Veldbeemdgras - Poa pratensis
17/08/2022 - 10:53

Veldbeemdgras - Poa pratensis

Veldbeemd is een enorm veelzijdige grassoort. Je ziet het overal terug in gazons, golfbanen, sportvelden en op openbaar groen. Het is een gras dat zodanig veelzijdig is dat het vaak, in combinatie met de andere krachtpatser Engels raaigras, wordt aangeboden in enorm veel mengsels. 

Inhoudsopgave

Wat is veldbeemdgras?

Poa pratensis, zoals veldbeemdgras ook wel wordt genoemd, is een enorm veelzijdig gras. Al jaren staat het bekend als de stabiele factor in enorm veel grasmengsels. Je zult het dan ook vaak in combinatie met Engels raaigras tegen komen. Samen vormen zij een ijzersterk team dat elkaars zwaktes aanvullen met hun eigen sterktes. Het gras is een echte alleskunner. Het heeft een enorm hoge betredingstolerantie, ijzersterke wortels met ondergrondse uitlopers en enorm goede droogte resistentie. Daarnaast is het een gras dat zich ook kenmerkt aan de eigenschap wintervastheid. Het groeipunt van dit gras ligt dicht op het oppervlak. En doordat het gras vaak kort blijft, heeft vorst minder invloed dan bij andere grassoorten. Waar andere grassen hun kleur verliezen in de winter, blijft veldbeemdgras mooi groen.

Veldbeemd - Veldbeemd in een grasmengsel voor gazons

Veldbeemd - Veldbeemd in een grasmengsel voor gazons

Hoe herken je veldbeemdgras?

Veldbeemdgras is in de praktijk moeilijk herkenbaar. Dit komt onder andere door de gelijkenis met ruw beemdgras. Het gras heeft, net als ruw beemdgras, twee groeven parallel aan de middennerf van het blad. Het voornaamste verschil is dat ruw beemdgras veel ruwer aanvoelt. Het ongeribde blad van veldbeemdgras heeft een glanzende achterzijde met een kort, bleekgroen tongetje. Wanneer dit gras niet wordt gemaaid zal het bloeien met een pluim. Vaak heeft deze geen purperen waas zoals dat vaak wel bij ruw beemdgras het geval is.

Veldbeemdgras - In volle bloei (ongemaaid)

Veldbeemdgras - In volle bloei (ongemaaid)

Wat is het verschil met ruw beemdgras?

Naast de visuele verschillen zit het verschil tussen de twee vooral in de eigenschappen. Ruw beemd komt vaker voor op vochtige, zware of arme bodems. Veldbeemdgras heeft juist een veel hogere voedingsbehoefte.  Toch komt deze vaker voor op zandgrond dan kleigrond, terwijl dit voor ruwbeemd juist het tegenovergestelde is. Ook kan veldbeemd beter tegen maaien dan ruw beemdgras.

Veldbeemdgras - Pluimen van veldbeemd

Veldbeemdgras - Pluimen van veldbeemd

Toepassingen van veldbeemdgras

Veldbeemdgras wordt enorm veel ingezet in gazons, sportvelden en op golfbanen. Zodra dit gras eenmaal op komt, vormt het een van de meest stabiele factoren in elke grasmat. Het gras kiemt langzaam waardoor deze niet geschikt is voor herstel, maar het gras is een enorme krachtpatser dat bijna nooit herstel nodig zal hebben. Naast gazons, sportvelden en golfbanen is veldbeemdgras ook te vinden in mengsels voor taluds en dijken. De ijzersterke wortels bieden dijken en taluds extra stevigheid. Hierdoor wordt erosie voorkomen. Veldbeemd heeft tevens een redelijke zoutresistentie, waardoor het perfect is voor deze toepassingen. Daarnaast vormt het een smakelijk gras voor beweiding door schapen en paarden door het lage fructaan gehalte.

Onderhoud van veldbeemdgras

Veldbeemd vergt veel geduld. Het is een langzaam kiemend gras en vraagt na de ontkieming regelmatig onderhoud. Gemiddeld duurt het 21 dagen voordat veldbeemdgras ontkiemd. Onkruiden en veel andere grassen kiemen vaak veel sneller. Om onkruid te voorkomen wordt veldbeemd vaak ingezet in combinatie met Engels raaigras. Ook vraagt dit gras meer van de bodem dan andere grassen. Bemesten is daarom een onmisbaar onderdeel in het onderhoud van dit gras. Bij het maaien kan veldbeemd op ongeveer 1,5 centimeter worden gemaaid. Een nadeel van dit gras is de vatbaarheid voor bladvlekkenziekte. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door regelmatig het gras te beluchten, kaliumrijke meststoffen te gebruiken en door het maaiafval en de viltlaag te verwijderen.

Veldbeemdgras - Regelmatig maaien voor een gezond gazon

Veldbeemdgras - Regelmatig maaien voor een gezond gazon

De voor- en nadelen van veldbeemdgras op een rijtje

Hieronder staan alle voor- en nadelen van dit gras op een rijtje zodat je de meest geïnformeerde graskeuze kan maken.

Voordelen

  • Groeit goed droge zandgronden
  • Goede schaduw tolerantie
  • Sterk wortelstelsel
  • Garandeert stevigheid en voorkomt erosie
  • Wintervast
  • Goede droogtetolerantie
  • Laag in fructaan
  • Redelijke zoutresistentie
  • Vrijwel onverwoestbaar bij betreding en bespeling

Nadelen

  • Langzaam kiemend
  • Vatbaar voor bladvlekkenziekte (gemakkelijk te voorkomen met voldoende onderhoud)
  • Hoge onderhouds- en voedingsbehoeften
  • Minder geschikt voor kleigrond
  • Andere grassen of onkruiden kunnen het aandeel aan veldbeemd beperken

Veldbeemdgras kopen bij Graszaaddirect

Gras heeft een prominente plek in onze natuur, onze gazons, sportvelden en meer. Graszaaddirect beschikt over een groot online aanbod aan verschillende soorten graszaden voor allerlei soorten toepassingen. Van gazon tot openbaar groen en van weiland tot sport en recreatie grassen. Onze graszaden zijn verkrijgbaar in klein- en grootverpakkingen. Wij verkopen de beste merken voor een gunstige prijs. Ook veldbeemdgras mag daar dan ook niet aan ontbreken. 

Neem gerust een kijkje in ons brede assortiment aan graszaden of bekijk hieronder een aantal producten waar veldbeemdgras een onderdeel van is.