03/10/2019 - 14:31
Graszaad zaaien, maar hoe?

Graszaad zaaien is in principe niet moeilijk, maar om het perfecte resultaat te krijgen moet er wel wat gebeuren. Niet alleen krijg jij de tevredenheid van een goed stukje werk, maar zelf gras zaaien is milieuvriendelijker en goedkoper dan bijvoorbeeld het aanleggen van graszoden. Maar zelf gras zaaien is een milieuvriendelijker en goedkoper alternatief dan het aanleggen van graszoden.

Bij onze helpdesk gaan veel gestelde vragen over hoe en wanneer je het best je gras kan zaaien. Wij gaan jou precies uitleggen wat er gedaan moet worden om het perfecte grasmat te krijgen!

Wanneer kun je het beste gras zaaien?

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de beste periodes om te zaaien in het voorjaar en in het najaar zijn. Dit komt omdat de grond dan goed vochtig is en het niet te droog, warm of koud is. Het graszaad ontkiemt het beste bij bodemtemperaturen vanaf 10°C tot 12°C. Het kan natuurlijk het hele jaar door gezaaid worden, maar voor het beste resultaat raden wij aan om dat vanaf half april tot half juni of vanaf half augustus tot eind oktober te doen. Afhankelijk van het weer, natuurlijk.

 

Bij welk weer graszaad zaaien?

Hou goed de weerberichten in de gaten, want het is belangrijk dat het zaaien in een vochtige bodem gebeurt met een aantal buien die volgen wanneer het in de grond zit om het enkele weken daarna vochtig te blijven houden. Het graszaad kan zo goed kiemen! Let er wel op dat er geen harde wind staat op de dag dat je gaat zaaien, want anders kan het zaad zo wegwaaien en dat zou zonde zijn.

 

Nu zijn we eigenlijk al een paar stapjes verder dan de échte eerste stap, namelijk wat voor gras moet je eigenlijk kiezen? Om het kort uit te leggen zijn er verschillende soorten grasmengsels die bestaan uit verscheidene gras rassen.

 

Siergazon

Een siergazon is er - zoals het woord het al een beetje verklapt - voor de sier. Het mag dus niet intensief betreden worden, anders kan het kapot gaan. Siergazons vragen wel om intensieve verzorging en onderhoud, dus vergeet niet dat het minstens één à twee keer gemaaid moet worden en er goed met water gesproeid moet worden in de zomer.

 

Speelgazon

Het meest gebruikte soort gazon is een speelgazon omdat deze goed bestand is tegen betreding van de eigenaren van het gazon. Kortom: het kan wel tegen een stootje! Een speelgazon heeft over het algemeen minder verzorging nodig dan bijvoorbeeld een siergazon.

 

Sportgazon

Laat je niet afschrikken door het woord ‘sport’, dit soort graszaad is niet alleen geschikt voor sportvelden, maar kan ook prima in de tuin. Het kan zeer intensief worden belopen en kan zeker tegen een stootje! Mits het goed onderhouden wordt, kan het jarenlang mee gaan!

 

Een mooi gazon; het resultaat van goed gezaaid graszaad.

 

Ben jij benieuwd naar meer informatie over de diverse grassoorten?

 

Eerst moeten onkruid, wortels en allerlei andere rommel uit de aarde worden gehaald; de grond moet tevens worden omgespit tot een diepte van twintig centimeter. Dit kan gedaan worden met een spade, graafmachine of een frees. Bekijk hier onze handige gereedschap om jou hierbij verder te helpen. Door het om te spitten komt er lucht in de grond.

 

Zorg ervoor dat de bodem een prima zuurtegraad heeft; dit kan worden gemeten met een pH tester. Indien noodzakelijk, dan kan er kalk gestrooid worden. Voordat je daadwerkelijk begint met gras te zaaien, is het belangrijk om de grond te verbeteren. Graszaaddirect heeft verschillende soorten bodemverbeterende middelen. Dit kan bijvoorbeeld door Vivimus te strooien en dat goed door de bovenlaag te harken.  Wanneer de bodem niet vruchtbaar genoeg is, loop je het risico dat de graswortels onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Gevolg hiervan is dat er kale plekken ontstaan in het gazon en uiteindelijk zelfs onkruid en/of mos. We kunnen dus stellen dat een goede, vruchtbare bodem hét geheim is van een mooi groen gazon. 

Gazon zaaien, do's and dont's

Het strooien van graszaad kan met de hand of met een handige tool zoals een strooiwagen! Een strooiwagen is ook handig voor het verspreiden van mest of kalk. Op de verpakkingen van het graszaad staat hoeveel er gestrooid moet worden per m². Het graszaad moet je verdelen in twee gelijke hoeveelheden en één deel zaaien in de lengte en de andere in de breedte. Tip: zaai de randen iets meer in voor stevigheid.

 

Na het zaaien kan dat ingeharkt worden om het ontkiemen van het graszaad te bevorderen. Druk het graszaad licht aan. Je zou er ook met een wals overheen kunnen. Voor het beste resultaat zaai het op een diepte van anderhalf centimeter. Dit zorgt er ook voor dat het niet wegwaait. Het belangrijkste op het moment na het zaaien van gras is dat de grond vochtig blijft; vooral wanneer je een gazon aanlegt tijdens een droge periode (let op: maak het niet drijfnat!). Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur.

 

De eerste keer het nieuw gras maaien is spannend, zeker wanneer je niet weet vanaf welke hoogte je überhaupt màg maaien. Dit kan als het gras een hoogte van 8 tot 10 centimeter heeft en mag de eerste twee tot drie keer niet korter gemaaid worden dan 4 tot 5 centimeter. Gelieve niet lopen op het nieuwe gras in de begin periode. Daarnaast is verticuteren binnen drie jaar ook geen goed idee! Het jonge gazon is nog ongeschikt om het verticuteren aan te kunnen.

 

Het resultaat, wanneer het gras er weer goed bij staat, mag er wezen! Er is niks mooiers dan een nieuw ingezaaid gazon. Om het gazon in topconditie te behouden, is het van belang dat deze goed onderhouden wordt. Het is belangrijk om het gazon voldoende te bemesten. Voor meer informatie over het bemesten van het gazon en verschillende meststoffen, raden we aan om de blog 'Bemesten... hoe zit dat nou?' te lezen.

 

Wil jij alleen maar bijzaaien om kale plekken te herstellen? Dat kan!

Door verschillende omstandigheden kan een gazon er niet meer zo mooi bij liggen dan dat je misschien gewenst bent. Kale plekken, dunbezet gazon door problemen of gewoon door het niet goed onderhouden te hebben.

 

Als er ziektes zijn opgetreden of er andere problemen zich hebben voorgedaan, dan moeten deze eerst worden opgelost. Zorg ervoor dat de zuurtegraad op orde is, de bodem belucht is en mossen en stukken dood gras verwijderd wordt. Dit kan gedaan worden doormiddel van het te verticuteren.

 

Meer informatie over verticuteren? Lees er hier alles over!

 

Gazon bijzaaien

Dezelfde periodes voor het inzaaien gelden ook voor het bijzaaien. Dus doe dit bij voorkeur in het voorjaar of in het najaar. Aangeraden wordt om voor het bijzaaien 500g graszaad per 25m² te gebruiken. Het juiste zaadmengsel dient goed verdeeld te worden over de gewenste delen van het gazon.

 

Let er wel op dat er verschillende soorten grassen bestaan en dat dus niet elk graszaadmengsel op kale delen gestrooid kan worden, anders ontstaan er verschillende kleuren in het gazon. Ook groeien sommige grassen anders dan andere, dus dan heb je ook te maken met verschillende groeiwijzen. Zaai dus met het hetzelfde zaadmengsel bij.

 

Wanneer je klaar bent met het bijzaaien, zorg ervoor dat je de grond licht vochtig maakt en dat het licht vochtig blijft de komende maand.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter