Bloedmeel kopen

Het klinkt luguber, maar de tuin wordt er erg gelukkig van: bloedmeel! Bloedmeel zorgt onder andere voor een gezonde ontwikkeling van je planten en gewassen. Het is een meststof én bodemverbeteraar. Kortom, een zak met bloedmeel, is een zak vol voordelen. Bekijk ons aanbod.

Wat is bloedmeel?

Bloedmeel is gedroogd bloed, vermalen tot meel. Deze natuurlijke meststof, die geproduceerd wordt met restproducten uit slachthuizen, is rijk aan eiwitten en stikstof. Bloedmeel heeft een effectieve werking op de groei van bladeren en stengels. Het product wordt vaak gebruikt om planten/gewassen in de sier- en/of moestuin een snelle oppepper te geven. Bloedmeel wordt ook vaak gestrooid bij het optreden van gele bladeren. Geelverkleuring ontstaat tenslotte als gevolg van een tekort aan stikstof.

Wat is het verschil tussen bloed- en beendermeel?

Deze enkelvoudige meststoffen worden regelmatig in verwarring gebracht met elkaar. Wat ze gemeen hebben, is dat ze beide worden gemaakt uit restproducten van slachthuizen. Het verschil is echter dat bloedmeel een stikstofrijke (gazon)mest is, gericht op de groei en ontwikkeling. Daarentegen is beendermeel een fosfaatmeststof dat de groei van haarwortels stimuleert en de energiehuishouding van je planten regelt.

Toepassingen bloedmeel

Bloedmeel is zo’n meststof die overal van pas komt. Denk aan je gazon, siertuin en moestuin. Het is ook een geschikte mest voor de border. Het bijzondere aan bloedmeel, is dat het per toepassing een specifieke werking heeft.

Bloedmeel op het gazon

Bloedmeel is bij uitstek een geschikte meststof om het gazon van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Het zorgt voor een krachtige, gecontroleerde grasgroei en een diepgroene bladkleur. Wanneer je bloedmeel strooit, gaat het je al snel opvallen dat het gazon een stuk voller wordt.

Bloedmeel tegen klaver

Last van klaver in het gazon? Dit duidt vaak op een stikstoftekort in de bodem. Door het stikstofgehalte in de bodem op peil te houden, voorkom je een verdere verspreiding van klavers. Klaver kan namelijk niet goed tegen stikstof, terwijl het wel een stimulerende werking heeft op de grasgroei. Klaver bestrijden in het gazon doe je met bloedmeel!

Bloedmeel in de moestuin

Bloedmeel is ook geschikt voor de meeste groenten en kruiden in je moestuin. Sterker nog, het is een belangrijk voedingselement voor de groei en ontwikkeling van je gewassen. Daar komt bij dat deze organische mest een bodemverbeterende werking heeft. En we weten allemaal dat een vruchtbare bodem de basis vormt van een gezonde en smakelijke oogst met grote vruchten.

Wanneer bloedmeel strooien?

Bloedmeel wordt structureel gestrooid bij stikstoftekorten op sportvelden, gazons en borders. Een gebrek aan stikstof komt vooral voor aan het begin en tijdens het groeiseizoen. Je planten kunnen in het voorjaar extra stikstof gebruiken, om een goede start te maken. Hetzelfde geldt voor een gazon. Na de koude wintermaanden kan het gras wel een groeiboost gebruiken. De vroege lente is daarom een goed beginpunt om bloedmeel te strooien.

Een eventuele vervolgbemesting kan plaatsvinden in het najaar. Graswortels hebben tijdens de warme zomermaanden veel voedingsstoffen uit de bodem gehaald. Door het strooien van een stikstofmest als bloedmeel, voorkom je dat het gazon uitgeput raakt en kwetsbaar de winter in gaat. Met een bemesting in het najaar houdt je de voedingswaarden van de bodem op peil.  Dit is van groot belang om het gazon te beschermen tegen winterse kou.

Hoeveel bloedmeel strooien per m²?

De exacte dosering hangt af van het toepassingsgebied en de staat van het gewas of de plant. Voor toepassingen in de siertuin en het gazon is 50 gram per m² voldoende.  De gewassen in de moestuin kunnen wel wat extra gebruiken. Strooi het in dit geval wat royaler uit. Houdt een dosering aan van ongeveer 75 gram bloedmeel per m².

Bloedmeel oplossen in water

De meest gebruikelijke manieren om bloedmeel te strooien, is met behulp van een poederverstuiver of door het op te lossen in water. Je kunt het eenvoudig toebrengen met behulp van een gieter. Los het bloedmeel op in water en giet het vervolgens gelijkmatig uit. Bloedmeel kan ook uitgestrooid worden met de hand. Besproei de tuin of strooi vlak voor een regenbui, voor een snellere werking.

Bloedmeel kopen bij Graszaaddirect

Op zoek naar een milieuvriendelijke meststof met een langdurige en effectieve werking? Gebruik bloedmeel en verbeter de kwaliteit van de bodem, bladeren en stengels in de gehele tuin. Bloedmeel kopen doe je voordelig bij Graszaaddirect!