Graszaad zaaien als een professional?
03/10/2019 - 14:31

Graszaad zaaien als een professional?

Graszaad zaaien is in principe niet moeilijk, maar om het perfecte resultaat te krijgen moet er wel wat gebeuren. Niet alleen krijg jij de tevredenheid van een goed stukje werk, maar zelf gras zaaien is milieuvriendelijker en goedkoper dan bijvoorbeeld het aanleggen van graszoden. 

Bij onze helpdesk gaan veel gestelde vragen over hoe en wanneer je het beste gras kan zaaien. Wij gaan jou precies uitleggen wat je moet doen om het perfecte grasmat te krijgen!

Wat voor gras moet je eigenlijk kiezen?

Siergazon 

Een siergazon is er - zoals het woord het al verklapt - voor de sier. Het mag dus niet intensief betreden worden, anders kan het kapot gaan. Siergazons vragen wel om intensieve verzorging en onderhoud; vergeet dus niet dat het regelmatig gemaaid moet worden en er goed met water gesproeid moet worden in de zomer.

Siergrasmengsels kenmerken zich door de fijnbladige grasrassen die in het mengsel verwerkt zijn. Zo ook de bovenstaande mengsels van Ten Have en Lord. Green Star siergazon is een grasmengsel met een hoge sierwaarde en presteert daarnaast ook nog eens goed tijdens langdurige warme en droge weersomstandigheden. Het mengsel is voorzien van fijnbladig roodzwenkgras. Deze grassoort wortelt zich diep in de grond waardoor het wortelstelsel de voedingsstoffen langer (als buffer) kan vasthouden. Hierdoor heeft je grasmat dus een hoger uithoudingsvermogen tijdens extreem droge weersomstandigheden.


Het Lord siergras is voorzien van fijnbladig Engels raaigras. Deze grassoort komt relatief snel op en vormt een dichte zode waardoor het ook nog eens bestand is tegen regelmatige betreding. Het mengsel behoudt dus alle voordelen van een standaard speelmengsel, maar heeft daarnaast ook nog een luxe uitstraling. 

Speelgazon

Het meest gebruikte soort gazon is een speelgazon omdat deze goed bestand is tegen betreding van de eigenaren van het gazon. Kortom: het kan wel tegen een stootje! Een speelgazon heeft over het algemeen minder verzorging nodig dan bijvoorbeeld een siergazon. 


Lord en Juwel zijn beide Duitse graszaad die nu ook regelmatig gezaaid worden in de Nederlandse tuinen. Deze degelijke grasmengsels vormen een dichte graszode waarop geleefd en gespeeld mag worden. Ideaal om te gebruiken als familiegazon, dus. De grasmengsels hebben niet alleen een hoge betredingstolerantie en een hoop sierwaarde, maar ook nog eens een hoge prijs-/kwaliteitsverhouding. 

Sportgazon

Laat je vooral niet afschrikken door het woord ‘sport’, dit soort graszaad is niet alleen geschikt voor sportvelden, maar kan ook prima in de tuin! Het kan zeer intensief belopen worden en kan zeker tegen een stootje. Mits het goed onderhouden wordt, dan kan het jarenlang mee gaan!

De bovengenoemde sportgrasmengsels van topmerk Ten Have staan bij ons - en vele andere aanbieders - hoog in het vaandel! Het graszaad vestigt zich snel en het vormt een betrouwbare grasmat waar intensief op gesport mag worden. De sportmengsels beschikken over een hoog percentage aan Engels raaigras. Wanneer het veld een keer beschadigd raakt door bijvoorbeeld een goede sliding, dan herstelt de zode zich weer binnen no-time! Ook ideaal als je het gras wil bijzaaien. 

Wanneer kun je het beste graszaad zaaien?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de beste periodes om te zaaien in het voorjaar én in het najaar zijn. Dit komt omdat de grond dan goed vochtig is en het niet te droog, warm of koud is. Graszaad ontkiemt het beste bij bodemtemperaturen vanaf 10 tot 12. Graszaad kan natuurlijk het gehele jaar door gezaaid worden, maar voor de beste resultaat raden wij aan om het vanaf half april tot half juni te doen - of van half augustus tot eind oktober in het najaar.

Werkschema tuin en gazon

Bij welk weer gras zaaien?

Houd goed de weerberichten in de gaten, want het is belangrijk dat het zaaien van gras in een vochtige bodem gebeurt met een aantal buien die daarna volgen wanneer het zaad in de grond zit zodat het vochtig blijft. Het graszaad kan zo goed kiemen.

Let er wel op dat er geen harde wind staat op de dag dat je gras gaat zaaien, want anders kan het zaad zo wegwaaien en dat zou zonde zijn.

Hoe begin je met gras zaaien?

Wanneer je wilt beginnen met gras zaaien, moet eerst het onkruid, de wortels en allerlei andere rommel uit de aarde worden gehaald voordat er gezaaid kan worden. De grond moet tevens worden omgespit tot een diepte van twintig centimeter. Dit kun je doen met een spade, graafmachine of frees. Bekijk hier onze handige tuingereedschappen om jou hierbij verder te helpen. Door het om te spitten komt er namelijk lucht in de grond.

Bodem

Wanneer je gras wilt zaaien, zorg er dan voor dat de bodem een goede zuurtegraad heeft. Dit kan worden gemeten met bijvoorbeeld een pH tester. Indien noodzakelijk, dan kan er kalk gestrooid worden om de bodem te neutraliseren. Voordat je daadwerkelijk begint met gras zaaien, is het belangrijk om de grond te verbeteren. Graszaaddirect heeft verschillende soorten bodemverbeterende middelen - dit kan bijvoorbeeld met behulp van Vivimus of een andere bodemverbeteraar - om goed door de bovenlaag te harken. Wanneer de bodem niet vruchtbaar genoeg is, loop je het risico dat de graswortels onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Het gevolg hiervan is dat er kale plekken ontstaan in het gazon en uiteindelijk zelfs onkruid en/of mos. We kunnen dus stellen dat een goede vruchtbare bodem hét geheim is van een mooi groen gazon.

Gras zaaien, do’s en don’t’s 

Het strooien van graszaad kan met de hand of met een handige tool zoals een strooiwagen! Een strooiwagen is ook handig voor het verspreiden van mest of kalk. 
We willen de handstrooiers en strooiwagens van Wolf Garden even extra in de schijnwerpers tentoonstellen. Voor een betaalbare prijs heb je een betrouwbare strooier van hoge kwaliteit. Met een strooier van Wolf Garden verdeel je het graszaad gelijkmatig over het gazon waardoor een optimaal zaairesultaat garant staat.

Op de verpakking van het graszaad staat hoeveel er gestrooid moet worden per m2. Als vuistregel wordt vaak aangehouden:

 

Type

Zaaidichtheid per 100m2

Inzaaien

2,5 / 3 kg

Doorzaaien

1,25 / 1,5 kg

 

Het graszaad moet verdeeld worden in twee gelijke hoeveelheden en één deel zaai je in de lengte en de andere in de breedte, zoals in de afbeelding hieronder. Tip: zaai de randen iets meer in voor stevigheid. Om te voorkomen dat graszaad in de border terecht komt kun je een strook plasticfolie of een oud kleed gebruiken om langs de randen te leggen. Het gemorste graszaad kan daarna uiteraard weer gebruikt worden! 

Na het gras zaaien kan het gras ingeharkt worden. De ideale diepte voor graszaad is 0,5 tot maximaal 1,5 centimeter. Graszaad mag niet te diep in de grond terecht komen, omdat het anders niet kan kiemen! Druk het graszaad dus licht aan; er zou eventueel ook met een wals overheen gegaan kunnen worden. Het belangrijkste op het moment na het zaaien van gras is dat de grond vochtig blijft; vooral wanneer je gras zaait tijdens een droge periode (let op: maak het niet drijfnat!)

graszaad zaaien schema

Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar zoals eerder benoemd is dit erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. 

Grasmaaien

Voor de eerste keer nieuw gras maaien is enorm spannend! En zeker wanneer je niet weet vanaf welke hoogte je überhaupt mag maaien. Er kan gemaaid worden wanneer het gras een hoogte van 8 tot 10 centimeter heeft en mag de eerste twee tot drie keer niet korter gemaaid worden dan 4 tot 5 centimeter. Gelieve niet te veel lopen op het nieuwe op een nieuw gazon. Daarnaast is verticuteren binnen drie jaar ook geen goed idee. Het jonge gazon kan dat nog niet aan. 

Het resultaat, wanneer het gras er goed bij staat, mag er zeker zijn! Er is niets mooiers dan een nieuw ingezaaid gazon. Om het gazon in topconditie te behouden, is het van belang dat deze goed onderhouden wordt. Denk hierbij aan voldoende bemesting. Voor meer informatie over bemesten van het gazon en verschillende soorten meststoffen, raden we aan om de blog ‘bemesten, hoe zit dat nou?’ te lezen.

Wil je alleen maar bijzaaien om kale plekken te herstellen? Dat kan!

Het kan voorkomen dat je grasmat er niet naar wens bij ligt. Misschien heb je kale, open plekken in je gazon doordat de bodem misschien te zuur is of iets dergelijks. In dit geval hoef je niet het hele grasveld opnieuw in te zaaien, maar kan er bijgezaaid worden. Dit kan het beste met een herstelmengsel. Herstelgras bestaat voor een groot deel uit Engels raaigras. Dit gras kenmerkt zich door een snelle vestiging - zo heb je kort na het zaaien weer een dichte zode. 

Als er ziektes zijn opgetreden of er spelen zich andere problemen af, dan moeten deze eerst worden opgelost. Kijk goed naar de zuurtegraad en of deze op orde is, dat de bodem belucht is en dat mossen en stukken dood gras worden verwijderd. Dit kan gedaan worden door middel van verticuteren. 

Meer informatie over verticuteren? Lees er hier alles over.

Hoe gras bijzaaien?

Dezelfde periodes voor het inzaaien gelden ook voor het bijzaaien. Doe dit dus bij voorkeur in het voorjaar of in het najaar. Het juiste zaadmengsel dient goed verdeelt te worden over de gewenste delen van het gazon. Zaai het gras zowel in de lengte als in de breedte. Hierboven, in het kopje do’s en don’t's van gras zaaien, werd benoemd wat de gemiddelde zaaidichtheid is van het inzaaien en het doorzaaien.

Let er wel op dat er verschillende soorten grassen bestaan en dat dus niet elk graszaadmengsel op kale delen gestrooid kunnen worden, anders ontstaan er verschillende kleuren in het gazon. Ook groeien sommige grassen anders dan andere, dus heb je te maken met verschillende groeiwijzen. Zaai dus met hetzelfde zaadmengsel bij.

Ben je klaar met het bijzaaien? Zorg er dan voor dat je de grond licht vochtig maakt en dat het licht vochtig blijft de komende maand. 

Reacties

Dat verschilt per mengsel, merk en gebruik. Over het algemeen is de zaaidichtheid van 100 m² zo ongeveer rond de 2,5kg en 3kg als we spreken over inzaaien. Voor het doorzaaien adviseren wij om het te halveren - dus 1,5kg voor 100m².
Kim - 24/05/2022 - 13:00
Goed en informatief verhaal, maar nergens staat hoeveel(kg) graszaad je nodig hebt per 100m2
Dick den Hertog - 23/05/2022 - 11:21

Laat een reactie achter