Saffloer - Carthamus tinctorius
06/11/2023 - 11:52

Saffloer - Carthamus tinctorius

De saffloer is een prachtige, distelachtige bloem die bekend staat om haar schoonheid. De saffloerplant produceert mooie, heldergele, rode of witte bloemen en heeft oliehoudende zaden. Deze distelachtige bloem is niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens erg veelzijdig in al haar functies. In dit artikel lees je alles over de saffloer!

Inhoudsopgave 

Wat is een saffloer?

Saffloer, ook bekend onder de wetenschappelijke naam Carthamus tinctorius, is een bloem die afkomstig is uit het Midden-Oosten en zich wereldwijd heeft verspreid vanwege haar diverse toepassingen. Deze eenjarige bloem staat bekend om haar veelzijdigheid en wordt gebruikt voor culinaire toepassingen, textielkleuring en medicinale doeleinden. Saffloer heeft een lange geschiedenis van gebruik en wordt gewaardeerd om de verschillende producten die uit de plant kunnen worden gewonnen, zoals saffloerolie en kleurstoffen. De rode saffloer wordt vaak gebruikt voor het verkrijgen van saffraankleurige verfstoffen, terwijl de witte saffloer wordt gewaardeerd om haar zaden, die olie van hoge kwaliteit produceren. Daarnaast is deze prachtige bloem natuurlijk ook erg mooi in je tuin! 

Saffloer

Welke soorten saffloer zijn er?

De saffloer onderscheidt zich vooral per kleur. Per kleur heeft de saffloer ook weer verschillende toepassingen.

Rode Saffloer

Ook bekend als verfijnde saffloer, staat deze variëteit bekend om zijn dieprode bloemblaadjes. Rode saffloer wordt traditioneel gebruikt als natuurlijke kleurstof in textiel en voedselproducten, en levert een prachtige saffraankleur op.

Witte Saffloer

De witte saffloer wordt vaak geprezen om de oliehoudende zaden. De zaden leveren saffloerolie van hoge kwaliteit, die wordt gebruikt in koken, bakken en schoonheidsproducten.

Gele Saffloer

Met haar heldergele bloemen voegt de gele saffloer een vrolijke noot toe aan elke tuin. Hoewel deze variëteit minder gebruikelijk is dan de rode en witte saffloer, wordt ze gewaardeerd om haar decoratieve waarde.

Oranje Saffloer

De oranje saffloer heeft bloemblaadjes met een warme, oranje tint. Hoewel minder voorkomend dan de rode en witte variëteiten, is de oranje saffloer nog steeds een opvallende en aantrekkelijke toevoeging aan bloementuinen.

Gele saffloer

Waar en wanneer zaai je saffloer?

Saffloer gedijt het best op een plek met overvloed aan zonlicht. Kies een locatie in je tuin waar de plant volle zon krijgt gedurende de dag. Saffloer houdt van goed doorlatende grond, dus zorg ervoor dat de grond voldoende drainage heeft om overtollig water af te voeren. Het is een bloem die zich goed aanpast aan verschillende bodemsoorten, van zanderig tot kleiachtig, zolang de drainage goed is.

Het ideale moment om saffloer te zaaien is in het voorjaar, wanneer de dreiging van vorst voorbij is. Het exacte tijdstip (in het Nederlandse klimaat) is ergens tussen april en mei. Saffloer gedijt bij warme temperaturen en zal het beste groeien bij dagtemperaturen van ongeveer 20 tot 25 graden.

Door in het voorjaar te zaaien, geef je de plant de kans om te groeien, zodat de bloemen bloeien gedurende de zomermaanden, waardoor je in de zomer volop kunt genieten van deze prachtige bloemen!

Hoe zaai je saffloer?

Plant de losse bloemzaden op een diepte van ongeveer 2 centimeter in de voorbereide grond, en zorg ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn. Houdt een plantafstand van minimaal 35 centimeter aan. Geef de grond na het zaaien goed water en houd de grond matig vochtig. 

Hoe verzorg je saffloer?

De verzorging van saffloer is essentieel om een gezonde groei en een overvloedige bloei te bevorderen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van saffloerverzorging:

 1. Water geven:

Saffloer heeft regelmatig, maar niet te veel, water nodig. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast, wat wortelrot kan veroorzaken. Water geven in de vroege ochtenduren is ideaal.

 1. Bemesting:

Geef saffloer een lichte meststof met een gebalanceerde samenstelling, bijvoorbeeld een 10-10-10 meststof, in het vroege groeiseizoen. Vermijd te veel stikstof, omdat dit de plant kan doen overwoekeren ten koste van bloemproductie.

 1. Plaag- en onkruidbeheer:

Controleer regelmatig op plagen en verwijder ze indien nodig. Ook het verwijderen van onkruid rond de saffloerplanten is belangrijk om concurrentie om voedingsstoffen en water te verminderen.

 1. Plukken:

Zodra de bloemen volledig zijn geopend, kunnen ze worden geplukt. Als je saffloer kweekt voor de zaden, wacht dan tot de bloemen verwelken en de zaden beginnen te vormen voordat je ze verzamelt.

 1. Opslag:

Bewaar saffloerzaden op een koele, droge plaats, en saffloerolie moet goed worden afgedicht om oxidatie te voorkomen.

Is saffloer eetbaar?

Ja, saffloer is eetbaar! Zowel de bloemblaadjes als de zaden van de saffloerplant hebben verschillende culinaire toepassingen.

Saffloerzaden

De zaden van de saffloerplant worden vaak gebruikt om saffloerolie te maken. Deze olie is rijk aan onverzadigde vetzuren en wordt gewaardeerd vanwege de gezonde eigenschappen. Saffloerolie wordt gebruikt in koken en bakken en is een alternatief voor andere plantaardige oliën. Het heeft een neutrale smaak en een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is voor verschillende kooktechnieken.

Saffloerbloemblaadjes

De bloemblaadjes van saffloer kunnen worden gedroogd en gemalen tot een specerij die vergelijkbaar is met saffraan. Deze specerij staat bekend als "saffloerkruid" en wordt gebruikt om gerechten kleur en smaak te geven. Hoewel het niet dezelfde smaakintensiteit heeft als echte saffraan, is het een waardevolle en betaalbare vervanging.

Weetjes over saffloer

De saffloer is dus niet alleen een prachtige bloem, maar ook een plant met diverse historische, culinaire en artistieke toepassingen!

 • Saffloer is een natuurlijke kleurstof. Zowel textiel als voedsel kan kleur krijgen door de bloemblaadjes van de saffloer.
 • Saffloerzaden bevatten olie met een hoog oliezuurgehalte. Daardoor is het een gezond alternatief voor andere plantaardige oliën.
 • Saffloer trekt veel verschillende (nuttige!) bestuivende insecten aan. Hierdoor zal het zaaien van saffloer in je tuin uiteindelijk leiden tot het vergroten van de biodiversiteit.
 • Saffloer wordt al eeuwenlang gebruikt in de keuken. Het is een gedegen ‘tegenstander’ voor het dure kruid saffraan.
 • Saffloer werd vroeger gebruikt voor de behandeling van hoesten en spijsverteringsproblemen. De bloem kent een rijke geschiedenis in de traditionele geneeskunde. 
 • Saffloer staat in het symbolisme bekend als de bloem voor geluk en voorspoed. In traditionele ceremonies werd het gebruikt om positieve energie aan te trekken. 

Saffloerolie

Saffloer kopen bij Graszaaddirect 

Deze prachtige bloem kun je kopen als losse bloemzaden, maar is ook te vinden in verschillende soorten bloemenmengsels! Saffloer kopen doe je veilig, snel en eenvoudig via Graszaaddirect. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten! Zij helpen jou graag verder.