Hoelang duurt het ontkiemen van graszaad?
22/09/2023 - 14:29

Hoelang duurt het ontkiemen van graszaad?

Wil je graag een gazon aanleggen? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit aan te pakken. Je kunt graszaad, graszoden of zelfs kunstgras gebruiken. Nu is de laatstgenoemde optie niet de meest duurzame oplossing. Een groot voordeel van graszoden is dat je meteen een dicht gazon hebt, echter wortelen de grasplanten niet zo diep in de grond als wanneer je gras zaait. De ‘fundering’ van een gezaaid grasveld is sterker, maar het duurt iets langer totdat je er overheen kunt lopen. Graszaad moet namelijk eerst ontkiemen. Maar wat is ontkieming? En hoelang duurt het voordat graszaad ontkiemt? Je leest het in dit artikel.

Wat is ontkieming?

Ontkieming is het ontstaan van een nieuw plantje uit een zaadje. Ontkieming van graszaad is een natuurlijk basisproces, wat zonder interventie van mensen plaatsvindt. Een klein zaadje graszaad zit boordevol verrassingen. Het kan uitgroeien tot kwalitatief gras voor allerlei toepassingen. Ontkieming vindt plaats wanneer er voldoende zuurstof, water en warmte aanwezig is. Als er één van deze elementen ontbreekt, ontstaan er kiemproblemen. 

Hoe ontkiemt graszaad?

Bij ontkieming nemen de graszaadjes water op. Hierdoor zwelt het zaadje langzaamaan op, waarna de zaadhuid breekt. In de vroegste stadia van de grasplant beginnen deze groeihormonen te produceren. Deze stimuleren de aanvoer van eiwitten en zetmeel, waarmee de beginnende wortels (en bladvorming) van het gras gevoed worden.  

Op den duur zijn de voedselreserves uitgeput. De plant stopt nu met kiemen. Vanaf dit moment moet de grasplant op eigen kracht verder. Het jonge grasplantje is zelfvoorzienend en haalt voeding uit het jonge wortelstelsel. We zijn nu aangekomen op een cruciaal moment voor de ontwikkeling van gras. Het is erg belangrijk dat de omgevingsfactoren gunstig zijn. De aanwezigheid van onder andere meststof verzekert een goede vestiging.

Beste periode voor het inzaaien

Is het gazon slecht uit de winter gekomen? Is er veel speelschade? Hoogtijd om een onderhoudsbeurt te plegen! Zodra de temperatuur begint te stijgen en de wortels actief worden, kun je beginnen met het gazon herstellen. De beste periodes voor het zaaien van gras zijn in het voor- en najaar. Voor het aanleggen van een nieuw gazon is september doorgaans de beste zaaimaand. De bodemtemperatuur is in de nazomer goed op temperatuur. De combinatie van warmte en vocht geeft een broei-effect aan de bodem, wat perfecte kiemomstandigheden oplevert.

Tot wanneer graszaad zaaien?

Gras zaaien kan vanaf een minimale bodemtemperatuur van 10 °C. Afhankelijk van het weer kan er vanaf februari tot en met oktober gezaaid worden. Het is niet bevorderlijk om tijdens de wintermaanden te zaaien. De lage temperaturen kunnen het kiem- en groeiproces van de graszaden verstoren. Als het gazon nog niet volgroeid is voordat deze in ‘winterslaap’ gaat, dan is deze extra kwetsbaar voor de winterse kou. Een dicht gazon kan de klappen van deze uitdagende weersomstandigheden beter opvangen. Dit is dan ook de reden dat Graszaaddirect adviseert om tot uiterlijk oktober te zaaien. Je bent dan verzekerd dat de bodem- en buitentemperatuur het toelaten om nog voor de winter een vitaal gazon te verkrijgen.

Hoelang duurt het voordat graszaad groeit?

Heb je de graszaden gezaaid? Dan hoef je alleen nog maar een gezonde portie geduld te hebben. Hoe lang het duurt voordat graszaad groeit, hangt af van het type mengsel dat je hebt gebruikt. Herstelgras groeit bijvoorbeeld sneller dan graszaad voor schaduwgazons. Dit komt door het hoge aandeel snelkiemend Engels raaigras dat verwerkt is in herstelmengsels. Bij gunstige weersomstandigheden is er een kans dat je na slechts één week het eerste graszaad ziet kiemen. De eerste grassprieten springen omhoog en in de tweede week zie je dat de zode al wat dichtloopt. 

Elke tuin heeft unieke eigenschappen. Een belangrijke factor is de grond waarop je tuiniert en de voedingswaarden ervan. Het is ook goed om te weten dat snelheid zeker niet het belangrijkste is. In zekere zin is een snelle vestiging prettig, aangezien je snel een dichte mat hebt waar onkruid niet tussen kan komen. Maar wat bovenal van belang is, is dat je langdurig kunt genieten van je gras. Je wilt voorkomen dat je na enkele weken opnieuw moet inzaaien. Geef de graszaden de ruimte en tijd om op hun eigen tempo te kiemen en groeien en probeer het kiemproces zo min mogelijk te verstoren.

Hoe kan je graszaad sneller laten ontkiemen?

Het ene type gras groeit sneller dan het andere. Voor een snelle ontkieming is een minimale bodemtemperatuur van tien graden Celsius noodzakelijk. Idealiter zaai je op een bodem met een temperatuur tussen de vijftien en vijfentwintig graden Celsius. Hiermee versnel je het kiemproces. Zorg daarnaast voor voldoende water. Bij droog en/of warm weer kun je dagelijks het gazon sproeien.  Tenslotte kun je een bodemverbeteraar gebruiken die de ontwikkeling van jonge grasplanten bevordert. Gebruik Orgamix Bodemverbeteraar en vul de bodem aan met organische stoffen die de vruchtbaarheid verbeteren.

Welk graszaad groeit het snelst?

Engels raaigras is het snelstgroeiende graszaad. Engels raaigras kiemt snel en zorgt voor een snelle vestiging. Het gras heeft een mooie, diepgroene glans en is met zijn grove structuur goed bestand tegen intensieve betreding. Het is een grassoort die veelvuldig terug te vinden is in sport- en speelgazons. Een nadeel van de snelle groei is dat je regelmatig moet grasmaaien, sproeien en bemesten om het in een goede conditie te houden. Daarnaast kan Engels raaigras slecht tegen schaduwplekken. Het gras is dan ook niet geschikt voor alle tuinen. Lees ook eens het artikel: ‘Welk graszaad moet ik kopen?’ om erachter te komen welk mengsel geschikt is voor jouw situatie. Of neem contact op met de klantenservice voor persoonlijk advies.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter