Aster - Callistephus chinensis
28/03/2023 - 11:38

Aster - Callistephus chinensis

Deze kleurrijke, iconische bloemen zijn niet meer weg te denken uit de tuinen van ons kikkerlandje. De aster staat bekend om haar verschillende kleuren, vormen en lengtes. Je vindt ze in het roze, paars, wit, rood en je herkent ze aan hun goudgele bloemhart. Door het hart is de aster niet alleen favoriet bij de mens, maar ook bij verschillende bestuivers en andere insecten. De aster is dus niet alleen beeldschoon, maar ook nog eens ontzettend behulpzaam!

Inhoudsopgave

Wat is een aster?

Een aster is een diverse bloem die meerdere kleuren kent. Alle asters worden vaak onterecht herfstasters genoemd, terwijl er meer soorten zijn dan enkel de herfstaster. Hoewel de aster vaak al bloeit voor de herfst inzet, bloeien ze langer door dan andere bloemen. Het inzetten van asters in je tuin zorgt er dus voor dat er tenminste nog wat kleur te zien is als de zomer voorbij is. Ook is dit ontzettend fijn voor bestuivende insecten, gezien zij hun voedsel uit het goudgele bloemhart kunnen halen in deze schaarse periode. Dit is dan ook de reden dat je regelmatig de aster tegen zal komen in verschillende bijenmengsels 

 

Aster bestuivers

Het gouden bloemhart is favoriet bij veel insecten

Is de aster een vaste plant?

De meeste soorten asters zijn meerjarige bloemen, die ook wel vaste planten worden genoemd. Wanneer we het over bloemenzaad hebben, kunnen we dit opdelen in twee categorieën. De eerste categorie is eenjarige bloemzaden. Wanneer bloemzaden eenjarig zijn, zijn ze te zaaien vanaf het voorjaar en zullen bloeien in de zomer en nazomer. Als ze eenmaal uitgebloeid zijn, zullen ze het volgende jaar niet meer opkomen. Wil je bloemen die meerdere jaren terug blijven komen? Dan hebben we het over de tweede categorie: meerjarige bloemzaden.

Wanneer je voor meerjarige bloemzaden kiest, zullen deze tot (soms wel langer dan) 3 jaar terugkomen. Houd er wel rekening mee dat meerjarige bloemzaden langer de tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Het is dus geen garantie dat ze in hetzelfde jaar als het zaaien, ook zullen bloeien. Wel zijn meerjarige bloemzaden zeer geschikt voor mensen die houden van een plan op de lange termijn! Meerjarige asters bloeien vaak al vanaf juni tot oktober. 

Welke asters zijn er?

Naast verschillen in vorm, kleur en lengte, zijn er veel verschillende soorten asters. Wij verkopen meerdere varianten van zomerasters, de dwergaster en de straalaster.

Zomeraster

Ook van de zomeraster hebben wij meerdere varianten. Denk hierbij aan de Zomeraster Pompon, een middelhoge, eenjarige aster. De pompon variant kan zowel een rode, paarse, roze of witte aster zijn en zal meestal zo’n 50 cm hoog worden. Hierdoor is deze bloem zeer geschikt als snijbloem! Deze variant heeft niet voor niets de naam ‘pomponaster’ gekregen; wanneer de bloem in de bloei staat, heeft deze de vorm van een pompon. 

Mocht je een middelhoge aster zoeken, dan is de Zomeraster Amerikaanse Struik een goede optie. Ook deze is te vinden in meerdere kleuren en zal ongeveer 60 cm hoog worden. Door deze lengte is deze bloem zeer geschikt voor borders, en uiteraard ook als snijbloem. Doordat de stelen van de Amerikaanse Struik zeer sterk zijn, kunnen zij zonder moeite de grote, dubbele bloemen dragen.

De Struisveder Zomeraster valt, met een gemiddelde lengte van 55 cm, ook onder middelhoge asters. De struisveder aster heeft haar naam te danken aan de bloemblaadjes die lijken op de veren van een struisvogel. 

Ben je op zoek naar een hoge zomeraster? Dan is de Zomeraster ‘Princesse' mix aan te raden. Deze eenjarige aster komt voor in verschillende kleuren en zal zo’n 70 cm hoog worden. Deze bloem is zeer geschikt voor in de border en uiteraard ook goed te gebruiken als snijbloem. Want eerlijk is eerlijk, hoe mooi zal zo’n kleurrijke bloem staan in je eigen plukboeket!

Dwergaster

De Callistephus Chinensis wordt ook wel de dwergaster genoemd, en dat is uiteraard niet voor niets. Deze laagbloemige aster wordt namelijk niet hoger dan 30 cm en is daardoor een gewilde astervariant voor in borders, potten en plantenbakken. De Dwergaster is te vinden in het wit, roze, rood en paars en zullen bloeien van juni tot oktober. 

Straalaster

De straalaster 'Unicum' valt onder de middelhoge, eenjarige asters. De bloemblaadjes van deze variant zijn erg fijn, vandaar de naam ‘straalaster’. De straalaster staat naast haar straalvormige blaadjes, ook bekend om de warme pastelkleuren in haar kleurenpalet. Het zaaien van de straalaster gebeurt redelijk vroeg, namelijk vanaf halverwege april. Door deze vroege zaaiperiode, zal de straalaster al rond eind mei, begin juni in de bloei staan. 

Waar en wanneer zaai je asters?

De aster is een bloem die een plekje in de zon erg zal waarderen. Heb je geen plek in de tuin waar de aster in de volle zon kan staan? Dan is een plekje in halfschaduw ook geen probleem. Zorg wel dat je de aster zaait op een plek waar deze voldoende ruimte krijgt. Gelukkig is de aster geen hele moeilijke bloem als het gaat over de bodem. Zolang de bodem lichtvochtig, goed doorlaatbaar en voedzaam is, zal de aster geen probleem hebben. Mocht je tuin niet voedzaam genoeg zijn, zorg er dan voor dat je wat meststof toevoegt. Op die manier zul je je tuin voedzaam genoeg maken voor verschillende planten en bloemen. 

Aster voedsel bestuivers

Vooral in de herfst fungeert de aster als voedselbron voor bestuivers

Wanneer je de asterzaden precies moet zaaien, kan verschillen per soort of ras. De meeste asters zijn echter vanaf april tot begin juni te zaaien. Wel raden wij het aan om dit altijd even goed na te lezen in de beschrijving van elk specifieke bloemenzaad. 

Tips voor het zaaien van asters

Wij raden het af om asters te zaaien op een plek waar al eerder asters hebben gestaan. Asters zijn zeer vatbaar voor verwelkziekten, waardoor je ze dus nooit op dezelfde plek moet neerzetten. Het jaar daarop is het aan te raden om (pot)grond te vervangen. Ook is het mogelijk om juist andere planten op deze plek neer te zetten. Je tuin zal tenminste nooit saai worden met het wisselende bloemenbeeld!  

Hoe zaai je asters?

Het zaaien van asters is niet heel lastig, maar je moet uiteraard wel even weten hoe! Voor het zaaien van asters doorloop je de volgende stappen.

Stap 1:

Mocht je asters in je tuin willen hebben, is het belangrijk om een geschikt plekje in de tuin te vinden. Wanneer je deze hebt gevonden, is het aan te raden om de bodem om te spitten. Ook is het mogelijk om asters in een bloempot of bloembak te laten groeien. Vul in dat geval de bloempot of bloembak met potgrond. 

Stap 2:

Wanneer je de voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het zaaien. Zaai de bloemzaadjes lichtjes over de bodem en zorg ervoor dat je niet te veel zaadjes op één plek zaait. Wanneer je dit wel doet, zullen de bloemzaadjes met elkaar concurreren. Dan zullen ze dus niet allemaal goed opkomen. Wanneer je de zaadjes hebt gezaaid, is het belangrijk om deze heel lichtjes te bedekken met een klein beetje aarde. 

De bloemzaadjes zijn gezaaid! Echter is het zaaien van de zaadjes zelf nog niet genoeg. Tijd om ze op de juiste manier te verzorgen.

Hoe verzorg je een aster?

De juiste verzorging zal de mooiste bloemen opleveren. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je de aster op de juiste manier kunt onderhouden. Wel kunnen we alvast verklappen dat de aster vrij weinig verzorging nodig heeft. Ideaal!

  • Ook in ons kikkerlandje worden de zomers steeds droger. Mocht het voorkomen dat we last hebben van langdurige droogte, geef de asters dan wat water. 
  • Wanneer je droge of dode bloemen weghaalt, zal je de bloeiperiode van de aster verlengen.
  • Let op: wanneer de plant gaat hangen, heeft deze dorst. Luister altijd naar de houding van een aster.
  • Wanneer je meerjarige asters hebt, zullen deze genoegen nemen met een jaarlijkse bemestingsronde. 

Asters in meerdere kleuren

De aster is in meerdere kleuren, vormen en lengtes te vinden

Weetjes over de aster

Asters zijn kleurrijke bloemen die favoriet zijn bij menig Nederlander. Het is niet alleen een hele mooie en waardevolle bloem, maar ook een bloem met een rijke geschiedenis. Geen wonder dat er daarom ook veel leuke feitjes over de aster te vinden zijn!

  • De naam aster is afkomstig uit het Oud-Grieks en betekent dan ook “ster”. 
  • De meeste asters bevatten de kleur wit, roze, paars of blauw, maar er bestaan ook zeldzame rode asters en gele asters.
  • Aster is zowel een opkomende jongens- als meisjesnaam! In alle Engelstalige landen zie je vaak dat meisjes de naam krijgen, terwijl in Italië veel jongens naar deze bloem wordt vernoemd. 
  • De aster vindt haar oorsprong in zowel Eurazië als Noord-Amerika.
  • De “novi-belgii” aster is een variant die nabij New York ontdekt door een Belgische botanicus. Daarom heet deze dan ook “novi-belgii”.

Asters kopen bij Graszaaddirect

Asters zijn makkelijke, waardevolle en vooral prachtige bloemen. Asters kopen doe je gemakkelijk, veilig en snel via Graszaaddirect. Neem gerust een kijkje in ons online assortiment. Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag verder!