Weverskaarde - Dipsacus sativus
25/07/2022 - 08:45

Weverskaarde - Dipsacus sativus

De Weverskaarde oftewel Dipsacus sativus is een unieke plant met een rijke geschiedenis. Daarnaast is het een zeer leuk uitziende plant die ook een favoriet is van vogels en nuttige insecten. In dit kennisbankartikel lees je dan ook alles wat je moet weten over deze soort.

Inhoudsopgave

Wat is de weverskaarde?

De weverskaarde, ook bekend als Grote Kaardebol, is een inheemse bloemsoort. Deze bloemen hebben unieke bloemkoppen. De tweejarige bloem is een hoog reikende plant. Het kan tussen de één en twee meter hoog groeien. De bloemkoppen van deze plant zijn echte eyecatchers. En met hun bloeiwijze zijn ze een van de uniekste inheemse planten. De bloemkop bestaat namelijk uit een tros van kleinere bloemetjes. Deze tros begint te bloeien vanaf het midden. Hierdoor begint de bloem met één bloeiende ring die zich opsplitst in twee bloeiende ringen.  De beeldschone lila bloemetjes maken ook ontzettend veel nectar aan. Hierdoor is het een favoriet van bijen, hommels, vlinders en nog veel meer nuttige insecten.  Het dan ook niet zonder reden dat deze plant te vinden is in bijenmengsels en wildbloemenmengsels. Naast dat het een uitstekende bloem is om nuttige insecten mee aan te trekken, is het ook een unieke droogbloem. Deze maakt elk droogboeket nog mooier dankzij haar unieke uitstraling.

Weverskaarde - Dipsacus sativus

Waar en wanner zaai ik de weverskaarde?

De weverskaarde is een plant die echt tot haar recht komt in de halfschaduw. Het is wel een plant die gevoelig is voor concurrentie, maar dat laat deze pioniersplant niet uit het veld slaan. Toch gaat de voorkeur uit naar zo min mogelijk concurrentie. Doordat het pioniersplant is, laat deze zich gemakkelijk groeien op pas aangelegde of blootgelegde stukken grond. Tussen mei en juni kan je een prachtig plekje voor deze unieke bloemen kiezen. De weverskaarde kiemt het makkelijkst bij temperaturen vanaf 20 graden. Omdat het tweejarige planten zijn kan je ook aan het einde van de zomer zaaien. Dit zorgt ervoor dat ze in de lente erna al volgroeit zijn. Het voordeel en nadeel ervan is dat je nooit zonder zit. Het is een plant die zich erg gemakkelijk laat uitzaaien. In een tuin die je met opzet wat laat verwilderen is dit perfect. Heb je liever een solitaire weverskaarde? Dan laat deze zich gelukkig makkelijk wieden wanneer ze nog jong zijn.

Hoe zaai ik de weverskaarde?

De weverskaarde is echt niet de moeilijkste plant. Vooral wanneer je goed voorbereid bent. Voorafgaand aan het zaaien van de losse bloemzaden is het van belang om al het onkruid te verwijderen. Dit kan je gemakkelijk met de hand doen, maar je kan ook alles in één keer doen door de bodem goed om te spitten. In een bestaande bloemenweide gaat dit lastiger, maar je kan hier wel de grond eventueel wat losser harken. Na het omspitten is het slechts een kwestie van gelijkmatig uitstrooien en de bodem vochtig houden. Je kan hier eventueel een vliesdoek over spannen om de zaden en zaailingen te beschermen tegen vogels die graag van de zaden smullen.

Weverskaarde kopen bij Graszaaddirect

Op de webshop van Graszaaddirect kan je de weverskaarde kopen als enkelvoudige bloemzaden of in een van de bloemenmengsels. Naast siertuinen en bijentuinen, kan je ze ook prachtig in terrasbakken opkweken langs een groeirek. Deze plant is een inheemse bloemsoort en is dus ook te vinden in een van onze inheemse mengsels.

Benieuwd naar deze unieke plant? Bekijk hieronder de losse zaden of een aantal mengsels waarin ook een kaardebol in te vinden is.

Weverskaarde en vogels

Weverskaarde is een favoriet van veel wevervogels, vandaar de naam weverskaarde. Zangvogels zoals de huismus en putter bezoeken maar al te graag deze bloemen. Ze zijn verzot op zowel de zaden als de insecten die eropaf komen. Wanneer je van veel vogels in de tuin houdt, is dit een perfecte plant voor jou.

Weverskaarde en insecten

Zoals eerder genoemd is weverskaarde een favoriet van veel insecten. Toch komen er ook insecten af die normaal gesproken plagen vormen. De weverskaarde beschermt zich op een slimme manier tegen deze plaaginsecten. Het is namelijk een vleesetende plant. De botanische naam Dipsacus komt van het oud griekse woord “dipsao” dat “dorst” betekent. Dit komt vanwege het waterkommetje. De tegen over elkaar staande bladeren van de weverskaarde vergroeien met elkaar en vormen zo een handig waterkommetje. De bladeren geven vervolgens een sterke, zoete geur af die insecten lokt. Het stofje dat de geur veroorzaakt lost vervolgens op in het water. Wanneer insecten van het water drinken of hierin belanden worden ze verdoofd en lossen op in het water. Dit water veranderd zo in een handige vloeibare meststof die de plant op haar beurt weer benut om te groeien. Op deze manier reserveert de plant haar nectar voor de nuttige insecten.

Weverskaarde insectenhotel

In het voorjaar kan je uitgebloeide stelen De weverskaarde heeft holle stelen. Deze kan je vervolgens drogen om te gebruiken in droogboeketten, maar je kan ze ook gebruiken voor het maken van insectenhotels. Met een mesje kan je gemakkelijk de stekels van de steel schrapen en de stelen in delen van ongeveer 10 centimeter lang snijden. Deze kan je vervolgens in oude conservenblikken of uitgeholde blokken hout of stammen zetten. Combineer ze ook eens met holle bamboestokken voor een leuke insectenhotel.

Weverskaarde silhouet

Weverskaarde silhouet

Dutch Wave Wintersilhouet

De weverskaarde heeft een vrij korte bloei vergeleken met andere bloemen. Toch blijft de plant nog heel lang decoratief. Deze stort namelijk bij de eerste nachtvorst niet in. De weverskaarde houdt de hele winter zijn stoere opgaande silhouet met stekelbollen. Het is daarmee een aanwinst voor de wintertuin. De Dutch Wave is een tuin trend die zich volledig overgeeft aan dat ruige silhouet. Deze trend zorgt voor verbondenheid met de natuur. En dat betekent ook je overgeven aan de levenscycli van de natuur. Dus wanneer jij fan bent van dit idee, dan is de weverskaarde zeker een perfecte aanwinst!

Weverskaarde in de textielindustrie

De weverskaarde is botanisch gezien een ondersoort van de grote kaardenbol. Beide bloemen hebben een lange geschiedenis in de textiel industrie. Beide bloemen werden gebruikt om textiel op te ruwen in grote ruwmachines. In Tilburg staat nog een dergelijke machine tentoongesteld in het textielmuseum. De weverskaarde kwam van nature niet voor in Nederland en België, maar wel in Frankrijk. In Frankrijk werden deze bloemen massaal geweekt en geëxporteerd naar o.a. Nederland en zelfs Japan. Tegenwoordig is de plant al helemaal ingeburgerd en mag daarom inheems genoemd worden.

De genezende kracht van weverskaarde

Wist je dat weverskaarde een genezende kracht heeft. Het is een moderne remedie tegen de ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme is een kwaal dat je kan oplopen door tekenbeten. Wanneer je graag tijd door brengt in de natuur of huisdieren hebt, ben je deze parasieten wel eens tegengekomen. De kaardebol wordt bij Lymfe therapie onder begeleiding van specialisten toegediend in de vorm van een tinctuurkuur.