Graszaad zaaien als een professional?
Graszaad zaaien is in principe niet moeilijk, maar om het perfecte resultaat te krijgen moet er wel wat gebeuren. Niet alleen krijg jij de tevredenheid van een goed stukje werk, maar zelf gras zaaien is milieuvriendelijker en goedkoper dan bijvoorbeeld het aanleggen van graszoden. Bij onze helpdesk gaan ontvangen we regelmatig vragen over hoe en wanneer je het beste gras kan zaaien. Wij gaan jou precies uitleggen wat je moet doen om een perfect gazon te krijgen.
Wat voor gras moet je kiezen?
Er zijn veel verschillende soorten tuinen en gazons die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo heeft de een liever een siergazon, terwijl de ander kiest voor een speelgazon. Wij hebben de verschillende soorten gazons en het bijbehorende graszaad op een rijtje gezet, zodat je een geschikt mengsel kunt gebruiken.
Siergazon
Een siergazon is een gazon met fijnbladige grassoorten, waardoor het een chique uitstraling heeft. Het mag dus niet intensief betreden worden, anders kan het kapot gaan. Siergazons vragen om regelmatige verzorging en onderhoud. Vergeet dus niet dat het regelmatig gemaaid moet worden en er goed met water gesproeid moet worden in de zomer.
Siergrasmengsels kenmerken zich dus door de fijnbladige grasrassen die in het mengsel verwerkt zijn. Dit is ook het geval bij het Perfection mengsel van MRS Seeds & Mixtures. Dit mengsel is met veel zorg samengesteld, met aandacht voor zowel belangrijke eigenschappen als een prachtige uitstraling. Het hoofdbestanddeel is roodzwenkgras, maar er zit ook wat Engels raaigras in. Engels raaigras kiemt snel en groeit snel, waardoor je een sterk gazon krijgt dat goed beloopbaar is. Maar het echte hoogtepunt van dit mengsel is nog steeds het roodzwenkgras. Het zorgt voor een weelderige en dichte grasmat, met fijnbladig gras dat gaten en kale plekken in je gazon herstelt alsof ze er nooit waren. Zelfs bij het inzaaien geeft dit gras een elegante uitstraling en vormt het een gazon dat bijna aanvoelt als zijden stof, zelfs op plekken met schaduw. Bovendien kun je dit luxe gras heel kort maaien, waardoor je het hele seizoen door kunt genieten van een prachtig en strak gazon.
Speelgazon
Het meest gebruikte soort gazon is een speelgazon omdat deze goed bestand is tegen betreding van de eigenaren van het gazon. Kortom: het kan wel tegen een stootje! Een speelgazon heeft over het algemeen minder verzorging nodig dan bijvoorbeeld een siergazon.
Deze degelijke grasmengsels vormen een dichte graszode waarop geleefd en gespeeld mag worden. Ideaal om te gebruiken als familiegazon, dus. De grasmengsels hebben niet alleen een hoge betredingstolerantie en een uitmuntende sierwaarde, maar ook nog eens een hoge prijs-/kwaliteitsverhouding.
Sportgazon
Laat je vooral niet afschrikken door het woord ‘sport’, dit soort graszaad is niet alleen geschikt voor sportvelden, maar kan ook prima in de tuin! Het kan zeer intensief belopen worden en kan zeker tegen een stootje. Mits het goed onderhouden wordt, dan kan het jarenlang meegaan!
Het Champion sportgrasmengsel van MRS Seeds & Mixtures staat hoog in het vaandel bij greenkeepers en hoveniers. Het graszaad vestigt zich snel en het vormt een betrouwbare grasmat waar intensief op gesport mag worden. Sportmengsels beschikken over een hoog percentage Engels raaigras. Wanneer het veld een keer beschadigd raakt door bijvoorbeeld een goede sliding, dan herstelt de zode zich weer binnen no-time! Ook ideaal als je het gras wil bijzaaien.
Wanneer kun je het beste graszaad zaaien?
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de beste periodes om te zaaien in het voorjaar én in het najaar zijn. Dit komt doordat de grond dan goed vochtig is en het niet te droog, warm of koud is. Graszaad ontkiemt het beste bij bodemtemperaturen vanaf 10 tot 12 °C. Graszaad kan natuurlijk het gehele jaar door gezaaid worden, maar voor het beste resultaat raden wij aan om het vanaf half april tot half juni te doen - of van half augustus tot eind oktober in het najaar.
Bij welk weer gras zaaien?
Houd de weerberichten goed in de gaten, want het is belangrijk dat het zaaien van gras op een vochtige bodem gebeurt met een aantal buien na het zaaien, zodat het zaad in de grond vochtig blijft. Het graszaad kan goed kiemen onder deze omstandigheden. Let ook op dat er geen harde wind staat op de dag dat je gras gaat zaaien, want anders kan het zaaigoed wegwaaien en dat zou zonde zijn.
Kun je tegelijk zaaien en bemesten?
Bemesten doe je na het zaaien van je gras. Je gras moet eerst ingezaaid worden en daarna is het handig om te bemesten. Dit doe je in deze volgorde zodat je je nieuwe zaailingen alle nodige voedingsstoffen biedt om gezond te groeien.
Hoe begin je met gras zaaien?
Wanneer je wilt beginnen met gras zaaien, moet eerst het onkruid, de wortels en allerlei andere rommel uit de aarde worden gehaald voordat er gezaaid kan worden. De grond moet tevens worden omgespit tot een diepte van twintig centimeter. Dit kun je doen met een spade, graafmachine of frees. Bekijk hier onze handige tuingereedschappen om jou hierbij verder te helpen. Door het om te spitten komt er namelijk lucht in de grond.
Bodem
Wanneer je gras wilt zaaien, zorg er dan voor dat de bodem een goede zuurtegraad heeft. Dit kan worden gemeten met bijvoorbeeld een pH-tester. Indien noodzakelijk, kan er kalk gestrooid worden om de pH-waarde te neutraliseren. Voordat je daadwerkelijk begint met gras zaaien, is het belangrijk om de grond te verbeteren. Gebruik een bodemverbeteraar en hark die vervolgens goed door de toplaag van je gazon. Als de bodem niet vruchtbaar genoeg is, loop je het risico dat de graswortels onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Het gevolg hiervan is het ontstaan van mos, onkruid en kale plekken. Een vruchtbare bodem is de basis van een groen gazon.
Gras zaaien, do’s en don’t’s
Het strooien van graszaad kan met de hand of met een handige tool zoals een strooiwagen! Een strooiwagen is ook handig voor het verspreiden van mest of kalk.
Voor een betaalbare prijs heb je betrouwbaar strooigereedschap van hoge kwaliteit. Met een strooiwagen of handstrooier van Wolf Garten verdeel je het graszaad gelijkmatig over het gazon waardoor een optimaal zaairesultaat garant staat. Deze universele strooiers kunnen ook gebruik worden voor ander strooigoed.
Op de verpakking van het graszaad staat hoeveel er gestrooid moet worden per vierkante meter. Als vuistregel wordt vaak aangehouden:
Het graszaad moet verdeeld worden in twee richtingen. Een deel zaai je in de lengte en de andere in de breedte, zoals in de afbeelding hieronder. Tip: zaai de randen extra dik in voor meer stevigheid. Om te voorkomen dat graszaad in de border terechtkomt kun je een strook plasticfolie of een oud kleed gebruiken om langs de randen te leggen. Het gemorste graszaad kan daarna uiteraard weer gebruikt worden! Na zaaien kun je beginnen met het inharken van het pasgezaaide graszaad.
Waarom graszaad inharken?
Graszaad inharken zorgt ervoor dat de zaadjes contact maken met de bodem. Je dient je graszaad echter niet te diep in te harken, gezien de zaadjes wel voldoende zonlicht moeten ontvangen. Wanneer je je graszaad te diep in zal harken, zal deze verstikken in de bodem en niet ontkiemen. Het is dus de kunst om graszaad lichtjes in te harken, zodat het zowel contact met de bodem maakt en alsnog de kans heeft om voldoende zonlicht en lucht te krijgen.
De ideale diepte voor graszaad is 0,5 tot maximaal 1,5 centimeter. Druk het graszaad dus licht aan; er zou eventueel ook met een wals overheen gegaan kunnen worden. Het belangrijkste op het moment na het zaaien van gras is dat de grond vochtig blijft; vooral wanneer je gras zaait tijdens een droge periode (let op: maak het niet drijfnat!)
Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar zoals eerder benoemd is dit erg afhankelijk van diverse zaaiomstandigheden, zoals de bodemtemperatuur.
Grasmaaien
Voor de eerste keer nieuw gras maaien is enorm spannend! En zeker wanneer je niet weet vanaf welke hoogte je überhaupt mag maaien. Er kan gemaaid worden wanneer het gras een hoogte van 8 tot 10 centimeter heeft en mag de eerste twee tot drie keer niet korter gemaaid worden dan 4 tot 5 centimeter. Gelieve niet te veel lopen op het nieuwe op een nieuw gazon. Daarnaast is verticuteren binnen drie jaar ook geen goed idee. Het jonge gazon kan dat nog niet aan.
Het resultaat, wanneer het gras er goed bij staat, mag er zeker zijn! Er is niets mooier dan een nieuw ingezaaid gazon. Om het gazon in topconditie te behouden, is het van belang dat deze goed onderhouden wordt. Denk hierbij aan voldoende bemesting. Voor meer informatie over het bemesten van je gazon, verwijzen we je graag door naar de blog: 'Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?'
Hoe moet ik het gazon bijzaaien?
Het kan voorkomen dat je grasmat er niet naar wens bij ligt. Misschien heb je hier en daar wat kale plekken in je gazon. In dit geval hoef je niet het hele grasveld opnieuw in te zaaien, maar kan er bijgezaaid worden. Dit kan het beste met een herstelmengsel. Herstelgras bestaat voor een groot deel uit Engels raaigras. Dit gras kenmerkt zich door een snelle vestiging. Zo heb je kort na het zaaien weer een dichte zode. Als er ziektes zijn opgetreden of er spelen zich andere problemen af, moeten deze eerst worden opgelost. Doe een bodemtest, belucht het gazon en verwijder mos en dood gras. Je kunt je gras eventueel verticuteren.
Hoe gras bijzaaien?
Dezelfde periodes voor het inzaaien gelden ook voor het bijzaaien. Doe dit dus bij voorkeur in het voorjaar of in het najaar. Het juiste zaadmengsel dient goed verdeeld te worden over de gewenste delen van het gazon. Zaai het gras zowel in de lengte als in de breedte. Hierboven, in het kopje do’s en don’t's van gras zaaien, werd benoemd wat de gemiddelde zaaidichtheid is van het inzaaien en het doorzaaien.
Let er wel op dat er verschillende soorten grassen bestaan en dat dus niet elk graszaadmengsel op kale delen gestrooid kan worden, anders ontstaan er verschillende kleuren in het gazon. Ook groeien sommige grassen anders dan andere, dus heb je te maken met verschillende groeiwijzen. Zaai dus met hetzelfde zaadmengsel bij. Ben je klaar met het bijzaaien? Zorg er dan voor dat je de grond licht vochtig maakt en dat het licht vochtig blijft de komende maand.
Reacties