar gezonde, sterke planten. Ga aan de slag, week je zaadjes en zie snel resultaat! Mocht je nog vragen hebben, dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen met Graszaaddirect. Onze specialisten staan klaar om jou verder te helpen.
Reacties