Zelf gras zaaien: zo doe je dat!
03/10/2019 - 14:31

Zelf gras zaaien: zo doe je dat!

Graszaad zaaien is in principe niet moeilijk, maar om het gewenste resultaat te krijgen moet er wel wat gebeuren. Het levert je dan wel tevredenheid op van een goed stukje werk! Daarnaast is zelf gras zaaien milieuvriendelijker en goedkoper dan bijvoorbeeld het aanleggen van graszoden of kunstgras. Bij onze helpdesk ontvangen we regelmatig vragen over hoe en wanneer je het beste gras kan zaaien. In dit artikel lees je wat je moet doen om een perfect gazon te krijgen.

Waarom gras zaaien?

Er kunnen verschillende redenen zijn om gras te zaaien. Niet alleen wanneer je een nieuw gazon wilt aanleggen, maar ook om een bestaand grasveld te herstellen. Het kan zijn dat je gras dunne of zelfs kale plekken heeft als gevolg van mosvorming, onkruid of gazonziekten zoals rooddraad, sneeuwschimmel en voetrot. Ook kan er ongedierte optreden. Denk hierbij aan de aanwezigheid van engerlingen en emelten. Bij het verhelpen van deze ongewenste gazonkwalen, raakt het gazon vaak verder beschadigd. In sommige gevallen is het gazon er dusdanig slecht aan toe, dat er niets anders op zit dan het gras te verticuteren. Door vervolgens gras te zaaien na het verticuteren, krijg je weer een dichte zode. Bijzaaien vergt een andere aanpak dan compleet opnieuw inzaaien. In het artikel ‘Hoe zaai ik mijn gras bij?’ ontdek je hoe je jouw beschadigde grasmat kan opknappen.

Welk graszaad moet ik kiezen?

Graszaad is geen homogeen product. Er zijn talloze grasmengsels die elk specifieke eigenschappen hebben. Welk graszaad je het beste kunt kiezen, hangt af van verschillende factoren. Denk aan de bodemgesteldheid, de hoeveelheid zonlicht in je tuin en het gebruiksdoeleinde. We hebben de verschillende soorten gazons en het bijbehorende graszaad op een rijtje gezet, zodat je precies weet welk graszaad je moet kopen

Speelgras

Het meest gebruikte soort gazon is een speelgazon, omdat deze goed bestand is tegen regelmatige betreding. Oftewel, het kan goed tegen een stootje. Hierdoor is speelgras geschikt voor gezinnen met jonge kinderen die regelmatig buiten spelen.

Sportgras

Laat je vooral niet afschrikken door het woord ‘sport’. Sportgraszaad is niet alleen geschikt voor sportvelden, maar kan ook prima in de tuin! Het kan zeer intensief belopen worden en kan zeker tegen een stootje. Mits het goed onderhouden wordt, kan het jarenlang meegaan!

Siergras

Een siergazon is een gazon met fijnbladige grassoorten, waardoor het een chique uitstraling heeft. Het mag niet intensief betreden worden, anders kan het kapot gaan. Siergazons vragen om regelmatige verzorging en onderhoud. Vergeet dus niet dat het vaak gemaaid en bewatert moet worden tijdens het groeiseizoen.

Schaduwgras

Neemt schaduw de overhand in je tuin? Ook dan is het mogelijk om je droomgazon te realiseren. Een schaduwmengsel omvat een mix van schaduwtolerante grassoorten, zoals rood zwenkgras en veldbeemdgras. Dit zijn grassoorten die net zo goed in de schaduw als in de zon groeien!

Doorzaai-/herstelgras

Herstelgras is speciaal bedoeld voor het opvullen van slechte gazons met dunne en/of kale plekken. Herstelmengsels kenmerken zich aan hun hoge percentages Engels raaigras. Dit snelkiemende graszaad kiemt binnen enkele weken en vormt binnen no-time een dichte zode.

Wanneer gras zaaien?

De beste periodes om graszaad te zaaien zijn in het voorjaar en najaar. Maar in principe kun je het hele jaar zaaien, mits de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is. Als je gras gaat zaaien in het voorjaar, wacht dan tot het moment dat je ziet dat het gazon weer begint te groeien. Dan weet je in ieder geval dat de temperatuur hoog genoeg is voor gras om te kunnen kiemen. Meet eventueel de bodemtemperatuur om verzekerd te zijn van de juiste kiemomstandigheden.

Gazon werkzaamheden

De beste tijd voor het inzaaien van een nieuw gazon, is het najaar. September en oktober zijn vaak uitstekende maanden om te zaaien. Afhankelijk van de temperatuur, kun je zelfs in november nog zaaien. De bodem is nog warm na de zomerperiode. Tegelijkertijd begint het rond deze periode wat vochtiger te worden. Deze factoren zorgen voor gunstige kiemomstandigheden. Benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden voor het bepalen van een geschikt zaaimoment? Je leest het in het artikel: ‘Wanneer kan je het beste gras zaaien?

Bij welk weer gras zaaien?

Houd de weerberichten goed in de gaten, want het is belangrijk dat het zaaien van gras op een vochtige bodem gebeurt met een aantal buien na het zaaien, zodat het zaad in de grond vochtig blijft. Het graszaad kan goed kiemen onder deze omstandigheden. Let ook op dat er geen harde wind staat op de dag dat je gras gaat zaaien, want anders kan het zaaigoed wegwaaien en dat zou zonde zijn.

Hoe gras zaaien?

Een stralend groen gazon is een echte blikvanger. Ben je van plan om gras te zaaien? Je bent slechts zes eenvoudige stappen verwijderd van het realiseren van je droomgazon.

Stap #1: De bodem voorbereiden

Begin met het in orde maken van de bodem. Verwijder dood gras, mos, onkruid en andere ongewenste begroeiingen. Een effectieve manier om dit aan te pakken, is door de grond om te spitten tot een diepte van twintig centimeter. Zo komt er voldoende lucht in de grond. Je kunt dit doen met een spade, graafmachine of frees. Bekijk onze handige tuingereedschappen om jou hierbij verder te helpen. Je kunt ook verticuteren of bestrijdingsmiddelen gebruiken. 

Stap #2: De grond bemesten

Doe een bodemtest om de voedingstoestand van de grond te analyseren. Het is onder andere belangrijk om de zuurgraad in kaart te brengen. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0 is goed. Bij een lagere pH-waarde is het wenselijk om kalk te strooien, om zo de bodem te ontzuren. Verrijk de bodem vervolgens met compost of een bodemverbeteraar door de meststof simpelweg te mengen door de toplaag van je gazon.

Stap #3: Bepaal de juiste dosering graszaad

Na het uitvoeren van de vorige stappen heb je nu een vruchtbare bodem. Dit is de basis van een gezonde en frisgroene grasmat! Hoeveel graszaad je precies nodig hebt, hangt af van de situatie. Ga je het gazon aanleggen of herstellen? Gemiddeld kun je met één kilo graszaad 40 vierkante meter gazon inzaaien. Als je het gazon gaat doorzaaien, dan heb je aan de helft al voldoende. Lees het artikel: ‘Hoeveel graszaad heb ik nodig?’ voor een uitgebreid doseringsadvies.

Stap #4: Het graszaad gelijkmatig verspreiden

Nu je weet hoeveel graszaad je nodig hebt, is het tijd om het te gaan zaaien. Zorg voor een gelijkmatige verspreiding door één deel in de lengte en het andere deel in de breedte uit te strooien. Op de afbeelding zie je een patroon van banen die je kunt lopen tijdens het zaaien. Zaai de randen extra dik in voor meer stevigheid. Om te voorkomen dat graszaad in de border terechtkomt, kun je een strook plasticfolie of een oud kleed gebruiken om langs de randen te leggen.

gras zaaien in lengte en breedte

Gebruik een handstrooier of strooiwagen om er zeker van te zijn dat het zaaigoed goed verdeeld wordt. Met het knalrode strooigereedschap van Wolf Garten zit je altijd goed. De elektrische handstrooier is ideaal voor het bewerken van kleine oppervlakten bewerken. De strooier is licht in gewicht en handig in gebruik. Heb je een grote tuin? Dan is de strooiwagen een geschikt alternatief. Ze zijn allebei universeel toepasbaar voor strooigoed zoals mest, zout en zaden.

Stap #5: Graszaden inharken en aanwalsen

Om ervoor te zorgen dat de graszaden goed contact maken met de aarde, is het bevorderlijk om deze licht in de grond te harken. Op deze manier kan het graszaad zich beter en sneller ontwikkelen. Je kunt de zaden hierna nog aandrukken met een tuinwals, zodat het niet wegspoelt.

Stap #6: Het zaaioppervlakte bewateren

Om het kiemproces te versnellen, is het goed om het oppervlakte te bewateren met een tuinsproeier. Zeker wanneer het langdurig droog is, is het belangrijk om de pas gezaaide graszaden lichtvochtig te houden. Blijf dit doen totdat het graszaad kiemt. Het beste is om op meerdere tijdstippen te sproeien en niet langdurig achter elkaar, om te voorkomen dat de zaden wegspoelen. In het artikel ‘Gazon sproeien’ lees je waar je allemaal rekening mee moet houden.

Stappenplan gras zaaien

Kun je graszaad gewoon strooien?

Je kunt gras gewoon zaaien met de hand. Doe de graszaden bijvoorbeeld in een schone emmer, om het vervolgens breedwerpig te strooien op de oppervlaktes waar kale plekken zijn ontstaan. Het is wel belangrijk om nauwkeurig te werk te gaan. Voor het bewerken van grotere oppervlaktes, adviseren wij om gebruik te maken van een handstrooier of strooiwagen.

Gras zaaien en bemesten

Vlak voor of tijdens het zaaien kun je een bodemverbeteraar aanbrengen door deze door de grond heen te harken. Hebben we het specifiek over gazonmest, dan raden we af om gras tegelijk te zaaien en bemesten. Het gras kan pas gebruik maken van de belangrijke NPK-voeding, zodra het ontkiemt is. Het is dus beter om even te wachten, zodat de zaailingen alle nodige voedingsstoffen op kunnen nemen om gezond te groeien. 

Hoe diep moet graszaad gezaaid worden?

Zaai het graszaad ongeveer 0,5 - 1 centimeter diep voor gelijkmatige en goede ontkieming. Hark de zaden nooit dieper in dan één centimeter, aangezien het zonlicht nodig heeft om tot kieming te komen. Wanneer je je graszaad te diep inharkt, zal het verstikken in de bodem en niet ontkiemen. Het is dus de kunst om graszaad lichtjes in te harken, zodat het zowel contact met de bodem maakt en alsnog de kans heeft om voldoende zonlicht en lucht te krijgen.

Hoeveel graszaad strooien per m²?

Op de meeste verpakkingen van graszaad staat hoeveel er gestrooid moet worden per vierkante meter. Gemiddeld gaan we uit van 20 gram graszaad per m². Stel, je hebt een oppervlakte van 100 m². Voor het aanleggen van een nieuw gazon verbruik je dan ongeveer 3 kilo. Wil je hetzelfde oppervlakte doorzaaien? Dan heb je slechts de helft nodig, dus 1,5 kilo. Het is belangrijk om de aanbevolen strooidichtheid te hanteren. Als je teveel graszaad hebt gestrooid, zal dit leiden tot overvloedige grasgroei. Het kost dan veel tijd, geld en moeite om het gazon goed te onderhouden. Ook kan het ons ecosysteem verstoren, doordat het bestaande flora en fauna onderdrukt.

Hoe kun je graszaad sneller laten ontkiemen?

Je kunt het kiemproces versnellen door te zaaien op een warme bodem met een temperatuur tussen de 15 en 25 °C. Ook is het belangrijk om voor voldoende water te zorgen, door dagelijks te sproeien. Met een bodemverbeteraar verbeter je de bodemvruchtbaarheid en ontwikkeling van de jonge grasplantjes. De exacte kiemduur hangt onder andere af van het type gras dat je gezaaid hebt. Het een groeit sneller dan het ander. In het artikel ‘Hoelang duurt het ontkiemen van graszaad?’ lees je hier meer over. 

Hoelang mag je niet op het gras lopen na het zaaien?

Het is belangrijk om na het zaaien een gezonde portie geduld te hebben. Het is raadzaam om twee of drie weken te wachten, voordat je het kwetsbare, jonge gras actief gaat betreden. Als het echt niet anders kan, dan kan het weinig kwaad als je zo nu en dan over het gras loopt. Vermijd dit het liefst zoveel mogelijk. Na een maand is het gazon in de meeste gevallen beloopbaar. Onthoud wel dat het jonge gras nog een relatief zwak wortelstelsel heeft. De kans dat het gras bij intensieve betreding alsnog beschadigd raakt, is nog niet voorgoed verkeken.

Reacties

Wij raden het zeker aan om eerst engerlingen en emelten te verwijderen. Het is namelijk erg waarschijnlijk dat deze plaaginsecten de nieuwe wortels van de zaailingen zullen eten. Hierdoor zal het vanaf de start geen gezond gazon worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Verwijder eerst je bestaande gras en bestrijd vervolgens de engerlingen/emelten. Vooral aaltjes zijn zeer effectief tegen deze plaaginsecten. Je leest hier meer over in deze blogs:

https://www.graszaaddirect.nl/blogs/blog/engerlingen-in-het-gazon-bestrijden/
https://www.graszaaddirect.nl/blogs/blog/emelten-in-het-gazon-bestrijden/

Mocht je toch nog meer informatie nodig hebben, neem dan gerust weer contact met ons op. Succes!
Graszaaddirect - Amy - 27/03/2024 - 08:53
Tijdens het verwijderen van ons huidige gazon, zien we veel engerlingen en emelten e.d. Ze zitten er over de gehele oppervlakte van het gazon. Moet dit gedierte eerst verwijderd worden voordat we kunnen zaaien? Zo ja, wat is een goede volgorde van de werkzaamheden?
Dank alvast voor uw reactie.
Marias - 26/03/2024 - 19:56
Dat verschilt per mengsel, merk en gebruik. Over het algemeen is de zaaidichtheid van 100 m² zo ongeveer rond de 2,5kg en 3kg als we spreken over inzaaien. Voor het doorzaaien adviseren wij om het te halveren - dus 1,5kg voor 100m².
Kim - 24/05/2022 - 13:00
Goed en informatief verhaal, maar nergens staat hoeveel(kg) graszaad je nodig hebt per 100m2
Dick den Hertog - 23/05/2022 - 11:21

Laat een reactie achter