12/03/2020 - 14:00
De tuin in een jaar

Het geheim van een gazon zonder kale plekken, keurig gemaaid en groener dan bij de buren… hoe krijg je dat? Een mooi gazon moet goed onderhouden worden, maar waar moet je allemaal op letten? Hieronder hebben wij een aantal tips en suggesties waar je je aan kunt houden. 

Let wel: het onderhouden van de tuin heeft veelal te maken met de weersomstandigheden. Wij kunnen niet precies voorspellen wanneer het de juiste temperatuur zal zijn om iets te doen in de tuin, maar over het algemeen is er elke maand een aantal taken die te doen zijn.

Januari kan simpelweg uitgedrukt worden als de maand waarin niets hoeft te gebeuren aan het gazon. Sterker nog, je vermijdt het gazon zo veel mogelijk. Als het vriest of veel regent, is het beter om niet over het gazon te lopen doordat je schade kan aanbrengen. 

Rond eind februari neem je een bodemmonster om te testen hoe het met de zuurtegraad van de ondergrond is. Een goede pH waarde voor de ondergrond ligt tussen de 5,5 en 6,5. Een waarde van 7 is neutraal. Ligt de waarde onder de 5? Dan is de grond te zuur en dan kan het beste kalk gestrooid worden zodat mossen zich minder snel kunnen ontwikkelen. Op zoek naar een pH meter? Dan ben je hier aan het goede adres!

In de maand maart kan er nog kalk worden toegevoegd aan het gazon en het kan al zijn dat het gras al aan het groeien is. Er kan gemaaid worden, maar niet te kort! 

Grasmaaien

Siergras kan het beste op 3 cm gemaaid worden. Speelgras daarentegen kan het beste zo’n 4 cm lang gelaten worden omdat daar meer op gelopen wordt. Maaien doe je het beste als het droog weer is zodat het mooi afgesneden wordt. Als het gras begint te groeien in maart (gras groeit boven een temperatuur van 6 graden en de ideale temperatuur voor gras ligt tussen de 12 en 20 graden), dan kan er in principe wekelijks gemaaid worden vanaf half maart tot half april. Vanaf half april tot half augustus kan het best zijn dat je twee keer in de week kan maaien. Daarna kan je weer afbouwen in frequentie tot oktober wanneer de temperatuur lager wordt.

In maart kan je ook gaan verticuteren! Lees hier ons artikel over verticuteren. Als het gazon er minder dan drie jaar ligt, dan is het beter om het nog een jaar uit te stellen zodat de jonge plantjes niet uit de grond getrokken worden.

Verticuteren

Dat geeft lucht aan het gazon zodat de wortels beter gaan groeien. Laat je niet intimideren door de zware klus: verticuteren is zeker de moeite waard! Na het verticuteren kunnen de kale plekken worden ingezaaid met graszaad. Lees hier meer over graszaad

Als het goed is zijn de kale plekken inmiddels gevuld in april! De maanden maart en april zijn het beste om het gazon te gaan bemesten. Bij voorkeur raden wij organische mest aan. Lees hier meer over mest en hoe je het beste kan bemesten. Na het bemesten zul je merken dat het gras alleen maar groener wordt!

Door het afwisselende weer in de maanden mei en juni kan het gras erg snel groeien. Als je in maart het gras voor hebt bemest, dan is het in juni de tijd om het voor een tweede keer te doen. Is het in juni droog weer? Dan is het misschien handig om minimaal een half uur per keer regelmatig te sproeien zodat het gras er niet onder komt te lijden. 

Sproeien

Onze tip: sproei in de ochtend zodat het gras de hele dag de tijd heeft om het water op te nemen. Schijnt de zon te hard? Dan kan er beter in de avonden gesproeid worden. Op zoek naar bewatering? Klik hier!

Tussen het bemesten van het gazon moet drie maanden tussen zitten. Heb je in april voor het eerst bemest? Dan is het tijd voor de tweede keer in juli. In de maanden juli en augustus kan het behoorlijk droog en zonnig zijn. Zorg er dan voor dat de grond niet uitdroogt en er bruine plekken in het gazon komen. Heb je in de zomer een zwembad op het gazon staan? Dit kan ook voor beschadiging zorgen; verplaats het zwembad periodiek om dit te voorkomen. 

In september en oktober kan er voor de derde keer bemest worden, dit kan het beste met najaarsmest zodat het gazon goed voorbereid de winter in kan! Langzamerhand zul je merken dat je lang niet meer zo veel het gras hoeft te maaien als in de zomerperiode. In september is het ook een geschikte tijd om een nieuw gazon in te zaaien! In oktober kan de pH waarde van het gazon weer gecheckt worden; zorg ervoor dat als de waardes te laag zitten (en de bodem dus te zuur is) weer kalk te strooien. 

Wanneer de temperatuur weer gaat dalen, hoeft er niet meer erg veel onderhoud gepleegd te worden.

In november is het belangrijk dat de tuin vrij blijft van bladeren en afgevallen takken om ziekten en schimmels in het gazon te voorkomen. Mocht je wel last krijgen van ziekten en schimmels in het gazon, bekijk dan ons aanbod van bestrijdingsmiddelen! Als het in deze maand veel regent en er blijft water staan op het gazon, dan kan je het beste met een mestvork in de grond gaan steken en deze een aantal keren heen en weer bewegen zodat het water ruimte krijgt om weg te gaan.

In de maand december is het van belang dat het gazon moet rusten. Loop vooral niet over een nat of bevroren gazon!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter