Kamille - Matricaria
09/08/2022 - 12:41

Kamille - Matricaria

Kamille is een van de bekendste planten ter wereld. Deze witte bloem met het gele hart is bekend in tuinen, medicijnen, theeën en meer! Er valt veel over te vertellen en dat doen we natuurlijk graag!

Inhoudsopgave

Wat is kamille?

Kamillebloemen zijn eenjarige bloemen die overal in Europa te vinden zijn. De bloemen kenmerken zich aan hun witte bloemen met gele harten. Ze doen je een beetje denken aan margrieten, maar vooral de Echte kamille onderscheidt zich vooral met haar zoete geur. De bloemen zijn ecologische pioniersplanten. Zij hebben een enorme kiemkracht en kunnen een pas braak gelegd stuk land binnen een jaar domineren. Toch is het een plant die zich ook prima laat combineren. Het is dan ook een ideale plant voor pas aangelegde tuinen, inheemse tuinen, eetbare tuinen of pluktuinen. De bloemen zijn dan ook vaak te vinden in allerlei bloemenmengsels.

Kamille - Echte kamille

Kamille - Echte kamille

Echte kamille versus Reukloze kamille

Echte kamille, ook bekend als Duitse kamille of Matricaria Chamomilla, is een plant die enorm bekend is. Deze bloem wordt dan ook vaak gebruikt in bijen- en vlindermengsels voor haar sterke zoete geur. Reukloze kamille, ook  bekend als Matricaria inodora, heeft zoals de naam doet vermoeden geen sterke geur. Deze soort is dan ook meer verwant aan margrieten dan echte kamille. Beide soorten komen inheems voor in Europa. Vooral de reukloze kamille is daarbij ideaal voor zowel inheemse als mediterrane tuinen. Echte kamille is daarbij juist ideaal voor pas aangelegde of inheemse tuinen.

Kamille - Reukloze kamille

Kamille - Reukloze kamille

Waar en wanneer zaai ik kamille?

Beide kamille soorten hebben vrijwel dezelfde drie eisen aan jouw tuin. Deze eisen zijn: genoeg licht, water en een stikstofrijke bodem. Zowel de echte kamille als de reukloze kamille doen het enorm goed op een vochtige bodem. Is de bodem uit jouw tuin wat ziltig dan zal reukloze kamille het daar beter op doen dan echte kamille. Van nature komt echte kamille wat meer landinwaarts voor en reukloze kamille juist meer langs de kust.

De losse zaden kunnen rond mei tot eind juni worden gezaaid. Binnen enkele weken na het zaaien zal de kamille dan uitgroeien tot een volwassen plant die prachtig zal bloeien!

Hoe zaai ik kamille?

Voor je gaat zaaien willen we je graag een paar tips meegeven. Zo kan je de zaden het beste zaaien op een licht omgespitte bodem. Het zijn beide pioniersplanten en daarom raden we aan om mogelijk onkruid weg te halen. Ook raden we aan om de zaden bij temperaturen van ongeveer 20 °C te zaaien. Bij deze temperaturen zullen de zaadjes makkelijker ontkiemen. Na het omspitten van de bodem kan je de zaden prima met de losse pols verdelen over de bodem. Je kan de zaden ook gelijkmatig verspreiden met een handstrooier. Bedekken is daarna niet nodig, maar je kan ze wel eventueel lichtjes aandrukken zodat de zaden beter contact maken met de bodem. Zo maak je met gemak de mooiste bloeiende bloemenveldjes, borders of bloembakken!

Hoe verzorg ik kamille?

Kamille heeft geen intensieve verzorging nodig nadat ze er eenmaal groeien. Je kan van tevoren nog een bloemen bemesting toepassen die zorgt voor extra stikstof in de bodem. Naast regelmatig water geven, kan je regelmatig checken of er geen onkruid tussen groeit.

Kamille kopen bij Graszaaddirect

Wil je drukke tuincentra vermijden? Dan kan je de bloemenzaden van zowel echte kamille als reukloze kamille ook online bestellen bij Graszaaddirect. Zo kun je de zaden los bestellen. Hieronder kan je direct naar de productpagina's van beide soorten of bekijk ons brede assortiment aan bloemzaden en bloemmengsels.

Is kamille eetbaar?

Kamille is natuurlijk bekend van de bekende rustgevende kamillethee. Zolang je de plant zelf niet besproeit met pesticiden of herbiciden of allergisch bent voor ambrosia, kan je deze prima eten.  Je kan deze dan ook prima zelf drogen om te gebruiken voor een vers kopje thee. Maar naast thee kan je er nog veel meer mee maken. En het is natuurlijk ook super leuk om iets lekkers te maken met de bloemen uit je eigen tuin!

Kamille - Verse kamillethee

Kamille - Verse kamillethee

Etenswaren met kamille

Naast thee kan je best veel met verse of gedroogde kamille. Het is een garnering en ingrediënt voor veel zomerse lekkernijen. Zo kan je er een heerlijke siroop van maken door deze 24 uur lang in appelbrandewijn met verse of gedroogde kamille bloemen en honing te laten trekken. Je kan er dan bijvoorbeeld ook citrusvruchten, (overrijpe) bessen, kaneel of anijs aan toevoegen. Deze smaakt dan heerlijk over schaafijs, schepijs of als glazuur of desserts. Je kan in plaats van een likeursiroop ook wodka drankjes verrijken met kamille. Hiervoor heb je een beetje wodka, honing, citroenschil en de bloemen nodig. Laat de drank dan ongeveer twee tot vier weken trekken en serveer het dan lekker koud als een heerlijk zomers likeurtje!

Je kan gedroogde bloemen ook toevoegen aan je ontbijt. Bruin een aantal verse of gedroogde bloemkoppen in hete boter en roer ze dan door havermout of andere warme ontbijtgranen. Voeg eventueel bruine suiker, honing of agavesiroop toe voor een echte smaak explosie.

Kamille kan je naast het ontbijt ook gebruiken om salades of belegde broodjes te verrijken. Hiervoor kan je de bloemen toevoegen aan een heerlijke amandelolie of aan (zelfgemaakte) mayonaise voor een heerlijke dressing. Hiermee geef je salades en hartig belegde broodjes een nog rijkere smaak sensatie. Voor salades kan je ook bloemkoppen en de groene blaadjes gebruiken om je salade kleur en smaak te geven. Deze hebben een licht bittere smaak, maar met de heerlijke kamille dressing maak je er een echt smaken festival van.

Geneeskrachtige kamillethee

Dat kamille een rustgevende werking heeft weten we al eeuwenlang. Zelfs de Egyptenaren uit de oudheid pasten deze bloemen al toe voor dit doeleinde. Maar ook voor de ontstekingsremmende werking van de bloem. Tot vandaag de dag is kamille een veelgebruikt ingrediënt in de alternatieve geneeskunde. Vaak kan je bij de drogist neussprays vinden waar kamille in te vinden is. Maar ook kamillethee heeft een lichte werking op het lichaam. Zo stimuleert het de spijsvertering en werkt het verzachtend bij buikpijn of een opgeblazen gevoel. Naast buikpijn helpt het drinken van kamillethee ook bij het verlagen van koorts en het verminderen van griep symptomen. Het is ook een van de meeste rustgevende theeën. Dit komt door de kleine hoeveelheid valeriaanzuur. Dit is het stofje dat ook in valeriaanwortel te vinden is en vaak wordt toegepast voor het ontspannen van de spieren of bij het verminderen van angstgevoelens of onrust. De thee is dan ook ideaal om krampen na het sporten, menstruatiekrampen te verminderen of om onrustige kinderen en volwassenen te kalmeren. Het is daarmee goede toevoeging om de gezondheid een boost te geven, maar geen vervanging voor professioneel medisch advies.

Eeuwenoud afweerkruid

Kamille is naast haar bekendheid voor haar culinaire smakelijkheid, geneeskracht en sierlijkheid ook bekend als afweerkruid. Afweerkruiden hebben niks te maken met het afweren van nare insecten. In de oudheid tot aan de 19e eeuw werd juist gedacht dat de bloemen kwade krachten zouden afweren. Heksen en demonen zouden machteloos zijn tegenover dit pure bloemetje. Mensen dachten in die tijd dat stinkende geuren miasmen vormden dat ziekten en kwaad met zich meebrachten. Omdat vooral echte kamille zo heerlijk ruikt, dacht men dat de heerlijke geur miasmen en toverijen kon tegenhouden. In de middeleeuwen had men juist het geloof dat de plant de meest krachtige werking had wanneer deze nog voor Sint-Jan werd geplukt. Na die datum werd gedacht dat de plant juist schadelijk was omdat heksen de plant dan konden besprenkelen met hun toverijen.