Wat is beter: koemest of kunstmest?
27/10/2023 - 16:53

Wat is beter: koemest of kunstmest?

Wat is beter: koemest of kunstmest? Het is een vraag die we vaak gesteld krijgen van onze klanten. Er is een wereld van verschil tussen deze meststoffen, waardoor ze moeilijk te vergelijken zijn. We kunnen niet per definitie zeggen dat de ene meststof beter is dan de ander. In dit artikel duiken we dieper in op de eigenschappen en verschillen, zodat we tenslotte een conclusie kunnen trekken over welke tuinmest jij het beste kunt toepassen. 

Wat is koemest?

Koemest is, zoals de naam doet vermoeden, een dierlijke mest dat gemaakt wordt van zogenoemde ‘drijfmest’. Drijfmest is een mengsel van vaste en vloeibare mest. Vloeibare mest wordt verwerkt voor het bemesten van akkers; vaste mest (onder andere) voor het ontwikkelen van bodemverbeteraars, zoals koemest. Koemest is een van de meest gebruikte meststoffen in Nederland. Deze voeding komt gedroogd en geperst in een korrelvorm; vrij van onkruiden, ongedierte en ziektekiemen. Hierdoor zijn ze makkelijk strooibaar over het gazon. De mestkorrels zijn nagenoeg geurloos. Uiteraard is en blijft het een natuurproduct, maar door hygiënisatie kun je aangenaam aan de slag met deze mest.  

Is koemest goede mest?

De kracht van koemest is het hoge organischestofgehalte, wat een bodemverbeterende werking heeft. Deze milieuvriendelijke meststof zorgt voor een goede waterhuishouding en betere voedingsopname bij planten.  Koemestkorrels zijn overal te gebruiken in de tuin. Ze zijn geschikt voor het gazon, sier- en moestuin, border en zelfs als voeding voor potplanten en fruitbomen. Dit manusje-van-alles beschikt ook over een beperkte NPK-verhouding. De afkorting ‘NPK’ staat voor Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K). Dit zijn de belangrijkste voedingsstoffen die een gazon nodig heeft om goed te functioneren. De verhouding aan NPK-voedingsstoffen in koemestkorrels is echter te laag om het een volwaardige gazonbemesting te noemen.

Wat is kunstmest?

Kunstmest stimuleert de groei en bloei van (gras)planten. Kunstmest is eigenlijk een containerbegrip voor voedingsstoffen die kunstmatig in een fabriek worden verwerkt. Het gaat om voedingsstoffen van niet-biologische oorsprong, waardoor ze nauwelijks worden gebruikt in de biologische tuin- of landbouw. Kunstmest beschikt meestal over een royale NPK-verhouding en andere voedingselementen. Kunstmest wordt vaak gebruikt in de professionele landbouw, maar is ook razendpopulair voor gebruik in particuliere tuinen. Deze bemesting heeft een directe werking en zorgt voor een snelle oppepper bij je gazon en borderplanten.

Is kunstmest goede mest?

Kunstmest is een volwaardige gazonmest en kent veel voordelen. Kunstmest heeft snel zichtbaar resultaat en zorgt voor een wekenlange groeispurt bij je planten. Het is uitstekend te gebruiken om een beschadigd gazon in het voorjaar een boost te geven. Of om je gewassen een flinke voedingsgift te geven. Ook qua prijzen is kunstmest een goedkoper alternatief dan bijvoorbeeld organische meststoffen. Het heeft ook enkele nadelen. Zo is kunstmest niet milieuvriendelijk. Het voegt dan ook niks toe aan het bodemleven. Kunstmest heeft zoals gezegd een snelle werking, maar dit kan problematisch worden zodra dit als een overschot beschikbaar komt voor de plant. Er kan een geforceerde voedingsopname plaatsvinden, wat resulteert in ongecontroleerde groei. Dit zal ten koste gaat van de weerbaarheid van de plant. Kortom, het is bij kunstmest altijd belangrijk om de aanbevolen strooidichtheid te hanteren.

Verschil koemest en kunstmest

Koeienmest bevat organische stoffen die de bodem verbeteren. Kunstmest bestaat uit minerale voedingsstoffen die de plant zelf voeden. Koemest zorgt dus voor de bodemkwaliteit. Het is van cruciaal belang dat de bodemstructuur goed is, omdat planten hier anders niet goed op kunnen groeien. Planten hebben echter ook voeding nodig die door de mens zelf wordt toegediend, omdat de meeste bodems niet voedingsrijk genoeg zijn. Deze voedingsstoffen zijn te vinden in kunstmeststoffen. Het is inmiddels wel duidelijk geworden dat koemest en kunstmest verschillende meststoffen zijn die elkaar juist aanvullen en versterken. Het is belangrijk om de voedingstoestand van je tuin in kaart te brengen. Dit kun je doen met een bodemtest. Op deze manier kun je een bemestingsschema samenstellen dat is afgestemd op de voedingsbehoeften van je planten.

Wat is beter: koemest of kunstmest?

Koemest is een bodemverbeteraar die de voedingsstoffen op gecontroleerde wijze afgeeft aan de plant. Kunstmest bevat alle voedingsstoffen die een plant nodig heeft om te groeien en bloeien, maar heeft daarentegen geen effect op de bodemstructuur. Ben je er nog niet helemaal over uit welke meststof je het beste kunt gebruiken? We hebben de eigenschappen van koemest en kunstmest op een rijtje gezet.

Voordelen koemest:

  • Koemest bestaat uit dierlijke, organische materialen en is dus milieuvriendelijk.
  • Koemest is universeel toepasbaar in de tuin.
  • Koemest verbetert de bodemstructuur. En gezonde grond betekent een actiever bodemleven.
  • De voedingsstoffen worden langzaam afgegeven aan de plant voor een evenwichtige groei gedurende een lange periode.
  • Gedroogde koemestkorrels zijn makkelijk strooibaar en goed gehygiëniseerd, waardoor ze geen onaangename geur verspreiden. 

De nadelen van koemestkorrels zijn dat ze weinig NPK-voedingsstoffen bevatten, waardoor het geen volwaardige meststof is. Conclusie: koemest is een uitstekende meststof die (bijna) alleen voordelen heeft. Koemestkorrels zijn echter geen volwaardige voedingsstoffen voor het gazon.

Voordelen kunstmest:

  • Kunstmeststoffen hebben een rijke verhouding aan NPK-voedingsstoffen. Deze belangrijke voedingsstoffen zijn de bouwstenen van iedere plant.
  • Kunstmest heeft een snelle werking. De mestkorrels worden onmiddellijk opgenomen door de plant.
  • Kunstmest is een stuk goedkoper in de aanschaf dan alternatieven zoals organische of organisch-minerale meststoffen.
  • De grote verscheidenheid aan kunstmest maakt het mogelijk om precieze doseringen te gebruiken bij het doelgericht bemesten van je planten/gewassen.
  • Kunstmestkorrels zijn makkelijk te strooien. Ze kunnen ook toegepast worden met een handstrooier of strooiwagen.

Het nadeel van kunstmest is dat het relatief snel uitgewerkt is en geen effect heeft op de bodemvruchtbaarheid. Ook liggen bij het gebruik van kunstmest gevaren als overbemesting en verbranding op de loer. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan met deze meststoffen. We kunnen concluderen dat kunstmest een uitstekende voedingsbron is dat het welzijn van planten opkrikt, echter heeft het geen effect op de bodemvruchtbaarheid.

Reacties

Hans heeft in principe gelijk. Het gaat meer om grote hoeveelheden op landbouwgrond wat niet in elke situatie wenselijk is. In de tuin is het globale effect veel minder groot. Stikstof is en blijft natuurlijk een belangrijke basis voedingsstof voor planten.
Frans - 29/03/2024 - 12:13
Stikstof is geen probleem. De lucht die wij inademen bestaat voor 80% uit stikstof.
U heeft zich, zoals zovelen, laten foppen: waar in het nieuws stikstof wordt genoemd, bedoelt men altijd: stikstof-verbíndingen!
Sommige stikstof-verbindingen zijn op sommige plaatsen niet gewenst.
hans - 28/03/2024 - 19:19
Waarom nog NPK gebruiken in een tijd waarin stikstof zo’n probleem is?
Dat voelt vreemd aan
Peter Baggen - 27/03/2024 - 15:36