Rietzwenkgras - Festuca arundinacea
17/08/2022 - 10:50

Rietzwenkgras - Festuca arundinacea

Rietzwenkgras is gras dat hitte en droogtetolerant is. Het graszaad wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt. We vertellen je daarom graag alles over deze sterke grassoort.

Inhoudsopgave

Wat is rietzwenkgras?

Er bestaan talloze grasrassen. Slechts een aantal hiervan zijn geschikt voor het aanleggen van gazons en sportvelden. Gelukkig staat de ontwikkeling van nieuwe grasrassen nooit stil. Een grassoort dat geschikt is voor particulier gebruik is rietzwenkgras, of in het Latijns: festuca arundinacea. Het gras wordt vandaag de dag steeds vaker toegepast in onder andere sportmengsels vanwege de gunstige eigenschappen. Rietzwenkgras is een inheemse, vaste plant die voorkomt in heel Europa en in delen van Afrika en Azië. Hier komt het gras van nature voor rond drassige weilanden, dijken/taluds, slootkanten en stroomdalen.

 

Rietzwenkgras inheems langs slootkanten

Rietzwenkgras - In de natuur te vinden langs slootkanten

Hoe herken je rietzwenkgras?

Rietzwenkgras lijkt veel op beemdlangbloem. Het is relatief grof gras met lange, spitse, ruwe bladeren. Rietzwenkgras heeft korte horizontale uitlopers en een roodbruine voet. Het gras kan tot wel twee meter hoog groeien. De graszaden van rietzwenk zijn erg grof in vergelijking met andere grassoorten. In grasmengsels wordt rietzwenkgras vaak gecombineerd met Engels raaigras en veldbeemdgras.

Toepassingen voor rietzwenkgras

Rietzwenkgras vormt een dichte zode met een goede bespelingstolerantie. Het gras is niet alleen geschikt voor gazons, maar ook voor sportvelden, kampeerterreinen en dijken. Daarnaast wordt het gras vaak geteeld als voedergewas voor vee. Rietzwenkgras is een geschikt grassoort voor paarden. Het gras is gezond, goed verteerbaar en heeft een laag fructaangehalte. Dankzij deze eigenschappen maakt rietzwenkgras vaak een belangrijk onderdeel uit van verschillende grasmengsels voor paardenweides.

Waarom kiezen voor rietzwenkgras?

Eén van de belangrijkste eigenschappen van rietzwenkgras is dat het ras voor een zeer diepe beworteling zorgt in vergelijking met andere gazongrassen. Het grote wortelstelsel maakt mogelijk dat het gras veel vocht en voedingsstoffen op kan slaan. Deze voedingsreserve komt goed van pas tijdens langdurige droogteperiodes. Een gazon met rietzwenkgras is dus droogtetolerant en ook is het goed bestand tegen andere stressfactoren. Ideaal voor de tuin op het zuiden. Heb je een gazon dat grotendeels in de schaduw ligt? Geen probleem, ook onder deze omstandigheden komt rietzwenkgras goed uit de bus. Des te droger onze zomers worden, des te meer vraag er zal zijn naar deze hittetopper.

De voor- en nadelen van rietzwenkgras op een rijtje

Hieronder hebben we alle voor- en nadelen van rietzwenkgras op een rijtje gezet. Zo kan jij de meest geïnformeerde graskeuze kan maken.

Voordelen van rietzwenkgras

 • Geschikt voor gazons, sportvelden, kampeerterreinen en dijken
 • Hoge maaiopbrengst
 • Gezond gras voor paarden
 • Zeer diepe beworteling
 • Vormt een wortelstelsel rijk aan vocht en voedingsstoffen
 • Droogtetolerant
 • Schaduwtolerant
 • Wintervast
 • Vormt een dichte zode
 • Goede bespelingstolerantie
 • Weinig tot geen pesticiden benodigd

 Nadelen van rietzwenkgras

 • Relatief hoge onderhoudsboefte; voornamelijk meer kalium benodigd
 • Kiemt traag, langzame vestiging na inzaai
 • Opkomst van onkruid bij in- en doorzaai
 • Lagere sierwaarde dan de meeste andere gazongrassen

Rietzwenkgras kopen bij Graszaaddirect

Gras heeft een prominente plek in tuinen. Een mooi grasveld geeft een mooier beeld van de gehele tuin. Graszaaddirect beschikt over een groot online aanbod aan verschillende soorten graszaden voor allerlei soorten toepassingen. Van speelgras tot siergras en van weiland tot sportveld. Onze graszaden zijn verkrijgbaar in klein- en grootverpakkingen. Wij verkopen de beste merken voor een gunstige prijs. Rietzwenkgras mag daar dan ook niet aan ontbreken. Het rietzwenkgras is los verkrijgbaar, maar ook zit het verwerkt in veel grasmengsels. Hieronder hebben we een aantal graszaden uitgelicht waar rietzwenkgras een belangrijk onderdeel van uitmaakt.