Wanneer kalk strooien op het gazon?
25/09/2023 - 14:47
Laatste update: 12/12/2024

Wanneer kalk strooien op het gazon?

Het is belangrijk om een behandeling met kalk jaarlijks te herhalen, omdat bodems verzuren. Als de bodem te zuur is, kan gras niet meer goed groeien. Uiteindelijk ontstaan er dunne of zelfs kale plekken. Het gras van je eens zo mooie gazonnetje zal steeds verder terugdringen. En de plekken waar geen gras meer groeit? Die zullen ingepikt worden door mos, dat juist goed groeit op zure grond. Het is dus duidelijk dat een kalkbemesting essentieel is voor je gras. Maar wanneer kun je het beste kalk strooien op je gazon? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten om je gras gezond te houden met kalk.

Inhoud

Wat doet kalk met je gazon?

Kalk neutraliseert de zuurgraad van de bodem. Door de juiste pH-waarde te creëren, stimuleert kalk de groei van je gazon. Het gras wordt niet alleen sterker, maar ook groener door de toegevoegde magnesium. Door de bodem minder zuur te maken, ontmoedig je de groei van mos en onkruid. 

Kalk is op zichzelf geen meststof die het gras voedt. Kalk zorgt er juist voor dat voedingsstoffen in de bodem beter beschikbaar zijn voor het gras. Met een kalkrijke bodem haal je dus meer rendement uit de gazonmeststoffen die je strooit. 

Wanneer kalk op gazon strooien?

De beste periode om kalk te strooien is het vroege voorjaar (februari/maart) en de herfst (september/oktober). Door de toenemende neerslag rond deze jaargetijden, lost de kalk sneller op in de bodem. 

Met een kalkbeurt in het voorjaar leg je de basis voor een gezond en groen gazon. De bodem is na de wintermaanden vaak zuur geworden door regen. Als je geen kalk strooit in de winter, kan de bodem verzuren met als gevolg dat er kale plekken ontstaan in het gazon. Een zure bodem zorgt er immers voor dat gras minder goed groeit, waardoor onkruid vrij spel heeft. Door tijdig te kalken, kun je dit voorkomen. 

Hoe weet ik of mijn gazon kalk nodig heeft?

Met een bodemonderzoek kun je de zuurgraad van je gazon eenvoudig en snel in kaart brengen. Gebruik een pH-meter of een uitgebreidere testkit. De ideale pH-waarde ligt rond de 6.5. Bij een pH-waarde onder de 6.0 spreken we over een (licht) verzuurde bodem. Door jaarlijks te kalken, ben je er vrij zeker van dat het goed zit met de zuurgraad.

Maar, meten is weten! Een bodemanalyse testkit, zoals die van DCM, geeft je direct inzicht in de totale voedingstoestand. Dit kun je vervolgens gebruiken voor het vormen van een gedegen bemestingsstrategie.

Met het blote oog kun je helaas niet altijd zien of je gazon wel of juist geen kalk nodig heeft. Wel zijn er bepaalde tekenen die vaak het gevolg zijn van te zure grond. Denk aan geel gras, langzame grasgroei en de aanwezigheid van mos en onkruid.

Hoeveel tijd tussen kalk en gazonmest?

Wacht na een kalkbehandeling ongeveer twee tot vier weken met het strooien van gazonmest. Zo weet je zeker dat de kalkkorrels volledig zijn opgelost in de bodem. Je kunt beter te lang wachten dan te kort, omdat kalk de opname en werking van gazonmest dus aanzienlijk verbetert. Om deze reden is het dan ook verstandig om eerst kalk te strooien en daarna pas te bemesten.

Kun je kalk strooien als het regent?

Het is inderdaad mogelijk om kalk te strooien tijdens een regenbui. De regen helpt de kalkkorrels sneller op te lossen en in de bodem te dringen. Ideaal is om de kalk net voor een bui uit te strooien. Bij hevige regenval is het echter af te raden om te kalken, omdat dan een deel van de kalk kan wegspoelen. Dit leidt tot een onregelmatige verdeling en kleurverschil.

Kun je kalk en graszaad tegelijk strooien?

Het is niet aan te raden om kalk en graszaad tegelijkertijd te strooien. Idealiter strooi je kalk voorafgaand aan het zaaien, zodat de bodem in optimale conditie is voor het kiemen van het graszaad. Mocht je toch na het zaaien willen kalken, wacht dan tot het gazon volledig is dichtgegroeid. Houdt rekening met een tijdsbestek van zo’n 6 tot 8 weken.

Is te veel kalk op je gras slecht?

Te veel is nooit goed en dat geldt ook voor kalk op je gazon. Bij het overschrijden van de aanbevolen dosering (1 kg kalk per 10 m²) kan verbranding van de wortels ontstaan. Overbemesting kan er ook voor zorgen dat je gazon bepaalde voedingsstoffen minder goed opneemt. Doe een bodemtest en lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking voordat je met kalk aan de slag gaat.

Stappenplan voor het kalken van je gazon

Sta je op het punt om de tuin in te gaan voor een kalkbemesting? Voordat je de mouwen opstroopt, zijn er nog een aantal tips en tricks die je mee kunt nemen!

  • Verwijder bladeren en andere materialen van je gazon. Maai het gras vervolgens kort, zodat kalk sneller de bodem kan bereiken. 
  • Verdeel de kalk gelijkmatig over het gazon door in twee richtingen te strooien: eerst in de lengte, dan in de breedte of andersom. Strooien kan breedwerpig met de hand of met een strooiwagen.
  • Wacht enkele weken voordat je gazonmest strooit, zodat de kalk goed door de bodem is opgenomen. Voor een snellere werkwijze kun je kiezen voor een combinatiemeststof met kalk, zoals All-In-One gazonmest.
  • Voor een optimale werking kun je het gazon na het kalken bij droog weer licht besproeien.

Heb je nog wat kalk overgehouden? Geen probleem, deze kun je gerust bewaren. Voorkom dat de kalk gaat klonteren door het op een droge en koele plek op te slaan in een gesloten zak.

Reacties

Is ijzersulfaat nog verkrijgbaar bij jullie?.
Ivo - 29/09/2023 - 05:34