Oost-Indische Kers - Tropaeolum Majus
21/09/2022 - 16:23

Oost-Indische Kers - Tropaeolum Majus

Oost-Indische kers, een prachtige bloeiende plant die enorm veelzijdig is. Vanuit Zuid-Amerika is de plant verspreid naar Noord-Amerika en later ook de rest van de wereld. Hier in de kennisbank zal je alles vinden dat je moet weten over deze prachtige geel, oranje en rode bloemen.

Inhoudsopgave

Wat is Oost-Indische kers?

De enige echte Oost-Indische kers is een prachtige, vaak oranje, geel of rode bloem. De kruipende en soms ook klimmende plant komt alleen niet uit Oost-Indië, maar uit het Andesgebied in Zuid-Amerika. Het is een plant die prachtige bloemen aanmaakt. En omdat de planten gemakkelijk te kweken, eetbaar en kindvriendelijk zijn, worden ze vaak aangelegd in school tuintjes. Dat maakt ze ook ideaal om kinderen al vroeg kennis te laten maken met het tuinieren. En ook als je geen groene vingers hebt of een echte ras tuinier bent, zijn deze bloemen een must have om gemakkelijk een vrolijke kleurrijke tuin te creëren.

Oost-Indische kers - Prachtig gekleurde bloemen

Oost-Indische kers - Prachtig gekleurde bloemen

Toepassingen van Oost-Indische kers

Deze plant is prachtig, beeldschoon en alle andere synoniemen voor mooi. Maar het is niet alleen een lust voor het oog in siertuinen. Het is ook een uitstekende plant om de biodiversiteit te verbeteren door meer verschillende soorten insecten te verleiden om naar jouw tuin en omgeving te trekken. Bijen en vlinders zijn dol op de fel gekleurde bloemen. Of zet ze in een moestuin. Ze zullen daar niet alleen mooi staan, ze zullen ook enorm veel nuttige insecten lokken naar je moestuintje. En plaaginsecten? Die zullen helemaal afgeleid zijn waardoor je moestuin planten veilig kunnen groeien.

Waar en wanneer zaai ik Oost-Indische kers?

Oost-Indische kers houdt van de zon. De plant groeit ook prima in de schaduw, maar wil je echt een uitbundige plant, zet hem dan in het zonnetje. Verder zal die niet klagen op wat voor grond hij staat, tenzij de bodem echt heel nat is. Bij voedselarme grond zullen de bloemen meer opvallen opdat het groene blad minder hard zal groeien.

Oost-Indische kers - Zaden

Oost-Indische kers - Zaden

Het de losse zaden kan je al vanaf april gaan zaaien op de plek van bestemming zoals een border, in een bloembak met plantgeleider of langs muur of hek. Dit kan het beste vanaf halverwege mei. Je kan dan al direct in de volle grond gaan zaaien. Je kan vanaf maart ook beginnen met zaaien door de zaden in potjes binnenshuis op te kweken. Later dan juni zaaien kan, maar dan zal de bloei verkort worden door de eerste nachtvorst. De plant zal vanaf dat moment afsterven. Maar over het algemeen zal de Oost-Indische kers bloeien van juni tot oktober.

Hoe zaai ik Oost-Indische kers?

Dan is het eindelijk tijd om de zaden te gaan zaaien. Moeilijk? Zeker niet, want het enige dat je hoeft te doen is de bodem omspitten en vervolgens het zaadje in de grond steken. En heb je kinderen? Dan is dit een plant die ideaal is om het tuinieren aan te leren. De zaden zijn zo groot als een erwt, dus die kunnen ze gemakkelijk in de grond duwen. Het enige waar je rekening mee moet houden is de afstand tussen elk zaadje. Je hebt ongeveer 30 à 40 centimeter nodig omdat elke plant best breed zal groeien.

Oost-Indische kers - Klimmend langs een hek

Oost-Indische kers - Klimmend langs een hek

Hoe verzorg ik Oost-Indische kers?

Na het zaaien heeft de Oost-Indische kers vrijwel geen speciale verzorging nodig. Behalve het regelmatig water geven natuurlijk. De plant zal zich prima redden. Wel is het een lokplant en voederplant voor veel insecten. Rupsen houden enorm veel van de groene bladeren. Zie je dat deze aangevreten zijn? Zoek dan voorzichtig naar de rupsen en verplaats ze voorzichtig. We willen tenslotte wel dat ze kunnen uitgroeien tot prachtige vlinders.

Oost-Indische kers kopen bij Graszaaddirect

Oost-Indische kers kan je vaak kopen bij tuincentra. Maar daar is het altijd druk of ze zijn niet meer op voorraad. Wat nu? In dat geval koop je toch zaden om ze zelf te kweken. Ze zijn tenslotte altijd voordelig verkrijgbaar bij Graszaaddirect, de online graszaad specialist. De bloemen zijn los verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren. Of bekijk onze speciale, biologische of bijenmengsels waar ze ook in verwerkt zitten.

Is Oost-Indische kers eetbaar?

Je kan de Oost-Indische kers in een siertuin of moestuin zetten. Daar zal deze er prachtig uit zien en je andere gewassen beschermen. Maar wist je dat je de Oost-Indische plant ook zelf kan opeten? Elk deel van de plant is eetbaar. De bloemen kan je gebruiken voor een bloemensalade of als garnering. Elk deel van de plant heeft een scherpe smaak die vergelijkbaar is met waterkers. Je kan ze ook in een heerlijke soep met aardappelen verwerken. Van de nog jonge zaden kan je kappertjes maken wanneer je ze in azijn inlegt. Ze smaken een beetje naar zwarte peper en geven zo smaak aan bijvoorbeeld zoutloze gerechten. Ideaal dus voor een zoutarm dieet. Ook is de bloem een verrukkelijke verrijking voor tartaarsaus. Je kan ook gevulde bloemen serveren met een fijngehakte verse tonijn, mayonaise, sjalotjes en kappertjes en zout en peper naar smaak.

Oost-Indische kers - Ook lekker op een belegd broodje

Oost-Indische kers - Ook lekker op een belegd broodje

De geneeskracht van Oost-Indische kers

Dit ontzettend smakelijke plantje is meer dan alleen smakelijk. Het is zelfs best gezond en dat is al eeuwen lang bekend. De Inca’s ontdekten al vroeg dat de Oost-Indische kers antibacteriële eigenschappen had. Het kreeg dan ook al snel een goede reputatie als antibioticum. Dit is ook bewezen en vormt nu een natuurlijk verzachtend middel voor gevoelige maag en darmen. Ook is de plant goed te gebruiken om de weerstand te ondersteunen bij bronchitis en infecties van de urine- en luchtwegen. Daarnaast bevatten de bladeren een grote hoeveelheid vitamine C en geeft zo een boost aan de weerstand. Over de jaren heen zijn er veel meer eigenschappen aan toegeschreven zoals een bloed zuiverend en kaalheid tegengaand effect. Deze later toegeschreven eigenschappen zijn alleen niet wetenschappelijk onderbouwd. Wat wel bewezen is, is dat de vitamine C een vermoeidheid verminderend effect heeft. Het is dus een plant die je kan gebruiken om voor- en najaarsmoeheid te verhelpen.

Oorsprong van de naam Oost-Indische kers

Oost-Indische kers heeft twee namen: de doorgaans gebruikte naam en de botanische naam. De botanische naam is simpel te verklaren. Tropaeolum Majus, zoals de bloem botanisch gezien heet, is afgeleid van het Latijn. Hierbij komt het Tropaeolum gedeelte van het woord tropaeum dat “trofee” betekent en majus dat “groot” betekent. De naam heeft het te danken aan de groene bladeren die wat weg hebben van wapenschilden. Deze werden vaak als trofeeën opgehangen. De doorgaans gebruikte naam Oost-Indische kers heeft twee verklaringen. Het kers gedeelte is daarbij het meest vanzelfsprekende. Dit komt door dat de naam kers gegeven wordt aan planten met een scherpe (niet pikante) smaak. Denk aan waterkers of tuinkers. Het Oost-Indische gedeelte van de naam is wat ingewikkelder. De plant komt tenslotte uit Zuid-Amerika en niet uit Oost-Indië. Dit komt doordat de plant meegebracht werd door zeevaarders in de 17e eeuw. Omdat de scherpe smaak deed denken aan specerijen die zeevaarders uit Oost-Indië verkregen, kreeg de plant de naam Oost-Indische kers.