Ganzebloem - Chrysanthemum carinatum
06/11/2023 - 12:01

Ganzebloem - Chrysanthemum carinatum

Met opvallende gele bloemblaadjes en een donker, mysterieus hart, is de ganzebloem een ware schoonheid! Laten we ons verdiepen in de veelzijdige wereld van deze bloem en ontdekken waarom de ganzebloem populair en geliefd is bij zowel tuinders als culinaire liefhebbers. 

Inhoudsopgave 

Wat is een ganzebloem?

De ganzebloem, ook bekend als de “ganzendistel” of Chrysanthemum coronarium, is een eenjarige bloem die behoort tot de composietenfamilie. Deze plant staat bekend om zijn mooie, gele bloemen met een opvallend donker hart. Ganzebloemen zijn inheems in Nederland en delen van het Middellands Zeegebied, maar zijn ondertussen verspreid over de hele wereld vanwege hun sierlijke uiterlijk. Naast het feit dat de ganzebloem een zeer decoratieve bloem is, wordt het ook in veel culturen gebruikt voor culinaire doeleinden. Hierover later meer!

Welke soorten ganzebloemen zijn er?

Ganzebloemen zijn vooral te onderscheiden in hun kleur. Elke kleur wordt weer gebruikt voor een eigen doeleinde. Zo heb je gele ganzebloemen, de meest bekende en populaire soort ganzebloem. Gele ganzebloemen worden vooral in de keuken gebruikt vanwege de peperige smaak van de bloemblaadjes. Daarnaast staat het natuurlijk prachtig in de tuin! De witte ganzebloem is een andere variant, die naast de kleur, vrij weinig verschilt van de gele variant. 

Minder bekend, maar zeker niet minder mooi, zijn de rode ganzebloemen. Deze rode variant is een waar kopstuk in je tuin, in je bloemstuk én op je bord! 

Gekroonde ganzebloemen zijn het minst bekend en te herkennen aan een donker hart, bloemblaadjes en een vleugje rood aan de uiteinden hiervan. Juist door dit unieke uiterlijk, worden gekroonde ganzebloemen graag toegevoegd aan boeketten. 

Waar groeit de ganzebloem?

De ganzebloem is inheems in veel delen van het Middellandse Zeegebied, maar is ondertussen verspreid over verschillende delen van de wereld. Het aanpassingsvermogen van de ganzebloem is groot, en daardoor is het ook mogelijk om te groeien in Azië en Noord-Amerika. 

Mocht je de ganzebloem gewoon in je Nederlandse tuin willen zaaien, dan is het goed om te weten dat deze unieke bloem gek is op zonnige plekken. Kies daarom ook een plek uit in je tuin waar tenminste 6 uur per dag zonlicht is. Ook zal de ganzebloem het beste groeien op een doorlatende bodem. Dit houdt in dat de bodem goed gedraineerd moet zijn. 

Wanneer zaai je ganzebloemen?

Ganzebloemen kunnen meestal in het vroege voorjaar worden gezaaid, nadat het risico op vorst voorbij is. De exacte zaaitijd kan variëren, maar in veel regio's is maart tot mei een geschikte periode. Het voorjaar biedt de bloemen de ideale omstandigheden om te ontkiemen en te gedijen, met de warmere temperaturen en langere dagen. Zorg ervoor dat de bodem voldoende is opgewarmd voordat je de zaden zaait. Ganzebloemen kunnen ook worden gezaaid in de late zomer of vroege herfst, afhankelijk van je groeiomstandigheden en doelen voor de bloemen.

Hoe zaai je ganzebloemen?

Het zaaien van ganzenbloemen is een relatief eenvoudig proces. In het vroege voorjaar, nadat het risico op vorst voorbij is, plant je de zaden in goed doorlatende grond op een diepte van ongeveer 1 tot 2 centimeter. Zorg ervoor dat de locatie voldoende zonlicht krijgt, idealiter in de ochtend- en middaguren. Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt, door voorzichtig water te geven na het zaaien. Met de juiste omstandigheden en verzorging zullen de zaden ontkiemen en groeien tot prachtige ganzenbloemen, waardoor je tuin wordt verfraaid met hun opvallende kleuren.

Hoe verzorg je ganzebloemen?

Het verzorgen van ganzenbloemen is over het algemeen eenvoudig. Zorg ervoor dat de grond waarin ze groeien goed doorlatend is, omdat ganzenbloemen niet van wateroverlast houden. Geef ze regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, om de grond gelijkmatig vochtig te houden. Het is echter belangrijk om te voorkomen dat de grond doorweekt raakt, omdat dit de wortels kan beschadigen. Dode bloemen kunnen worden verwijderd om nieuwe bloei te bevorderen, maar ganzenbloemen vereisen over het algemeen geen intensieve verzorging.

Als je ganzenbloemen in je tuin wilt behouden, kun je ze in de herfst terugsnijden om overwintering voor te bereiden. Sommige tuinders laten ganzenbloemen ook in zaad schieten, wat resulteert in zelfzaaiende planten voor het volgende seizoen. In het algemeen zijn ganzenbloemen veerkrachtige en onderhoudsarme bloemen die de tuin een vrolijke en kleurrijke uitstraling geven.

Is ganzebloem eetbaar?

Ganzebloemen zijn eetbaar, en zowel de bloemblaadjes als de jonge bladeren van deze plant worden in sommige culturen en culinaire toepassingen gebruikt. De bloemblaadjes hebben een licht peperige smaak en voegen een subtiele en aardse smaak toe aan gerechten. Hier zijn enkele manieren waarop ganzenbloemen eetbaar zijn:

Ganzebloem in salades

De bloemblaadjes en jonge bladeren van ganzenbloemen kunnen vers worden toegevoegd aan salades, waardoor ze een mooie kleur en smaak krijgen.

Ganzebloem als culinaire decoratie

Ganzenbloemen worden vaak gebruikt als decoratieve elementen in gerechten, zoals voorgerechten, desserts en drankjes. Ze voegen een visueel aantrekkelijke toets toe.

Ganzebloem in thee

Gedroogde ganzenbloemen kunnen worden gebruikt om thee te zetten, die een lichte, aardse smaak heeft en soms als kalmerend middel wordt beschouwd.

Ganzebloem als kruid

De bloemblaadjes kunnen als kruid worden gebruikt om smaak en kleur toe te voegen aan gerechten, zoals soepen, stoofschotels en pasta.

Het is echter belangrijk om ganzenbloemen te plukken uit bronnen die vrij zijn van pesticiden of andere verontreinigingen. Als je ganzenbloemen wilt gebruiken in je keuken, zorg er dan voor dat je zeker weet dat ze geschikt zijn voor consumptie, en gebruik ze met mate om te genieten van hun unieke smaken en kleuren.

Weetjes over ganzebloemen

We weten ondertussen dat de ganzebloem niet alleen erg mooi is in je tuin of boeket, maar veel meer toepassingen kent! Laten we eens wat leuke weetjes over ganzebloemen onder elkaar zitten:

  • Ganzebloemen worden al eeuwenlang in de Italiaanse en Griekse keuken gebruikt. De bloemen worden vooral voor kleur en smaak toegevoegd aan gerechten.
  • Ganzebloemen zijn een mooi, betaalbaar alternatief voor saffraan! Het is een stuk betaalbaarder en vooral Italianen waren hier al vroeg van op de hoogte. Vandaar dat ganzebloemen ook bekend staan als “Italiaanse saffraan”. 
  • Ganzebloemen hebben de neiging om zichzelf uit te zaaien als ze in je tuin staan. Hoewel de bloemen dus eenjarig zijn, is de kans groot dat je ze volgend jaar weer ziet in je tuin!
  • In veel culturen worden ganzebloemen gebruikt voor hun medicinale eigenschappen. Ganzenbloemen staan erom bekend om je te kalmeren en spijsverteringsproblemen op te lossen.
  • In China worden ganzenbloemen vaak gebruikt als decoratie voor feestelijke gelegenheden. Denk hierbij aan bruiloften en het Chinese Nieuwjaar.
  • Ganzenbloemen staan symbool voor geluk en voorspoed.
  • Ganzebloemen zijn niet enkel populair onder mensen, maar ook onder belangrijke bestuivers! Hierdoor dragen ganzebloemen bij aan de biodiversiteit en het algehele ecosysteem. 

Ganzebloem kopen bij Graszaaddirect 

Deze prachtige bloem kun je kopen als losse bloemzaden, maar is ook te vinden in verschillende soorten bloemenmengsels! Ganzebloemen kopen doe je veilig, snel en eenvoudig via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten! Zij helpen jou graag verder.