Timotheegras - Phleum pratense
24/08/2022 - 09:48

Timotheegras - Phleum pratense

Timothee, of lammerstaart is een bekend gras dat enorm geliefd is bij veel grazend vee. De veelzijdige plant is vooral voor beweiding een echt topkwaliteit gras.

Inhoudsopgave

Wat is timotheegras?

Timothee is een zeer voedzame grassoort. Vaak zul je deze tegenkomen op openbaar groen zoals bermen, op dijken en taluds of in weides en grasland. Het gras heeft een enorm hoge voedingswaarde en is door zijn smakelijkheid geliefd bij paarden, koeien, schapen, etc. Dit gras vormt de ruggengraat van veel grasmengsels voor beweiding. Het is een gras die het vooral in de koudere en nattere periodes enorm goed doet. Hoewel de zomerproductie aanzienlijk lager ligt, is het een grassoort die hooi van enorm hoge kwaliteit oplevert.

Hoe herken je timotheegras?

Dit gras zal je vaak in mengsels terug vinden waardoor deze moeilijk te onderscheiden is op het eerste gezicht. Toch kan je het gras gemakkelijk herkennen door zijn blauwachtige kleur. De bladeren hebben geen oortjes zoals andere grassen, maar wel een tongetje. Veel grassen hebben een gerold blad, maar timotheegras onderscheid zich met zijn draaiende top. Deze kan je vergelijken met een kurkentrekker.  Ook maakt dit gras een typische pluim wanneer deze volop bloeit van juni tot augustus. Al met al is het uiterlijk van timotheegras vergelijkbaar met dat van kweek.

Timotheegras - Pluim

Timotheegras - Pluim

Waarom kiezen voor timotheegras?

Timotheegras is een van de eerste grassen die weer begint te groeien na de winter. Graszaden van dit gras komen niet alleen vroeg op, maar is ook een van de meest wintervaste grassen. Het behoudt zijn kleur tijdens de koude maanden en zorgt voor een perceel dat de hele winter groen blijft. Voor gazons is kan het een prima siergras vormen. Het is daarbij goed bestand tegen maaien bij een maaihoogte van ongeveer 5-6 centimeter. Wanneer je het als een enkel gras zaait kan het tot ver in de na zomer worden gezaaid. Hoewel het een langzaam groeiend gras is, is dat verwaarloosbaar voor de uitstekende wintervastheid. Des te vroeger je begint met zaaien, des te beter de wintervastheid zal zijn. In het voorjaar heeft het gras een snelle ontwikkeling waardoor het niet gevoelig is voor ziekten zoals kroonroest. Deze snelle ontwikkeling zorgt er ook voor dat percelen met dit gras als een van de eerste beweid of gemaaid kunnen worden.

Timotheegras voor beweiding?

Voor beweiding is zijn er belangrijke eigenschappen waaraan het gras moet voldoen. Timothee scoort hier ontzettend hoog in. Het is een favoriet van ontzettend veel grazers. Met name paarden hebben een voorkeur voor dit smakelijke gras. Doordat het ongevoelig is voor kroonroest behoudt het ook het hele jaar zijn smaak. Naast de smaak is het ook een ontzettend voedzaam gras. Het is echt een smaakmaker en heeft daarnaast ook een stimulerende werking op de spijsvertering. Voor melkvee betekent dit dat ruwvoer of celwanden van gras en hooi makkelijker verteerd kunnen worden. Zo worden de voedingsstoffen optimaal opgenomen en verhoogt het de melkproductie.

Timotheegras - Steel met blad en pluim

Timotheegras - Steel met blad en pluim

De voor- en nadelen van timotheegras op een rijtje

Hieronder hebben we alle voor- en nadelen van Timotheegras op een rijtje gezet. Zo kan jij de meest geïnformeerde graskeuze maken.

Voordelen

 • Zeer voedzaam gras
 • Zeer smakelijk, ideaal voor paarden, koeien, schapen en meer
 • Ideaal voor bermen, dijken, taluds, weides en overblijvend grasland
 • Presteert als een van de beste in koude en natte weersomstandigheden
 • Hooi van een enorme kwaliteit
 • Wintervast en wintergroen
 • Vroege voorjaarsontwikkeling
 • Ongevoelig voor kroonroest
 • Stimuleert de penswerking
 • Percelen met Timotheegras kunnen als eerste gemaaid of beweid worden

Nadelen

 • Kan goed tegen maaien
 • Kan slecht tegen beweiding van dieren die het gras zeer kort afbijten
 • Optimale maaihoogte van 5-6 centimeter
 • Lage zomerproductie
 • Het is een licht zaad dat kan ontmengen in mengsels
  (Kan worden voorkomen door regelmatig het zadenmengsel te roeren)

Timotheegras kopen bij Graszaaddirect

Gras heeft een prominente plek in weides. Een voedzame weide betekend ook gezonde dieren! Graszaaddirect beschikt over een groot online aanbod aan verschillende soorten graszaden voor allerlei soorten toepassingen. Van speelgras tot siergras en van weiland tot sportveld. Onze graszaden zijn verkrijgbaar in klein- en grootverpakkingen. Wij verkopen de beste merken voor een gunstige prijs. Timotheegras mag daar dan ook niet aan ontbreken. Het timotheegras is los verkrijgbaar, maar ook zit het verwerkt in veel grasmengsels. Hieronder hebben we een aantal graszaden uitgelicht waar timotheegras een belangrijk onderdeel van uitmaakt.