Reukerwt - Lathyrus orodatus
20/07/2022 - 17:05

Reukerwt - Lathyrus orodatus

De Lathyrus orodatus, ook wel bekend als de reukerwt of pronkerwt, is een prachtige plant die ook een heerlijke zoete geur verspreidt. Hierdoor is ze een favoriet in bloementuinen, siertuinen, bijen- en vlindertuinen en bloemenweides. In dit artikel van de kennisbank lees alles wat je moet weten over deze bijzondere plant. 

Inhoudsopgave

Wat zijn reukerwten?

Reukerwten zijn geweldige planten die niet alleen mooi voor het oog zijn, maar ook de neus verwennen met een heerlijke geur. Ook in de botanische naam Lathyrus orodatus komt dit goed naar voren. De reukerwt is een prachtige klimplant. Ze kan tot wel 2 meter hoog groeien. Heb je hier geen ruimte voor? Geen zorgen, de reukerwt kan ook prachtig zijn op een kleiner formaat. Doordat ze zo hoog kunnen groeien zijn ze ideaal als snijbloem. En dankzij haar heerlijke geur is ze een favoriet bij vlinders en bijen. Na de bloei maakt de plant peulen aan waarin de losse zaden zich gaan ontwikkelen. Daarom wordt het een erwt genoemd.

Reukerwt - Bijou

Reukerwt - Lathyrus orodatus 'Bijou'

Waar en wanneer zaai ik reukerwten?

Reukerwten houden van een voedingsrijke bodem en van de volle zon. Het type bodem maakt niet heel veel uit, zolang deze maar humusrijk is en een luchtige structuur heeft. Het liefst klimmen ze graag omhoog. Zoek daarom een geschikt plekje voor ze langs een hek, struik, muur of klimrek. Ze bloeien dan doorgaans na de langste dag van het jaar in juni. Het zijn eenjarige planten en dat betekent dat ze hetzelfde jaar al bloeien. Je kan al vanaf februari binnen opkweken of na de laatste nachtvorst op de plek van bestemming. Omdat dit elk jaar verschilt kan je het beste vanaf halverwege maart beginnen met zaaien.

Hoe zaai ik reukerwten?

Om te beginnen is het belangrijk om de bodem goed om te spitten. Dit voorkomt de groei van onkruid tussen je pas gezaaide reukerwten. Voordat je gaat zaaien is het van belang om de losse zaden ongeveer 24 uur te hydrateren door ze in een bakje water te laten weken of ze tussen een nat velletje keukenpapier te leggen. Wanneer je ze binnen opkweekt kan je wc-rolletjes door midden knippen. Deze vul je vervolgens met potgrond. Elk wc-rolletje krijgt vervolgens 1 zaadje tenminste 3 cm diep. Vanaf de eerste dag van mei kan je ze vervolgens verplanten naar hun definitieve plekje in de tuin. Je kan ze natuurlijk ook direct op de plek van bestemming zaaien. Je maakt hiervoor om de 30 centimeter een kuiltje van 3 centimeter diep. Elk kuiltje krijgt ook hier slechts één zaadje. In beide gevallen is het van belang om de bodem de eerste twee weken lichtvochtig te houden.

Reukerwt - Cupid Rose

Reukerwt - Lathyrus orodatus 'Cupid Rose'

Hoe verzorg ik de reukerwt?

Voor de meest optimale groei kan je ze om de twee weken een beetje plantenvoeding geven of voorafgaand aan het zaaien de bodem te bemesten. Ook kan je de toppen bij een hoogte van 5 centimeter een beetje kneuzen om zijscheuten te stimuleren. Reukerwten houden van water, wees dus niet bang om bij warm weer extra water te geven. Om de bloei te verlengen kan je uitgebloeide bloemen afknippen voordat ze peulen vormen. Verder hebben reukerwten geen speciale verzorging nodig.

Reukerwt kopen bij Graszaaddirect

Op de webshop van Graszaaddirect kan je reukerwten kopen als enkelvoudige bloemzaden of in één van de bloemenmengsels. Naast siertuinen en bijentuinen, kan je ze ook prachtig in terrasbakken opkweken langs een groeirek. Deze planten zijn verkrijgbaar in de varianten ‘Cupido Rose’ en ‘Bijou’ verder zijn ze ook te vinden in onder aantal van onze speciale, inheemse en biologische mengsels.

 

Wil je direct reukerwt bestellen? Dan kan je hieronder direct naar de pagina van de bloemzaden.