Gele bloemen: onkruid of schoonheid?
14/09/2023 - 09:25

Gele bloemen: onkruid of schoonheid?

Gele bloemen, een veel voorkomende verschijning in zowel tuinen als grasvelden, roepen regelmatig gemengde gevoelens op bij tuiniers. De een beschouwt het als een stralende, kleurrijke toevoeging, terwijl het door de ander wordt gezien als onkruid. En niet zomaar onkruid, maar onkruid dat zich vaak ongecontroleerd verspreidt. Laten we daarom eens dieper ingaan op de twee kanten van gele bloemen. Wie weet denk jij aan het einde van deze blog wel heel anders over gele bloemen in je gazon!

Zijn gele bloemen vriend of vijand van tuiniers?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende perspectieven van mensen met een tuin. Daarnaast ligt het ook nog eens aan het doel van je tuin. Wil jij simpelweg genieten van je tuin en mag deze daardoor natuurlijk groeien? Of hou jij van een strak, net en onwijs verzorgde tuin? Of gele bloemen nou vriend of vijand zijn, is dus afhankelijk van jouw specifieke voorkeur. Gele bloemen staan namelijk bekend om hun enorm sterke groeipotentieel en vermogen om zich razendsnel te verspreiden. Maar mocht je dit mooi vinden, dan is dit uiteraard geen probleem.

bekende-paardenbloem

De bekende paardenbloem wordt geclassificeerd als onkruid. 

Verschillende soorten onkruid met gele bloemen

Er zijn veel verschillende gele bloemen namen die als onkruid geclassificeerd kunnen worden. Hieronder zie je enkele voorbeelden van bekende gele bloemen: 

 • Paardenbloem

De paardenbloem is wellicht de meest bekende en wijdverspreide gele bloem die als onkruid wordt beschouwd. Met hun karakteristieke gele bloemblaadjes en pluizige witte zaadjes kunnen paardenbloemen zich snel verspreiden in gazons en tuinen. Hoewel tuiniers vaak proberen ze te verwijderen, zijn paardenbloemen ook waardevol voor bijen en andere bestuivers, waardoor veel mensen ze tolereren en leren waarderen in natuurlijke tuinomgevingen. 

 • Scherpe boterbloem

De scherpe boterbloem is een wilde, inheemse bloem die veel gele bloemblaadjes bevat. Vaak worden scherpe boterbloemen geclassificeerd als onkruid doordat ze zichzelf erg snel kunnen verspreiden. Daarnaast kunnen ze concurreren met andere planten in het gazon. Echter is de scherpe boterbloem ook een gewilde plant in het gazon, gezien de onwijze aantrekkingskracht op hommels en bijen.  

 • Knolboterbloem

Een andere gele bloem die vaak als onkruid wordt gezien, is de knolboterbloem. De knolboterbloem bevat gele bloemblaadjes en blijft maar klein van stuk. Vergis je echter niet in de lage groeiwijze van deze bloem, gezien de knolboterbloem erom bekend staat flink te kunnen overwoekeren in je tuin. De knolboterbloem staat op de rode lijst, wat inhoudt dat deze plantensoort bijna bedreigd is. 

 • Kruipende boterbloem

Nog een boterbloem, maar dan de kruipende variant. Deze bloem met gele blaadjes kruipt over de grond en staat erom bekend andere planten te kunnen verdringen. De kruipende boterbloem kan een volhardende bloem zijn die op vrijwel alle grondsoorten kan gedijen. Sommige bloemen kunnen als vervelend gezien worden, maar de kruipende boterbloem is in sommige tuinen of weilanden een ware plaag. 

 • Speenkruid

Het speenkruid wordt regelmatig verward met de boterbloem, maar is wel degelijk een andere plant. De bladeren van het speenkruid zijn puntig en daardoor kun je deze planten uit elkaar houden. Speenkruid is een kleine, vroegbloeiende gele bloem die vaak voorkomt in bossen en schaduwrijke gebieden. Hoewel het charmant kan zijn, wordt het in sommige tuinen als onkruid beschouwd vanwege de neiging om zich snel te verspreiden. 

 • Muizenoor

Deze gele bloem wordt vaak aangetroffen in bermen, weilanden en grasvelden. Met de herkenbare gele bloemhoofden en behaarde bladeren, kan muizenoor zich snel verspreiden tot het een hinderlijk onkruid wordt. Hoewel muizen oor dus de neiging heeft om zich snel te vermeerderen, is het wel een mooie bloem. Muizenoor is ook ideaal voor gazons met  extensieve betreding of begrazing.  

 • Zilverschoon

Zilverschoon is een opvallende, gele bloem met zilverachtige, behaarde bladeren. Zilverschoon is een inheemse plant die enorm veel bijdraagt aan de biodiversiteit. Je tuin zal dus ook aantrekkelijker worden voor verschillende belangrijke insecten en vogels. Echter verspreidt zilverschoon zich snel, waardoor het toch te classificeren is als onkruid. 

 • Kleine klaver

Over naar de klavers! De kleine klaver is een gele bloem met drie bladeren die je vaak zult vinden in gazons en weilanden. Sommige mensen zien de kleine klaver als onkruid, maar andere mensen zien dit plantje als een ware toevoeging in hun tuin. De kleine klaver beschikt namelijk over het vermogen om stikstof uit de bodem te vinden, waardoor deze plant zeer waardevol is voor de bodemgezondheid.  

 • Hopklaver

Deze geelbloeiende klaversoort komt voor in het gazon, akkers en graslanden. Door middel van de kruipende wijze kan het gras verstikt worden. Echter wordt de verspreiding gedaan vanuit een centraal punt van deze plant. Daarom is het verwijderen van de hopklaver wel simpel. Hopklaver voegt stikstof toe aan de bodem, wat weer gunstig is voor de groei van alle nabijgelegen planten. 

Zijn gele bloemen altijd onkruid?

Zeker niet! Er bestaan veel verschillende soorten bloemen, waaronder ook veel gele bloemen. Niet alle gele bloemen zijn onkruid. Denk bijvoorbeeld eens aan de zonnebloem, gele ganzenbloem, honingklaver, zonnehoed, meisjesogen, etc. Veel gele bloemen zijn inheemse soorten die belangrijk zijn voor bestuivers, belangrijke insecten en de algehele biodiversiteit.

Gele bloemen estetische waarde

Gele bloemen kunnen ook de esthetische waarde van een grasveld verhogen. 

Wanneer is een gele bloem als onkruid te classificeren?

Eigenlijk begint alles met de vraag “wat is onkruid?” Het antwoord is subjectief en hangt af van verschillende factoren, waaronder de context waarin de bloem groeit en wat het doel en de intentie is van de tuinier of graslandeigenaar. Gele bloemen herkennen als onkruid is niet altijd even makkelijk. Over het algemeen wordt een bloem als onkruid beschouwd als het aan een of meer van deze kenmerken voldoet: 

 • Onbedoelde groei.
 • Snel en overvloedig verspreiden.
 • Concurreren met gewenste planten.
 • Lage ecologische waarde.
 • Schadelijk voor ecosystemen. 

Onkruid herkennen kan best lastig zijn, maar is wel essentieel om beheersingsmaatregelen te kunnen treffen. Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij een handleiding geschreven waarin staat omschreven hoe je onkruid het beste kunt herkennen. Deze handleiding vind je onder de naam ‘onkruid herkennen’. 

Onkruid met gele bloemen bestrijden 

Wanneer je eenmaal weet wat een vervelende soort onkruid is, dan weet je ook of je deze wel of niet in je tuin wilt hebben. Om onkruid met gele bloemen in je gazon te bestrijden, kun je verschillende methoden toepassen. 

 • Je kunt het onkruid handmatig wieden.
 • Gebruik gereedschap als een schoffel of een onkruidsteker.
 • Gebruik een natuurlijk bestrijdingsmiddel tegen onkruid.
 • Ga regelmatig met de grasmaaier over de gele bloemen heen.

Gele bloemen in gazon verwijderen

De ene plant met gele bloemen is makkelijker te bestrijden dan de andere. 

 

Mocht niet anders helpen, verdiep je dan eens in het bestrijden van onkruid in je gazon met chemicaliën. Uiteraard raden wij altijd aan om eerst te proberen om milieuvriendelijke onkruidbestrijding toe te passen.