Het verschil tussen soorten meststoffen
14/06/2023 - 13:24

Het verschil tussen soorten meststoffen

Een goede bodem is de basis voor een gezonde omgeving. Of het nou gaat om je gazon, moestuin, siertuin of fruit- en sierteelt: de bodem is de basis. Er bestaan echter veel verschillende soorten meststoffen waardoor het soms lastig is om ze niet door elkaar te halen. In deze blog gaan wij in op het belang van meststoffen, de verschillende soorten mest en hoe je de geschikte meststof kiest voor jouw persoonlijke situatie. Laten we beginnen!

Wat zijn meststoffen?

Elke plant heeft specifieke mineralen en sporenelementen nodig om goed te groeien. Mest bevat verschillende samenstellingen en bestaat in de basis uit NPK: stikstof (N), fosfor (P), en kalium (K). Stikstof bevordert de groei en geeft planten een groene kleur. Fosfor zorgt voor wortelontwikkeling en kalium versterkt de weerstand tegen schimmels en ziekten.

Als een plant een klein en lichtgekleurd blad heeft, kan er een tekort aan stikstof zijn. Een paarse verkleuring en slechte vruchtontwikkeling kunnen duiden op een tekort aan fosfor. Gele of bruine randen om het blad kunnen wijzen op een tekort aan kalium. Meststoffen bevatten vaak extra stoffen zoals calcium, dat celwandsterkte en wateropname regelt, en magnesium, dat de groei en het herstel van gras bevordert. Andere elementen zoals ijzer en zink kunnen ook worden toegevoegd. Let op de samenstelling van de meststof en de effecten van deze stoffen voordat je bemest.

Bij een meststof met vermelding van bijvoorbeeld 10 + 4 + 6, zoals Culterra - Groen 20kg, betekent dit dat de meststof 10% stikstof, 4% fosfaat en 6% kalium bevat. Deze meststof richt zich meer op het stikstofelement voor eiwitproductie en een diepgroene kleur.

Houd er rekening mee dat planten zowel tekorten als overschotten aan mineralen en sporenelementen kunnen hebben. Strooi dus niet te veel mest in één keer. De ideale dosering en moment van strooien worden meestal aangegeven op de verpakking.

Waarom zijn meststoffen belangrijk?

Meststoffen zijn belangrijk omdat ze planten voorzien van essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben om goed te groeien. Deze voedingsstoffen kunnen uitgeput raken in de bodem, waardoor meststoffen nodig zijn om ze aan te vullen. Stikstof, fosfor en kalium zijn de belangrijkste voedingsstoffen in meststoffen. Ze spelen een cruciale rol bij de groei van bladeren, wortels, bloemen en de algehele gezondheid van de plant. Meststoffen kunnen ook andere mineralen bevatten die specifiek zijn voor bepaalde planten of om tekorten in de bodem aan te vullen. Door het juiste gebruik van meststoffen kunnen planten beter groeien, gezonder zijn en een hogere opbrengst produceren. 

Soorten mest

Er bestaan verschillende soorten meststoffen die worden gebruikt om planten te voeden en hun groei te stimuleren. Deze meststoffen bevatten een combinatie van voedingsstoffen die planten nodig hebben, zoals stikstof, fosfor en kalium, evenals andere mineralen en sporenelementen. Door het gebruik van verschillende meststoffen kan worden ingespeeld op specifieke behoeften van planten, bodemcondities en groeistadia. Het kiezen van de juiste meststof en het begrijpen van hun samenstelling is essentieel om optimale resultaten te behalen bij het bemesten van planten. We hebben een ruime keuze uit organische meststoffen, kunstmeststoffen, organische minerale meststoffen, gecoate meststoffen, vloeibare meststoffen, compost, gazonmeststoffen en meststoffen voor planten. Hieronder zullen we ze stuk voor stuk uitlichten. 

Organische meststoffen

Organische meststoffen zijn natuurlijke meststoffen die volledig gemaakt zijn van plantaardige en dierlijke materialen. Deze materialen worden gedroogd en verwerkt tot organische meststoffen en bodemverbeteraars. Het gebruik van organische mest zorgt voor een langzame en geleidelijke afgifte van voedingsstoffen gedurende ongeveer 120 dagen.

Het voordeel van organische mest is dat het de bodem gezond houdt. Bodems met een hoog gehalte aan organisch materiaal blijven los en luchtig, ze behouden beter vocht en voedingsstoffen, en stimuleren de groei van nuttige bodemorganismen, zoals regenwormen. Dit bevordert ook een gezonde ontwikkeling van de wortels van de planten.

Organische mest kan bestaan uit dierlijke mest van verschillende dieren zoals kippen, konijnen, koeien of paarden. Ook compost, tuincompost, wormencompost, stro, hooi en snoeihout kunnen worden gebruikt. Deze materialen moeten worden afgebroken door bodemmicroben, zodat de voedingsstoffen geleidelijk vrijkomen. Dit zorgt voor een langdurige voeding van de planten en bevordert een stabiele groei in plaats van overmatige groei. Daarnaast kunnen ook groenbemesting en het laten verteren van oogstresten op de grond worden beschouwd als organische bemesting. 

Kunstmeststoffen 

Kunstmest is een handige meststof die gebruikt wordt voor het verzorgen van je gazon, bloembedden en moestuin. Het voorziet alle planten in je tuin van de belangrijkste voedingsstoffen die ze nodig hebben. Sommige planten, zoals het gras in je gazon, hebben extra voeding nodig om goed te blijven groeien en bloeien. Hoewel planten normaal gesproken voedingsstoffen uit de bodem halen, kan de bodem uitgeput raken als je niet regelmatig kunstmest strooit. Gelukkig zorgt kunstmest ervoor dat je tuin het hele jaar stralend blijft!

Organisch-minerale meststoffen

Organisch-minerale meststoffen combineren organische en kunstmeststoffen. De kunstmeststoffen werken snel en worden aanvankelijk opgenomen, gevolgd door het organische deel. Het gebruik van kunstmeststoffen kan echter schade aan het bodemleven veroorzaken, maar dit wordt later hersteld door de organische meststoffen. Dit creëert een neerwaartse spiraal in plaats van een positief effect bij het gebruik van organisch-minerale meststoffen.

Gecoate meststoffen

Gecoate meststoffen zijn speciale meststoffen bedekt met een langzaam afbreekbare coating. Ze geven voedingsstoffen geleidelijk vrij aan plantenwortels. Het voordeel is dat ze zorgen voor langdurige en gelijkmatige voeding, waardoor overbemesting en frequente herbehandeling worden verminderd. Gecoate meststoffen zijn milieuvriendelijker en efficiënter omdat ze voedingsstoffen beter benutten. Ze worden veel gebruikt in de land- en tuinbouw. Het is belangrijk om de juiste gecoate meststof te kiezen op basis van plantenbehoeften, bodemgesteldheid en gewenst vrijgavepatroon. Ze dragen bij aan gezonde plantengroei en duurzame praktijken.

Vloeibare meststoffen

De vloeibare meststoffen die je kunt kopen bevatten stikstof, fosfor en kalium, samen met soms wat sporenelementen zoals koper, zink, ijzer, mangaan of magnesium. Deze meststoffen worden meestal via de wortels aan planten toegediend, gemengd met water en gegoten met een gieter of gespoten met een spuittoestel. Een alternatieve methode is bladvoeding, waarbij de meststof opgelost in water direct op de bladeren wordt gespoten.

Bladvoeding heeft verschillende voordelen:

  • Een veel effectievere opname door planten dan bodembehandeling.
  • Snelle, zichtbare resultaten
  • Het leveren van voedingsstoffen, zoals ijzer, wanneer ze niet beschikbaar zijn in de bodem.

Vloeibare meststoffen worden vaak gebruikt in kritieke periodes, zoals na het verplanten, tijdens vruchtgroei, droogte of hoge temperaturen. Een bladvoeding kan elke maand of elke twee weken tijdens het groeiseizoen worden gegeven. Het beste moment om bladvoeding toe te dienen is 's morgens of in de vroege voormiddag, zodat de vloeistof snel wordt opgenomen en de planten daarna kunnen opdrogen.

Compost

Compost is geweldige mest voor je planten die je helemaal zelf kunt maken! Het is gemaakt van keukenafval en tuinafval (GFT). Het zit vol voedingsstoffen die geleidelijk aan je planten worden vrijgegeven, waardoor ze gezond blijven. Compost verbetert ook de bodemkwaliteit, helpt bij de waterafvoer en trekt nuttige beestjes aan. Het is een duurzaam alternatief voor kunstmest en helpt je afval te verminderen. Dus waarom niet je eigen compost maken en je planten voeden op een natuurlijke manier!?

Gazonmeststoffen

Om het gazon in een goede staat te houden, is het gebruikelijk om jaarlijks gazonmest te strooien. Gazonmest voorziet het gras van de benodigde voeding. Hierdoor wordt je gazon niet alleen sterker, maar ook groener. Nog groener dan dat van je buren! Ligt je grasmat er wat zwakjes bij na een koude winter of warme zomer? Met gazonmest herstel je jouw uitgeputte gazon binnen no-time.

Meststoffen voor planten

Meststoffen voor je gazon en meststoffen voor planten verschillen in hun samenstelling en wat ze doen voor verschillende soorten vegetatie. Meststoffen voor je gazon zijn vooral gericht op gras en hebben meestal veel stikstof. Ze helpen het gras groen en dicht te blijven groeien en maken het bestand tegen slijtage. Je strooit ze meestal in korrelvorm.

Meststoffen voor planten, zijn breder inzetbaar en verschillen per planttype. Tuinmest bevat een mix van voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor, kalium en sporenelementen. Ze ondersteunen de groei, bloei en vruchtvorming van planten. Ze zijn verkrijgbaar als korrels, vloeistoffen of in andere vormen.

Hoe kies je de juiste meststof?

We hebben het over veel verschillende soorten meststoffen gehad. Dit kan erg verwarrend zijn als je de juiste meststoffen wil kiezen voor je tuin. Om het je wat makkelijker te maken, hebben wij hier speciaal een blog over geschreven: “Welke meststoffen moet ik kiezen voor in mijn tuin?

Conclusie

Meststoffen zijn essentieel voor een gezonde tuin. Er zijn verschillende soorten mest, zoals organisch, kunstmest, gecoat en vloeibaar. Organische mest is natuurlijk en voedt de bodem op lange termijn. Kunstmest is handig voor een snelle voeding van je planten. Gecoate meststoffen geven geleidelijk voedingsstoffen vrij, terwijl vloeibare meststoffen snel opgenomen worden. Compost is een duurzaam alternatief en gazonmest zorgt voor een groen en sterk gazon. Kies de juiste meststof voor een gezonde en mooie tuin!

Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten zetten hun expertise graag in om jou verder te helpen!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter