Leeuwenbekje - Antirrhinum
13/04/2023 - 15:45

Leeuwenbekje - Antirrhinum

Een leeuwenbekje is een weelderige bloem die prachtig is om naar te kijken. Echter schuilt er meer achter deze bloem dan alleen maar schoonheid. De leeuwenbek is makkelijk in onderhoud, uniek in vorm en al eeuwenlang geliefd om verschillende redenen. In dit artikel duiken we eens wat dieper in op deze interessante bloem. We gaan ontdekken waarom het leeuwenbekje tot op de dag van vandaag nog altijd populair is onder bloemenliefhebbers over de hele wereld. 

Inhoudsopgave

Wat is een leeuwenbekje?

Een leeuwenbekje zal een van de mooiste bloemen zijn die jij in je tuin zal planten. De oorspronkelijk vaste plant is te vinden als eenjarige bloem of meerjarige bloem, afhankelijk van het ras en soort. Ondanks de intimiderende naam, is het leeuwenbekje een zachte bloem met mooie kleuren. De kleuren die de leeuwenbek kenmerkt, zijn rood, paars, roze en geel. De bloem zelf is lipvormig met een gebogen kelk naar beneden. Juist door de mooie vormen en kleuren, is het leeuwenbekje ontzettend geliefd onder tuiniers en bloemisten. Het leeuwenbekje zal pracht en praal showen van juni tot september, met een onmisbare gemiddelde hoogte van 90 centimeter. 

De oorsprong van de leeuwenbek 

Het leeuwenbekje is een vaste plant die oorspronkelijk komt uit Noord-Afrika. Leeuwenbekjes hebben een boeiende geschiedenis. Terug in de oudheid werd deze kleurrijke bloem al gebruikt vanwege de medicinale eigenschappen die het zou hebben. In de middeleeuwen kwam het leeuwenbekje voor het eerst naar Europa en won al snel de harten van vele mensen. Dit kwam door de opvallende vorm en opfleurende kleuren van de bloem. Echter werd de bloem niet altijd geassocieerd met positieve dingen. In de Victoriaanse tijd stond het leeuwenbekje namelijk voor list en bedrog. De vergelijking werd gelegd met de gebogen kelk, waarmee insecten gevangen konden worden. Gelukkig heeft het leeuwenbekje de negatieve associatie van zich af kunnen schudden in de loop der tijd en wordt het vandaag de dag vooral gebruikt als eyecatcher, snijbloem of tuinplant.

Welke soorten leeuwenbekjes zijn er?

Er bestaan redelijk wat soorten leeuwenbekjes. Deze verschillen onder andere in vorm, grootte en kleur. De ene soort is populair om de bloemen, waar de ander weer populair is om de vorm. Wij hebben mixen met Leeuwenbekje Gemengd en het Leeuwenbekje Halfhoog Gemengd. Deze bloemenmengsels zullen niet alleen prachtig staan in elke border, tuin of bloempot, maar ook kunnen ze gebruikt worden als snijbloem. De mooie bloemen trekken veel verschillende insecten aan zoals bijen, hommels en vlinders en daarom vind je het leeuwenbekje ook in sommige bijenmengsels

Wanneer zaai je leeuwenbekjes?

Het zaaien van de leeuwenbekjes doe je in het vroege voorjaar of (als het om meerjarige bloemen gaat) in de late zomer. Wanneer je het bloemenzaad in het voorjaar zaait, zullen de leeuwenbekjes in de zomer bloeien. Zaai je de leeuwenbekjes meerjarige losse bloemzaden in de late zomer, dan zullen de zaadjes in de herfst of het volgende voorjaar bloeien. 

Hoe zaai je leeuwenbekjes?

Het zaaien van leeuwenbekjes is gelukkig niet heel erg moeilijk. Leeuwenbekjes zaai je in de volle grond. Het is uiteraard belangrijk om te beginnen met een goede voorbereiding, want je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk. Zoek daarom eerst een geschikte plek voor de leeuwenbekjes. Leeuwenbekjes zijn liefhebbers van de zon en zullen daarom een plek in de zon of halfschaduw kunnen waarderen. Kies wel een plek waar de grond goed doorlaatbaar is. Wanneer dit niet het geval is, zal het water moeilijk weg kunnen waardoor er wortelrot kan ontstaan.

Leeuwenbekje trekt hommels aan

Een hommel op bezoek in het bloemhart van een leeuwenbekje

Wanneer je de geschikte plek hebt gevonden, is het nu zaak om de bodem voor te bereiden. Maak de grond losjes en verwijder onkruid. Mocht de bodem niet voedzaam genoeg zijn, dan kun je deze mengen met een organische meststof

Nu is het tijd om de losse bloemzaden te zaaien. Zaai de zaadjes ongeveer 1 centimeter diep en bedek ze vervolgens met een dun laagje aarde. Om de leeuwenbekjes de ruimte te geven, wordt aangeraden om zo’n 15 centimeter ruimte te laten tussen de zaden. Wanneer de zaadjes gezaaid zijn, is het goed om ze wat water te geven met een gieter of sproeier. Bewatering is sowieso belangrijk voor de leeuwenbekjes. Geef ze daarom in lange, droge periodes wat extra water. 

Deze eenvoudige stappen zullen ervoor zorgen dat jij optimaal kunt gaan genieten van je zelfgezaaide leeuwenbekjes!

Hoe verzorg je leeuwenbekjes?

Het verzorgen van leeuwenbekjes is gelukkig geen hogere wiskunde. Wel moet je uiteraard even weten waar je rekening mee moet houden. Daarom hebben we de volgende tips voor jou opgesomd.

  1. Geef leeuwenbekjes wekelijks water. Geef ze wat meer als de grond te droog aanvoelt. Je hoeft niet bakken met water te geven, dit zal wortelrot veroorzaken.
  2. Verwijder dode bloemen zodat de bloei van de overige leeuwenbekjes wordt bevorderd.
  3. Wanneer de leeuwenbekjes te lang worden of hun vorm verliezen, is het de kunst om ze wat bij te snoeien. 
  4. Over het algemeen zijn leeuwenbekjes winterhard, maar je kunt ze altijd wat extra bescherming bieden. Bedek de planten met vorstbestendig materiaal.
  5. Hoewel leeuwenbekjes goed resistent zijn tegen ziekten en plagen, kan het wel eens voorkomen dat ze bladluis of spint krijgen. Check dit dan ook af en toe.

Leeuwenbekje

Leeuwenbekjes in bloei

Is een leeuwenbekje giftig?

De meeste leeuwenbekjes zijn niet giftig voor mens of dier. Let wel op: er zijn uitzonderingen! Bepaalde soorten zijn namelijk wel irriterend voor de huid en slijmvliezen. Een voorbeeld hiervan is de Antirrhinum ‘Twinny Peach’. Deze soort bevat natuurlijke chemische stoffen als iridoid glycosiden. Mocht je deze soorten willen snoeien, wordt altijd aangeraden om handschoenen te dragen om irritatie te voorkomen. 

Wanneer je huisdieren hebt, wordt aangeraden om voorzichtig om te gaan met leeuwenbekjes. Hoewel de leeuwenbekjes niet giftig zijn, kan het na consumptie van je huisdier alsnog leiden tot diarree en braken. Als je vermoedt dat je huisdier een leeuwenbekje heeft gegeten, wordt het altijd aangeraden om zo snel mogelijk contact te zoeken met de dierenarts. 

Symboliek van het leeuwenbekje 

Het leeuwenbekje heeft een unieke naam die niet zomaar uit de lucht is gevallen. De bloem lijkt namelijk op de open bek van een leeuw. De lange buisvormige kelk heeft twee lobben aan de bovenkant die lijken op de boven- en onderkaak van een leeuw. Wanneer je de onderste indrukt, zal de bovenste openklappen. De bek van de leeuw lijkt op deze manier geopend, vandaar de naam van deze prachtige bloem. Het leeuwenbekje wordt door haar naam ook gelinkt aan trots, moed en kracht.

Het leeuwenbekje kent veel associaties en betekenissen in verschillende culturen. In de spiritualiteit is het leeuwenbekje een teken voor groei en ontwikkeling. De bloem wordt gebruikt om energie en verlichting te stimuleren. Verder wordt het leeuwenbekje geassocieerd met hartstocht, liefde, bewondering en vertrouwen. Weet dus wat er voor betekenis achter zit wanneer je iemand verrast met een leeuwenbekje!

Leeuwenbekjes in vaas

Leeuwenbekjes op een vaas

Weetjes over het leeuwenbekje 

We zijn al wat boeiende weetjes te weten gekomen over het leeuwenbekje, maar er zijn nog een stuk meer te vinden over deze interessante bloem, deze zijn hieronder te lezen.

  1. Het leeuwenbekje wordt niet alleen vergeleken met de leeuw, maar ook met de draak. Vanwege de vorm van de bloem, die lijkt op een openklappende kaak, wordt de bloem ook wel eens ‘snapdragon’ genoemd. 
  2. Het leeuwenbekje kan zichzelf bestuiven! Hierdoor kan het zichzelf voortplanten door middel van zaad. 
  3. Doordat het leeuwenbekje een lange houdbaarheid heeft, is het een populaire bloem onder de bloemisten. 
  4. Hoewel het leeuwenbekje haar oorsprong vindt in Noord-Afrika, is de mooie bloem ondertussen overal in de wereld te vinden.
  5. De bekendste kleuren van het leeuwenbekje zijn rood, roze en paars, maar er zijn ook blauwe en gele leeuwenbekjes te vinden.
  6. Doordat er verschillende soorten leeuwenbekjes bestaan, heb je ook leeuwenbekjes die hoger kunnen worden dan een meter!

Leeuwenbekje kopen bij Graszaaddirect

Wij zijn fan van het leeuwenbekje! Het is dan ook geen wonder dat wij deze kleurrijke, interessante en makkelijke bloemen in ons online assortiment hebben. Wil jij ook binnenkort leeuwenbekjes zaden in je eigen tuin zaaien? Leeuwenbekjes bestel je makkelijk, snel en veilig via Graszaaddirect. Wij zetten graag onze expertise in om jou verder te helpen, neem dan gerust contact met ons op!