Wat is de beste gazonmest?
25/05/2023 - 08:49

Wat is de beste gazonmest?

Om het gazon in een goede conditie te houden, is het noodzakelijk om diverse onderhoudsklusjes te doen. Naast het gazon sproeien, gras maaien en verticuteren is het ook van belang om het gazon te bemesten. Benieuwd waarom dat zo belangrijk is? En wat de beste meststof voor je gras is? Je leest het in dit blogartikel.

Waarom is gazonmest belangrijk?

Gras kan niet zonder voeding. Toch denken veel tuiniers dat het niet per se noodzakelijk is om te bemesten. ‘Het gras groeit tenslotte toch wel’. Soms kan het ook daadwerkelijk lang goed gaan zonder onderhoudsbeurt. Dit komt doordat de bodem van nature voedingsstoffen bevat. Deze voedingsstoffen worden echter uit de grond getrokken door de grasplanten. Er komt een moment dat er een tekort aan voeding ontstaat. Dit vertaalt zich op den duur naar dor, bruin of geel gras. Bij langdurige voedingstekorten kunnen er zelfs kale plekken in het gras optreden. Door gazonmest te strooien, houd je de voedingswaarden op peil en voorzie je de grasplanten van een langdurige stroom van belangrijke voedingsstoffen. Hierdoor is het gras minder kwetsbaar voor schimmels, ziektes, onkruid en uitdroging. Ook gaat het ten goede van de sierwaarde van je gazon in zijn geheel. 

Factoren om te overwegen bij het kiezen van gazonmest

Dat het strooien van meststoffen noodzakelijk is voor het behoud van een gezond gazon, is inmiddels duidelijk. Maar, wat is de beste gazonmest die je kunt gebruiken? Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee zou moeten houden, voordat je een meststof aanschaft. Allereerst is het belangrijk om te weten welke samenstelling de gazonmest heeft. In meststoffen zijn drie basis voedingsstoffen terug te vinden, namelijk stikstof, fosfor en kalium. Deze stoffen staan ook wel bekend als NPK-voedingsstoffen: de scheikundige benaming van de belangrijkste voedingsstoffen van grasplanten. Een meststof heeft een specifieke verhouding. Om hier een beeld van te krijgen, nemen we Orgamix gazonmest als voorbeeld. Deze meststof heeft een NPK-verhouding van 12-4-8. Concreet betekent dit dat er 12% stikstof, 4% fosfor en 8% kalium in verwerkt is. Deze verhouding geeft aan wat voor type bemesting het is. Meststoffen met een hoge concentratie aan stikstof, zijn geschikt als voorjaar en zomerbemesting. Stikstof zorgt namelijk voor een snelle groei van het gras. De stikstofafgifte resulteert in een dichte en volle grasmat. Waar een voorjaarsmest zich kenmerkt aan een hoog percentage aan stikstof, kenmerkt najaarsmest zich daarentegen aan een hoge concentratie kalium. Kalium en het toegevoegde ijzer maken het gazon weerbaar tegen winterse kou, zodat het zonder kleerscheuren de wintermaanden doorstaat.

Verder is de huidige voedingstoestand van de bodem bepalend voor het opstellen van je bemestingsschema. Mocht je bijvoorbeeld klaver in het gazon hebben, dan is de kans groot dat dit het gevolg is van stikstoftekort in de bodem. In dit geval zijn er bepaalde meststoffen die net wat beter aansluiten op de behoeften van je gazon. Door een bodemanalyse te doen, weet je precies wat het gras nodig heeft. Het klinkt moeilijker dan het is, want met een simpele bodemtester kun je de belangrijkste eigenschappen met één handomdraai in kaart brengen.

Type meststoffen

We kunnen meststoffen grofweg onderverdelen in vier soorten, namelijk: organische meststoffen, organisch-minerale meststoffen, kunstmeststoffen en kalkmeststoffen. 

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn opgebouwd uit plantaardige en dierlijke stoffen. De mest is duurzaam en milieuvriendelijk. De voeding komt vrij zodra bodemorganismen de mestkorrels afbreken. Hierdoor wordt het bodemleven geactiveerd. Organische mest verbetert de bodemstructuur. Daarnaast geeft het, alhoewel in mindere mate, voeding af aan de grasplant.

Organisch-minerale meststoffen

Dit type bemesting heeft dezelfde werking als de hierboven genoemde meststof. Het grootste verschil is dat organisch-minerale mest een samengestelde meststof is met een verhouding van 60% organische stoffen en 40% minerale mest, ofwel kunstmest. Een organisch-minerale mest mag zo genoemd worden, mits deze tenminste voor 60% van organische oorsprong is. Naast dat deze meststof een bodemverbeterende werking heeft, is het ook een volwaardige gazonmest.

Kunstmeststoffen

Kunstmest, of minerale mest, zijn gefabriceerde meststoffen. De minerale zouten lossen snel op, al helemaal wanneer deze in contact komen met water. Kunstmeststoffen hebben dus een zeer snelle werking. Dit type bemesting zorgt voor een razendsnelle, haast geforceerde groei van het gras. Kunstmest brengt veel hoofd- en sporenelementen naar de bodem waar de grasplant gebruik van kan maken. Echter heeft deze bemesting geen effect op de bodemvruchtbaarheid. 

Kalkmeststoffen

Kalkmest is ook een soort kunstmest, echter heeft deze meststof een hele andere werking dan de hierboven genoemde meststoffen. Kalk gaat verzuring van de bodem tegen. Doordat kalk de pH-graad van de bodem op peil brengt, kunnen andere meststoffen beter opgenomen worden. Daarnaast verminder je hiermee de ontwikkeling van mos.

Langzaamwerkende versus snelwerkende meststoffen

Organische en organisch-minerale meststoffen hebben een langzamere werking. Dit zijn namelijk producten die door micro-organismen moeten worden afgebroken. Pas daarna zal de meststof in werking gaan. Het nadeel hiervan is dat je dus langer moet wachten totdat je zichtbare verbeteringen ziet. Een voordeel van langzaamwerkende meststoffen is dat de voeding veel geleidelijker wordt afgegeven aan de grasplant. Zo heeft het product een langere nawerking en zorgt het voor een natuurlijke groei. Deze voordelen wegen wat ons betreft zwaarder dan het nadeel dat het wat langer duurt. Op lange termijn zal het geduld zich alleen maar uitbetalen. 

Snelwerkende meststoffen zijn handig wanneer je het gazon na de wintermaanden een snelle opkikker wilt geven. Met een kunstmeststof geef je het gazon een groeispurt, waardoor het zwakke gras meteen gemotiveerd wordt om weer een dichte zode te creëren. Het nadeel van snelwerkende meststoffen is echter dat ze een korte nawerking hebben van maximaal een paar weken. Dit betekent dus dat je vaker een herhaalbemesting zou moeten doen. 

Organische versus anorganische meststoffen

Anorganische meststoffen zijn industrieel tot stand gekomen meststoffen. Deze bevatten veel minerale zouten. Het is dus van belang dat je zorgvuldig te werk gaat met het uitstrooien ervan. Overbemesting kan leiden tot wortelschade, dus gebruik met anorganische meststoffen nooit meer dan de aanbevolen strooidichtheid. Organische meststoffen zijn van natuurlijke oorsprong en dragen rechtstreeks bij aan het bodemleven. Onze voorkeur gaat uit naar deze biologische meststoffen. Echter betekent dit niet dat dit de beste gazonmest is. Dit hangt natuurlijk altijd samen met de huidige toestand van je gazon. Wil je je graag nog wat verder verdiepen in het verschil tussen deze meststoffen? Lees dan ook eens onze blog: ‘Organische meststoffen versus chemische meststoffen’.

De beste gazonmest

Wat nou precies de beste gazonmest is, hangt dus af van de situatie. Graszaaddirect heeft een aantal universele gazonmeststoffen in het assortiment, die een prachtig groen gazon ontwikkelen. We hebben een aantal toppers op een rijtje gezet.

Orgamix gazonmest

Spreken we over de beste gazonmest, dan spreken we misschien wel over Orgamix gazonmest. Deze mest is gewoonweg van alle markten thuis. Het bevat de belangrijkste NPK-voedingsstoffen, sporenelementen en organische materialen. De toegevoegde ureumstikstof zorgt voor een gecontroleerde grasgroei en de humuszuren verbeteren de bodemstructuur. Verder is de meststof verrijkt met ijzer en magnesium voor een donkergroene graskleur. 

Culterra Groen 10-4-6

Wil je een gazon dat het visitekaartje wordt van je huis? Culterra Groen is een universele meststof voor de hele tuin. Deze biologische meststof bevordert de groei van gezonde bladeren en stengels. Voor het gazon, maar ook voor alle planten in de border, sier- en moestuin. De voedingsstoffen worden langzaam en gelijkmatig afgegeven, wat zorgt voor een langdurige voedingsstroom. 

Fertigreen gazonmest

De stikstofrijke mest voor ieder gazon! Fertigreen gazonmest beschikt over een rijke NPK-samenstelling om jouw gazon in topconditie te houden.De relatief fijne mestkorrels lossen snel op in de bodem, waarna deze snel opgenomen kunnen worden in het wortelstelsel van de grasplant.

 

We hopen dat je wat meer te weten bent gekomen over meststoffen. Ben je er inmiddels achter wat de beste gazonmest is voor jouw tuin? Mocht je nog vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met één van onze specialisten.

Reacties

Ik zoek voor ongeveer 1000m2 gazon een wat grovere korrel om te strooien met onze strooiwagen. Dit jaar had ik bij onze lokale Welkom een meststof met grijze en fijne korrels, die ik met strooien haast niet kon zien. Dan beland het ook in de vijver…
Voorheen had ik wat grotere korrels met ook verschillende kleuren die mij beter bevielen.
Kunt u mij helpen welke meststof dat is?
Dick Verschoor - 25/05/2023 - 12:30

Laat een reactie achter