Amarant - Amaranthus
04/04/2023 - 09:02

Amarant - Amaranthus

Wanneer je een echte plantenkenner bent, weet je dat amarant een ontzettend veelzijdige, indrukwekkende plant is. Zo kent amarant een rijke geschiedenis als medicinale plant bij de Maya’s, Inca’s en Azteken, is het een belangrijk gewas vanwege de hoge voedingswaarde en heeft het een vermogen om te groeien in verschillende lastige klimaten en bodemomstandigheden! Amarant heeft ook nog eens erg mooie bloemen en vormen, en is daardoor populair om te gebruiken in boeketten. Deze veelzijdige plant is dus breed inzetbaar: voedzaam, medicinaal, kleurrijk en simpelweg erg mooi. 

Inhoudsopgave

Wat is amarant?

Amarant is een eetbare plantensoort die mooie, felgekleurde bloemen en kleine, ronde zaden creëert. De plant wordt al duizenden jaren geteeld in delen van Zuid-Amerika, Mexico en Midden-Amerika als belangrijk voedselgewas. Sterker nog, het wordt gezien als een echte superfood vanwege het hoge eiwitgehalte, maar ook doordat het boordevol mineralen, aminozuren, vezels en vitamines zit. Het is daarom ook geen wonder dat amarant wordt gebruikt in salades, soepen, ontbijtgranen en allerlei baksels. 

De eetbare bloemen zaden worden niet enkel gebruikt als voedsel of in bloemenmengsels, maar je vindt amarant ook in traditionele medicijnen en cosmetica. Amarant is dus een ware allrounder! 

Kattenstaartamarant

De bijzondere bloemen zijn in veel vormen, kleuren en maten te vinden

De geschiedenis van amarant 

Amarant kent een lange, boeiende geschiedenis. Duizenden jaren geleden werd deze plant al verbouwd en gebruikt als voedsel en medicijn door de Inca’s, Maya’s en Azteken in Midden- en Zuid-Amerika. Door deze eeuwenoude stammen werd amarant gezien als heilig voedsel, en juist daardoor werd het ook gebruikt in religieuze en spirituele ceremonies. 

In de 16e eeuw, na de Spaanse verovering van Amerika, hebben kolonisten ervoor gezorgd dat amarant niet meer gebruikt en gegeten mocht worden. Dit werd gedaan door de bekende culturele en religieuze betekenis van de plant. Het werd juist door die betekenis beschouwd als bedreiging doordat het mogelijk het inheemse volk zou beschermen.

Fast forward: in de 20e eeuw is amarant herontdekt als een voedzame plant en weelderige, kleurrijke bloem. Doordat amarant is herontdekt, duurde het niet lang voordat het opnieuw geïntroduceerd werd in een groot deel van de wereld, waaronder Europa, Azië en Afrika. 

Welke soorten amarant zijn er?

Amarant heb je in veel verschillende kleuren, vormen en maten. Er zijn ondertussen meer dan 70 soorten amarant bekend, maar er komen steeds meer bij doordat er ook hybrides gekweekt worden. Veel voorkomende soorten zijn de amaranthus cruentus, amaranthus hypochondriacus, amaranthus caudatus en amaranthus tricolor. 

Veel mensen kennen de kattenstaartamarant. Kattenstaartamarant is een hangende amarant met lange, opvallende pluimen. Deze pluimen zijn vaak prachtig gekleurd en zijn daardoor enorm populair in verschillende boeketten.

Ook hebben wij de kogelamarant in ons assortiment. Deze bolvormige bloemen zijn te krijgen in het paars, roze, rood en wit en zullen geheid de blikvanger zijn in elke border. De Kogelamarant Gemengd staat bekend als absolute insectenliefhebbers en zal daarmee menig bestuiver en vlinder aantrekken. 

De Kogelamarant ‘Strawberry Fields’ is een unieke soort amarant die erg lijkt op... jawel, aardbeien! Deze zomerbloem is uniek, kleurrijk en heeft een hoge aantrekkingskracht op vlinders. Daarnaast kun je er ook lekkere thee van trekken.

Amarant kan zowel een eenjarige bloem als meerjarige bloem zijn, afhankelijk van de soort en de groeiomstandigheden. Sommige soorten zijn eenjarig en voltooien hun levenscyclus in één groeiseizoen, terwijl andere soorten meerjarig zijn en meerdere jaren kunnen leven als de omstandigheden gunstig zijn. Het is belangrijk om te weten welke soort amarant je hebt om de juiste verzorging en oogsttijd te bepalen.

Amarant vlinders

Amarant heeft een hoge aantrekkingskracht voor bestuivers en vlinders

Wanneer en hoe zaai je amarant?

Amarant komt uit warmere gebieden en is daardoor ook een echte warmteliefhebber. Amarant kan gezaaid worden in het voorjaar. Wacht altijd tot de laatste nachtvorst is geweest en zorg ervoor dat de bodem opgewarmd is tot ongeveer 15 graden. Mocht je eerder willen beginnen met zaaien, dan is amarant ergens binnen voor te zaaien. Begin hier ongeveer 6 tot 8 weken mee voordat de zaden naar buiten kunnen. 

Wanneer je amarant wil zaaien, moet je er rekening houden met tussenruimte van ongeveer 30 centimeter tussen het bloemenzaad. Zaai amarant op zo’n 1 cm diepte en bedek de zaadjes met een heel dun laagje aarde - stamp dit niet te hard aan! De plant houdt van een gezonde bodem die goed doorlaatbaar is en voldoende voeding bevat. De ideale omgeving voor amarant bevat een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5.

Hoe verzorg je amarant?

Amarant is niet de meest moeilijke plant om te verzorgen. Voor de beste verzorging is het wel fijn als je onderstaande punten goed toepast:

 • Amarant heeft vooral tijdens droge periodes water nodig. Houd rekening met zo’n 2 à 3 keer per week dat je moet bewateren. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de weersomstandigheden, hou hier daarom altijd rekening mee. Doordat amarant regelmatig water krijgt, is het belangrijk dat de bodem goed doorlaatbaar is. 
 • Wanneer er genoeg meststoffen in de bodem zitten, zal dit positief uitpakken voor amarant. Voordat je gaat planten, kun je de bodem voedzaam maken met een fijne, organische meststof.
 • Amarant is over het algemeen goed bestand tegen ziekten, maar kan alsnog in contact komen met bladluis en slakken. Hou daarom de amarant schoon en verwijder direct delen die rot worden. 
 • Je hoeft amarant niet per se te snoeien, maar het is altijd handig om de bovenste 5 tot 10 cm af te knippen wanneer de plant zelf zo’n 30 tot 50 cm hoog is. Op die manier stimuleer je de vertakking. 
 • Ondersteun de plant wanneer dit nodig is. Amarant heeft soms zware en lange stelen die makkelijk kunnen buigen en breken. Plaats een goede steun als je begint te zien dat de plant het lastig krijgt. 

Amarant in boeketten

Doordat amarant prachtige, kleurrijke en unieke bloemen ontwikkelt, is amarant een gewilde plant in veel verschillende soorten boeketten. Ook is het mogelijk om amarant te gebruiken als enkele bloem. Amarant is zelfs een populaire bloem voor het gebruik van bruidsboeketten! Hierdoor hebben veel bruiden (en bruidegommen) warme gevoelens bij de prachtige bloemen van amarant. Mocht je liever voor een droogboeket gaan, dan zijn de bloemen van amarant ook zeer handig in gebruik. Hun vorm en kleur wordt op een goede manier behouden en daardoor kunnen deze droogbloemen zaden wel tot een jaar lang (!) mooi blijven. 

Hoe gezond is amarant?

Amarant wordt niet voor niets al eeuwenlang gebruikt voor zowel voedings- als medicinaal gebruik! De bijzondere plant bevat een indrukwekkend scala aan verschillende voedingsstoffen. Denk hierbij aan hoge percentages eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Hierdoor biedt amarant veel gezondheidsvoordelen. Hieronder staan enkele genoemd.

 1. Amarant is een enorm goede bron van eiwitten. Hierdoor wordt de plant vaak gebruikt onder mensen die een vegan of vegetarisch dieet volgen. Amarant zal een deel van essentiële aminozuren opvangen die normaal gesproken komen uit dierlijke producten.
 2. Doordat amarant rijk is aan vezels, is de plant erg goed voor de spijsvertering. Je bloedsuiker wordt door amarant gereguleerd, waardoor het risico voor verschillende hart- en vaatziekten verminderd kan worden.
 3. Amarant staat bekend om de hoeveelheid belangrijke mineralen zoals magnesium, ijzer en kalium. Deze mineralen bevorderen de gezondheid van je spieren, botten, zenuwen en immuunsysteem.
 4. Amarant zit bomvol vitamines als Vitamine C, E, en B. Deze vitamines bevorderen een gezond immuunsysteem en ondersteunen de reparatie van bindweefsels.
 5. Doordat amarant weinig calorieën bevat, helpt amarant ook bij gewichtsbeheersing. Van amarant zit je gauw vol, waardoor je minder snel de behoefte hebt om weer te gaan eten.
 6. Amarant zit bomvol antioxidanten en daardoor kunnen ontstekingen in het lichaam verminderd worden. 

Kortom, amarant is een zeer gezonde en voedzame plant die kan worden toegevoegd aan een gezond dieet voor de vele gezondheidsvoordelen die het biedt.

Amarant graan

Amarant is een bijzonder voedzaam graan met veel gezondheidsvoordelen

Weetjes over amarant

Deze unieke plant heeft een rijke historie en daardoor zijn er ook genoeg leuke feitjes over te vinden!

 1. In de voedingsindustrie wordt amarant ook vaak een “supergraan” genoemd door de vele gezondheidsvoordelen en hoge voedingswaarden.
 2. Amarant is een mystieke graansoort die haar oorsprong vindt bij de Azteken, Maya’s en Inca’s. 
 3. De plant werd gebruikt bij religieuze en spirituele ceremonies doordat het werd gezien als heilig voedsel dat vruchtbaarheid, leven en overvloed zou stimuleren.
 4. Een normale amarant is altijd rood, roze, paars of wit, maar komt ook voor in het oranje, geel, groen, bruin en zwart.
 5. Amarant werd vroeger gebruikt in de geneeskunde door de ontstekingsremmende eigenschappen van de plant. Ook staat amarant bekend om de kwaliteiten dat het de bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte stabiliseert.
 6. Doordat amarant één van de weinige planten is die goed kan overleven in gebieden met een slechte bodemgesteldheid (en weinig water), is het een belangrijk gewas.

Amarant kopen bij Graszaaddirect

Amarant is een unieke, kleurrijke en voedzame plant die gewoon in je eigen tuin kan groeien! Bestel daarom veilig, snel en gemakkelijk je amarantzaden bij Graszaaddirect. Mocht je advies nodig hebben, dan adviseren we jou om contact op te nemen met één van onze specialisten. Wij helpen je graag verder!