Akelei - Aquilegia vulgaris
01/08/2022 - 11:00

Akelei - Aquilegia vulgaris

De akelei is een echte tuinnomade. Deze reist elke keer af naar een nieuw plekje. Deze leuke vaste plant ziet er uniek en komt van nature voor in wilde loofbossen. We vertellen je hier dan ook graag meer over deze prachtige wilde bloem.

Inhoudsopgave

Wat is de akelei?

Akelei, wilde akelei of Aquilegia vulgaris is een echte reiziger. De plant komt inheems voor in onder andere Nederland en België. Deze duikt daar ook steeds weer op andere plekje op. In het wild komt deze het meest voor in loofbossen. Dit zijn schaduwrijke plekken vaak. Deze prachtige, naar beneden hangende bloemen komen vaak voor in allerlei blauw, paars en roze tinten.  Ze hebben een lange bloei en zaaien zich makkelijk uit. Dat is tevens hoe zij elke keer op een andere plek in de tuin staan. Ondanks het makkelijk uitzaaien, woekert deze niet. Nadat de bloemkoppen uitgebloeid zijn maakt de plant zaaddozen aan. Zelfs als deze weggeknipt zijn blijft het blad onderaan zeer decoratief. Omdat het een echte inheemse, wilde zomerbloem is, komt deze voor in zomerbloemen, wilde bloemen en inheemse mengsels.

Akelei - Aquilegia vulgaris

Akelei - Aquilegia vulgaris

Een favoriet bij nuttige beestjes

De akelei is een echte magneet voor bijen en vlinders. Dat komt juist door het heerlijke nectar van deze plant. Daarmee is het voor elke vlinder, bij of hommel een onweerstaanbaar feestmaal. Maar ook andere insecten komen eropaf. Akelige insecten? Nee, joh! Het leeuwendeel van deze insecten zijn juist onmisbaar voor de biodiversiteit. En ze helpen je maar al te graag bij het bestuiven van de bloemen in jouw tuin. De akelei is daarmee onmisbaar als het gaat om inheemse tuinen of tuinen die bijen en vlinders willen aantrekken.

Waar en wanneer zaai ik akelei?

Van nature komt de akelei voor op schaduwrijke plekken in loofbossen. Dit betekent dat als jij veel schaduw in je tuin hebt, de akelei perfect past bij jou! Geen zorgen, ook in de zon doet deze het uitstekend. Deze allround plant heeft slechts een paar voorkeuren. Zo houdt ze van een humusrijke, goed drainerende bodem. Ook gaat de voorkeur uit naar veel zon, maar zoals eerder genoemd is ze een echte krachtpatser die het ook super in de schaduw kan staan. Ze is daarmee perfect voor in bloembakken, borders, veldjes, bermen, bijen tuinen, inheemse tuinen, en nog veel meer!

Deze unieke plant is meerjarig. Dat houdt in dat ze ongeveer 3 à 4 jaar zal blijven staan. Dat betekent ook dat ze het eerste jaar alleen blad aanmaakt en pas het jaar erna zal bloeien. De meest gunstig tijd om te zaaien is daarmee tussen mei en augustus. Of in februari onder glas, waarna ze in maart verpoot worden.

Akelei - Prachtige tinten

Akelei - Prachtige tinten

Hoe zaai ik de akelei?

Nu je een plekje in gedachten hebt en weet wanneer je het beste kan zaaien, is het tijd om je de beste manier van zaaien te vertellen. Akelei houden van een voedzame bodem. Je kan hiervoor de grond verbeteren met wat potgrond. Om deze sprookjesachtige bloemen daarna te zaaien kan je de losse zaden losjes over omgespitte grond strooien. Hierna bedek je ze met ongeveer een halve centimeter grond. Houdt daarna de bodem de eerste 14 dagen licht vochtig voor het beste resultaat.  

Akelei maken met gemak heel veel nieuwe zaden. Wil je zelf bepalen waar deze komt te staan dan kan je de zaaddozen het beste wegknippen. Wil je voor een natuurlijke uitstraling? Laat ze dan lekker haar gang gaan of help haar een handje door deze uit te schudden.

Akelei kopen bij Graszaaddirect

Akelei is een van de vele bloemen die verkrijgbaar zijn bij Graszaaddirect. Het bloemenzaad is bij ons verkrijgbaar als losse zaden of in verscheidene mengsels. Akelei is bijvoorbeeld onderdeel van verscheidene inheemse, zomerbloemen mengsels en wilde bloemen mengsels.

Is jouw interesse voor deze nuttige en ook prachtige bloem aangewakkerd? Bekijk dan hieronder de artikelen waar de akelei deel van uitmaakt. Of bekijk ons uitgebreide assortiment aan bloemmengsels voor nog meer inspiratie.

Akelei combineren met andere planten

De akelei is superleuk op zichzelf. Vaak groeien ze ook in clusters samen of los van elkaar. Ze laten zich ook gemakkelijk combineren met andere planten. Ze zijn immers vaak te vinden naast bomen of heesters. Je kan dus gemakkelijk allerlei bloemen eromheen planten om zo een zee van kleuren te creëren.

De aparte naam van de akelei

Akelei hebben een aparte naam en er zijn veel akelig leuke grapjes te maken met deze naam. Maar akelei heeft twee mogelijke oorsprongen van de naam. Akelei en Aquilegia lijken immers al veel op elkaar. Maar het woord aquilegia komt waarschijnlijk van een of twee woorden uit het Latijn. De eerste is aquila dat ‘arend’ betekent. Dit past omdat de vorm van de plant op kleine arend klauwen lijken. Het tweede woord is aquilegus dat ‘water aantrekkend’ betekent. De wortels kunnen immers diep in de bodem op zoek naar het bodemwater. Ook zitten er water afdrijvende stoffen in de plant waardoor deze water goed kan opnemen.  

Akelei - De sporen lijken op arend klauwen

Akelei - De sporen lijken op arend klauwen