Welke meststoffen moet ik kiezen voor mijn tuin?
15/06/2023 - 14:09

Welke meststoffen moet ik kiezen voor mijn tuin?

Meststoffen zijn net zo belangrijk voor je tuin als voeding is voor de mens. Er zijn veel verschillende soorten meststoffen beschikbaar. Denk hierbij aan organische meststoffen, kunstmest en gazonkalk. Maar welke mest voor de tuin moet je kiezen? Wat zijn meststoffen precies? En hoe kun je de beste meststof kiezen? Om deze vragen te beantwoorden, helpen wij jou graag verder met de informatie in deze blog!

Wat zijn meststoffen?

Als mens heb je water, voeding, zuurstof en slaap nodig. Zo heeft je gazon óók zijn eigen essentiële voedingsstoffen nodig. Meststoffen zijn kleine korrels die de juiste voedingsstoffen bieden, zodat de bodem gevoed wordt en je gras (en planten) kunnen groeien en gedijen. Zie het als vitamines voor je gazon! De mix van voedingsstoffen bestaat bijna altijd uit stikstof, fosfor en kalium. Deze voedingsstoffen spelen elk een belangrijke rol in de gezondheid, groei en kleur van je gras. Verderop gaan we enkele voedingsstoffen verder uitlichten. 

Waarom zijn meststoffen belangrijk voor je tuin?

Meststoffen bieden essentiële voedingsstoffen voor je tuin. Er zijn veel verschillende redenen waarom meststof belangrijk is. We hebben hieronder de belangrijkste redenen opgesomd. 

  • Voedingsstoffen aanvullen:

Meststoffen voorzien je planten van de essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien en gezond te blijven. Deze voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium, spelen een sleutelrol bij de ontwikkeling van sterke wortels, gezonde bladeren, bloemknopvorming en vruchtvorming. 

  • Maximale groei en opbrengst:

Door het gebruik van meststoffen kun je de groei en opbrengst van je planten maximaliseren. Een evenwichtige toevoer van voedingsstoffen zorgt ervoor dat planten optimaal kunnen groeien, hun volledige potentieel bereiken en overvloedig bloeien of vruchten produceren. 

  • Kleur en esthetiek:

Meststoffen kunnen bijdragen aan een weelderige, groene kleur van je gazon en levendige bloemen in je tuin. Ze voorzien planten van de voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezonde fotosynthese, wat resulteert in een levendige en aantrekkelijke uitstraling. 

  • Weerstand tegen ziekten en plagen:

Gezonde, goed gevoede planten hebben vaak een betere weerstand tegen ziekten en plagen. Meststoffen helpen bij het versterken van het immuunsysteem van planten, waardoor ze beter bestand zijn tegen aanvallen van schadelijke organismen. 

  • Bodemvruchtbaarheid behouden:

Meststoffen dragen bij aan het behoud van de vruchtbaarheid van de bodem. Ze vullen de voedingsstoffen aan die door planten zijn opgenomen of door regen en irrigatie uitgespoeld zijn. Door regelmatig te bemesten, kun je ervoor zorgen dat de bodem gezond blijft en de benodigde voedingsstoffen bevat voor de groeiende planten.

Welke voedingsstoffen hebben planten nodig?

In meststoffen zit een bepaalde formule aan voedingsstoffen. Deze voedingsstoffen hebben elk hun eigen voordelen en kenmerken. Hieronder hebben wij de belangrijkste elementen op een rijtje gezet.

Stikstof:

Geeft je gazon een boost en zorgt daarmee voor de frisse, groene uitstraling en weelderige groei. 

Fosfor:

Stimuleert de wortelontwikkeling. Daardoor wordt je gras een stuk sterker en veerkrachtiger.

Kalium: 

Maakt je gras stressbestendig. Kalium zorgt ervoor dat je stress beter bestand is tegen ziekten. Ook helpt het je gazon om beter om te gaan met droogte, koude of juist warme temperaturen. 

Op veel meststoffen wordt een NPK-formule vermeld. De N staat voor stikstof, de P voor fosfor en de K voor kalium. Dit zijn de hoofdrolspelers in meststoffen. Daarnaast spelen andere elementen een bijrol: magnesium (Mg), zwavel (S) en calcium (Ca). 

Magnesium:

Voor de fotosynthese is bladgroen nodig en magnesium ondersteunt de aanmaak hiervan.

Zwavel:

Zwavel is een essentiële voedingsstof voor planten. Het is een bouwsteen van bepaalde aminozuren, eiwitten en enzymen die betrokken zijn bij verschillende metabolische processen in planten.

In onze blog: ‘Mest in detail’ gaan we dieper in op de hierboven genoemde voedingselementen. 

Soorten meststoffen

Er zijn verschillende soorten meststoffen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hieronder staan enkele veelvoorkomende soorten meststoffen die je in overweging kunt nemen voor jouw tuin.

Organische meststoffen

Organische meststoffen bestaan uit natuurlijke, plantaardige en dierlijke grondstoffen die zijn samengesteld tot meststoffen en bodemverbeteraars. Ze voeden niet alleen de planten, maar ook de bodem zelf. Dit is een belangrijk verschil met kunstmest, dat alleen de planten voedt. Organische meststoffen dragen bij aan de gezondheid, voedingsopname en weerstand van de planten, omdat ze het bodemleven verbeteren.

Er zijn verschillende soorten organische meststoffen beschikbaar. 100% organische mest bestaat volledig uit natuurlijke grondstoffen, zoals koemestkorrels. Koemest is een milieuvriendelijk product dat de bodemstructuur verbetert en humus en andere nuttige stoffen aan de grond toevoegt. Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van koemest in je tuin, kun je onze blog "Je tuin verbeteren met koemest" lezen.

Organisch-minerale meststoffen bevatten minimaal 60% organisch materiaal en hebben daarnaast een hoog gehalte aan minerale NPK-voedingsstoffen. Hiermee voorzie je je tuin van zowel organische als minerale voedingsstoffen, waardoor je het beste van beide werelden combineert.

Voordelen organische meststoffen:

  • Van organische oorsprong en daardoor 100% natuurlijk
  • Werkt langduriger dan chemische meststoffen
  • Ideaal voor zomerbemesting doordat organische meststof niet verbrand
  • Ondersteunt het bodemleven van je stuk grond optimaal

Nadelen organische meststoffen:

  • Werkt langzamer waardoor je niet gelijk resultaat ziet
  • De kaliumpercentages liggen vaak lager dan bij chemische meststoffen

Chemische meststoffen

Deze voedzame krachtpatsers, ook bekend als kunstmest, voorzien je planten van de juiste voedingsstoffen om te gedijen. Ze bevatten specifieke verhoudingen van stikstof, fosfor en kalium (NPK), essentieel voor groei en ontwikkeling. Chemische meststoffen werken snel en kunnen nauwkeurig gedoseerd worden, waardoor je volledige controle hebt. Let op: gebruik ze verantwoordelijk en volg de instructies om overbemesting te voorkomen.

Voordelen chemische meststoffen:

  • Hoge percentage voedingsstoffen
  • Sneller resultaat dan organische meststoffen
  • Is speciaal gericht en samengesteld op de behoefte van jouw planten

Nadelen chemische meststoffen:

  • Minder natuurlijk dan organische meststoffen
  • Overbemesting komt al snel voor met chemische meststoffen
  • Ondersteunt het bodemleven niet
  • Planten kunnen een bepaalde verslaving (ja, echt waar) ontwikkelen voor chemische meststoffen


Twijfel je nog welk type meststof het beste is voor jouw situatie? Lees dan ook eens onze blog: ‘’Organische meststoffen versus chemische meststoffen’’.

Hoe kies je de juiste meststof?

Het is uiteraard handig om te weten welke meststof je moet kiezen voor jouw tuin en welke voldoen aan jouw eigen voorkeuren. Weeg voor jezelf eens bovenstaande voor- en nadelen af. Daarnaast moet je rekening houden met bepaalde zaken. Denk hierbij aan de behoeften van jouw specifieke planten en voer bodemtesten uit. 

De behoeften van je planten

Het is belangrijk om te begrijpen welke voedingsstoffen je planten nodig hebben in verschillende groeistadia. Tijdens de groeifase hebben ze bijvoorbeeld behoefte aan meer stikstof. En mocht je je afvragen welke mest voor bloeiende planten is geschikt, dat is een met een hoger percentage fosfor en kalium. 

Welke mest voor je gazon het beste is, hangt volledig af van het stadium van je tuin. Leg je deze net aan, is je tuin optimaal verzorgd of wil je je gazon een nieuw leven inblazen? De aanleg van een nieuwe tuin vraagt om basisbemesting. Kies jij liever voor organische meststoffen, hou er dan rekening mee dat het resultaat even op zich kan laten wachten. Wil jij al snel resultaat zien? Dan is kunstmest een goede optie. Welke meststof voor je gazon geschikt is, hangt dus af van jouw eigen situatie en voorkeuren. 

Zorg ervoor dat je de meststoffen nauwkeurig doseert en de instructies op de verpakking volgt. Overbemesting kan schadelijk zijn en de gezondheid van je planten negatief beïnvloeden. Door de voedingsbehoeften van je planten te begrijpen en de juiste meststoffen toe te dienen, kun je ervoor zorgen dat ze gedijen en een weelderige groei bereiken.

Bodemtesten

Voor je begint met het gebruik van gazonmest, is het aan te raden om je bodem te testen. Dit doe je met speciaal ontwikkelde bodemtesters. Mocht je bodem namelijk te zuur zijn, zal je gazon het moeilijk krijgen om de meststoffen uit de bodem op te kunnen nemen. Wij raden bij een zure bodem aan om gazonkalk te gebruiken. Een gebalanceerde bodem neemt meststoffen beter op, wat resulteert in een betere opname van de meststof en dus een betere grasgroei.

Heb je last van kale plekken of is er veel zichtbare grond tussen het gras? Voordat je kalk en meststof strooit, is het raadzaam om doorzaai-/herstelgras te gebruiken. Dit helpt de grasmat snel te herstellen en voorkomt dat onkruid deze open ruimtes overneemt.

Conclusie

Welke meststoffen jij moet kiezen voor jouw tuin is volledig afhankelijk van jouw eigen specifieke voorkeuren en situatie. De een zweert bij organische meststoffen, terwijl de ander dol is op zijn kunstmest. Volg de stappen in deze blog en je zult geheid de beste match vinden! Mocht je nou toch nog vragen hebben, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten helpen jou graag verder met het realiseren van jouw droomtuin. 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter