Wat is ijzersulfaat en hoe gebruik je dit?
07/06/2021 - 09:44

Wat is ijzersulfaat en hoe gebruik je dit?

IJzersulfaat (of ferrosulfaat) is een handige tuinmeststof die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. In deze informatieve blog lees je hoe de meststof te werk gaat en voor welke tuinklussen je het precies kunt gebruiken.

Wat doet ijzersulfaat?

IJzersulfaat speelt een sturende rol in de fotosynthese van de plant. Het ijzer zorgt er voor dat de (gras)planten probleemloos energie uit het zonlicht kunnen halen. Zonne-energie wordt door planten gebruikt om water om te zetten in suikers en zuurstof. Dit verhoogt de weerbaarheid van de plant en het zorgt ook voor een diepgroene bladkleur.

Wanneer ijzersulfaat op het gazon strooien?

Je kunt ijzersulfaat het best strooien bij droog, windstil weer. Je kunt het ook strooien tijdens een regenbui. Alleen kan het ijzersulfaat dan wel afnemen, met het gevolg dat er roestvlekken op je schoenen, grasveld en zelfs straat kan komen. Dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Zorg er voor, zolang het ijzersulfaat nog niet is opgenomen in de bodem, dat je na het bemesten je grasveld niet betreedt of trek een paar oude schoenen aan. 

Hoe ijzersulfaat gebruiken?

Voordat je ijzersulfaat gaat gebruiken, willen we je er graag op attenderen dat het middel roestige, bruine vlekken kan achterlaten op je kleding en op de bestrating. Bereid je hier dus goed op voor door oude kleding aan te trekken. Het zou natuurlijk zonde zijn als er vlekken in je nette kleding komen. Je kunt ijzersulfaat op verschillende manieren toedienen. Een oude methode is om het te mengen met zand. De dosering is als volgt: wanneer je 2-3 kilogram ijzersulfaat mengt met 4-5 kilogram zand, kun je ongeveer 100 vierkante meter strooien. Je kunt het ook oplossen in water. Wanneer je een gieter met een inhoud van 10 liter gebruikt, moet je hier ongeveer 9-25 gram ijzersulfaat aan toevoegen. Dit komt neer op een half bekertje vol met ijzersulfaat. Je kunt dit vervolgens gemakkelijk uitgieten.

Waarom ijzersulfaat tegen mos?

Wanneer een bodem te zuur is, wordt het voor de grasplanten steeds lastiger om voedingsstoffen op te nemen uit de bodem. Er bestaat op den duur een grote kans dat er mos groeit op het gazon. Helaas heeft vrijwel iedere gazonbezitter hier wel eens mee te maken, voornamelijk bij kleigronden komt het regelmatig voor. De beste manier om mos in je gazon te verwijderen is om het te bestrijden met ijzersulfaat. IJzersulfaat heeft namelijk een snelle, directe werking tegen mos. Het mos verkleurt op korte termijn geel/zwart. Na een tijdje kun je het mos eenvoudig uit het gazon verwijderen door het machinaal te verticuteren of door de plekken handmatig weg te halen met een verticuteerhark. Mocht het nodig zijn, dan kun je de bemesting altijd herhalen, totdat het gazon volledig mosvrij is.

Voordat je de kale plekken opnieuw gaat zaaien met graszaad, is het eerst van belang om de bodem aan te pakken. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat er binnen no-time weer mos groeit. Breng eerst de zuurgraad op peil met kalk. Strooi ook een organische meststof om het bodemleven te activeren en om het gras een gezonde, geleidelijke stroom aan voeding te geven.

Tip: Als je de kale plekken in een bestaand gazon met gras wilt gaan zaaien, kun je dit het beste doen met herstel graszaad. Herstelgras kenmerkt zich aan een hoog percentage aan Engels raaigras. Engels raai is een grasras dat snel ontkiemt, zodat je na enkele weken weer een dichte grasmat hebt. Doordat het graszaad snel opkomt, krijgt onkruid weinig kans om het ontkiemingsproces te verstoren. Herstel graszaden vormen een sterke zode waar op gelopen en gespeeld mag worden.

Het Doorzaai/herstel mengsel van MRS Seeds & Mixtures staat bekend om de hoge prijs-/kwaliteitsverhouding. Het gras ontkiemt binnen enkele weken na het gras zaaien. Het graszaad vormt een dichte zode waar intensief op gespeeld en gesport mag worden.

Is ijzersulfaat schadelijk voor honden?

IJzersulfaat bestaat uit natuurlijke mineralen en is niet giftig voor honden, vogels of andere huisdieren, maar gezond is het natuurlijk ook niet. Zorg er voor dat je het doseringsadvies op de verpakking naleeft en houdt de verpakking uit de buurt van huisdieren, dan kan er eigenlijk niks gebeuren.

IJzersulfaat kopen

Olmix ijzersulfaat is lang houdbaar, indien het droog bewaard wordt. Het product zorgt ervoor dat het aanwezige mos snel afsterft. Het bevordert het fotosyntheseproces en zorgt tevens voor een diepgroene graskleur. Olmix kan gebruikt worden voor gazons met mosvorming en als meststof voor gazons zonder mos.

Nog even alles op een rijtje...

Wanneer je mos in het gazon hebt, dan kun je dit bestrijden met ijzersulfaat. Om mosgroei in de toekomst tegen te gaan, is bestrijden en bijzaaien niet voldoende. Het is van belang dat je eerst de bodem aanpakt. Hieronder een schematische weergave met een stappenplan hoe je snel weer een topgazon krijgt.

IJzersulfaat stappenplan

Reacties

Met deze uitleg over ijzersulfaat kan ik best aan de slag
met aandacht voor de bestrating
Dank u voor de goede raad
De Nijs Freddy - 19/02/2024 - 18:20
Liefst donker zand, omdat dat naast puur zand organisch materiaal bevat wat als voeding voor het gras kan dienen. Als je met zwarte grond potgrond of tuinaarde bedoelt, dan is dat niet geschikt om samen met het ijzersulfaat te strooien.
Door het ijzersulfaat te mengen met droog zand, strooit het lekkerder uit, omdat het dan niet klontert.
Als je alleen licht gekleurd zand hebt, gebruik dat dan. Je kunt als bodemverrijking altijd wat gazonmest strooien wanneer je neutraliseert met kalk.
Marten - 01/05/2023 - 23:22
Wat wordt er bedoelt met zand : zwarte grond of wit zand ?
Veret - 17/03/2023 - 12:18

Laat een reactie achter