Kattensnor - Cleome hassleriana
30/08/2022 - 10:03

Kattensnor - Cleome hassleriana

Kattensnor maakt ontzettend leuke en unieke bloemen. De bloemen lijken haast op katten snorharen of spinnenpootjes. We vertellen je er graag meer over deze prachtige bloemen en onder andere alles over het zaaien en wat je er allemaal mee kan doen. 

Inhoudsopgave

Wat is kattensnor?

Kattensnor is een prachtige unieke eenjarige plant. Deze plant is absoluut een enorm fraaie aanwinst voor elke siertuin. De unieke vorm van de bloem is een echte blikvanger. De bloem is inheems aan Zuid-Amerika, maar is ook volledig ingeburgerd in een aantal Zuid en Zuidoost Aziatische landen zoals India, Bangladesh en Indonesië. In Europa is het een vrij onbekende plant nog, maar ook hier begint het in populariteit toe te nemen. Dat is niet gek, want wie wil er nu niet zo’n prachtige unieke bloem in eigen tuin. Wel is het een vrij grote plant. Gemiddeld zal de bloem een hoogte tussen de 90 en 120 centimeter bereiken, maar de grootste uitschieters kunnen met gemak de 1,5 meter halen. Uit elke individuele bloem steekt een netwerk aan meeldraden. Wanneer de bloemen verwelken komen er vruchten tevoorschijn met lange meeldraden als "spinnenpoten" of "katten snorharen". In het Engels heet het plantje dan ook de "Spiny Spider" of “Grandfathers Whiskers”. Wanneer de bloemen volop bloeien zullen ze prachtig roze of witte bloemblaadjes aan maken.

Aantrekkelijke geur en kleur

Ook dit is een plant die veel nuttige insecten aantrekt. De bloemen maken redelijk wat nectar waardoor de plant wat plakkerig aanvoelt. Het aroma doet je denken aan heerlijk frisse citronella. Deze geur houdt nare insecten zoals muggen weg omdat deze een hekel hebben aan deze geur. Met Kattensnor heb je dus niet alleen een prachtige plant, maar ook eentje die de biodiversiteit stimuleert en nare insecten afweert. Een echte win-win-win aanwinst dus!

Een grappig toeval

Het kan wel eens voorkomen dat de groene bladeren van de kattensnor worden vergeleken met hennep. Dat komt omdat ook deze plant een vergelijkbare vorm aan neemt totdat de bloemkoppen vormen. Toch is de plant goed te onderscheiden van hennepplanten omdat er duidelijke verschillen in het blad zelf zitten. Deze zijn glad en hebben geen ribbels aan de randen zoals wel bij hennepplanten het geval is. Het zijn dan ook planten die niet direct verwant zijn aan elkaar en slechts afzonderlijk van elkaar een homogene bladstructuur hebben ontwikkeld. 

Kattensnor - Kattensnor maakt groene bladeren die lijken op hennep

Kattensnor - Kattensnor maakt groene bladeren die lijken op hennep

Waar en wanneer zaai je kattensnor?

Deze prachtige bloemen zowel binnen als buiten opkweken. Als je in huis of in een eigen kas de bloemen gaat opkweken dan kan dat al vanaf maart. Voor buiten kan je het beste wachten tot na de laatste nachtvorst. In vuistregel geldt dit vanaf half april/half mei. En zoals bij alle planten geldt des te eerder des te beter, maar in etappes zaaien is het allerbeste. Wanneer je hetzelfde jaar nog wilt genieten van deze unieke bloemen, dan kan je tot half juni de zaden inzaaien. Kattensnor zal dan prachtig bloeien van juli tot oktober en als we pas laat de laatste nachtvorst meemaken dan zal deze tot dat moment kunnen bloeien. 

Wanneer je de losse zaden gaat zaaien op de plek van bestemming, of de opgekweekte plantjes gaat verpotten, zoek dan een zonnig plekje. De bloemen komen van nature voor op zonnige plekken van Zuid-Amerika. Het is een plant die om een voedingsrijke bodem vraagt. Bij voorkeur een bodem dat goed water toe laat en dit ook goed draineert. Zolang de bodem en plaats aan deze voorkeuren voldoet kan je deze prima in elke border, elk veldje of bloembak planten.

Hoe zaai je kattensnor?

Kies om te beginnen een goed plekje uit. Spit deze vervolgens volledig om zodat er geen gras of onkruid meer aanwezig is. Eventueel kan je de bodem dan verrijken met meststoffen of opvullen met potgrond.  In een pot of bloembak is enkel potgrond voldoende. Strooi vervolgens de kattenstaart zaden uit over de grond. Er zitten zo’n 500 zaden in een gram, met elk genoeg kiemkracht om tot een volwassen plant uit te groeien. Als je merkt dat er te veel dicht bij elkaar groeien kan je ze later nog wat meer spreiden. Bedek de zaden dan met ongeveer een halve centimeter grond of druk ze aan. Op een groter veldje of border kan dit gemakkelijk door er over te lopen of met een plankje de zaden gelijkmatig aan te drukken. Geef eventueel wat water met een zachte broes (veel gaatjes in het mondstuk van de gieter of tuinsproeier).

Kattensnor - Prachtige bloemen die van veel zon houden

Kattensnor - Prachtige bloemen die van veel zon houden

Kattensnor verzorgen

Nadat je de zaden van de kattensnor hebt gezaaid hebben ze eigenlijk geen verzorging meer nodig. Als je ervoor zorgt dat ze voldoende water krijgen, dan redden ze zichzelf. Je kan in een vroeg stadium nog de zaailingen eventueel meer spreiden wanneer deze te dicht op elkaar groeien. Haal ook regelmatig eventuele onkruiden of gras weg zodat de bloemen minder hoeven te concurreren. Merk je dat de bloemen minder hard groeien? Dan kan het zijn dat ze wat plantenvoeding kunnen gebruiken. Hiervoor kan je 2 ml vloeibare meststof voor oplossen per liter water. Het mengsel kan je vervolgens direct bij de wortels van de planten gieten. Groeien er ineens paddenstoelen of mos tussen? Dan kan het zijn dat de bodem te vochtig is. Schimmels en mossen groeien namelijk uitstekend op te natte bodems. Check dan of het water goed weg kan lopen of wacht een tijdje voordat je weer water geeft.

Kattensnor kopen bij Graszaaddirect

Wil jij je eigen tuin zo prachtig mogelijk maken? Dan ben je bij Graszaaddirect altijd aan het juiste adres voor alle bloemzaden en graszaden. Je kan bij ons terecht voor losse zaden en mengsel. Of het nu gaat om gras of bloemenmengsel, bij ons shop je altijd voordelig. Ook de kattensnor ontbreekt niet in ons ruime assortiment aan prachtige bloemen. Bekijk hieronder de kattensnor of een van de zomerbloemen mengsels waar het ook onderdeel van is. 

Is kattensnor eetbaar?

Kattensnor is eetbaar, in de zin dat er een heerlijke Kumis Kucing thee van gezet kan worden. Hiervoor gebruik je de gedroogde blaadjes van de plant. Thee met kattensnor heeft een wat bittere smaak die erg goed combineert met andere fruitige thee melanges. Deze thee komt oorspronkelijk uit Indonesië en met name Java en Sumatra, waar is ontdekt dat de thee niet alleen heerlijk is, maar ook de gezondheid positief beïnvloed. Kumis Kucing of Remoedjoeng is de Indonesische naam voor de kattensnor en daar mee is Kumis Kucing dus een heuse Kattensnor thee.

Kattensnor - Ook wel bekend als Kumis Kucing in Indonesië

Kattensnor - Ook wel bekend als Kumis Kucing in Indonesië

Genezende kracht van kattensnor

Kattensnor heeft een bewezen effect op de nieren. Het is namelijk vocht- en urinezuur afdrijvend. Bij het regelmatig drinken van deze Javaanse nierthee wordt de kans op nierstenen verkleind. Ook de kans op oedeem wordt een stukje kleiner. Het is een thee die ervoor zorgt dat je sneller gaat plassen. Wanneer je last van nierstenen hebt waarvan het doktersadvies is om deze uit te plassen dan kan Kumis Kucing thee helpen met het versnellen van dit proces. Ook kan de thee helpen bij het remmen van de zwelling bij vocht ophopende aandoeningen zoals jicht. Wel wordt er aangeraden om dagelijks niet meer dan 5 à 6 gram Kumis kucing te gebruiken voor thee. De thee kan helpen op deze manieren helpen de gezondheid te ondersteunen, maar is geen vervanging voor professioneel medisch advies.