Ridderspoor - Delphinium
06/07/2023 - 11:06

Ridderspoor - Delphinium

Je kent ze vast wel, de indrukwekkend gekleurde en grote trossen vol bloemen. De manier waarop deze pracht uit de grond groeit kan er bijna onwerkelijk uitzien. Deze vaste, zowel eenjarige plant als meerjarige plant, is misschien geen makkelijke plant, maar zeker de moeite waard! Des te meer informatie je weet over Ridderspoor, des te meer je zal kunnen genieten van deze gigantische kleurexplosies in je tuin!

Inhoudsopgave

Wat is ridderspoor?

Ridderspoor kun je misschien ook kennen onder de wetenschappelijke naam Delphinium, een geslacht van de bloeiende planten die zich weer scharen onder de ranonkelfamilie (Ranunculaceae). In de volksmond kennen we Ridderspoor gewoon als de plant met prachtige paarse, blauwe, roze, gele of witte bloemen. De vaste plant is een inheemse plant in veel delen van de wereld, maar vooral in Noord-Amerika en Eurazië. De bloemen van deze bijzondere plant groeien in torenachtige trossen die rechtop staan. Deze trossen zijn nogal indrukwekkend, gezien ze flink de hoogte in kunnen schieten. De hoogte van ridderspoor kan namelijk variëren van 30 centimeter tot wel 2 meter! 

De ridderspoor heeft wisselende bloeiperiodes, afhankelijk van de soort. Echter bloeien de meeste bloemen van deze mooie plant in de zomer, waardoor de meeste varianten vallen onder zomerbloemen

Ridderspoor

Wat zijn de verschillende soorten ridderspoor?

Ridderspoor kent veel verschillende variaties en hybrides. En met veel bedoelen we ook echt veel, want er wordt geschat dat er ondertussen al meer dan 400(!) variaties en hybrides van Ridderspoor zijn. Zo kunnen de variaties enorm wisselen in hoogte. De traditionele ridderspoor wordt erg hoog, maar er bestaan ondertussen ook variaties die geschikt zijn in potten, borders en kleinere tuinen. 

Naast de compactheid, heb je ook enorm veel keuze in de kleur en vorm van de ridderspoor. Hierdoor heb je niet alleen de keuze uit blauw, paars, roze, wit, rood en geel, maar ook in combinaties van deze kleuren. Je bloemblad zal er uitzien als een waar kunstwerk met bijvoorbeeld contrasterende kleuren of tweekleurige combinaties. 

Ook heb je de keuze uit enkelbloemig en dubbelbloemig ridderspoor. Enkelsporig staat voor enkele rijen met bloemen rondom de centrale bloemkop. Deze uitstraling is minder dramatisch en elegant. Daarentegen is dubbelbloemig ridderspoor een stuk extravaganter en weelderig door de dubbele hoeveelheid bloemen rondom de centrale bloemkop. 

Ook bestaan er verschillende rassen voor verschillende doeleinden. Zo is de Ridderspoor ‘Imperial’ - Delphinium consolida erg aantrekkelijk voor bestuivende insecten. Dit zal de biodiversiteit in je eigen tuin verhogen. En mocht je minder ruimte hebben, dan is de Dwerg Ridderspoor - Delphinium ajacis weer erg handig met het kleine formaat van 40 cm. 

Wat de beste soort Ridderspoor is voor jou, hangt dus volledig af van jouw eigen voorkeur. Kies welke bloemkleur je zou willen, hou rekening met de ruimte die je hebt en de groeiomstandigheden van de plek waar je Ridderspoor wil hebben. Als je hulp nodig hebt, helpt Graszaaddirect jou graag verder! 

Waar en wanneer zaai je ridderspoor?

Het zaaien van ridderspoor is eenvoudig en vereist slechts een zonnige plek. Dit kan een omgespit stuk grond zijn of zelfs een grasveld. Hoewel ridderspoor de voorkeur geeft aan humusrijke grond, kunnen de zaden op verschillende bodemsoorten groeien. Zaai de zaden spaarzaam in maart tot en met mei, omdat bijna alle zaden zullen uitgroeien tot volwassen planten. 

Hoe zaai je ridderspoor?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je de geschikte plek hebt gevonden voor ridderspoor, is het van belang om de grond enigszins voor te bereiden. Doe dit door eventueel onkruid te verwijderen en de grond lichtjes los te maken met een hark. Zorg er vervolgens voor dat de grond vrij is van klonten zodat de bodem goed doorlatend is. 

Begin nu met het strooien van de losse bloemzaden. Let op: zaai een beetje spaarzaam omdat alle zaden van ridderspoor zullen ontkiemen en dus uitgroeien tot volwassen planten. Zo voorkom je dat de zaailingen van de ridderspoor met elkaar gaan concurreren en elkaar verdringen. Strooi het bloemenzaad gelijkmatig over het grondoppervlak. Je hoeft de zaadjes niet diep in de grond te zaaien gezien Ridderspoor genoeg licht nodig heeft om te ontkiemen. 

Na het zaaien is het belangrijk om de grond regelmatig vochtig te houden. Controleer af en toe of het nodig is om water te geven. Doe dit niet te vaak en niet met te veel water, omdat je anders de zaden weg kunt spoelen. 

En dan nu het leukste gedeelte: wachten tot de zaailingen opkomen! Doordat ridderspoor gemiddeld gezien maar een hele korte kiemtijd heeft (twee tot drie weken), zul je al snel kunnen genieten van de opkomende zaailingen. 

Ridderspoor

Hoe kan ik ridderspoor het beste verzorgen en onderhouden?

Goede verzorging is belangrijk voor de gezondheid van Ridderspoor. De bodem moet goed doorlatend en gedraineerd zijn met het liefst een beetje kalk. In de winter moet Ridderspoor niet te nat staan, en in de zomer juist niet te droog. Ook doet Ridderspoor het erg goed op een jaarlijkse ronde met meststoffen, met de voorkeur voor een organische meststof. Mocht je willen dat de Ridderspoor gaat herbloeien, is het belangrijk om de planten gelijk na de bloei terug te knippen. Je hoort dan vlak boven een nieuwe scheut te knippen zodat de plant een nieuwe kans krijgt om te bloeien. 

Is ridderspoor giftig?

De hele plant is giftig. Alle delen bevatten namelijk alkaloïden die zeer giftig zijn voor mens en dier bij inname. Wees daarom altijd extra voorzichtig in tuinen waar kinderen en huisdieren leven en/of spelen. 

Mocht er toch ridderspoor ingenomen worden, kan dit leiden tot verschillende symptomen. Denk hierbij aan maagklachten, braken, speekselvloed, diarree, verwardheid, hartritmestoornissen, spierzwakte en in het ergste geval convulsies en ademhalingsproblemen. Mocht je vermoeden dat ridderspoor is ingenomen, schakel dan altijd onmiddellijk medische hulp in. 

Mocht je ridderspoor aan moeten raken (bijvoorbeeld voor het verplaatsen van de plant), doe dit dan altijd met handschoenen aan en was je handen goed nadat je contact hebt gehad met de plant. Better safe than sorry!

Welke ziekten of plagen kunnen ridderspoor veroorzaken?

Helaas is ridderspoor, net als veel planten, wel gevoelig voor verschillende plagen, schimmels en ziekten. De meest voorkomende problemen (en oplossingen) voor ridderspoor hebben we hieronder neergezet. 

  • Meeldauw. Deze schimmel is te herkennen door een poederachtige, witte vlek op de bladeren en stelen van de ridderspoor. De groei en bloei van de plant kan hierdoor gedwarsboomd worden. Vermijd het om te veel water te geven en zorg voor voldoende frisse lucht.
  • Ook slakken zijn een probleem voor ridderspoor. Ze knagen aan de bladeren en bloemen waardoor er lelijke vraatschade kan ontstaan. Gebruik de juiste bestrijding zoals een slakkenval of een natuurlijk afweermiddel.
  • Bladluizen en wolluizen kunnen sap uit de plant zuigen. Om deze luizen weg te krijgen, is het aan te raden om een wattenstaaf gedoopt in alcohol, neemolie of insecticidale zeep te gebruiken.

Check met enige regelmaat de gezondheid van je ridderspoor om te voorkomen dat deze aangetast wordt door plagen, schimmels of ziekten. Mocht je wel iets negatiefs ontdekken, is het zaak om hier snel bij te zijn.

Ridderspoor

Weetjes over ridderspoor

  • Ridderspoor heeft haar naam te danken aan de vorm van de bloem. Als je goed kijkt, zie je dat de bloem lijkt op een oude, middeleeuwse ridderhelm.
  • In de symboliek staat ridderspoor voor vrolijkheid, openheid en een licht, fijn gevoel. Luchtigheid en plezier zijn de kernwoorden in de symboliek van ridderspoor.
  • Alle delen van ridderspoor bevatten alkaloïden, die erg schadelijk zijn bij inname. De volledige plant is dus giftig voor mens en dier. 
  • Vroeger werd ridderspoor gebruikt voor het behandelen van spijsverteringsklachten en huidaandoeningen. Erg bijzonder, gezien de plant dus zwaar giftig is.
  • In Larkspur, Colorado (VS) wordt elk jaar een waar Delphinium-festival gehouden! Hier wordt de plant geëerd met parades, tentoonstellingen van de bloem en kunst over de bloem. 

Ridderspoor kopen bij Graszaaddirect

Deze waanzinnig gekleurde bloemen zijn ware eyecatchers, waar je ze ook wilt zaaien! De torenhoge bloemen zullen de show stelen en de hele omgeving opfleuren met hun aanwezigheid. Ridderspoor kopen doe je veilig, snel en eenvoudig via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.