Geel gras
19/04/2023 - 15:39

Geel gras

Als tuinliefhebbers willen we graag een frisgroen gazon. Het is alleen niet vanzelfsprekend dat gras zonder kleerscheuren het jaar doorkomt. Het gazon kan vatbaar zijn voor kwaaltjes. Een voorbeeld daarvan, waarover we het in dit artikel gaan hebben, is het optreden van geel gras. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van gele plekken in het gras. Zodra je weet wat de aanleiding is van dit veelvoorkomend gazonprobleem, kun je het relatief eenvoudig verhelpen. Je leest hier waarom gras geel wordt en wat je kunt doen om het weer groen te krijgen.

Wat betekent geel gras?

Bij het ontstaan van gele plekken in het gazon moet er een lampje gaan branden: er is iets aan de hand wat een probleem veroorzaakt. Geel gras kan het vervelende gevolg zijn van extreme weersomstandigheden, of een gebrek aan gazononderhoud. Je kan een geel gazon relatief eenvoudig herstellen, zolang je maar weet wat de oorzaak van het probleem is.

Waarom wordt gras geel?

Het kan lastig zijn om te achterhalen waarom je gele plekken in het gras hebt. Wat wel zeker is, is dat het vrijwel altijd gepaard gaat met slechte groeiomstandigheden. Het ligt er in dit geval ook aan in hoezeer het welzijn van je gazon gehinderd wordt door gele plekken. Kleine gele vlekken in het gras zijn vaak het resultaat van aanwezige plaaginsecten in de bodem, zoals engerlingen en emelten. Grote, dorre oppervlakken zijn daarentegen vaak het gevolg van een droge zomer met neerslagtekort.

Wordt geel gras vanzelf weer groen?

Heb je een geel gazon na wekenlange droogte? Dan komt je gras er meestal wel weer bovenop. In dit geval is het ook belangrijk om te accepteren dat je gazon tijdelijk geel is. Gras kan tenslotte ook lui worden, wanneer je het continu voedt en bewatert. Als je ronde, gele vlekken hebt door bijvoorbeeld engerlingen, dan moet je er helaas wel echt wat aan doen om te voorkomen dat het erger wordt. Of geel gras vanzelf groen wordt, hangt dus volledig af van de oorzaak.

De meest voorkomende oorzaken van geel gras

De manier waarop geel gras eruitziet, duidt dus goed aan wat de oorzaak van het probleem is. Dit kunnen er verschillende zijn. Daarover lees je hieronder meer.

Gras geel na het maaien

Grasmaaien is goed voor de gezondheidstoestand en uitstraling van je gazon. Maar dit werkt averechts als je het gras te kort maait. De gouden regel is om het gras te maaien op een hoogte tussen de vijf en zeven centimeter. Maai je het korter, dan haal je als het ware de beschermlaag weg. Het gevolg hiervan is dat het gazon sneller zal uitdrogen. Het gras is dan met name vatbaar tijdens droge en warme periodes.

Een andere oorzaak van geel gras na maaien is dat de messen van de grasmaaier bot zijn. Met botte messen worden de grassprieten niet recht afgesneden, waardoor er wondjes ontstaan aan het blad. Om teleurstellingen te voorkomen, adviseren wij om je grasmaaier meerdere keren per jaar te slijpen. Scherpe messen zijn tenslotte bevorderlijk voor het maairesultaat.

Geel gras door te veel of te weinig water

Dit is een van de meest voorkomende oorzaken waarom gras geel wordt. Ieder gazon is vatbaar voor langdurige droogteperiodes. Het gras krijgt veel klappen te verduren tijdens gortdroge zomers. Om te voorkomen dat het gras uitdroogt, is het van belang om het gras regelmatig te bewateren met bijvoorbeeld een tuinsproeier.

Het is ook niet goed dat er te veel water op het gazon belandt. Bij stortbuien of te veel sproeien loop je het gevaar op plasvormingen. Het gevolg hiervan is dat het gras niet meer kan ademhalen en gaat verstikken. Als de bodem een dichte structuur is, dan is het aangeraden om het gazon te beluchten. Door gaten te prikken in de toplaag van het gazon, kan het gras beter ademen en water afvoeren.

Gele vlekken in het gras door een gebrek aan voedingsstoffen

Gras heeft voeding nodig om te kunnen groeien. Daarom is het noodzakelijk om drie keer per jaar gazonmest te strooien. Doe je dit niet, dan komen er op den duur geen voedingsstoffen meer terecht in het wortelstelsel van de grasplanten. Hierdoor ontstaan er gele plekken in het gras. Het uiteindelijke resultaat? Een gazon met kale plekken dat overwoekerd wordt door mos en onkruid.

Een te zure bodem

Als de grond te zuur is, dan verstoort dit het groeiproces van gras. Onkruid en in het bijzonder mos krijgen dan vrij spel om de kop op te duiken. Uiteindelijk kan dit zich uiten in gele of zelfs kale plekken in het gras. Geel gras kan indirect voorkomen worden met kalk. Door gazonkalk te strooien zorg je voor een juiste zuurgraad van de bodem.

Urine van huisdieren

Ook de ontlasting van honden en katten kunnen zorgen voor gele plekken in het gras. Dit heeft alles te maken met de minerale zouten die zich bevinden in urine. Het zijn vooral de teefjes die voor schade zorgen, want zij doen hun behoefte op eenzelfde locatie. De minerale zouten zorgen in een kleine hoeveelheid voor een snelle groei van gras. Kleine beetjes urine kunnen dan ook voor een groeispurt zorgen. Je kunt dit zien aan de donkergroene kleur op plekken waar het gras net even wat hoger staat dan de overige plekken. Echter, grote hoeveelheden aan minerale zouten trekken water uit het gras, waardoor het gazon uitdroogt en geel gras begint te vertonen.

Geel gras door ongedierte en schimmels

Plaaginsecten, schimmels en ziekten kunnen voor een grote plaag zorgen. Deze beestjes kun je haast niet met het blote oog zien, maar de ravage die ze aanrichten is iets waar je ‘u’ tegen zegt. Bodeminsecten als engerlingen en emelten hebben een specifiek schadebeeld, waardoor je al gauw kunt achterhalen waar je gazon door geplaagd wordt.  Als je kale en bruine plekken in het gras hebt door deze beestjes, dan kun je ze het best zo snel mogelijk bestrijden. De meest effectieve manier om dat te doen is met aaltjes.

Gras wordt geel na het bemesten

Ja, dat kan ook nog! Als het gras te veel voedingsstoffen krijgt, dan kan het deze niet goed verwerken. Gebruik daarom een strooiwagen of handstrooier om voor een gelijkmatige verdeling van het strooigoed te zorgen. Strooi daarnaast geen kunstmest op het midden van de dag in de volle zon. Je loopt namelijk het gevaar dat deze meststoffen verbranden. Dit geldt ook voor het geval dat mest op nat gras terecht is gekomen. Bij organische meststoffen is geen sprake van verbrandingsgevaar. We adviseren om het gazon te besproeien, zodat de mestkorrels zo snel mogelijk oplossen in de bodem.

Wat te doen bij geel gras?

Er zijn veel manieren om geel gras weer mooi te krijgen. Maar ga niet klakkeloos te werk, want het verschilt per situatie hoe je geel gras kunt herstellen. Probeer daarom de oorzaak te achterhalen. Heb je het gazon te weinig bewaterd? Sproei dan meerdere keren per week. Houd er rekening mee dat je in de zomer ongeveer vijftien millimeter water per keer kunt sproeien. Een goede bewateringsstrategie verhoogt de weerstand van je gazon. Word je gazon geplaagd door mos, onkruid of vervelende insecten? Gebruik dan de juiste bestrijdingsmiddelen om ervan af te komen.

Gele plekken in het gras weren met graszaad tegen droogte

Wil je een gazon dat ook tijdens de zomer groen blijft? Zaai dan Dry & Strong. Dit graszaad is voorzien van intensief wortelende rietzwenkgrassen. Dit hittebestendige gras wortelt een stuk dieper dan andere gazongrassen, waardoor het in staat is om een voedingsbuffer op te slaan in de bodem. Dit resulteert in een hoger uithoudingsvermogen van de grasmat, want deze buffers kunnen opgeslokt worden tijdens de maanden waarin het broodnodig is.

Geel plekken in het gazon herstellen

Vraagt je gazon om voedingsstoffen? Voorkom dat je gras geel wordt door een bemestingsplan op te stellen. Consistent onderhoud vermindert de kans op vervelende kwalen als geel gras. Op het gazon onderhoudskalender lees je per maand welke klusjes je kunt uitvoeren.

Geel gras kan vaak hersteld worden door het gazon te bemesten. Heb je ook last van onkruid en mos, dan is het verstandig om het gras te verticuteren. De kale plekken kunnen vervolgens bijgezaaid worden met herstel graszaden.

Tot slot

Heb je naar aanleiding van dit blogartikel nog vragen? Schroom dan niet om contact op te nemen met de klantenservice van Graszaaddirect. Onze experts helpen je graag verder!

Reacties

Ik heb vorig jaar mijn gras ingezaaid. Goed bemest.

Nu in het voorjaar wordt het gras egaal geel. Over het gehele grasveldje. 25 m2. Voldoende vocht niet te nat mijns inziens. Wat zou ik evt nog kunnen proberen om het gele gras weer mooi groen te krijgen?
Erwin Fransen - 13/03/2024 - 16:05
Wellicht heeft u kunstmest gebruikt? Het kan dan zijn dat de mestkorrels verbranden als je deze strooit bij warm weer. Het is wel belangrijk om te weten wat de oorzaak kan zijn. Het is sowieso aan te raden om het gazon alsnog te sproeien. Een beetje afhankelijk van hoe het er nu bij ligt, zal de snelste oplossing zijn om het gazon opnieuw bij te zaaien. U kunt ons altijd even een mail sturen met foto's van de hudige situatie. Dan kunnen wij u een doelgericht advies geven.
Patrick - Team Graszaaddirect - 24/05/2023 - 09:12
Ik heb mijn gazon enkele dagen geleden bemest, er zijn nu gele vlekken ontstaat. Ik vermoed dat ik nadien niet voldoende water gesproeid heb? Kan het gras zich zelfstandig herstellen of wat doe ik best?
De Belder - 16/05/2023 - 15:27

Laat een reactie achter