Wat is onkruid?
19/07/2022 - 12:07

Wat is onkruid?

Heb je een huis met een tuin, dan is onkruid vast en zeker ook voor jou een welbekend fenomeen. Alhoewel sommige onkruidplanten zeker gezien mogen worden, ben je de meeste soorten toch liever kwijt dan rijk. In deze blog leggen we uit wat onkruid is, hoe je het kan bestrijden en hoe je de groei van onkruid in de toekomst kunt voorkomen.

Onkruid, wat is dat nu eigenlijk? We kunnen het definiëren als planten die groeien op plekken waar ze niet gewenst zijn. Tussen het gras van je strak aangelegde gazon, bijvoorbeeld. Het ligt er ook maar net aan hoe je jouw tuin ingedeeld hebt. Moderne tuinen zijn vaak strak aangelegd met een siergazon en een kaarsrechte border waar de planten keurig naast elkaar staan. Onkruiden zijn hier vaak ongewenst. Bij de wat ruigere tuinen kunnen bepaalde onkruiden juist wél leuk staan. Wat wel of wat geen onkruid is, hangt onder andere af van de beplanting. De definitie van het begrip ‘onkruid’ is dan ook subjectief te noemen.

De voordelen van onkruid

Onkruid heeft ook voordelen. Zo draagt onkruid bij aan de biodiversiteit; het is ten slotte wel een stukje puur natuur! Sommige onkruidplanten vormen een voedingsbron voor nuttige insecten en vogels. Er zijn ook een aantal onkruidsoorten die je in de keuken kunt gebruiken voor het maken van verse gerechten. Wat dacht je van brandnetelthee... of zevenbladpesto? Laatstgenoemde komt goed van pas als saladedressing of op een cracker.

De nadelen van onkruid

Zoals we allemaal weten kan onkruid ook voor veel problemen zorgen. Als je een gazon hebt, kun je hier vast en zeker over mee praten. Hoe goed je het gazon ook onderhoud: vroeg of laat krijgen we er allemaal wel eens mee te maken. Bij sommige onkruiden, zoals heermoes, moet je er snel bij zijn om te voorkomen dat het onkruid het gazon en de beplanting in de border overwoekert. Onkruiden kunnen, wanneer ze in grote aantallen verschijnen, voor veel schade zorgen aan je tuin. Schadelijke bacteriën en schimmels vestigen zich in onkruid. Hierdoor loop je het gevaar dat de (gras)plant ziektes oploopt. Heb je onkruid in het gazon, dan kun je daar beter meteen wat aan doen. Het is hiervoor wel belangrijk dat je weet met welk onkruid je te maken hebt. We zullen de onkruiden die het vaakst voorkomen in het gazon toelichten, zodat jij onkruid meteen kan herkennen en onderscheiden.

Waarom groeit er onkruid in mijn tuin?

Onkruid groeit vaak in tuinen die niet goed genoeg worden onderhouden. Het gazon moet regelmatig gevoed en gemaaid worden. Het gras heeft voldoende voeding nodig om een dichte zode te vormen waar onkruidplanten weinig mogelijkheden zien om tussen te groeien. Ook de planten in de border hebben verzorging nodig. Onkruiden kunnen zelfs de kop opsteken in tuinen die wel goed worden onderhouden. De kans bestaat namelijk dat er onkruidzaden overwaaien naar je tuin. Ook vogels kunnen ervoor zorgen dat er onkruidzaden overgebracht worden vanuit de omgeving naar je tuin. Dit kun je helaas niet tegengaan, maar wanneer je de basis goed hebt; dus bemesting en verzorging van gazon en border, kan je de groei van onkruid zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe kan ik voorkomen dat er onkruid in mijn tuin groeit?

Voorkomen is beter dan genezen! Sommige onkruidplanten kunnen een ware doorn in het oog zijn. Hardnekkige onkruiden wortelen zich diep in de grond en vormen daarbij uitlopers. Het kan een enorme karwij zijn om deze te bestrijden. Gelukkig kan je wel het een en ander doen om te voorkomen dat onkruiden in de tuin groeien. We moeten er wel meteen bij vermelden dat je niet uit kunt sluiten dat er onkruiden ontstaan, ongeacht de maatregelingen die je neemt. Wel kun je er alles aan doen om de opkomst van onkruidplanten te verminderen. Zo kan je naast goed onderhoud bijvoorbeeld bodembedekkers of anti-worteldoek gebruiken.

Hoe kom ik van onkruid in mijn tuin af?

Groeit er onkruid in je tuin, dan wil je daar het liefst zo snel mogelijk van af. Geheel begrijpelijk, echter kan je onkruiden het beste bestrijden tijdens het groeiseizoen, die vaak vanaf maart van start gaat en doorloopt tot aan het najaar. Onkruid kan effectief bestreden worden wanneer deze in hun groeifase zitten. Zijn de onkruidplanten nog in hun vroege stadium, dan wordt het bestrijdingsmiddel vaak lastig opgenomen door het kleine plantje. Onkruidbestrijding is een precieze klus. De ongewenste onkruiden moeten doelgericht bespoten worden. Dit kan het beste met een drukspuit. Bestrijdingsmiddelen kunnen het beste op een windstille dag worden aangebracht op de onkruidplant. Zo voorkom je dat er onbedoeld goede planten worden bespoten door de windverplaatsing.

Veelgebruikte onkruidbestrijdingsmethoden

Er zijn verschillende methoden om van je onkruid af te komen. Veelal wordt er onderscheid gemaakt tussen natuurlijke onkruidbestrijding en chemische onkruidbestrijding. Vroeger maakte men veel gebruik van glyfosaat houdende producten. Dit middel stond bekend om zijn doeltreffende werking. Uit recente onderzoeken is echter gebleken dat het middel nadelige effecten blijkt te hebben op je gezondheid. Hier zijn we dan ook meteen van afgestapt. We raden aan om chemische bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk links te laten liggen. Soms kun je er echter niet zonder, bijvoorbeeld wanneer je hardnekkig onkruid in het gazon hebt. Wanneer je er vroeg bij bent en onkruid nog niet woekert, kan je het op een natuurlijke manier bestrijden. Met een biologisch bestrijdingsmiddel, of gewoon met een handgereedschap.

Natuurlijke onkruidbestrijdingsmethoden

Onze voorkeur gaat uit naar natuurlijke onkruidbestrijding. Niet alleen omdat je het milieu hiermee minder belast, maar ook omdat nuttige bacteriën intact blijven in de bodem. Er zitten verschillende bacteriën en schimmels in de bodem die de (gras)plant allen ten goede komen. Bij het rigoureus bestrijden van onkruidplanten met chemische middelen dood je deze nuttige elementen. Manieren van milieuvriendelijke, natuurlijke onkruidbestrijding zijn het gebruiken van onkruidbranders, kokend water. Ook kan je een natuurlijk bestrijdingsmiddel van Roundup toepassen. In de blog ‘Milieuvriendelijke onkruidbestrijding’ hebben we enkele natuurlijke onkruidbestrijdingsmethoden op een rijtje gezet.

Enkele tips om onkruidgroei in jouw tuin te voorkomen

Door goed onderhoud kun je voorkomen dat er ongewenste onkruidplanten in je tuin groeien. Maar wat houdt dit precies in? Laten we onderscheid maken tussen het gazon en de planten in de border. We hebben reeds vermeld dat het gazon voldoende meststoffen nodig heeft om het jaarrond gezond te kunnen groeien. Naast het strooien van een gazonmest is ook grasmaaien een belangrijke klus. Het komt nog wel eens voor dat tuiniers hun gazon té kort maaien. Wanneer je het gras te kort maait, is je gazon juist weer kwetsbaar voor mos en onkruid. Bovendien is de kans op verbranding dan groter. Maai het gazon dan ook nooit korter dan een lengte van 5 tot 7 centimeter. Alleen siergazons kunnen korter afgemaaid worden. Houd in dit geval een maaihoogte aan van 3 centimeter. Lees ook onze blog: ‘Grasmaaien – wanneer en hoe?’ voor meer handige tips.

Onkruid in de border kan voorkomen worden door het strooien van bodembedekkers. Door bodembedekkers tussen de planten te strooien, verdring je de groei – en opkomst van onkruid. De desbetreffende bodembedekker zorgt ervoor dat de onkruidzaden geen licht meer ontvangen, waardoor ze ook niet kunnen kiemen. Voor het afdekken van de border kun je houtsnippers gebruiken. Ook kokos bodembedekkers worden, onder andere door hun esthetische uitstraling, zeer gewaardeerd. Bodembedekkers kun je online bestelling bij Graszaaddirect.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter