Hoeveel graszaad heb ik nodig?
27/09/2023 - 09:52

Hoeveel graszaad heb ik nodig?

Bij het zaaien van graszaad is het belangrijk dat je de juiste dosering gebruikt. Als je teveel graszaad strooit, krijg je een gazon dat extra vaak onderhouden moet worden. Je zou vaker moeten grasmaaien en bemesten. Dit kost veel tijd en je gaat het ook voelen in je portemonnee. Een overvloed aan gras kan ook de groei en ontwikkeling van andere planten verstoren. Het kan dus ook een negatief effect hebben op de biodiversiteit. In dit artikel lees je hoeveel graszaad je nodig hebt voor het zaaien van jouw gazon.

Kies de juiste soort graszaad

Kies een grasmengsel uit dat past bij jouw wensen en behoeften. Op de verpakking staat vaak aangegeven voor welke doeleinden een mengsel geschikt is. Alhoewel graszaad vaak als homogeen product gezien wordt, zit er wel degelijk verschil in de samenstelling. Een zak met graszaad bestaat niet uit één soort gras, maar uit een mengeling van diverse grassoorten. Veel voorkomende grassoorten zijn Engels raaigras, rood zwenkgras en veldbeemdgras. Deze hebben allemaal unieke eigenschappen. Wil je graag een ijzersterk gazon, dan kies je idealiter voor een mengsel met veel Engels raaigras en veldbeemdgras. Ligt je tuin grotendeels in de schaduw, dan kun je beter kiezen voor een mengsel met schaduwtolerante grassen zoals roodzwenkgras en struisgras. In het artikel ‘Welk graszaad moet ik kopen?’ lees je welk graszaad je het beste kunt gebruiken.

Hoeveel graszaad moet je strooien?

Hoeveel graszaad je precies moet strooien, hangt af van het mengsel. Een weidemengsel kan bijvoorbeeld royaler uitgezaaid worden dan particulier gazongras. Voor het volgende voorbeeld gaan we ervan uit dat je een grasveld aan gaat leggen in je tuin. In dit geval kun je met één kilo graszaad gemiddeld 40 vierkante meter zaaien. De hoeveelheid graszaad dat je nodig hebt, hangt ook af van de desbetreffende situatie. Ga je een gazon aanleggen? Dan heb je meer graszaad nodig dan wanneer je een bestaand gazon gaat doorzaaien.

Houd hiermee rekening tijdens het strooien

  • Gras kan het beste in twee richtingen gezaaid worden. Voor een consistente verspreiding van het zaaigoed helpt het om een strooiwagen te gebruiken.  Doe je het met de hand? Strooi het graszaad dan breedwerpig uit in de lengte en in de breedte. De graskanten kunnen voor extra stevigheid iets rijker ingezaaid worden.
  • Voor de ontkieming van graszaad is het noodzakelijk dat het contact maakt met de bodem. Druk de graszaadjes na het zaaien voorzichtig aan, zodat je er van verzekerd bent dat er contact met de aarde is. Je kunt de zaden ook licht inharken. Onthoud wel dat graszaad óók zonlicht nodig heeft om te kiemen. Bedek de grond daarom niet met extra tuinaarde, compost of andere bodemverbeteraars.
  • Wacht met zaaien als er een harde wind staat, want graszaad kan makkelijk wegwaaien. Het ideale moment van zaaien is vlak voor een regenbui. 
  • Er vindt optimale grasgroei plaats bij een bodemtemperatuur tussen de 12 en 20 graden Celsius. Bij bodemtemperaturen onder de 8 °C of boven de 25 °C stopt gras met groeien. De beste zaaiperiodes zijn daarom doorgaans het voor- en najaar. 
  • Nadat het gras gezaaid is, kun je de oppervlakte afzetten met een afzetlint om te voorkomen dat kinderen of huisdieren het pas ingezaaide gazon betreden.
  • Als je graszaad zaait tijdens een droogteperiode, is het belangrijk om dagelijks te sproeien. Het gazon sproeien kan makkelijk gemaakt worden door een tuinsproeier te installeren.

Hoeveel graszaad per 1000 m2 gebruiken?

Gemiddeld gebruik je 25 gram graszaad per vierkante meter.  Als we dit doorrekenen, komt dat neer op 40 m² per 1 kilogram graszaad.  Voor 1000 m² moet je dus, afhankelijk van de exacte aanbevolen zaaidichtheid, zo’n 20 tot 25 kilo graszaad gebruiken. Lees voor het zaaien altijd de instructies op de webshop of verpakking van het graszaad.

Hoeveel graszaad per 100 m2?

Voor het aanleggen van een nieuw gazon, heb je ongeveer 2 kilogram graszaad nodig om 100 m² gazon in te zaaien. Voor het bijzaaien van bestaande grasvelden heb je meestal genoeg aan 1 kilogram per 100 m². 

Hoeveel m2 kun je met 15 kg graszaad zaaien?

Gaan we uit van gazongras, dan kun je met één zak graszaad van 15 kilogram tussen de 500 en 750 vierkante meter inzaaien. Ook hier hangt het er maar net vanaf welk graszaad je gebruikt. Met een doorzaai-/herstelmengsel kun je bijvoorbeeld meer gebruiken dan met een sport- of speelgazon. Ga je een beschadigd gazon herstellen, dan heb je een stuk minder graszaad nodig. We gaan altijd uit van een simpele vuistregel: Met doorzaaien van bestaande gazons, heb je slechts de helft nodig van het aantal kilo’s dat je zou gebruiken als je een nieuw gazon aanlegt. De zaaidichtheid kun je simpelweg delen door twee.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter