Word een haag, heg of heester onderhoud meester!
15/08/2022 - 16:25

Word een haag, heg of heester onderhoud meester!

Of het nu gaat om hagen, heggen of heesters, deze struiken meester worden is nogal een klus. Deze planten hebben nu eenmaal onderhoud nodig. Je wilt immers de plant netjes en gezond houden. Toch kunnen verschillende omstandigheden voor moeilijkheden zorgen. 

Inhoudsopgave

Om te beginnen is er een belangrijk verschil tussen hagen, heggen en heesters. Hagen zijn dicht tegen op elkaar staande struiken die elk jaar netjes gesnoeid worden. Heggen zijn juist wilder groeiende struiken die dicht op elkaar staan. Vaak worden heggen tweemaal per jaar lichtjes gesnoeid, maar mogen wat wilder uitgroeien dan hagen. Heesters zijn alle overige struiken die geen stam vormen maar direct bovengronds vertakken.

Hagen onderhouden

Er zijn ontzettend veel planten die als haag worden ingezet. Deze zijn er net als heggen en heesters in allerlei soorten, maten en kleuren. Het grootste verschil met een heg is dat een haag er altijd netjes uit hoort te zien. Een heg zal je dan ook vaker licht verwilderd tegenkomen. Elke haagplant heeft verschillende behoeften als gaat om onderhoud. Onderhoud zal voornamelijk bestaan uit bewatering, voeden en snoeien.

Hagen bewateren

Bewatering is een belangrijk klusje bij het tuinonderhoud. Hagen zijn immers vaak grote planten die veel water nodig hebben. Over het algemeen geeft het klimaat in Nederland en België ruim voldoende water om een haag jaarrond te voorzien van water. Toch hebben we te maken met een steeds extremer wordend klimaat. En hoewel wij er zelf niet altijd iets van merken, merkt je haag er wel dergelijk wat van. Zo zijn er steeds langere droge periodes. Deze kunnen funest zijn voor een haag. De haag kan hierdoor vroegtijdig geel of zelfs bruin gaan kleuren.

Hagen Onderhouden - Bewateren

Hagen Onderhouden - Bewateren

De eerste tekenen van vergeling midden in de zomer kan betekenen dat je haag te weinig water uit de bodem kan halen. Een simpele oplossing hiervoor is om in de zomer de haag handmatig of automatisch met een tuinsproeier te bewateren. Zorg er dan voor om dit vroeg in de ochtend of in de avond te doen om verbranding van het blad te voorkomen. De meest ideale tijden zijn dan rond zonsopkomst of zonsondergang.

Hagen snoeien

De meest tijdrovende klus zal het snoeien zijn. Hoewel het een behoorlijke klus kan zijn, is het eindresultaat het altijd waard. Na een goede snoeibeurt kan zelfs de meest lelijke haag weer uitgroeien tot een adembenemend exemplaar. Toch is het belangrijk om te weten hoe vaak je moet snoeien. Over het algemeen is één à twee keer per jaar snoeien ruim voldoende. Sommige haagplanten kunnen vaker gesnoeid worden, afhankelijk van de groeisnelheid. Dit kan dan met tuingereedschap zoals een elektrische snoeischaar of met een handmatige snoeischaar. De voornaamste reden van het snoeien is om de vorm van de plant in stand te houden. Meestal kan dit al rond midden/eind februari omdat dan de sapstroom nog niet op gang is gekomen.

Hagen onderhouden - Recht gesnoeide hagenc

Hagen onderhouden - Recht gesnoeide hagen

Snoeien doe je altijd op een lichte hoek. De haag in een kaarsrechte hoek snoeien is echt een no-no. Dit komt omdat de onderkant van je haag dan in de schaduw komt te staan. Door de bovenkant smaller te snoeien dan de onderkant kan elk deel van de plant licht vangen. Hoever je dan snoeit, ligt aan de haagplant die je hebt. Hagen zoals de taxus kunnen tot aan het bruine gedeelte gesnoeid worden. Terwijl coniferen en de beukhaag lang niet zover teruggesnoeid kunnen worden. Zolang je bij de meeste haagplanten voorkomt om tot het bruine gedeelte te snoeien zal deze zich goed herstellen en er weer spectaculair uitzien. Taxushagen hebben daarentegen juist een voordeel met een goede diepe snoeibeurt. Een taxus met lelijke bruine plekken kan zich namelijk uitstekend herstellen na het snoeien. In juni of juli bij milde temperaturen kan je de haag nog een keer snoeien, maar beperk je dan tot het bijknippen en vormsnoeien om een tweede keer uitschieten te voorkomen.

TIP: Wil je recht snoeien? Span dan een touw op een de gewenste hoek en parallel aan de haag. Je kan dit touw dan gebruiken om op te oriënteren tijdens het snoeien.

Heggen onderhouden

Over het algemeen is het onderhouden van heggen hetzelfde als die van hagen. Bewateren, voeden en snoeien. Toch zijn er een paar verschillen tussen het onderhoud ervan. Zowel heggen als hagen hebben als functie om je tuin aan te kleden met groen en om inkijk van je tuin te voorkomen zonder dat daar een hek voor nodig is. Het is dan ook als het ware een levend hek.

Heggen bewateren en snoeien

Heggen kunnen net als hagen en heester over het algemeen genoeg water vinden in de bodem. Ook heggen kunnen lelijk worden wanneer er te weinig water uit de bodem te halen valt. Een simpele oplossing is dan om zelf extra te bewateren tijdens lange, droge periodes in de zomer. Dit kan met een een sproeier of handmatig met de tuinslang. Snoeien van een heg is lang niet zo precies als voor een haag.

Heggen Onderhouden - Heg snoeien

Heggen Onderhouden - Heg snoeien

Een heg is een dichte rij struiken die vaak maar één à twee keer wordt gesnoeid of verjongt. Terwijl een haag juist jaarlijks wordt gesnoeid. Heggen mogen daarom ook wat meer uitschieten en wilder ogen. Vaak zijn heggen ook haagplanten waar bloemen en vruchten aan groeien. Snoeien doe je dan om de vorm terug te brengen of om eventuele lelijke plekken te herstellen. Let er wel op dat je nooit snoeit wanneer er dieren in nestelen. Dit kan ze storen of zelfs het nest permanent laten verlaten. Snoeien doe je verder op dezelfde manier als een haag.

Heesters onderhouden

Heesters zijn losse struiken die geen stam vormen, maar direct bovengronds vertakken. Heesters kan je laten verwilderen of in prachtige vormen snoeien. Het belangrijkste verschil is dat heesters geen dichte rij vormen. Voor heesters gelden eigenlijk dezelfde onderhoud tips als voor heggen en hagen, afhankelijk van het type plant en hoe verwilderd je de heester wil laten groeien. Vaak zijn het bloeiende struiken met bloemen en vruchten. Ook zijn er, net als bij hagen en heggen, soorten die het hele jaar groen blijven. Deze kan je het beste in het voorjaar of najaar snoeien. Een compacte heester is een ideale verblijfplaats voor overwinterende dieren of voor nestelende dieren in het voorjaar.

Haag, heg of heester verjongen

Struik vormende planten met houtige stengels kan je verjongen, maar wat houdt dit eigenlijk in? Verjongen is het volledig terug snoeien van een struik. Hoever je kan snoeien is wel afhankelijk van het type haagplant. Verjongen doe je meestal vlak voor de winter begint. De meeste struikplanten verkleuren in de winter. Vaak drogen de bladeren ook helemaal uit of laten zelfs los. Je kan, zodra de plant haar bladeren heeft los gelaten, deze helemaal terug knippen tot tientallen centimeters boven de grond. Deze planten trekken vaak al het sap en voedingsstoffen uit de stengels en slaan dit op in de wortels om de winter te overleven. In het voorjaar zal de plant dan weer nieuwe vertakkingen aanmaken en als een verjongde plant verder groeien.

Vooral taxus of laurierhagen kunnen uitstekend verjongt worden. De taxus kan zelfs tot aan de stam teruggesnoeid worden. Dit komt doordat een taxushaag slapende knoppen vormt aan de stam. Heb je een taxus die helemaal bruin of kaal is geworden, dan kan verjongen ervoor zorgen dat deze weer helemaal opbloeit.

Wanneer en welke bemesting?

Voeden is een belangrijk onderdeel bij het onderhouden van deze planten. Het is dan handig om te weten wanneer en welke meststoffen je gebruikt. Er zijn veel soorten bemesting te vinden met elk een eigen NPK-verhouding. NPK staat voor Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K). Dit zijn de belangrijkste mineralen die een plant nodig heeft. Vaak zal een haag, heg of heester een verhouding nodig hebben van 7-5-6. Sommige meststoffen bevatten ook gezonde bacteriën of schimmels die de bodem helpen verbeteren en de weerstand van de haag vergroten.

Bemesten kan het beste in het voorjaar. De meeste organisch minerale meststoffen zullen dan ongeveer drie maanden lang de plant voorzien van voeding. Hoewel deze organisch minerale meststoffen langzamer werken, zijn ze duurzaam en geven langdurig voeding aan de plant. In juli of augustus kan je dan eventueel voor een tweede keer bemesten met een minerale bemesting, maar vaak is één keer per jaar al voldoende. Minerale meststoffen of meststoffen die goed oplossen  zijn vooral geschikt voor een acuut tekort aan voeding of dus voor de nabemesting. Ook compost biedt een uitstekende basisbemesting. Meststoffen met toegevoegde magnesium kunnen helpen jouw haag, heg of heester nog meer kleur te geven. Magnesium helpt namelijk bij de aanmaak van bladgroen en stimuleert de fotosynthese.

Welke bemesting is er voor hagen, heggen en heesters?

Organisch minerale meststoffen: Deze zijn geschikt voor elke haag, heg en heester. Deze werken langdurig en geven langzaam en geleidelijk voedingsstoffen af aan de bodem. Dit voorkomt uitspoeling en je plant heeft tot drie maanden lang voldoende voeding. Bekijk hier ons assortiment aan organische meststoffen of bekijk ons assortiment aan professionele bemesting.

Blauwe korrel: Dit is een rijke meststof die direct voor resultaat zorgt. Deze meststoffen zijn ideaal bij een acuut tekort aan voedingsstoffen. Het nadeel is dat deze niet combineerbaar zijn met organisch minerale meststoffen en slechts een korte werking hebben.

Bitterzout: Bitterzout zorgt voor een uitbundige kleur boost in onder andere coniferen. De werking van mineraalzout is kort maar effectief. Deze is ideaal voor bemesting in het voorjaar. 

Compost: Je kan gemakkelijk zelf compost maken. De ene haagplant kan hier makkelijker voedingsstoffen uit halen dan andere. De meeste hagen kunnen met een compostlaag in het voorjaar een heel jaar vooruit. Je kan compost ook mengen met hoornspaanders. Een compost mengsel met hoornspaanders bevat enorm veel stikstof waardoor nabemesten overbodig is.

Soort specifieke bemesting: Er zijn enorm veel organische, minerale en kunstmeststoffen te vinden. Deze hebben elk hun eigen voor en nadelen. Maar daarnaast zijn er ook soort specifieke bemestingen te vinden. Deze zijn specifiek afgesteld op de behoeften van bijvoorbeeld coniferen, taxus of buxus hagen. Bekijk hier ons assortiment aan soort specifieke bemesting.

Bovenstaande meststoffen of compost(benodigdheden) kan je natuurlijk voordelig vinden bij Graszaaddirect!

Hoe bemest ik mijn haag?

Een haag, heg of heester bemesten doe je nooit direct boven de plant. Deze planten zijn zeer gevoelig voor veranderingen in de pH balans van de bodem. Voor je bemest kan je een met een bodem test bepalen welke meststof jouw planten nodig hebben. Vaak biedt een basisbemesting speciaal voor hagen al ruim voldoende voeding. Deze kan je dan rondom, maar niet direct op of onder de haag strooien. Bij bewatering of regen laten de korrels dan langzaam voedingsstoffen vrij aan de bodem. De wortels van de plant kunnen deze dan optimaal opnemen.

Mijn tuin heeft last van plagen en ziekten wat nu?

Ook planten kunnen last hebben van kwaaltjes. Vaak gaat hierbij om plagen of ziekten. Plagen zijn vaak insecten of parasieten die de plant belemmeren. Ziekten zijn vaak het gevolg van een lage weerstand in de plant. Gelukkig zijn plagen en ziekten makkelijk te genezen. Ook voorkomen is erg gemakkelijk, dat is ten slotte altijd beter dan genezen. We vertellen je daarom graag hoe je ziekten, schimmels of plaaginsecten kan bestrijden of voorkomen. 

Mijn haag, heg of heester heeft last van een plaag wat nu?

Insecten en parasieten kunnen enorme plagen vormen in tuinen. Je wilt dit natuurlijk voorkomen of er zo snel mogelijk van af raken. Gelukkig zijn er veel middeltjes en trucjes om van insecten en parasieten af te komen. Wellicht heb je bijvoorbeeld last van mijten of spint in je haagplanten. Dan zijn er enorm veel mogelijkheden om deze te bestrijden.

Er zijn chemische, organische en natuurlijke oplossingen beschikbaar om van je plaag af te komen. Chemische stoffen spreken voor zich, maar het voordeel van de grote effectiviteit brengt ook mogelijk schade met zich mee. Organische stoffen hebben als voordeel dat zijn bijna altijd schadeloos toegepast kunnen worden in ruil voor een klein beetje effectiviteit. Natuurlijke oplossingen zoals bijvoorbeeld aaltjes, sluipwesp en roofmijten zijn zowel effectief als schadeloos, maar zijn vaak een tikkeltje prijziger. Zo zie je maar dat alle voordelen ook nadelen kennen.

Gelukkig kan je plagen ook voorkomen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is de natuur naar jouw tuin brengen. Dit kan simpelweg door verschillende bloemen te introduceren aan jouw tuin. Hiermee kan je nuttige insecten, vogels en egels lokken. Egels zijn het makkelijkst te lokken. Deze leuke diertjes komen van nature al af op heesters en heggen met vruchten. Ook verschillende vogels maken hier maar al te graag gebruik van. Heb je een nette haag die niet met vruchten bloeit, dan kan je bloemenzaad zaaien in de border of bloembak. Je kan ook een schaaltje of voedertafeltje plaatsen met vers fruit of vogelvoer. Wanneer je dan ook vogelhuisjes op hangt zullen ze daar intrekken en jouw helpen je tuin te beschermen tegen plaaginsecten.

Mijn haag, heg of heester is ziek wat nu?

Naast insecten kunnen hagen, heggen en heesters ook geteisterd worden door allerlei plantenziekten en schimmels. Hierdoor kan de groei of het herstel worden belemmerd waardoor lelijke gele tot bruine of zelfs kale plekken kunnen ontstaan. Wanneer je last hebt van een zieke haag is er eigenlijk maar één ding dat je kan doen. Zo snel mogelijk de zieke takken wegknippen. Eventueel kan je dan een snoeibeurt toepassen om de aanmaak van nieuwe scheuten te stimuleren. Het herstel kan dan lang duren, maar met elke snoeibeurt maak je je planten sterker.

Voorkomen is dan altijd beter dan genezen. Er zijn dan gelukkig ook preventieve middeltjes die je planten een boost kunnen geven door hun resistentie tegen ziekten en schimmels te verhogen. Een voorbeeld hiervan is Hagen-AZ met toegevoegde mycorrhizae bacteriën. Deze vormen een symbiose met de wortels van de plant en vergroot de weerstand naast het bereik en vermogen om voedingsstoffen tot zich te nemen. Of kies bijvoorbeeld voor de producten van Topbuxus voor het voeden en sterk houden van buxushagen. Verder zijn er nog veel meel middelen van concentraten tot sprays of poeders zoals ijzersulfaat dat kan helpen om de resistentie tegen ziekten en schimmels te vergroten. Wil je meer weten over ijzersulfaat? Lees dan ook onze blog: "IJzersulfaat, wat is het en hoe kan je het gebruiken?"

Extreem weer in de zomer en winter

Tijdens de zomers krijgen we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. We krijgen steeds vaker te maken met extremere droogte, watertekorten, extreme regenval of hitte. In de winter hebben steeds vaker last van natte winters met grondvorst. Beide omstandigheden kunnen bij hagen, heggen en heesters voor moeilijkheden zorgen.

Zomerse bescherming

Wij vinden warm weer met weinig regen vaak fijn omdat we dan leuke dingen buitenshuis kunnen doen. Je haag, heg of heester heeft echter minder plezier. In de zomer kan je dus extra water geven aan je planten om deze niet uit te laten drogen tijdens deze extreme weersomstandigheden. Zorg er dan altijd voor dat je dit automatisch of handmatig doet in de ochtend- of avonduren. Wanneer je midden op de dag gaat bewateren kan het sterke zonlicht het natte blad verbranden. Heeft het gebied waarin jij woont steeds vaker te maken met (grond)water tekorten? Dan is een handige tip om in het voorjaar een regenton te installeren. Hiermee vang je liters regenwater die je kan gebruiken om je tuin te bewateren zonder daarbij extra druk te geven op het watertekort.

Zomerse bescherming - Regenton

Zomerse bescherming - Regenton

Winterse bescherming

In de winter kan grondvorst in combinatie met nat weer voor problemen zorgen. Gelukkig zijn de meeste hagen, heggen en heesters inheems of in elk geval goed bestand tegen de winters die wij hier ervaren. Toch kan je je voorbereiden op de ergste gevallen zodat je straks niet met de gebakken peren zit. Om eventuele problemen voor te zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed te draineren is. Als water in de winter blijft staan kan dat voor flinke schade zorgen aan de wortels. Wortels kunnen gaan rotten of kapot gaan wanneer het grondwater bevriest bij grondvorst. Je kan dan voorkomen dat er te veel water de bodem instroomt door onder de haag, heg of heester een kunststof doek te plaatsen. Planten die bovengronds afsterven kan je eventueel bedekken met een vliesdoek of kippengaas. Gebruik hiervoor absoluut geen niet ademende (noppen)folie voor. Niet ademende folie kan condens vangen en dit kan later bevriezen en voor ergere problemen zorgen. Wel kan je eventueel een speciaal winterdoek voor planten over de plant leggen. Voor kleine planten is een paraplu ook voldoende. Deze haal je na de winter weer weg zodat de plant weer genoeg zonlicht kan vangen.

Reacties

Hi Pieter,

Graag verwijs ik je naar onze categoriepagina met bodemtesters:

https://www.graszaaddirect.nl/tuinonderhoud/tuingereedschap/bodemtesters/

Kopieer de link in je zoekbalk om daar ons volledige assortiment te zien. Mocht je nog hulp nodig hebben, aarzel dan niet om contact met de klantenservice op te nemen.
Amy - Mulder Retail - 31/07/2023 - 14:56
"... Voor je bemest kan je een met een bodem test bepalen welke meststof jouw planten nodig hebben". Hoe komt ik aan zo'n bodemtest?
Pieter van Hoogstraten - 30/07/2023 - 11:41

Laat een reactie achter