Met welke planten lok ik vlinders naar mijn tuin?
26/07/2023 - 11:02

Met welke planten lok ik vlinders naar mijn tuin?

De vlinder is een belangrijk insect die erg geliefd is. Vlinders zorgen voor balans in de natuur en bestuiven planten in onze borders. Voor het bestuivingsproces zijn ze alleen wel afhankelijk van bepaalde waardplanten. Nu horen we je denken: wat zijn dat dan, die waardplanten? Waardplanten zijn planten en bloemen waar vlinders afhankelijk van zijn. Vlinders gebruiken deze planten om zich voort te planten. Het ontbreken van waardplanten heeft een negatief gevolg op de vlinderpopulatie. Doodzonde, want er zijn talloze vlinderbloemen die gemakkelijk te zaaien zijn in je tuin.

De voorkeur van vlinders gaat vaak uit naar vaste planten met roze, paarse wilde bloemen. Vlinders zijn gek op zoete geuren die ze van grote afstand kunnen waarnemen. Wil jij een vlindertuin beginnen? We moedigen het altijd aan als je de natuur een handje gaat helpen. Het is wel belangrijk dat je geschikte planten uitkiest. In dit blogartikel helpen we je een handje op weg met een lijst van onze favoriete vlinderbloemen.

Welke wilde bloemen zaaien voor vlinders?

Wilde bloemen zijn de basis voor een natuurlijke en bovenal vlindervriendelijke tuin. De natuurlijke charme is wat deze planten karakteriseert: bij het zaaien van vlinderbloemen gaat het niet om een afgebakende border of perk met een perfecte groeivorm, maar om de natuurlijke uitstraling van de plant zelf die de mogelijkheid krijgt zich te ontplooien en ontwikkelen. Wilde vlinderplanten zijn ware blikvangers. En hoewel deze planten van nature groeien in weilanden, bossen en velden, zijn ze toch kleurrijk en multifunctioneel. Ben je van plan om vlinderbloemen te zaaien? Overweeg dan zeker de hieronder genoemde soorten.

Rolklaver

Rolklaver is een vaste plant met een hoge aantrekkingskracht op vlinders. Deze laagblijvende vlinderplant groeit tot een maximale hoogte van 25 centimeter. Dit maakt het een ideale opvuller voor borders en plantenbakken. De rolklaver staat bekend als waardplant van het Icarusblauwtje, een adembenemende vlindersoort. 

Icarusblauwtje

Icarusblauwtjes zijn overdag actief op zoek naar nectarhoudende planten

Rolklaver zaden zaaien is altijd een goed idee, omdat deze vlinderbloem een lange bloeiperiode kent van mei tot en met augustus.  Rolklaver is hitte- en droogte tolerant, waardoor het ook een waardevolle toevoeging is aan de klimaatbestendige tuin.

Wilde peen

De oervorm van onze wortel! Wilde peen is misschien niet de meest spectaculaire plant, maar deze voorvader van onze gecultiveerde wortel is een favoriete bestemming voor vlinders zoals het landkaartje en de koninginnenpage. Zij komen maar al te graag af op de typerende wortelgeur die deze plant afgeeft. 

Koninginnenpage

De koninginnenpage is met een spanwijdte van 7,5(!) cm één van de grootste vlinders in de Benelux

Deze inheemse, tweejarige (soms meerjarige) plant met mooie schermbloemen is aantrekkelijk voor vlinders, bijen en zweefvliegen. Wat ons betreft een onmisbare aanwinst als je van plan bent om je tuin om te toveren tot vlindertuin.

Rode zonnehoed

De rode zonnehoed, of echinacea purpurea. Misschien ken je ze wel van de flesjes van A. Vogel. Deze vaste vlinderplant past thuis in iedere tuininrichting. We zien de rode zonnehoed ook vaak terug in moderne tuinen, want de plant staat hoog op het verlanglijstje van tuinontwerpers.

Rode zonnehoed

Het bloemhoofd van de Echinacea purpurea heeft veel weg van een hoedje

Deze prairieplant heeft een opvallend groot bloemhoofd met een open structuur die makkelijk te bereiken is. Dit maakt de plant zeer geliefd bij vlinders.

IJzerhard

IJzerhard beschikt over alle eigenschappen die de plant een uitstekende vlinderbloem maakt. IJzerhard staat langdurig in bloei, is rijkelijk voorzien van nectar en kan gemakkelijk gezaaid worden op elke ondergrond. Vlinders als de dagpauwoog, koolwitje en kleine vos zullen nooit ver weg zijn als je deze plant in je tuin hebt.

Dagpauwoog

De dagpauwoog heeft zijn naam te danken aan de vlekken op beide vleugels die lijken op ogen.

Deze zomerbloeier bloeit door tot aan de eerste nachtvorst. Waar andere planten uitgebloeid zijn, zal IJzerhard voedselvoorzienend zijn tot diep in het najaar. 

Duizendschoon

De naam dekt de lading, want deze vlinderbloem ziet er werkelijk wonderschoon uit! Duizendschoon is een eeuwenoude bloem die van oudsher werd gezaaid in kloostertuinen. Tot op de dag van vandaag weet deze vlinderplant nog steeds haar plekje te vinden in onze tuinen. Om esthetische redenen, maar ook omdat de bloemzaden makkelijk te zaaien zijn. 

Duizendschoon

Een koninginnenpage op bezoek bij duizendschoon

Duizendschoon kan in de volle grond gezaaid worden. Je kunt het ook eenvoudig kweken in bloembakken en bloempotten.

Bloemenmengsel voor vlinders

De hierboven genoemde soorten zijn losse bloemzaden. Maar wist je dat je ook een kant-en-klaar bloemenmengsel kunt zaaien? Graszaaddirect heeft een bloemenmengsel samengesteld, specifiek met het oog op wilde bloemen die een hoge aantrekkingskracht hebben op vlinders. Het betreft een kleurrijk vlinderbloemenmengsel met planten die goed op elkaar aansluiten met betrekking tot groeivariaties en bloeiperiodes. Alles is geregeld! Je hoeft niet zelf bloemen uit te kiezen. Door het bloemenmengsel voor vlinders te zaaien, voorzie je de vlinders in jouw omgeving gedurende het groeiseizoen van voedsel, huisvesting en bescherming. Het enige wat je nog zelf moet doen is de bloemzaden zaaien in het (vroege) voorjaar.

Er zijn genoeg mogelijkheden om vlinders naar de tuin te lokken. Voor meer tips verwijzen we je graag door naar het blogartikel 'Tips om meer vlinders in de tuin te krijgen'. De vlinderpopulatie is dan wel sterk afgenomen, maar het is nog niet te laat. We kunnen het tij nog keren door vlinderbloemen te zaaien. Alle beetjes helpen. Heb je nog wat vierkante meters vrij in de border? Of wellicht ben je bereid om een stukje van je gazon op te offeren. Tijd om in actie te komen!